Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Lesideeën voor kleuters | thema 'mijn huis'

Boekentips

kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke bij-ons-in-de-straat, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, kleuters, kleutergroep, lesidee kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke kinderboekenweek-2023, prentenboeken, juf-Anke, kleuters, lesidee
kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters verhuizen, voorlezen, kleuters
Door op deze boeken te klikken word je doorverwezen naar Bol.com.

Projecten thema 'mijn huis' en 'thuis'

bij-mij-thuis, kinderboekenweek-2023, kleuters, project, juf-Anke, thuis, huis, cultuur

Tip! Project 'Bij mij thuis'

Aicha en Sep zijn goede vriendjes én buren van elkaar.
De familie van Aicha komt uit Marokko, de ouders van Sep zijn in deze stad geboren en getogen. Maak kennis met Aicha en Sep, hun familie, hun dagelijkse leven en hun gewoontes.

Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Dit project bevat activiteiten die uitnodigen om te vertellen over thuis. Het is geschreven bij het boek Bij mij thuis van Somia Bakali en Ann de Bode en bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging en suggesties voor de hoeken voor minimaal drie weken.

--> Bekijk het project 'Bij mij thuis'


kinderboekenweek-2023, thuis, huis, project, kleuters, lesidee

Project 'Mijn huis'

In wat voor huis woon jij? Sommige mensen wonen in een bijzonder huis en er zijn huizen die nog specialer zijn.

Tijdens dit project leren de kinderen alles over hun eigen huis en andere huizen. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het informatieve boek ‘Willewete Dit is mijn huis‘ van Isabelle de Ridder en Hiky Helmantel. Met dit project kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Mijn huis'


bij-ons-in-de-straat, kinderboekenweek, 2023, thematitel, project, kleuteruniversiteit, juf-Anke, thuis

Bij ons in de straat

Bij ons in de straat van nummer 1 tot nummer 10
wonen hele rare mensen kom, dan laat ik ze je zien!

Bij de bewoners uit deze straat valt zoveel te beleven! Tel de vissen in de kom van Alie Kruik, dans net als Mooie Molly, brei klanken aan elkaar met Tante Truitje en help Kokkiewokke zijn bestelling te onthouden. In dit project vind je bij elk huis uit het boek Bij ons in de straat van Koos Meinderts en Annette Fienieg een toepasselijke reken- en taalactiviteit.

Dit project is begin 2023 volledig geupdatet!

--> Bekijk het het project 'Bij ons in de straat'


kinderboekenweek, bij-mij-thuis, piraten-in-de-straat, kleuters

Piraten in de straat

Het huis naast dat van Sanne staat al jarenlang te koop. Nu wordt het opeens bewoond door de stoere Sam en zijn piratenfamilie. Met haar nieuwe buurjongen beleeft Sanne geweldige avonturen, maar in haar dorp Suf-aan-Zee wordt flink geroddeld over de familie Vrijbuiter...

Maak kennis met Sam en zijn piratenfamilie tijdens de activiteiten uit dit project. 
Het bevat reken- en taalactiviteiten, een muziekles en creatieve opdracht bij het boek ‘Piraten in de straat‘ van Jonny Duddle.

--> Bekijk het project 'Piraten'


familie, bij-mij-thuis, dit-ben-ik, kinderboekenweek, kleuters

Project familie - groep 1 (en peuters)

Vandaag is het feest. Anna’s familie komt op bezoek.

Maak kennis met Anna en haar familieleden. Dit project voor groep 1 (de tweede kleuterklas in België) bevat taal- en rekenactiviteiten, een sociaal-emotionele activiteit, een dans- en bewegingsles en suggesties voor de hoeken bij het boek Anna en haar lieve familie van Kathleen Amant.

--> Bekijk het project 'Familie'


dit-ben-ik, kinderboekenweek, thuis, huis, kleuters

Dit ben ik!

Stap in de wereld van de kleine kabouter Kik. Ontdek alles over zijn huis, woonomgeving, kleding, familie, huisdieren, hobby’s en die van jezelf!

In dit project voor zo’n 4 weken staan de kinderen centraal. Hun namen, lengtes, hobby’s, woonplaatsen, lievelingseten en hun taal, alles komt in dit project aan bod. Tegelijkertijd maken de kinderen kennis met het leven van kabouter Kik. Dit project, geschreven bij ‘Het Kabouterboek‘ van Loes Riphagen, bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, drama, creativiteit, spel en beweging, gezondheid en hygiëne en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

--> Bekijk het project 'Dit ben ik!'

 

Lesmateriaal over 'thuis'

Op de site van Uitgeverij Lemniscaat vind je lessuggesties bij hun prentenboeken. Enkele daarvan gaan over 'thuis'. Je kunt ze op deze pagina gratis downloaden.

Schatkamer

In Schatkamer kom je bij een jongen thuis in zijn slaapkamer. Hij laat je zijn schatten zien. Achter elke schat schuilt een verhaal. Zo duik je in het leven van de jongen en ontdek je meer over hem en zijn thuis.

--> Download de gratis lessuggesties

schatkamer, thuis, huis, kinderboekenweek

Ontdek ... Dierenhuizen

In Ontdek dierenhuizen leren de kinderen alles over de woningen van verschillende dieren.
De kinderen ontdekken een hol in het lokaal. Wie zou er wonen? Elke dag verschijnt er een ander dier in of bij de woning. De kinderen leren meer over dit dier en zijn leefomgeving en lezen erover in het boek Ontdek ... Dierenhuizen. Bij elk dier doen ze vervolgens een (kring)activiteit.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Kringactiviteiten thema 'mijn huis' en 'thuis'

Mijn 'thuis' - sociaal-emotioneel
Neem een bol wol en vertel wat jouw huis een 'thuis' maakt. Pak het uiteinde van de bol vast en gooi de bol door de kring naar een kind. Hij vertelt wat zijn huis een 'thuis' maakt, pakt een stuk draad vast en gooit de bol verder. Zo gaat de bol de kring door en maken jullie samen een spinnenweb.

Feestmuziek - wereldoriëntatie, muziek
Laat muziek passend bij verschillende religieuze en culturele feesten die de kinderen uit de groep kennen horen. De kinderen raden bij welk feest deze muziek hoort. Laat ze eventueel meespelen op instrumenten of dansen op de muziek.

De tafel dekken - tellen, meer/minder/evenveel
Zorg voor borden, bekers, (eventueel bestek), servetten en een tafelkleed. Dek samen een tafel met een telactiviteit. Tel het aantal borden, bekers, bestek en servetten of laat enkele kinderen aan de tafel plaatsnemen en vraag elke keer of er genoeg voor iedereen is: zijn er genoeg borden? Te veel of te weinig? Is er genoeg bestek? Te veel of te weinig?
Leg tenslotte een hapje op elk bord. Zorg voor iets wat passend is bij een bepaalde cultuur, bijvoorbeeld een tompouche, stroopwafel, baklava.

De kamers in huis - woordenschat
Verzamel spullen die in een bepaalde kamer in huis thuishoren, zoals bestek uit de keuken, wanten uit de hal, een wekker uit de slaapkamer enzovoorts.
Praat met de kinderen over de verschillende kamers in huis. Laat de kinderen vertellen over hun eigen huis. Hoe ziet hun huis eruit? Welke kamer vinden ze het mooist/leukst? Hebben ze thuis een zolder of kelder? Zijn alle huizen hetzelfde?
Leg vervolgens alle voorwerpen die je verzameld hebt op tafel of laat de kinderen ze één voor één uit een tas halen. Wat is het? In welke kamer hoort het volgens jou thuis? Sorteer de voorwerpen. Leg ze bij de juiste kamer. Sommige voorwerpen zullen niet voor alle kinderen in dezelfde kamer thuishoren. Praat hierover. Als alle voorwerpen een plekje gekregen hebben, kun je een spelletje doen over het huis, bijvoorbeeld enkele raadsels.

Geluiden in huis - woordenschat, luisteren
Neem geluiden op in huis. Zorg dat je geluiden uit allerlei kamers hebt, zoals de telefoon, de waterkoker, de computer, de wekker, een hamer, de klok, de tv, spelende kinderen enz. Laat de kinderen raden uit welke kamer het geluid komt. Gebruik hier eventueel een praatplaat van het huis bij, waar de kinderen naar kunnen kijken terwijl ze luisteren. Sommige geluiden kun je in meerdere kamers horen.
Variatie: Neem voorwerpen mee die specifiek bij een kamer in huis horen en waar je geluid mee kunt maken, zoals een garde en beslagkom, een wekker, een muziekinstrument, een toetsenbord, een krant of boek enzovoorts. Laat de kinderen de ogen sluiten, maak een geluid en haal het voorwerp weg. De kinderen openen de ogen en raden in welke kamer dit geluid klinkt.

De wereld rond - wereldoriëntatie
Je komt met een backpack op je rug of een koffer in je hand de klas binnen. Vertel dat je net terugkomt van vakantie. Je bent naar een ander land geweest en hebt daar heel veel gezien. Vertel over je reis, over dingen die je meegemaakt hebt. Laat eventueel foto's zien (als je een digibord hebt, is het leuk en makkelijk om de foto's digitaal te laten zien).
Stop van tevoren spullen die bij dat land horen in je backpack of koffer. Haal de spullen er met de kinderen één voor één uit (maak het spannend). Vertel over de voorwerpen en stel vragen aan de kinderen.
Zo heb ik de kleuters een keer verteld over Marokko. Ik heb ze foto's laten zien van de mensen in dat land en foto's van de natuur. In mijn tas zaten spullen uit Marokko, zoals een kleine djembe, een beeldje van een kameel, een boek over land en een paspoort. De kinderen herkenden sommige dingen en hadden er veel over te vertellen. Ze vonden deze activiteit heel interessant!

Verhuizen - meten
Verhuis met de kinderen een hoek, bijv. de huishoek. Bedenk samen met de kinderen een geschikte plaats voor deze hoek. Meet (met voetstapjes of met een meetlat/lint) of de spullen hier zouden kunnen staan. Bedenk samen wat je nodig hebt om te gaan verhuizen (dozen, een kar etc.).
Geef de kinderen taken en verhuis de hoek.

Passen en meten - meten en seriëren
Zet dozen verschillend in grootte in de kring. Vertel dat er iemand gaat verhuizen. Hij stopt grote spullen in de grote dozen en kleine spullen in de kleine. Laat de kinderen in het lokaal op zoek gaan naar spullen. Zet de dozen tenslotte op een rij van klein naar groot.

Een andere plek voor de groepsknuffel
Misschien heb je een knuffel in de klas die altijd op dezelfde plek staat. Een knuffel zoals Flip de beer of PomPom? Laat deze knuffel vertellen dat hij het een beetje saai begint te vinden op zijn plek. Het hele schooljaar zit hij al op dezelfde plek en ziet hij dezelfde dingen. Hij zou graag eens een nieuwe plek willen. Laat de kinderen een geschikte nieuwe plek voor de knuffel bedenken. Misschien vinden de kinderen het ook wel leuk om van een doos een huisje voor de knuffel te maken. De doos kan geverfd worden en je kunt er een deur en ramen in maken. Eventueel kun je van hout of dozen meubels voor de knuffel knutselen.

Naar huis - tellen en getalbeelden op de dobbelsteen
Leg met vouwbladen een pad in de kring. Zet of teken een klein huis aan het eind van het pad. Dobbel samen een poppetje over het pad naar huis. Oefen tijdens deze activiteit het synchroon tellen en het herkennen van getalbeelden op de dobbelsteen.
Variatie: Dobbel meerdere familieleden naar huis. Verdeel de klas in groepen. Elke groep dobbelt voor één familielid. Wie is het eerst thuis?

Huisnummers - volgorde van de getallenrij
Print huizen en schrijf op elk huis een nummer. Doe hier activiteiten mee waarbij de kinderen oefenen met de volgorde van de getallenrij.

Naar buiten!

Huizen tekenen - motoriek
Geef elk kind een stuk stoepkrijt en laat de kinderen buiten, op de stoep, huizen tekenen: een vierkant met een driehoek erop. Laat ze eventueel vierkante stoeptegels omtrekken en hier een driehoek op tekenen. Vraag de kinderen hun huis een huisnummer te geven. Hierna kun je veder gaan met onderstaande activiteit.

Pakketten bezorgen - getalsymbolen herkennen
Schrijf getallen op kartonnen doosjes of oude blokken. Teken met stoepkrijt huizen op de speelplaats. Schrijf dezelfde getallen als huisnummers bij de huizen. De kinderen gaan pakketten bezorgen. Ze leggen de kartonnen doosjes of blokken op een trek- of duwkar of in een kruiwagen en rijden langs de huizen op de speelplaats. De pakketten worden op de juiste plek bezorgd.
Variatie: Teken getalbeelden, zoals stippen, op de pakketjes en getalsymbolen op de speelplaats. De kinderen koppelen een getalbeeld aan een getalsymbool.

buiten-spelen, kleuters, buitenspel, cijfers, rekenen, spelen-leren buitenspel, post-bezorgen, kinderboekenweek, bij-mij-thuis

Huisnummerbingo - getalsymbolen
Print de bingokaart en zoek de getallen in de wijk. Hogere getallen, zoals 58, zullen de meeste kleuters niet herkennen, maar de afzonderlijke cijfers 5 en 8 herkennen ze wel. Laat ze deze benoemen.
Maak tweetallen en geef het ene kind de bingokaart en het andere kind een potlood en eventueel een clipbord. Als het tweetal een huisnummer vindt, buigt het ene kind voorover, zodat het andere kind de bingokaart op zijn rug kan leggen en een kruis door het huisnummer kan zetten.

--> Download de huisnummerbingo

huisnummerbingo, kleuters


Liedjes en versjes voor kleuters | mijn huis & thuis

Bij mij thuis - Kinderen voor Kinderen

Bij mij thuis - 1 2 3 Zing!

Met de lift
Door: Toontje Hoger
Het kinderlied ‘Met de lift’ gaat over de lift nemen in een flat. Naar welke verdieping ga je? Hoeveel verdiepingen zijn er? Welk knopje druk je in? Ga je omhoog of omlaag? Spelenderwijs leren de kinderen over hoog en laag in muziek. De zon lacht iedereen tegemoet, een trekfluit maakt hoge en lage klanken en een bel van de liftdeur klinkt. Daar gaat de lift. Ga je mee?

 

Bij mij thuis - Jeroen Schipper
Bij mij thuis, eerlijk waar
van boven tot onder
gaat alles bijzonder
bij mij thuis gaat het raar.

--> beluister het lied verder op YouTube

In ons huis klinken heel veel geluiden
In ons huis klinken heel veel geluiden:
de hond die blaft, de kraan die loopt, ik hoor de bel.
Soms klinkt het heel erg hard,
soms klinkt het heel erg zacht;
maar ik luister goed, want ik wil alles horen.

Allemaal kamertjes
In ieder huis zijn kamertjes,
kom kijk maar even rond
de zolder die zit bovenaan
de kelder in de grond.
De keuken en de woonkamer
de slaapkamer met bed.
Alleen het kleinste kamertje
is af en toe bezet.

Een droompaleis
De vogeltjes hebben een nest in een boom
de muisjes een hol in de grond
de haas heeft een kuiltje, gewoon in het veld
de slak draagt zijn huis liever rond
een pissebed zet ergens onder een steen
een spinnetje woont in een web
maar zie ik hun huisjes, dan vind ik meteen
dat ík echt een droompaleis heb!

Poetsen en boenen
Poetsen, boenen
schrobben en vegen
alle prullebakken legen
sponzen, stoffen,
zuigen, soppen
haasje is haast niet te stoppen
En zijn huis wordt schoon en helder
van de zolder tot de kelder
Maar als hij alles heeft gehad
moet hij zélf in bad!

Verhuizen
Door: Ernst, Bobbie en de rest
Refr. En dan ben je verhuisd
verhuisd naar een andere stad
naar een hele nieuwe buurt
met nieuwe mensen, raar is dat
en dan ben je verhuisd
een vreemde straat, een ander plein
en je vraagt je af
hoe zal het hier zijn...

Bobientje gaat verhuizen
Door: Samson en Gert
Refr. Bobientje gaat verhuizen
en ik zal haar nooit meer zien
Bobientje gaat verhuizen
Dag Bobien.

Mijn goudvis gaat verhuizen (versje)
Mijn goudvis gaat verhuizen
hij barst haast uit zijn kom
als ik hem zo laat zitten
dan groeit hij straks nog krom

Hij gaat nu naar de vijver
dat zal veel beter zijn
want zeg nou zelf eens eerlijk
zo'n kom is veel te klein

Straks krijgt hij nieuwe vriendjes
en ook een nieuw adres
ik wens hem in de vijver
ontzettend veel succes!


Ideeën voor de hoeken

Bij mij thuis - huishoek
Voeg materiaal aan de huishoek toe, zoals spullen om schoon te maken of te klussen in huis.
Maak zo mogelijk een tweede (kleine) huishoek, zodat kinderen bij elkaar op bezoek kunnen gaan. Deze tweede huishoek kun je inrichten met spullen uit een andere cultuur, zodat de kinderen ervaren dat het er thuis overal anders uitziet.
Laat de kinderen een naambordje/-plaatje maken, een huisnummer een brievenbus. Bedenk een naam voor de straat waarin het huis staat en maak een straatnaambord.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Woningen in de bouwhoek
Geef de kinderen een foto van een woning en laat ze deze bouwen.
Op deze foto zijn strandhuizen nagebouwd, inclusief het strand, met schelpen natuurlijk!

thuis, huis, hoeken, bouwhoek

Bij ons in de straat / stad - activiteitenbak of speeltafel
Zet huizen neer en richt de omgeving in. Voeg speelfiguren van poppetjes toe. Geef de huizen een huisnummer en laat de kinderen het aantal poppetjes matchen met het aantal dat het huisnummer aangeeft.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Huis tekenen - motorische oefening
Teken vijf hulpstippen en laat de kinderen een huis tekenen door de stippen te verbinden: eerst een vierkant en een driehoek er bovenop. De kinderen gaan meerdere keren over dezelfde lijn. Daarna geven ze het huis een deur, ramen, een schoorsteen enzovoorts.
Deze oefening vind je, met een leuk liedje en versje erbij, in de methode voor schrijfritmiek: Krullenbol.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Huizen bouwen - tellen
Laat de kinderen huizen maken van bijvoorbeeld ijslollystokjes. Hierna dobbelen ze met de dobbelsteen. Ze tellen het aantal ogen en voegen dit aantal figuren (personen of huisdieren) toe aan het huis.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Huizen timmeren - Hamertje Tik
De kinderen maken huizen met Hamertje Tik.

huis, bij-mij-thuis, spelinloop, kleuters

Huizen bouwen - Lego
De kinderen bouwen huizen van Lego.

huis, bij-mij-thuis, spelinloop, kleuters

Onze straat
Laat de kinderen wegdelen aan elkaar leggen en huizen bij de weg zetten. Wij gebruiken hiervoor de AH winterdorp mini's die je jaren geleden kon sparen. Deze kun je ook leuk sorteren.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Op straat - sensomotoriek
Voeg enkele huizen en speelfiguren toe aan een bak of dienblad met rijst. Leg er kleine schepjes bij.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Huizen versieren - creativiteit
Laat de kinderen een huis versieren met losse materialen. Ik heb het huis met een Woody op de vloer getekend, maar je kunt ook een huis op een vel papier tekenen (en uitknippen) of een kleurplaat van een huis laten versieren met losse materialen.

huis, versieren, kleuters huis, versieren, kleuters


Beeldende activiteiten bij het thema huis

Blokjeshuis - vouwen, tellen, visuele waarneming
Kies een huis uit de download.
1. Verzamel plakvierkanten van 35 mm in verschillende kleuren. Laat de kinderen de vierkanten op de vierkanten van de huizen uit de download plakken. Zo vullen ze het huis.
2. Gebruik de huizen uit de download als voorbeeld. Laat de kinderen zelf 16 vierkantjes vouwen en de vierkantjes uitknippen. Deze leggen ze op een leeg vel papier. Ze leggen de vierkanten zoals het huis van het voorbeeld. Als de vierkanten goed liggen, worden ze vastgeplakt. Wanneer er meer vierkanten nodig zijn, wordt er nog een vouwblad gevouwen.
3. De kinderen vouwen 16 vierkantjes en knippen deze los. Ze leggen er zelf een huis mee en plakken de vierkanten vast.

--> Download de huizen

blokjes, huis, bij-mij-thuis, kleuters, vouwen blokjes, huis, bij-mij-thuis, kleuters, vouwen

Geen huis - creatief denken
Geef de kinderen een blad met daarop een omgekeerde v. Dit lijkt op een dak, maar dat is het niet! Geef de kinderen daarbij de volgende opdracht: Dit is geen huis. Wat is het wel? Teken het.
De kinderen gebruiken hun fantasie en creativiteit en bedenken iets anders. Deze opdracht doet een beroep op het hogere orde denken. Het blad kun je zelf maken, het idee komt van internet.

huis, tekenen, kleuters, slimmne-kleuters, juf-Anke huis, tekenen, kleuters, slimmne-kleuters, juf-Anke

Huis tekenen - motorische oefening
Teken vijf hulpstippen en laat de kinderen een huis tekenen door de stippen te verbinden: eerst een vierkant en een driehoek er bovenop. De kinderen gaan meerdere keren over dezelfde lijn. Daarna geven ze het huis een deur, ramen, een schoorsteen enzovoorts.
Deze oefening vind je, met een leuk liedje en versje erbij, in de methode voor schrijfritmiek: Krullenbol.

bij-mij-thuis, spelinloop, spel, spelen, idee, lesidee, kinderboekenweek, juf-Anke, huis, thuis, kleuters

Bij mij thuis - vouwen en tekenen
Vouw een reep papier (of half A4) in drieën. Laat de kinderen hier de mensen op tekenen die bij ze in huis wonen. Hierna vouwen ze een dak voor het huis en plakken ramen en een deur. Eventueel wordt de tuin versierd.

huis, thuis, vouwen, tekenen, creatief huis, thuis, vouwen, tekenen, creatief

Mijn familie - tekenen
Print het tekenblad en laat de kinderen in elke lijst een portret van een gezins-/familielid tekenen. Ook huisdieren kunnen worden toegevoegd. De download bevat pagina's met twee tot zes lijsten op één blad. Wanneer er niet genoeg lijsten voor het hele gezin zijn, tekenen de kinderen meerdere gezinsleden in één lijst. Wanneer er lijsten over zijn, kunnen bijvoorbeeld ook opa en oma worden getekend.

--> Download de tekenbladen

tekenblad, bij-mij-thuis, portret, tekenen, familie, kleuters, juf-Anke, lesidee tekenblad, bij-mij-thuis, portret, tekenen, familie, kleuters, juf-Anke, lesidee
tekenblad, bij-mij-thuis, portret, tekenen, familie, kleuters, juf-Anke, lesidee
tekenblad, bij-mij-thuis, portret, tekenen, familie, kleuters, juf-Anke, lesidee

Mijn huis - creatief
Laat de kinderen met ijslollystokjes een huis leggen. Als het huis naar wens is, worden de stokjes vastgeplakt. Eventueel tekenen de kinderen bij het huis.

huis, kleuters


Downloads | thema 'mijn huis' & 'bij mij thuis'

Kralenplankenpakket huizen

In wat voor huis woon jij? Dit pakket bevat kralenplankvoorbeelden van verschillende woningen, onderverdeeld in drie opdrachten: klassieke kralenplankvoorbeelden om na te leggen, voorbeelden om het spiegelen te oefenen en een 'kraak de code' opdracht.

Tip! Kies bij het afdrukken voor 'ware grootte', zodat de kralenplankvoorbeelden precies onder een doorzichtige kralenplank passen.

--> Download het kralenplankenpakket

kralenplankvoorbeeld, huis, huizen, bij-mij-thuis, wonen, woning, kraak-de-code, coderen, spiegelen, kralenplank, juf-Anke, kleuters kralenplankvoorbeeld, huis, huizen, bij-mij-thuis, wonen, woning, kraak-de-code, coderen, spiegelen, kralenplank, juf-Anke, kleuters kralenplankvoorbeeld, huis, huizen, bij-mij-thuis, wonen, woning, kraak-de-code, coderen, spiegelen, kralenplank, juf-Anke, kleuters

Naar huis - cijferdoolhof

Wijs de kinderen de weg naar huis.
Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, de visuele waarneming, visuele discriminatie en het onthouden en herhalen van een reeks cijfers. De doolhoven lopen op in moeilijkheid. De eenvoudige doolhoven zijn al geschikt voor de jongsten die cijfers herkennen.

--> Download de cijferdoolhoven

bij-mij-thuis, kinderboekenweek, kleuters, juf-Anke, cijferdoolhof, download, gratis, ideeën, inspiratie, lesidee bij-mij-thuis, kinderboekenweek, kleuters, juf-Anke, cijferdoolhof, download, gratis, ideeën, inspiratie, lesidee bij-mij-thuis, kinderboekenweek, kleuters, juf-Anke, cijferdoolhof, download, gratis, ideeën, inspiratie, lesidee

Naar huis - programmeren

Het is tijd om naar huis te gaan. Wie woont waar?
De kinderen bedenken of volgen een route die een (Playmobil)poppetje naar zijn woning brengt. Daar aangekomen draaien ze de routekaart om en controleren of de persoon bij de juiste woning is aangekomen.
De download bevat opdrachten op verschillende niveaus waarbij de kinderen spelenderwijs de beginselen van het programmeren leren, bezig zijn met richting, tellen en cijfersymboleen herkennen.

--> Download 'Naar huis' - programmeren

kinderboekenweek, bij-mij-thuis, programmeren, kleuters, download, gratis, huis, thuis, juf-anke kinderboekenweek, bij-mij-thuis, programmeren, kleuters, download, gratis, huis, thuis, juf-anke kinderboekenweek, bij-mij-thuis, programmeren, kleuters, download, gratis, huis, thuis, juf-anke

Naar huis - dobbelspel

De kinderen zijn op weg naar huis. Help ze verder op weg door te dobbelen. Na elke worp wordt een cirkel bij één van de kinderen ingekleurd, afhankelijk van het aantal gegooide ogen. Welk kind komt het eerst thuis aan?
De download bevat dobbelbladen op drie niveaus: met getalbeelden, met cijfersymbolen en met één erbij of één eraf.

--> Download de dobbelbladen 'Naar huis'

kinderboekenweek, bij-mij-thuis, dobbelblad, rekenen, spel, juf-Anke kinderboekenweek, bij-mij-thuis, dobbelblad, rekenen, spel, juf-Anke

Bij ons in de straat - visuele waarneming & geheugen

De Winterdorp mini’s die je kon sparen bij Albert Heijn zien er hartstikke leuk uit en je kunt er een mooi dorp mee maken, maar je kunt er ook leerzame activiteiten mee doen in de klas. Wat dacht je van een oefening in het visuele geheugen en het ontdekken en voortzetten van patronen? Met deze download doe je meer met je mini’s!

De download bevat opdrachten waarbij de kinderen het visuele geheugen trainen en oefeningen in het ontdekken en voortzetten van patronen. Zo worden er elke keer opnieuw huizen in een straat gezet.

Tip! Geef elk kind een wegdeel waar de huizen naast worden gezet.

--> Download 'Bij ons in de straat'

kinderboekenweek, huis, thuis, bij-mij-thuis, download, gratis, geheugen, juf-Anke, AH mini's kinderboekenweek, huis, thuis, bij-mij-thuis, download, gratis, geheugen, juf-Anke, AH mini's

Bij mij thuis - familieportretten tekenen

Print het tekenblad en laat de kinderen in elke lijst een portret van een gezins-/familielid tekenen. Ook huisdieren kunnen worden toegevoegd. De download bevat pagina's met twee tot zes lijsten op één blad. Wanneer er niet genoeg lijsten voor het hele gezin zijn, tekenen de kinderen meerdere gezinsleden in één lijst. Wanneer er lijsten over zijn, kunnen bijvoorbeeld ook opa en oma worden getekend.

--> Download de tekenbladen

tekenblad, bij-mij-thuis, portret, tekenen, familie, kleuters, juf-Anke, lesidee tekenblad, bij-mij-thuis, portret, tekenen, familie, kleuters, juf-Anke, lesidee

nieuw prentenboek van rachel bright voor kleuters

boek voor kleuters over nederland

lente boek met voorleesverhalen voor kleuters

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke

Door op deze boeken te klikken word je doorverwezen naar Bol.com. #affiliate