Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier


Lesideeën voor kleuters | thema vogels

Boekentips

coco-kan-het

Project vogels

vogels, project-vogels, kleuters, vogels-tuin, vogels-winter, juf-anke, lesidee

Vogels om ons heen

Vogels zijn overal te vinden, op het platteland of ergens midden in de stad. Hoog in de lucht, rondzwemmend in een vijver of vlakbij een boom of op de grond!

Maak kennis met de allerleukste vogels, van de huismus tot de houtduif en van de uil tot de zwaan. Dit project is geschreven bij ‘Het dikke vogelboek’ van Marianne Busser en Ron Schröder en bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Met het project kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Vogels om ons heen'


Suggesties bij Coco kan het

Op deze pagina vind je suggesties bij het boek Coco kan het. Prentenboek van het Jaar 2021.

Over Coco kan het:

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

Ontdekkend leren vanuit een prentenboek

Kleuters leren door te spelen en te doen. Voor hen zijn activiteiten meer betekenisvol als ze gekoppeld zijn aan een thema of verhaal.Geef de kinderen uitdagende opdrachten aan de hand van Coco kan het.

Dag 1 - Het verhaal
Lees het verhaal Coco kan het voor.

Wat hoog!
Coco gluurt naar beneden. Wat is het hoog! Ze drukt haar vleugels plat op haar rug en trippelt snel terug naar het nest.
Coco wil wel naar beneden, maar ze durft niet. Het is veel te hoog. Laat de kinderen een afbeelding of knuffel van een vogel op een lage kast zetten. Hierna maken ze iets waarmee Coco van de kast kan worden gehaald. Het moet iets zijn dat op de vloer staat en tot de kast reikt. De kinderen bedenken zelf wat ze willen maken en welk materiaal ze gebruiken.
Suggesties:
- Een kind maakt een ladder van K'nex.
- Een kind maakt een ladderwagen van een Playmobilauto waar hij een ladder van karton aan bevestigt.
- Een kind hangt een touw op waarlangs Coco naar beneden kan glijden.
- Een kind maakt een trap van Kapla of blokken.

Dag 2 - Vormenkunst
En als het lukt, dan kan ik samen met mijn vriendjes mooie vormen vliegen.
De vogels vliegen vormen in de lucht. Laat de kinderen een vormenkunstwerk plat op de vloer maken. Het kunstwerk moet bestaan uit de vormen rechthoek, vierkant, cirkel en/of driehoek. De kinderen mogen het kunstwerk maken van bestaande materialen zoals pannen, onderzetters, puzzels, boeken, vazen, cd's, kussens enzovoorts of maken met natuurlijk materiaal. Het kunstwerk kan ook met stoepkrijt op de stoep worden getekend of worden geverfd op een groot vel (behang)papier.

Dag 3 - Fladderen met vleugels
'Nee, mama! Ik kan het echt niet!' piept Coco. 'Ik weet zeker dat je het wél kunt, lieve schat. Ik zal je helpen ...' 'HUPSAKEE!' 'Goed fladderen met die vleugels!'
Mama helpt Coco bij het vliegen. Laat de kinderen hun favoriete knuffel pakken en vleugels voor hem maken met knutsel- of constructiemateriaal. Hierna krijgt de knuffel vliegles. Kan hij vliegen?

Dag 4 - Pas op voor de poes
Kijk in het boek naar de poes. Op verschillende momenten loert hij naar Coco. Gevaarlijk!
Laat de kinderen vier dingen bedenken waarmee de poes naar huis kan worden gelokt en laat ze de oplossingen maken of tekenen.

Dag 5 - BOEM!
'Doe je voorzichtig, Coco? roept mama. 'En pas op voor die ...' BOEM!
Coco is tegen de boom gevlogen. Laat de kinderen bedenken wat haar kan troosten. Ze maken dit door te knutselen, tekenen, bouwen of construeren.
Denk aan: een warm nest, haar moeder, een lekkere worm, een pleister op de pijnlijke vleugel.

--> Download de opdrachten bij Coco kan het

coco-kan-het, thuisonderwijs, uitdaging, ontekkend-leren

Lesideeën bij Coco kan het

Ik durf niet
Houd met de kinderen een (filosofisch) gesprek over 'durven'. Vraag ze of je alles moet durven en leg situaties voor:
- moet je in het zwembad durven springen?
- moet je iets aan een andere juf of meester durven vragen?
- moet je met vreemde mensen mee durven gaan?
- moet je in het donker uit bed durven gaan?
- moet je de weg durven vragen als je verdwaald bent?
Luister naar de antwoorden van de kinderen. Geef je eigen mening niet, maar leid het gesprek en vraag door. Breid het gesprek uit door personen aan elke situatie te koppelen: moet je vader in het zwembad durven springen? En je oma? En de koning? Een zwerver?
Vraag tenslotte of de kinderen Coco kunnen helpen. Wat zou hem kunnen helpen, zodat hij het nest durft te verlaten?

Vliegen, lopen en zwemmen
Verzamel verschillende speelfiguren / knuffels van dieren. Leg drie hoepels in de kring. Laat de kinderen de dieren classificeren op 'vliegen', 'lopen' en 'zwemmen' en in de juiste hoepel leggen. Misschien kunnen sommige dieren wel meerdere dingen. Bedenken samen op welke plak deze dieren moeten liggen.

Mooie vormen vliegen
De vogels in het boek vliegen mooie vormen. Oefen de vormen vierkant, driehoek, cirkel en rechthoek. Laat de vormen zien en benoem ze. Neem daarna een handpop of knuffen van een vogel en laat hem een denkbeeldige vorm in de kring vliegen. Kunnen de kinderen ontdekken welke vorm het is?

Vormenvogels
De kinderen kiezen een vorm en tekenen het lijf van een vogel in deze vorm. Daarna geven ze de vogel poten, vleugels en een snavel. De vogel wordt met waterverf of ecoline ingekleurd.

vogel vogel vogel

Eieren tellen
Coco zit met zijn moeder in het nest. Zou hij broertjes en zusjes hebben? Maak een nest in de kring en leg hier enkele kunststof eieren in. Vraag de kinderen de eieren te tellen. Haal één of meerdere eieren weg. Hoeveel eieren zijn er nog en hoeveel eieren zijn uitgekomen? Ga zo verder.

Vogels spotten - bingo!
Download de vogelspotkaart en laat de kinderen naar de vogels op zoek gaan. Je kunt ook samen het dorp of de wijk in gaan. Als er een vogel is gespot, wordt deze op de kaart doorgestreept. Hoe heet de vogel? Gebruik gerust meerdere dagen voor deze uitdaging. Als je een vogel spot, doorstrepen! Lukt het ook om Coco te vinden?
--> Download de vogelspotkaart

vogels-spotten, coco-kan-het

Lied Coco Kan Het!

 

Mijn eigen Coco
Geef de kinderen een wc-rol en knutselmateriaal en geef ze de opdracht Coco te maken. Hoe, dat bedenken ze zelf. Laat de kinderen goed kijken hoe Coco eruit ziet. Welke kenmerken heeft hij? Wat moeten ze in ieder geval knutselen?

Kleurrijke vogel
Teken een vogel met zwart wascokrijt. Voor een mooi resultaat bespreek je van tevoren met de kinderen hoe je dit kunt doen en laat je voorbeelden zien. Zoek plaatjes/foto's van vogels en leg deze op de tafel waaraan de kinderen gaan tekenen. Schilder de vogel met allerlei kleuren waterverf.

vogel kleuters werkje werkje vogel kleuters

Fladdergym
Zet een gymles klaar met activiteiten in vier hoeken.
Hoek 1: Over de balanceerbalk fladderen
Hoek 2: Op de kast klimmen en eraf fladderen
Hoek 3: In het wandrek, de boom, klimmen
Hoek 4: Van hoepel naar hoepel, nest naar nest, springen en fladderen

Downloads bij Coco kan het

Kralenplankvoorbeelden Coco kan het

Dit kralenplankenpakket bevat kralenplankvoorbeelden bij het boek Coco kan het. In het pakket vind je de klassieke kralenplankvoorbeelden, een opdracht waarbij de kinderen moeten spiegelen en een 'Kraak de code' waarbij het coderen wordt geoefend.

--> Download de kralenplankvoorbeelden

kralenplank, coco-kan-het kralenplankvoorbeeld, coco-kan-het

Letterdoolhoven Coco kan het

Met de letterdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van letters, ze nemen visueel waar en oefenen het onthouden van een reeks. De letterdoolhoven zijn er in drie niveau's.

--> Download 'Letterdoolhof Coco kan het'

letterdoolhof, kleuters, coco-kan-het letterdoolhof, kleuters, coco-kan-het

Telkaarten vogels

Telkaarten vogels
Print de telkaarten. Gebruik de cijfers één tot en met zes voor kinderen uit groep 1, één tot en met vijftien voor kinderen uit groep 2 en de hogere getallen voor extra uitdaging.
Doe er één van de volgende activiteiten mee:
- Leg de getalkaarten neer en pak twee vliegenmeppers. Twee spelers hebben elk een vliegenmepper in de hand. De spelleider noemt een getal. Wie mept het eerst op het juiste getal?
- Verstop de vogels. Laat de kinderen de vogels zoeken en daarna in de volgorde van de getallenrij leggen.
- Verstop de vogels. Laat de kinderen de vogels in de volgorde van de getallenrij zoeken.
- Verstop de vogels, maar laat één vogel weg. De kindern zoeken de vogels en ontdekken welke ontbreekt.
- Leg de vogels op een rij, in de volgorde van de getallenrij. Draai één vogel om. Welke vogel is omgedraaid?
- Leg de vogels op een stapel en speel hoger / lager. Laat het eerst getal zien. Wat denken de kinderen, is het volgende getal hoger of lager?
- Print de getalkaarten twee keer en speel een vogelmemospel.

--> Print de telkaarten

Woordkaarten 'Eieren leggen'

Met deze woordkaarten kunnen de kleuters die interesse in letters tonen of al kunnen lezen aan de slag. Zorg voor kunststof eieren en eierdozen voor zes eieren. Schrijf letters op de eieren (zie download).
De kinderen pakken een woordkaart, kijken naar het woord en leggen dit na of vullen zelf de ontbrekende letter in en leggen het woord.

--> Download 'Eieren leggen'

kleuters lente woordkaarten kleuters lente boerderij kleuters lente leren lezen juf Anke


download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke