Gratis lesideeën, inspiratie en downloads voor kleuters vind je op Jufanke.nl

Juf Anke, leerkracht van een kleutergroep en eigenaar van Jufanke.nl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

Mijn projecten geschreven voor Kleuteruniversiteit vind je hier

  • (Kring)activiteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads
  • Gymles

sprookjes, kleuters, kleutergroep, groep1-2, inspiratie, spel, spelen, juf-Anke

Lesideeën voor kleuters | thema sprookjes

De mooiste sprookjesboeken

Vanaf 4 jaar:

sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip

Vanaf 6 jaar:

sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip
sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip sprookjes, kleuters, voorlezen, lesidee, boekentip

Opening van het thema

Uit welk sprookje ben jij gestapt?
Ga (met alle leerkrachten van de groepen die met het thema gaan werken) verkleed als een figuur uit een sprookje: Sneeuwwitje, Roodkapje, grootmoeder, een wolf, een geitje, Pinokkio, een reus in zevenmijlslaarzen, een boze stiefmoeder enzovoorts. Laat de kinderen raden in welk sprookje het personage voorkomt.

Sprookjes warboel
Ga met meerdere leerkrachten / stagiaires verkleed als een figuur uit een sprookje. Gebruik attributen en wissel deze uit, zodat er vreemde situaties ontstaan: een jager met een appel, Sneeuwwitje met een geweer en een boze stiefmoeder in een prachtige jurk. Laat de kinderen vertellen wat er niet klopt en hoe het wel hoort.

Toneelstuk n.a.v. een sprookje
Kies een sprookje en speel het. Je kunt er ook een poppenkastvoorstelling voor maken en poppen het sprookje aan de kinderen laten vertellen.

Projecten over sprookjes en fantasie

sprookjes, kleuters, sprookjesproject, prinsen, prinsessen, juf-Anke

Tip! Sprookjes - prinsen & prinsessen

Prinses Welmoet hoeft geen kusjes! Ze is de stoerste prinses van het land en ze heeft wel iets anders aan haar hoofd dan schattig en lief zijn. Het avontuur zoeken, en die prins redden!

Sneeuwwitje, Roodkapje, Assepoester, Doornroosje …
in dit project komen, aan de hand van spannende raadsels, verschillende sprookjes voorbij. Een project voor drie weken, gebaseerd op, en gebruikmakend van, het prentenboek ‘Prinses Welmoet‘ van Tineke Lemmens en Margot Senden.

--> Bekijk het project 'Sprookjes - Prinses Welmoet'


eenhoorn, project, lesidee, kleuters

Eén eenhoorn, alsjeblieft

Daan heeft lang gespaard om te kopen wat hij het allerliefst wil hebben: een eenhoorn! Een vriend met wie hij magische avonturen kan beleven.

Beleef avonturen met de eenhoorn tijdens de activiteiten uit dit project. Het bevat reken- en taalactiviteiten, een bewegingsles, en creatieve opdrachten bij het boek ‘Eén eenhoorn, alsjeblieft!‘ van Mark Janssen. Dit project past ook goed bij het thema dieren en dierenwinkel.

--> Bekijk het project 'Eén eenhoorn, alsjeblieft'


de-ridder-zonder-billen, project, kleuters

De ridder zonder billen

Er was eens een ridder zonder billen.
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen
dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven.

In het heetst van de strijd, raakte de ridder zijn billen kwijt. Help hem bij zijn zoektocht naar nieuwe billen. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, muzieklessen, een spel en bewegingsles en suggesties voor de spelhoek bij het boek ‘De ridder zonder billen‘.

--> Bekijk het project 'De ridder zonder billen'


de-prins-zonder-billen, project, kleuters, prins, koningsdag

De prins zonder billen

Hij rende over een strandje en sprong in de baai,
daar woonde een hongerige haai.
De prins vocht voor wat hij waard was, hij was niet laf,
toch hapte de haai pardoes zijn harige billen eraf.

Dit project bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek en spel- en beweging bij het boek ‘De prins zonder billen‘. Daarnaast vind je in het pakket een creatieve activiteit, een suggestie voor de spelhoek, twee gezelschapsspellen en kralenplankvoorbeelden.

--> Bekijk het project 'De prins zonder billen'


Afsluiting van het thema

sprookjesfeest, thema-sprookjes, kleuters, afsluiting, lesidee, spelletjes, kinderfeest

Sprookjesfeest

Ga mee naar het sprookjesbos en vier een sprookjesfeest op school of thuis. Help de fee met het terugvinden van haar parels door bij allerlei sprookjes een gezellig spel te spelen.

Dit pakket bevat een uitnodiging, een gezamenlijke start en afsluiting en veertien sprookjesspellen waarmee de kinderen op zoek gaan naar de parels van de fee. De spelletjes zijn zowel met (meerdere) grote als kleine groepen te spelen.

--> Bekijk het Sprookjesfeest


Sprookjesvossenjacht

Vraag ouders of studenten als 'vos'. Ze verkleden zich als een figuur uit een sprookje en lopen door het dorp, de wijk of een park. De kinderen gaan naar de sprookjesfiguren op zoek en spelen bij elk van hen een eenvoudig spel. Spellen vind je in de 'Sprookjestocht' onder het tabblad 'Downloads'. De groepjes hebben een kaart bij zich waar alle te zoeken vossen op staan. De vos die gevonden is, tekent zijn personage af op de kaart.

Kringactiviteiten sprookjes

Taalactiviteiten

Het mandje van Roodkapje - geheugen
Vul een mandje met wat spullen. Dit kunnen de spullen uit het sprookje 'Roodkapje' zijn, maar het mogen ook dingen zijn die op dat moment goed aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen of bij het thema waar je mee bezig bent. Bijv. spullen van de herfst, etenswaren, dieren etc.
Bekijk met de kinderen wat er in het mandje zit. Vervolgens leg je de spullen uit het mandje een bepaald aantal minuten op tafel of op de grond. De kinderen morgen ernaar kijken. Dan gaan de spullen in het mandje met een theedoek erover heen. Wat zat er in het mandje?

Een variant hierop is 'wat is weg?' De spullen uit het mandje liggen in de kring. De kinderen doen de ogen dicht en jij bedekt één voorwerp of haalt het weg. Wat is weg?

Het mandje van Roodkapje - fonemisch bewustzijn
Vul een mandje met allerlei spullen. Bekijk de spullen met de kinderen. Met welke letter begint dit? Kunnen we het woord klappen? Hoeveel stukjes heeft dit woord? Kunnen we een zin met dit woord bedenken? Welk woord is het langst? Kunnen we de voorwerpen in hoepels leggen, we sorteren ze op het aantal woordstukjes (klappen).

Het mandje van Roodkapje - letter van de week
Stop, zonder dat de kinderen het zien, een voorwerp dat met de letter van de week begint in het mandje. Eén kind is Roodkapje en mag het mandje vasthouden. Dat kind loopt of huppelt door de kring, terwijl de klas het 1ste couplet zingt van "Zeg Roodkapje waar ga je henen?"

Zeg Roodkapje waar ga je henen?
zo alleen, zo alleen
zeg Roodkapje waar ga je henen
zo alleen.

Vervolgens mogen de kinderen in de klas vragen stellen die met ja of nee beantwoord moeten worden. Bijv. "is het een dier?" "kun je ermee spelen?" De kinderen mogen maximaal 10 vragen stellen. Kan de klas raden wat er in het mandje zit?

Woorden met de r van roodkapje: rietje - roos - riem - rok - rapport - racket - ring - raam (van de lego) - rieten mandje - rits - radio - raket - raceauto - ranja
Woorden met de s van sprookje: slang - snoep - stok - spiegel - stift - soep - stoel (uit het poppenhuis) - symbooltje (van het werkbord) - sinaasappel - slagroom - servet

Hans en Grietje - rijmen
Knibbel, knabbel, knuisje,
wie knabbelt daar aan mijn ......?

Verzin allerlei rijmpjes met knibbel, knabbel ....
De kinderen vullen het rijmwoord in.
Enkele ideeën:

Knibbel, knabbel, kokje,
wie knabbelt daar aan mijn hokje?

Knibbel, knabbel, scheurtje,
wie knabbelt daar aan mijn deurtje
?

Knibbel, knabbel, spekje,
wie knabbelt daar aan mijn hekje?

Woordweb / Mindmap
Maak met de kinderen een woordweb rondom sprookjes. Waar denken de kinderen aan als het over sprookjes gaat? Wat hoort er allemaal bij sprookjes? Dit kan van alles zijn! Denk maar eens aan de figuren die in de sprookjes voorkomen, de huizen waar ze in wonen, de attributen als een mandje, appel, spiegel, koets, de verschillende sprookjes en wat daarin gebeurt etc.

De gouden bal - woordenschat
Zoek een mooi balletje dat je goud kunt spuiten of misschien al goud is. Doe hier in de kring een spel mee.
Woordenschatspel: Jij noemt het eerste deel van een aangeboden woord, bijvoorbeeld woorden rondom de herfst. Je zegt ei-. Je gooit de bal naar een kind. Dat kind maakt het woord af, ei-kel.
Dat kind noemt het eerste deel van een woord, bijv. bol- en gooit de bal weg. Het kind dat vangt zegt bol-ster.
Spelen met een gouden bal is ook erg leuk tijdens een gym- of spelles.

De gouden bal - rijmen
Zoek een mooi balletje dat je goud kunt spuiten of misschien al goud is. Doe hier in de kring een spel mee.
Rijmspel: zeg een woord, rol de bal naar een kind. Dat kind bedenkt een rijmwoord rolt de bal naar een volgend kind dat ook weer een rijmwoord bedenkt, net zolang tot we op dit woord uitgerijmd zijn. Bedenk dan een nieuw woord.

Alle vogels vliegen
Vertel iets uit een sprookje. Iets wat waar is, of iets wat grote onzin is. Wanneer je iets vertelt wat waar is (Sneeuwwitje lag in een glazen kist), gaan de kinderen staan en mogen ze vliegen. Wanneer je onzin vertelt (Sneeuwwitje had 10 dwergen), blijven de kinderen zitten.

Rekenactiviteiten

Klein Duimpje - classificeren
En natuurlijk de 7-mijls laarzen! Verzamel verschillende soorten schoeisel in de klas. Denk aan: laarzen, klompen, badschoenen, slippers, kaplaarzen, sandalen, gympen, wandelschoenen, voetbalschoenen enz. Benoem de verschillende soorten schoenen.
Leg de schoenen op een grote hoop. Classificeer ze vervolgens op kenmerk, bijv. veterschoenen, klittenbandschoenen of op winter- en zomerschoenen. Leg de schoenen die eenzelfde kenmerk hebben bij elkaar of in een hoepel.
Hoeveel schoenen liggen er in de kring? Hé, hoe kan dat? Met hoeveel kinderen zijn we? Dan liggen er toch te veel schoenen?
Hoeveel paar schoenen zijn er?

Klein Duimpje en de 7 mijls laarzen - tellen met sprongen van 2
Nodig: grote laarzen of klompen.

Neem grote laarzen of klompen mee. Deze laarzen zijn bijzonder, ze kunnen namelijk hele grote stappen zetten. Ze tellen niet van 1, 2, 3, 4, maar ze tellen 2, 4, 6, 8, 10. Oefen dit met de kinderen. Dit kan door bijv. 1 zachtjes te zeggen, dan 2 heel hard, 3 weer heel zacht, 4 weer hard, 5 zacht, 6 hard etc. Sommige kinderen zullen zelf al kunnen tellen met sprongen van 2.
Dan mag één van de kinderen de grote laarzen aan. Dat kind mag kiezen of hij/zij gewoon wil tellen of met sprongen van 2. Het kind stapt door de kring en telt zijn stappen (met sprongen van 2). Herhaal dit een aantal keer.
Afsluitend spel: de kinderen hebben de ogen dicht. Jij maakt stappen met de laarzen of klompen (hard). Hoeveel stappen hebben de kinderen geteld?

Stappenpad
Misschien heb je een rubberen puzzelmat in de klas waar cijfers op staan. Hier kun je een stappenpad van leggen van 1 tot en met 9. Dit is een leuke activiteit om met de jongsten te doen. Maak samen het stappenpad en laat de kinderen eroverheen lopen, terwijl ze tellen.

Hans en Grietje - seriëren
Voorbereiding: Alle kinderen mogen van thuis 1 takje meenemen of op de speelplaats een takje gaan zoeken. Als iedereen een takje heeft kan de activiteit beginnen.

Van lang naar kort
Wie zou het langste takje hebben? Hoe kunnen we dat te weten komen? Wie heeft het kortste takje? Leg met de kinderen een rij van lang naar kort. Elk kind mag om de beurt zijn takje in de rij leggen. Liggen de takjes goed op volgorde? Hoeveel takjes zijn er? Welke zijn ongeveer even groot?

Van dik naar dun
Welke takjes zijn dik? Welke takjes zijn dun? Welk takje zou Hans kunnen gebruiken om de heks te laten voelen? Waarom juist dat takje? Kunnen we de takjes op volgorde leggen van dik naar dun?

Hans en Grietje - tellen tot 10
Nodig: 10 kiezelsteentjes

Leg de kiezelsteentjes op een hoopje in de kring. Hoeveel zouden het er zijn? De kinderen mogen raden. Hoe kunnen we nu zeker weten hoeveel het er zijn? Tellen! Wie kan de steentjes tellen? Gebeurt het tellen op een handige manier?
Leg de 10 steentjes op een rij. We tellen ze nog een keer. Kunnen we ook terugtellen, van 10 naar 0?
Nu spelen we een spelletje met de stenen. Er liggen 10 stenen. De kinderen doen de ogen dicht en jij pakt wat stenen weg. Hoeveel zijn er weg?
Nog leuker: gebruik in plaats van stenen stukjes brood. De kinderen doen de ogen dicht en ondertussen komt er een vogeltje dat wat stukjes opeet (net als in het sprookje). Hoeveel kruimels heeft de vogel gegeten?

Doornroosje - tellen tot 100
Doornroosje sliep 100 dagen en nachten. 100... is dat veel? Zullen we eens proberen samen tot 100 te tellen?
Tel daarna verkort, met sprongen van 10. Schrijf de getallen op ronde vouwblaadjes en leg deze in de kring. Telkens als je met sprongen van 10 tot 100 telt kan er een kind meespringen langs de vouwblaadjes.

Klein Duimpje / Hans & Grietje - oriënteren en lokaliseren
Een speurtocht over de speelplaats!
Voorbereiding: maak foto's van verschillende plaatsen op de speelplaats. Maak foto's van bovenaf, foto's van onderaf, foto's van heel dichtbij. Fotografeer bijvoorbeeld een knikkerpotje, een deel van een speeltoestel, een stuk van de deur, een stuk van een raamschildering, een prullenbak etc. Druk de foto's af (in grijswaarde en klein is al goed).

De kinderen gaan in tweetallen naar buiten. Ze krijgen één foto mee en gaan op zoek naar de plaats waar de foto gemaakt is. Als de kinderen deze plek gevonden hebben krijgen ze een nieuwe foto. Ga zelf buiten op een centrale plek staan, zodat de kinderen bij jou een nieuwe foto kunnen halen. Wanneer groepjes al veel foto's gehad hebben, kun je de foto's die je zelf hebt zo neerleggen dat de kinderen zelf de foto kunnen pakken die ze nog niet gehad hebben.
Bespreek achteraf in de kring welke plekken de kinderen gevonden hebben.

7 In de cijfermuur
Het getal 7 kom je in verschillende sprookjes tegen. De 7 mijls laarzen, 7 dwergen, 7 geitjes...
Welk getal staat er daarom centraal tijdens het thema sprookjes?
Ja, de 7! Start met een kringactiviteit rondom de 7. Hoe ziet de 7 eruit? Kunnen de kinderen spullen in de klas vinden met een 7 erop of met als aantal 7? Verzamel de spullen in de kring.

sprookjes, kleuters
7 scharen, 7 symbooltjes, 7 bekers...

Dans de 7-sprong. Je vindt dit liedje onder het menu-item 'vakgebieden', 'rekenontwikkeling' en 'gymles', 'bewegen op muziek'.

Zoek gedurende de week naar de 7 in en om de school. Maak foto's voor de cijfermuur.
Werk in het sprookjeswerkboekje rondom de 7. Deze vind je bij de downloads.

sprookjes, kleuters sprookjes, kleuters
De kleuters van juf Els zoeken de 7. Lieveheersbeestje met 7 stippen, 7 handen erbij.
7 Kinderen staan op het getal 7 van het hinkelpad.

Wolf en de 7 geitjes - plaatsbepalende begrippen
Bij dit sprookje passen natuurlijk verstopspelletjes! Verstop een voorwerp in de klas. Eén leerling mag het voorwerp verstoppen, terwijl de andere kinderen de ogen dicht doen. Nu mag een ander kind gaan zoeken. De leerling mag aanwijzingen geven als 'dichtbij', 'boven', 'in', 'op', 'tegenover'. Als je deze begrippen goed wilt oefenen, kun je ook zelf de aanwijzingen geven en de klas laten raden. Later kan de klas dan aanwijzingen geven.

De 7 geitjes - tellen en getallen herkennen
Voorbereiding: Zoek op internet een leuke afbeelding van een geitje. Print 7 of 8 (moeder) geitjes uit. Schrijf naast elk geitje een getal (1 t/m 7 of 8) en knip ze uit.

Leg de geitjes in de kring. Hoeveel geitjes zouden dit zijn? Kunnen we ze op volgorde leggen van 1 naar 7/8? Kunnen we de geitjes ook tellen met sprongen van 2?
Kunnen we ook achteruit tellen?
Nu klopt de wolf aan de deur. De geitjes worden bang. Eén geitje verstopt zich alvast. Draai dit geitje om, terwijl de kinderen de ogen dicht hebben. Wel geitje heeft zich al verstopt?
Maak het moeilijker door de getallen door elkaar in de kring te leggen en dan een geitje te verstoppen.

--> Download de cijferkaartjes 1 t/m 7

sprookjes, kleuters, cijferkaarten

Telspelletjes met geitjes - tellen tot 30, getallen herkennen en de telrij
Voorbereiding: Download de cijferkaartjes met geitjes, te vinden onder de beschrijving van deze activiteit. Print net zoveel kaartjes als het aantal kinderen dat je in de klas hebt. Lamineer de kaartjes. Let op, wanneer je veel kinderen in je klas hebt, gebruik je voor deze activiteit dus ook hoge getallen. Geef de oudste kleuters de hoogste getallen.

Geef elk kind een geitje en doe hier telactiviteiten mee als:
* De kinderen zitten aan tafel. Iedereen krijgt een geitje. De kinderen krijgen de opdracht om in de kring te komen zitten op de juiste volgorde. Geitje 1 moet naast de juf zitten, daarnaast geitje 2, dan 3 etc. en het laatste geitje, geitje nummer... zit ook weer naast de juf. De kinderen zullen naar je toe komen om te vragen waar ze moeten zitten. Vertel ze dat ze hulp mogen vragen van klasgenootjes. Jij zegt niks! Er zullen altijd kinderen zijn die gaan regelen!
Als iedereen zit vertellen de kinderen één voor één welk getal ze hebben en steken dit omhoog. Zitten we allemaal goed? Zo niet, welke kinderen moeten nog wisselen?
Speel het spel nog een keer!

sprookjes, kleuters

* De kinderen zitten in de kring en hebben hun cijferkaartje vast.
De kinderen doen de ogen dicht. Jij tikt één kind aan. Dit kind wordt opgegeten door de wolf en mag zich in de klas verstoppen. Dan mogen de kinderen weer kijken. Welk getal is verdwenen? De kinderen moeten gaan tellen of naar hun eigen getal kijken en verder-/terugtellen om dit te weten te komen. Wanneer de kinderen een getal noemen kijken we of het geitje terug komt. Wordt het juiste getal genoemd, dan is het geitje gered uit de buik van de wolf en komt het weer in de kring zitten.
Breid dit uit door meerdere kinderen in één ronde aan te tikken. Zij verdwijnen en wanneer hun getal genoemd wordt, komen ze terug in de kring.
* Jij neemt een getal in gedachten. In dit voorbeeld 18. De kinderen gaan allemaal op hun stoel staan, met hun cijferkaartje zichtbaar in de hand. Ze mogen het geheime getal raden. Als een kind 20 raadt, zeg jij 'lager' en moeten alle kinderen die 20 of hoger dan 20 hebben gaan zitten. Nu raadt een kind 5. Jij zegt 'hoger' en alle kinderen die 5 of lager hebben gaan zitten. Wie raadt het getal?
Je kunt het spannend maken door te zeggen dat de kinderen het getal moeten raden, voordat er nog maar één kind over is. Wanneer er nog maar één kind staat, heeft dit kind natuurlijk het juiste getal vast. Dan heb jij gewonnen. Raden de kinderen het getal eerder, dan wint de klas.
Zorg ervoor dat de kinderen hun getal goed zichtbaar vast blijven houden. Zo kunnen de kinderen de telrij en getalsymbolen tijdens dit spel goed oefenen.
--> Merk je of denk je dat de kinderen deze activiteit nog lastig vinden, speel dan eerst een keer het spel Kikker & Haas. Dit spel maakt de activiteit inzichtelijk.

sprookjes, kleuters
De kinderen staan op de stoel met het cijferkaartje in de hand.

* De kinderen zitten in de kring (op volgorde van de getallen) en hebben hun geitje vast. Jij noemt een getal. Dit kind mag zijn/haar geitje in de kring komen leggen. Wanneer een kind zijn getal niet herkent of niet reageert, zullen de buren dit misschien wel opmerken. Je kunt immers tellen wie welk getal heeft.
* Tellen met sprongen van 2. Eerst mag geitje 2 in de kring komen liggen, dan geitje 4 etc.

--> Download de cijferkaartjes (t/m 36)

sprookjes, kleuters, cijferkaarten

De 7 geitjes - aftelversje van 7 naar 1
Leer het onderstaande versje aan de kinderen.
(Dit is eigenlijk een liedje, als je de melodie kent kun je het liedje zingen).

7 Kleine geitjes alleen in huis
daar komt de wolf en moeder is niet thuis
hap, hap, hap wat een pech
geitje nummer één is weg.

6 Kleine geitjes alleen in huis
daar komt de wolf en moeder is niet thuis
hap, hap, hap wat een pech
geitje nummer twee is weg.
enz.

1 klein geitje alleen in huis
daar komt de wolf en moeder is niet thuis
Maar nu heeft de wolf verdriet
't laatste geitje vindt hij niet!

Ter ondersteuning kun je de 7 geitjes met getallen downloaden en uitprinten. Je legt de geitjes met de kinderen op de juiste volgorde in de kring en pakt tijdens het liedje telkens een geitje weg. De geitjes die opgegeten zijn stop je achter je rug. Later kun je elk geitje dat opgegeten wordt aan één van de kinderen geven. Hij/zij verstopt hem dan achter de rug. Na het liedje zeg je: 'Geitje 3 komt uit de buik van de wolf'. Het kind dat geitje nummer 3 heeft legt hem terug in de kring. 'Hé, daar is geitje nummer 6!' etc.

Muziek, drama & dans

Klein Duimpje en de broodkruimels, ritme
Strooi een aantal broodkruimels, in een rij, door de lokaal. Klein Duimpje volgt het spoor van de broodkruimels. Vraag de kinderen of hij langzaam of snel loopt.
Bekijk het patroon waarin de broodkruimels zijn gestrooid. Dicht bij elkaar? Ver van elkaar af? Is er tussen elke broodkruimel evenveel ruimte? Tik het patroon van broodkruimels met ritmestokjes, boomwhackers of een trom. Leg de kruimeltjes wat verder uit elkaar en laat het ritme weer tikken. Wat is er nu anders? Hoe klinkt het ? Langzaam of snel? Sneller dan daarnet of juist langzamer? Leg de broodkruimels nu heel dicht bij elkaar. Hoe klinkt het ritme nu?
Je kunt variatie aanbrengen door een patroon neer te leggen, bijv. twee kruimels vlak bij elkaar, dan even niets, twee kruimels een stukje uit elkaar en weer twee kruimels vlak bij elkaar. Speel het spoor van broodkruimels samen.

Laat een kind een spoor leggen en speel dit spoor met de groep. Bedenk samen wanneer luid gespeeld wordt en wanneer zacht.

Geef de kinderen in tweetallen een aantal broodkruimels, dopjes of kiezelsteentjes. Laat ze hun eigen muzieknotatie leggen en oefenen. Later spelen ze deze voor de groep.

kleuters, muziek

Dansen op Efteling muziek
Ga naar de speelzaal en geef alle kinderen een lint van crêpepapier. Beweeg ermee op muziek van de Efteling:
* vrij bewegen
* dansen in de spiegel: maak tweetallen, een kind doet voor, het andere kind doet na
* de leerkracht doet voor, de kinderen doen na
* om de beurt van de ene kant van de zaal naar de andere kant huppelen / rennen, ondertussen bewegingen maken met het lint in je hand.

De parachute
Speel spelletjes met de ''gouden'' bal op de parachute.

Sprookjeshints
Beeld met de kinderen een sprookje uit.
Of speel sprookjeshints. Jij beeldt een figuur uit een sprookje uit en de kinderen mogen raden wat je uitbeeldt. Denk aan: reus, heks, kabouter, Klein Duimpje, Roodkapje, fee, oma, prinses, kikker, geitje. Misschien kunnen de kinderen zelf ook wat uitbeelden.
Als afsluiting mogen alle kinderen een sprookjesfiguur uitbeelden. Het is leuk om hierbij sprookjesmuziek op te zetten (bijv. Eftelingmuziek). De kinderen lopen door de klas en zodra de muziek stopt, beelden ze een sprookjesfiguur uit. De muziek gaat weer aan, de kinderen lopen en zodra de muziek stopt, mogen ze weer uitbeelden.

Wolf en de 7 geitjes - verstopspel
Stuur één kind naar de gang, de wolf. Laat alle kinderen zich vervolgens verstoppen. Spreek wel af dat de kinderen alles in de klas gewoon laten staan!
De wolf komt binnen en gaat de geitjes zoeken. Wanneer de wolf een geitje ziet, tikt hij dat kind zachtjes aan. Dat kind komt vervolgens rustig tevoorschijn en gaat op zijn stoel zitten. Zo is het meteen duidelijk welke kinderen nog niet gevonden zijn en blijft het rustig in de klas.
Bij mij in de klas was dit spel een groot succes met de leukste verstopplekken!

Doornroosje - standbeelden
De kinderen bewegen op instrumentale muziek vrij door de ruimte. Ze lopen, kruipen, springen, bewegen met de armen enzovoorts. Eén kind is Doornroosje. Zij danst mee. Wanneer de muziek stopt, prikt Doornroosje zich aan het spinnenwiel en iedereen valt iedereen in slaap, d.w.z. iedereen staat meteen stil in de houding waarin hij op dat moment stond / zat.
Nu mag Doornroosje de houding van een kind beschrijven, bijvoorbeeld: dit kind heeft de armen omhoog en staat op één been. Kunnen de andere kinderen raden wie dit is?

Sneeuwwitje - spiegelen
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?
De kinderen staan in tweetallen, tegenover elkaar in de speelzaal. Speel instrumentale muziek af. Eén kind danst, de ander doet hem/haar precies na. Nog leuker wordt het als je linten van crêpepapier gebruikt.


Liedjes en versjes over sprookjes

Zeg Roodkapje
Zeg Roodkapje waar ga je henen,
zo alleen, zo alleen,
zeg Roodkapje, waar ga je henen,
zo alleen?

'k Ga naar grootmoeder koekjes brengen
in het bos, in het bos
'k Ga naar grootmoeder koekjes brengen
in het bos.

In het bos zijn de wilde dieren
in het bos, in het bos,
in het bos zijn de wilde dieren
in het bos.

'k Ben niet bang voor de wilde dieren
'k ben niet bang, 'k ben niet bang
'k ben niet bang voor de wilde dieren
'k ben niet bang.

'k Zal wel zien of jij niet bang bent,
''k zal wel zien, 'k zal wel zien
''k Zal wel zien of jij nie bang bent,
'k zal wel zien.

Hans en Grietje
Hansje en Grietje verdwaalden in het woud
't was er zo donker en 't was er kil en koud
ze kwamen bij een huisje van koek en speculaas
wie woont daar in en wie is daar wel de baas?

Hé, riep een stem en de heks keek om de hoek
kom in mijn huisje van suiker en van koek
de heks had boze plannen dat zagen zij al gauw
Grietje en Hans waren slimmer dan de vrouw.

Want toen de heks voor de hete over stond
toen tilde Grietje haar zo maar van de grond
het deurtje klapte dicht en de kind'ren waren vrij
Hansje en Grietje, wat waren zij toen blij!

Klein Duimpje
Uit: Kleuterwijs
Klein Duimpje, Klein Duimpje
breng me weer naar huis
met steentjes, met steentjes
kom ik dan weer thuis?
De kleine witte kiezelsteentjes
strooi je bij je voet,
die zeggen jou dan in het donker
hoe je lopen moet.

De wolf en de 7 geitjes
Uit: Kleuterwijs
7 Kleine geitjes alleen in huis
daar komt de wolf en moeder is niet thuis
hap, hap, hap wat een pech
geitje nummer één is weg.

6 Kleine geitjes alleen in huis
daar komt de wolf en moeder is niet thuis
hap, hap, hap wat een pech
geitje nummer twee is weg.

enz.

1 klein geitje alleen in huis
daar komt de wolf en moeder is niet thuis
Maar nu heeft de wolf verdriet
't laatste geitje vindt hij niet!

Woutertje kaboutertje
Woutertje kaboutertje
wiebel wiebel wiebel woep.
Piepklein kaboutertje
komt als ik roep.

Woutertje kaboutertje
wiebel wiebel wiebel woep.
Piepklein kaboutertje
komt als ik roep.

Op een grote paddenstoel
Op een grote paddenstoel
rood met witte stippen
zat kabouter Spillebeen
heen en weer te wippen.
Krák, zei de paddenstoel
en met een diepe zucht
stak kabouter Spillebeen z'n beentjes in de lucht!

Onder hele hoge bomen
Onder hele hoge bomen
in een groot kabouterbos
staat een heel klein aardig huisje
zomaar midden op het mos.
'k Zou er best in willen wonen,
maar ik ben toch veel te groot.
't Is gemaakt voor de kabouters
met hun jas en mutsjes rood.

Als het 's avonds donker wordt
is dat helemaal niet naar,
want dan zitten de kabouters
zo gezellig bij elkaar.
Ieder zit dan op een krukje
met een kaarsje in zijn hand
en dan zie je alle lichtjes
van kaboutersprookjesland.

Liedje / versje
Drie kaboutertjes die dansen in het bos.
Eén gaat er weg, die gaat slapen op het mos.
Twee kaboutertjes die dansen in het bos.
Eén gaat er weg, want zijn vetertje zit los.
Eén kaboutertje danst nu helemaal alleen.
Hij kruipt vlug in zijn paddenstoel
en nu zie je er geen één.

Boek bekeken: Zeg Roodkapje ...
Hannie & Kees Buenen - Leopold

zeg-roodkapje, sprookjes, liedjes, boek, juf-Anke, recensie

Zeg roodkapje waar ga je heen. Zo alleen, zo alleen. Zeg Roodkapje waar ga je heen. Zo alleen ...
Deze regels kun je vast meezingen! Maar ken je ook liedjes bij andere sprookjes, zoals Doornroosje, Sneeuwwitje of Assepoester? Hannie en Kees Buenen bedachten ze.

In Zeg Roodkapje vind je, naast Roodkapje, bij elf sprookjes een nieuw, eigentijds, vrolijk liedje gezongen door Joany Buenen. Ze zijn te beluisteren op Spotify. In het boek zelf vind je de sprookjes, herschreven door Wendy Buenen. De prachtige illustraties daarbij zijn gemaakt door Saskia Halfmouw. De passen zo mooi bij de sprookjes: vrolijk, magisch, kleurrijk en heel herkenbaar.

De sprookjes zijn redelijk kort geschreven, waardoor je ze in één keer voor kunt lezen. Fijn! Het taalgebruik past precies binnen de belevingswereld van het jonge kind en de gekozen sprookjes zijn de bekendste. Zo kan dit toegankelijke sprookjesboek je eerste sprookjesboek zijn dat in je boekenkast zeker niet misstaat!

Na elk sprookje volgt de liedtekst van het bijbehorende liedje. De liedjes hebben rijke teksten die de kern van het verhaal raken. In sommige liedjes zit herhaling, waar kinderen van houden en waardoor ze makkelijk aan te leren en mee te zingen zijn. Andere liedjes zijn wat langer en hebben een mooie boodschap. Naar deze liedjes kun je lekker luisteren en na enige herhaling krijg je ze niet meer uit je hoofd en zingt iedereen de refreintjes mee! De kleuters vonden ze geweldig!


Ideeën voor de hoeken | Sprookjes

Knipvel sprookjesfiguren

Bij verschillende suggesties voor de hoeken is het leuk om speelfiguren van de sprookjesfiguren te hebben. Wanneer je deze niet hebt, kun je ze maken door afbeeldingen op wc-rollen te lijmen of afbeeldingen op kurken te prikken. In de download vind je sprookjesfiguren bij de sprookjes Klein Duimpje, Roodkapje en Sneeuwwitje om uit te knippen, te lamineren en mee te spelen. Veel plezier!

--> Download het knipvel met sprookjesfiguren

Hans en Grietje

Spelhoek - Hans en Grietje
Tover de spelhoek om tot het snoephuisje van de heks uit het sprookje Hans en Grietje. Maak een gevangenis voor Hans van een grote doos. Plak snoeppapiertjes op de buitenkant van het huisje (misschien heb je kasten of schotten als afscheiding van de spelhoek en kun je het hier op plakken). Je kunt de snoepjes ook door de kinderen laten tekenen op grote verfvellen of een stuk behangpapier met snoepjes laten beschilderen en ergens bij de spelhoek ophangen.
Leg attributen neer die bij het sprookje Hans en Grietje horen, zoals een stokje, een ketel, heksenkleding, emmers en een dweil zodat Grietje kan werken, een lekkere stoel voor de heks.

thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie

Snoephuisje van de heks
Leg een huisje met bijvoorbeeld ijslollystokjes of Kapla. Dit is het huis van de heks uit Hans en Grietje. Laat de kinderen het huisje versieren met diamantjes, bloemen, glitterstenen en ander klein materiaal dat snoep voorstelt.

hans-grietje, sprookjes, kleuters, versieren, creatief hans-grietje, sprookjes, kleuters, versieren, creatief

Door de tralies - fijne motoriek
Zorg voor kleine manden met gaten in de zijkanten of een grote wasmand (Je kunt ook een schoenendoos gebruiken waar je gaten in prikt). Bevestig een speelfiguur van een jongen of een afbeelding van Hans op de bodem van de mand of doos. Weef draden van de ene kant naar de andere kant van de mand of doos, over het open gedeelte. Ga op en neer, zodat er tralies ontstaan. Zet de mand vervolgens op z'n kant. Nu staat Hans rechtop en zit hij achter de tralies. Leg klein materiaal klaar dat iets lekkers voorstelt, zoals kleurige pompons, boodschappenmini's van AH of knopen. De kinderen zijn Grietje en geven Hans stiekem te eten. Ze pakken iets lekkers op met een pincet en steken dit door de tralies. Hier laten ze het los. Op deze manier proberen ze zoveel mogelijk lekkers in de kooi van Hans te krijgen. Als Hans lekker heeft gegeten, halen ze het overschot weer uit de kooi.

hans-en-grietjes, spelinloop, kleuters hans-en-grietjes, spelinloop, kleuters
Deze mand gebruikten we in de herfst om spinnen te vangen. Plak nu Hans op de bodem en zet de mand vervolgens op z'n kant.

Lekkere lolly's - patronen
Hans en Grietje snoepen van de lekkere lolly's die ze van het snoephuisje van de heks trokken. Knip cirkels uit stevig papier of karton. Teken een spiraalvorm op elke cirkel. Laat de kinderen hier teldoppen of knopen in verschillende kleuren op leggen. Daag ze uit de kleuren in een patroon te leggen.

hans-grietje, lolly, patroon, spelinloop, kleuters, lesidee hans-grietje, lolly, patroon, spelinloop, kleuters, lesidee hans-grietje, lolly, patroon, spelinloop, kleuters, lesidee

Huisje van de heks - loose parts
Laat de kinderen het huisje van de heks versieren met allerlei materiaal.

sprookjes, kleuters, hans-grietje, heks, juf-anke, loose-parts

Het snoephuisje - krijtbord
Teken de contouren van het snoephuisje van de heks uit Hans & Grietje op het krijtbord. De kinderen tekenen snoep.

hans-grietje, kleuters, sprookjes, krijtbord

Doornroosje

Spelhoek - Doornroosje
Tover de spelhoek om tot het kasteel van Doornroosje. Zorg voor een groot stuk karton en maak hier met sponzen stenen (de muur) op. Knip of zaag (MakeDo) een deur in het kasteel. Schilder rozenstruiken op de voorkant.
Zet een spinnenwiel (iets dat erop lijkt) in het kasteel en een bed (bankje met heel veel kussens) waar Doornroosje heerlijk in kan slapen. Verf papieren borden goud of zilver en dek de tafel.

ridders, kasteel, stempelen ridders, kasteel, spelhoek, kleuters
ridders, kasteel, spelhoek, kleuters ridders, kasteel, spelhoek, kleuters

Bouwhoek - het kasteel
Geef de kinderen de opdracht een kasteel / paleis in de bouwhoek te bouwen. Hang bouwvoorbeelden van huizen en kastelen in de bouwhoek. Zorg ook voor foto's van echte kastelen en paleizen ter inspiratie. Leg materiaal neer waarmee de kinderen het kasteel / paleis in kunnen richten, zoals poppenhuismeubels en playmobilpoppetjes.
Laat ze rozenstruiken voor het kasteel maken van bijvoorbeeld groen chenille draad en rode strijkkralen.

kleuters, bouwen, bouwhoek, spel, sprookjes, kasteel kleuters, bouwen, bouwhoek, spel, sprookjes, kasteel
* Op de eerste foto hebben de kinderen eerst een kasteel geplakt van blokjes (16 vierkantjes vouwen en losknippen). Hun eigen kasteel hebben ze als bouwvoorbeeld gebruikt voor het kasteel in de bouwhoek.
* Op de tweede foto hebben de kinderen vouwcirkels gebruikt om de torens van het sprookjespaleis te maken.

In het kasteel van de prinses - vrij spel
Laat de kinderen met sprookjesfiguren en attributen hun fantasie de vrije loop gaan bij een ridderkasteel. Eventueel kun je het kasteel aankleden met rozenstruiken: groen chenilledraad met rode (strijk)kralen eraan geregen.

Zandtafel - een zandkasteel
Vul de zandtafel met zand en wat water, zodat je hard zand krijgt. Laat de kinderen een sprookjeskasteel maken. Leg materiaal klaar om de stenen van de muur en de torens mee te maken zoals emmers, zandbakvormen, bakjes van Mona toetjes. Leg kleispatels neer om versieringen in de muur te kunnen maken. Vul aan met versieringen die in het zand mogen worden gedrukt.

K'nex - toverstaf
Laat de kinderen een toverstaf maken van K'nex en bedenk een wens voor het kleine prinsesje (toen Doornroosje nog een baby was en de feeën op bezoek kwamen).

Clis - hemelbed
Bouw met Clics een hemelbed. Zorg voor lappen stof die als hemel voor het bed kunnen worden gebruikt. Leg kussens uit het poppenhuis in het bed.

Clics - kasteel van Doornroosje
Laat de kinderen een kasteel van Clics maken en hier met speelfiguren uit het sprookje Doornroosje mee spelen. Rijg groen chinilledraad met rode strijkkralen eraan door de Clics die aan de buitenkant van het kasteel zit. Dit zijn de rozenstruiken.

kasteel, clics, kleuters, sprookjes, doornroosje

Roodkapje

Spelhoek - Roodkapje
Maak het huisje van oma. In het huisje staat een bed (bankje met wat kussens erop). Verder staan er wat pilletjes, omdat oma ziek is. Leg kleding neer voor oma (een rok, een mantel, of een pyjama, een bril, een slaapmuts), kleding voor Roodkapje en iets dat de wolf aan kan. Zorg verder voor de attributen die Roodkapje nodig heeft: een mandje met wat lekkers erin, een bosje (nep)bloemen. Leg voor de jager eventueel ook wat kleine stenen in de hoek, die hij in de buik van de wolf kan stoppen.

thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie

Bouwtafel / verteltafel - In het bos
Leg een groen vel Engels karton op een tafel. Laat de kinderen hier met bomen een bos op maken. Geef ze bloemen (vilten bloemen of bloemen van een bloemenketting) om in het bos te leggen. Laat ze met kleine blokken of Kapla het huisje van oma en het huis van Roodkapje bouwen. Geef ze kleine kiezelsteentjes of mozaïekfiguren om een pad door het bos mee aan te leggen.
Zorg voor speelfiguren (of afbeeldingen op kurken geprikt) van Roodkapje, de wolf, oma en de jager. Hiermee spelen de kinderen het sprookje 'Roodkapje' na.

thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie
De bouwtafel op de eerste foto maakten we bij het thema herfst en is om te bouwen naar 'Roodkapje'.

Bloemen en mandje - Clics
Laat de kinderen de bloemen uit het sprookje Roodkapje en het mandje van Clics maken. Ook het huisje op bovenstaande foto is door de kinderen van Clics gemaakt.

clics, kleuters, roodkapje, sprookjes, voorbeeld clics, kleuters, roodkapje, sprookjes, voorbeeld

In het mandje van Roodkapje - sorteren
Heb je nog AH boodschappen mini's? Laat de kinderen deze bekijken en sorteren. Hierna kan Roodkapje kijken waar ze veel van heeft en waarvan weinig en beslissen wat ze in haar mandje stopt voor oma.
Voeg een rieten mand toe en geef de kinderen opdrachten:
- Stop alles wat met de letter ... begint in de mand.
- Stop alles waar er één van is in de mand.
- Stop alles wat gezond is in de mand.
- Stop alles wat fruit is in de mand.

roodkapje, mandje, boodschappen, sprookje, lesidee, kleuters

In de mand voor oma - fijne motoriek
Leg de boodschappenmini's neer of andere kleine, kunststof of houten levensmiddelen. Zet er één of meerdere rieten manden bij. De kinderen kijken naar de levensmiddelen en beslissen wat ze in de mand willen doen voor oma. Ze pakken deze levensmiddelen met een pincet op en stoppen ze in de mand. Geef eventueel opdrachten:
- Stop alles wat met de letter ... begint in de mand.
- Stop alles waar er één van is in de mand.
- Stop alles wat gezond is in de mand.
- Stop alles wat fruit is in de mand.

roodkapje, mandje, boodschappen, sprookje, lesidee, kleuters roodkapje, mandje, boodschappen, sprookje, lesidee, kleuters

In het mandje - classificeren, woordenschat en beginklank
Voor deze download is het handig om de mini's die je enkele jaren geleden bij Albert Heijn kon sparen te hebben. De kinderen vullen het mandje waarmee Roodkapje naar oma gaat. Zet hiervoor een rieten mand klaar en leg de mini's op een mat of tafel.
* De kinderen kijken naar de afbeelding en ontdekken welke categorie dit is. Ze gaan op zoek naar mini's in deze categorie en leggen ze bij de afbeelding. Als het is gelukt om bij elke categorie iets te vinden, doen ze de mini's in de mand voor oma.
* De kinderen kijken naar de letter en gaan op zoek naar een mini met deze letter vooraan in het woord. Ze leggen de mini op de letter. Er zijn letters gekozen waarvan in ieder geval een mini te vinden is, zoals m-melk, h-hagelslag, p-pannenkoek, k-kaas, b-brood, a-appel, s-sap, v-vis, r-raketje, t-tomaat. Wanneer het is gelukt, stoppen de kinderen de mini's in de mand voor oma.

--> Download 'In het mandje'

roodkapje, lesidee, kleuters, mand-vullen, juf-Anke, download roodkapje, lesidee, kleuters, mand-vullen, juf-Anke, download

Sneeuwwitje

Spelhoek - Sneeuwwitje
Maak het huis van de zeven dwergen. Zet zeven krukjes / stoeltjes in het huisje en een tafel met zeven bordjes, bekertjes en bestek. Zorg voor een mand met appels (waarvan één giftige), een spiegel, kleding voor Sneeuwwitje en kabouter / dwergen kleding.

sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, spel, spelhoek, huishoek, rollenspel sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, spel, spelhoek, huishoek, rollenspel
sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, spel, spelhoek, huishoek, rollenspel sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, spel, spelhoek, huishoek, rollenspel sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, spel, spelhoek, huishoek, rollenspel
De kist is gemaakt van kastdelen van een gymkast met een plexiglas spatscherm uit de coronatijd erop.

Bouwtafel - Bij de zeven dwergen
Leg een groen of bruin vel Engels karton op een tafel. Laat de kinderen hier met bomen een bos op maken. Laat ze met kleine blokken of Kapla de omtrek van het huisje van de zeven dwergen maken. Geef ze poppenhuismeubels om dit huis in te richten. Leg kleine kiezelsteentjes of mozaïekfiguren klaar om een pad door het bos mee aan te leggen.
Zorg voor speelfiguren (of afbeeldingen op kurken geprikt) van de zeven dwergen, sneeuwwitje en de boze stiefmoeder. Leg een kleine rode pompon klaar of iets anders dat een appel voorstelt.

Tip! Sjaalmetverhaal heeft prachtige vilten kabouters die je als dwergen kunt gebruiken.

thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie thema-sprookjes, kleuters, hoeken, spel, juf-Anke, inspiratie
Deze bouwtafel maakten we bij het thema herfst en is om te bouwen naar 'Sneeuwwitje'.

Verteltafel - Bij de dwergen over de bergen
Maak op een tafel een bos met daarin een huisje van de dwergen met meubels uit het poppenhuis. Zorg voor zeven dwergen, Sneeuwwitje, een boze stiefmoeder en een prins met een wit paard. Laat de kinderen het verhaal navertellen met de figuren op de verteltafel.

Dwergenbaarden - sensomotoriek
Laat de kinderen met Woody's (potloden waarmee je op gladde oppervlakken kunt tekenen) de gezichten van de dwergen op tafel tekenen. Spuit hierna een toef scheerschuim onder elk gezicht. De kinderen vegen de scheerschuim uit, zodat bij elke dwerg een baard ontstaat.

sneeuwwitje, dwergen, scheerschuim, spelinloop, lesidee, juf-Anke
In dit voorbeeld tekende we Sinterklaas. Nu wordt dat een dwerg!

Klein Duimpje

Spelhoek - Klein Duimpje
Richt het huis van de reus en zijn vrouw in. Zorg voor een flink bed (matras met deken) waar alle broertjes naast elkaar in kunnen liggen als de reus van huis is. Zet laarzen in een grote maat bij de 'deur'. Vul een (schat)kist met gouden munten en zet deze in het huis. Schilder bomen op vellen behangpapier en hang deze buiten het huis, zodat je ziet dat het huis in het bos staat. Laat een lichtje branden bij de deur (gebruik hiervoor iets van je kerstverlichting of een LED-waxinelichtje). Zet een tafel neer en zorg voor wat borden, bekers, bestek en kunststof of houten levensmiddelen.

Clics - Zevenmijlslaarzen
Print enkele afbeeldingen van Klein Duimpje en leg ze klaar bij de Clics. Laat de kinderen van Clics zevenmijlslaarzen maken. Wanneer ze klaar zijn, zetten ze een afbeelding van Klein Duimpje bij / in een laars. Rennen maar, Klein Duimpje!

zeven-mijlslaarzen, reus, klein-duimpje, clics, bouwen, kleuters zeven-mijlslaarzen, reus, klein-duimpje, clics, bouwen, kleuters

Overige ideeën

Kleine blokken / bouwtafel
Ooit spaarde ik deze Efteling sprookjesbos figuren bij Albert Heijn. Tijdens het thema sprookjes kun je ze voor van alles gebruiken. Leuk!
Misschien kun je ze nog ergens tweedehands vinden of ouders (van kinderen uit hogere groepen) vragen wie nog wat heeft liggen.

kleuters, bouwen, bouwhoek, spel, sprookjes, kasteel

De zeven geitjes - sensomotoriek
Vul een bak of dienblad met kikkererwten, gekleurde rijst of macaroni. Verstop er de zeven geitjes in. Laat de kinderen manipuleren met het materiaal.

sensomotoriek, kleuters, sprookjes

Een kroon voor de prinses - fijne motoriek
Zorg voor loom-elastiekjes en een leeg kralenplankbord. De kinderen maken een kroon door loom-elastiekjes om de pinnen van het kralenplankbord te doen.

sprookjes, kleuters, spelinloop, kroon, juf-Anke

Kroon versieren - creativiteit en fijne motoriek
Geef de kinderen een gouden of gele kroon van papier. Ze versieren de kroon met plakfiguren of loose parts of tekenen er met wasco patronen op.

--> Download de kroon

kleuters, kroon, sprookjes, versieren, lesidee, juf-Anke


Knutselen | Sprookjes

Ezeltje strek je - vouwen
De kinderen vouwen een ezel, knippen gouden munten en kleden de ezel aan met een mooi dek en eventueel een halster.

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

Roodkapje - vouwen
De jongste kleuters maken Roodkapje. Geef ze een rond vouwblaadje voor het hoofd en laat ze een vierkant vouwblaadje in de schuine vouw vouwen voor de capuchon. Een rood, vierkant vouwblaadje in een maat groter wordt gebruikt voor het jasje. Vouw ook dit vouwblaadje in de schuine vouw en vouw de punten naar binnen, zie foto.

kleuters, groep1, sprookjes, roodkapje, vouwen, knutselen

Lapjesdeken vlechten
Teken het bed van een sprookjesfiguur op een A4-tje. Bijvoorbeeld het bed waar doornroosje in ligt te slapen, het bed waar Klein Duimpje en zijn broertjes in liggen of Hans en Grietje in het bed bij de heks in huis. De kinderen vlechten een dekentje met stroken papier, zie foto.

--> Download 'Hans en Grietje onder de lapjesdeken'

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie weven, vlechten, kleuters, sprookjes, juf-Anke, hans-grietje

Klein Duimpje in de zevenmijlslaarzen
De kinderen knippen zevenmijlslaarzen uit en plakken deze op. Hierna tekenen ze Klein Duimpje of zichzelf met zwarte stift in de laarzen. Ze kleuren dit in met kleurpotlood.

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

Variatie: De kinderen gaan er in de zevenmijlslaarzen van de reus vandoor. Laat ze zichzelf in de laarzen tekenen. De download bevat verschillende tekenformats.

--> Download het tekenblad

tekenen, sprookjes, zevenmijlslaarzen, klein-duimpje, kleuters

Het lelijke eendje
Het lelijke, jonge eendje wordt uitgelachen door zijn familie en de dieren op de boerderij. Maar is het eendje wel zo lelijk? Iedereen heeft toch iets moois? En iedereen is anders, maar dat maakt niks uit. Laat de kinderen een eend knutselen die er anders uitziet dan een 'normale' eend. Laat ze bedenken wat er anders is aan hun eend. Maak de eenden uniek met bijvoorbeeld veren, ijslollystokjes, gekleurd papier, plakfiguren enzovoorts.

lelijke-eendje, sprookjes, knutselen, groep-1 lelijke-eendje, sprookjes, knutselen, groep-1

De sprookjesboom
Verf een achtergrond. Laat dit drogen. Verf er daarna een boom op. De takken van de boom mogen de kinderen met hun handen 'stempelen'. Plak kleurplaten van sprookjesfiguren bij de sprookjesboom of laat de kinderen tekeningen maken.

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

Draak vouwen
Vouw 16 vierkantjes. Knip er aan de linkerkant twee hokjes af (onder de staart), aan de onderkant in het midden één hokje en knip boven stukjes in om de stekels te kunnen vouwen. Neem een tweede vouwblad en knip hier de kop en vleugels uit. Maak vuur en geef de draak ogen.

draak, vouwen, sprookjes, kleuters draak, vouwen, sprookjes, kleuters

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
Maak van stevig papier een spiegel. Gebruik aluminiumfolie voor het "glas". Versier de rand van de spiegel met plakfiguurtjes.

Kasteel van Doornroosje vouwen
Vouw 16 vierkantjes. Knip er boven 4 vierkantjes uit. Knip daarna van elk van de torens ook een vierkantje af. Knip één van deze vierkantjes schuin doormidden voor de torenspitsen.
Plak het kasteel op en knip een poort.
Teken doornstruiken die wild voor het kasteel groeien.
Tip: In plaats van de roosjes te tekenen, kun je ook rode/roze propjes opplakken.
Let op: wanneer de kinderen veel plak gebruiken, wordt het tekenen moeilijk. Laat het werkje even drogen of gebruik lijm.

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

Blokjeskasteel
Laat de kinderen 16 vierkantjes vouwen en deze los knippen. Met de vierkantjes leggen ze een kasteel. Ze bedenken zelf hoe hun kasteel eruit gaat zien. De vierkantjes worden vastgeplakt. Torens kunnen worden gemaakt door vierkantjes dubbel te vouwen en door te knippen. Er ontstaan driehoeken.

Laat de kinderen een prins, prinses of draak tekenen en plak deze bij het kasteel.

sprookjes, blokjes, vouwen, kasteel, kleuters, groep12, doornroosje, prinses, prins

Kastelen knutselen
Tover dozen en melkpakken om tot kastelen met torens, kantelen, een toegangspoort en ophaalbrug.
thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie, kastelen, ridders thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie, kastelen, ridders thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie, kastelen, ridders

Klein Duimpje in de 7 mijls laarzen - verven en tekenen
thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

De wolf van Roodkapje - knippen
Laat de kinderen de wolf uit het sprookje Roodkapje knutselen. Ze knippen zelf stukken uit papier. Geef ze eventueel foto's en afbeeldingen van wolven of zet een prentenboek van het sprookje klaar.

wolf, roodkapje, knutselen, knippen, kleuters, juf-anke, lesidee wolf, roodkapje, knutselen, knippen, kleuters, juf-anke, lesidee

Roodkapje & Sneeuwwitje - tekenen
Laat de kinderen het lijf van Roodkapje of Sneeuwwitje tekenen. De download van Roodkapje komt van de site Katrotje. De download van Sneeuwwitje vind je op deze pagina onder het tabblad 'downloads'. Je vindt hier de spiegel. Het hoofd van Sneeuwwitje heb ik er zelf opgeplakt.

sprookjes, tekenen, kleuters, juf-Anke sprookjes, tekenen, kleuters, juf-Anke

Tekenen
Laat de kinderen een sprookjestekening maken van een zelfgekozen sprookje.

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie

Een pad door het bos tekenen (voor Hans en Grietje of Klein Duimpje). Het pad is getekend met wasco en het hele blad is opgevuld met waterverf:

thema-sprookjes, kleuters, creatief, knutselen, motoriek, juf-Anke, inspiratie


Downloads | thema sprookjes

Assepoester - Kralenplankenpakket

Dit pakket bevat kralenplankvoorbeelden bij het sprookje Assepoester, onderverdeeld in drie opdrachten: klassieke kralenplankvoorbeelden om na te leggen, voorbeelden om het spiegelen te oefenen en een 'kraak de code' opdracht.

Tip! Kies bij het afdrukken voor 'ware grootte', zodat de kralenplankvoorbeelden precies onder een doorzichtige kralenplank passen.

--> Download het kralenplankenpakket

kralenplank, kralenplankvoorbeelden, sprookjes, Assepoester, juf-Anke, kraak-de-code, spiegelen kralenplank, kralenplankvoorbeelden, sprookjes, Assepoester, juf-Anke, kraak-de-code, spiegelen kralenplank, kralenplankvoorbeelden, sprookjes, Assepoester, juf-Anke, kraak-de-code, spiegelen

Klein Duimpje - Steentjes strooien - programmeren

Klein Duimpje heeft gehoord dat zijn ouders van plan zijn hem en zijn broers achter te laten in het bos. Daarom bedenkt hij een plan. Hij strooit stiekem steentjes op het pad.

De kinderen pakken een richtingkaart. Ze kijken naar het eerste getal dat hierop staat en de richting die de pijl aangeeft. Ze leggen dit aantal kiezelstenen in de juiste richting op een raster. In elk vakje van het raster wordt één steen gelegd. Hierna kijken ze naar het tweede getal met de bijbehorende richting en leggen weer stenen neer. Ze gaan verder met het derde getal. Waar eindigt het spoor?

--> Download 'Steentjes strooien'

steentjes-strooien, programmeren, kleuters, computational-thinking, sprookjes, download, gratis, juf-Anke steentjes-strooien, programmeren, kleuters, computational-thinking, sprookjes, download, gratis, juf-Anke steentjes-strooien, programmeren, kleuters, computational-thinking, sprookjes, download, gratis, juf-Anke

Sneeuwwitje en de zeven dwergen - Dobbelbladen

Deze download bevat vijf dobbeladen, in verschillende niveau's. De kinderen gooien met de dobbelsteen, tellen het aantal ogen en kleuren één vakje boven de dwerg met dit aantal. Ze gaan door tot ze bij een dwerg alle vakjes hebben gekleurd.
Met deze dobbelbaden leren de kinderen getalbeelden op de dobbelsteen herkennen, synchroon tellen, getalsymbolen herkennen en eenvoudige optel- en aftreksommen maken.

--> Download de dobbelbladen 'Sneeuwwitje'

sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, dobbelbladen, juf-Anke, download, spel, tellen, rekenen sprookjes, kleuters, sneeuwwitje, dobbelbladen, juf-Anke, download, spel, tellen, rekenen

Sneeuwwitje & Roodkapje - Op pad in het bos - programmeren

Sneeuwwitje loopt door het bos en komt bij een huisje. Wie zou hier wonen?
De kinderen bedenken of volgen een route van Sneeuwwitje naar een huis in het bos. De download bevat opdrachten op verschillende niveaus waarbij de kinderen spelenderwijs de beginselen van het programmeren leren, bezig zijn met richting, tellen en cijfersymboleen herkennen.

Roodkapje is op weg naar grootmoeder. Onderweg ziet ze iets achter een boom ... wat zou het zijn? De kinderen laten Roodkapje over het bospad lopen door een route van pijlen te volgen. Als ze bij de juiste boom zijn aangekomen, draaien ze de routekaart om. Verschijnt de wolf hier of zijn het mooie bloemen om te plukken en kan ze opgelucht ademhalen?

--> Download 'Op pad in het bos - programmeren'

Mee in het mandje van Roodkapje - visuele waarneming en geheugen

Roodkapje gaat naar oma. Wat stopt ze in haar mandje?
Met deze download trainen de kinderen de visuele waarneming en het visueel geheugen.
Ze pakken een lijstje, kijken naar de producten en onthouden in welke volgorde ze staan.
* Print pagina 2 tot en met 11 DUBBELZIJDIG OP STEVIG PAPIER. Knip de kaarten los en lamineer ze.
* Print de losse kaarten van pagina 12 een aantal keer. Knip ze uit en lamineer ze. In plaats van deze kaarten kun je ook de mini’s van Albert Heijn gebruiken: ranja, fusilli, kaas, erwten, pindakaas, sinaasappelsap, hagelslag, frambozen, broccoli, rookworst

--> Download 'Mee in het mandje'

sprookjes, kleuters, mandje-vullen, visueel-geheugen, download, gratis, juf-Anke sprookjes, kleuters, mandje-vullen, visueel-geheugen, download, gratis, juf-Anke

Roodkapje - Dobbelspel

Roodkapje is op weg naar grootmoeder. Ze loopt over het bospad. Regelmatig duikt de wolf op.
Download het spelblad en zet een pion op Roodkapje. Gooi met de dobbelsteen en verplaats de pion het aantal cirkels gelijk aan het aantal gegooide ogen. Kom je precies op een vakje met de wolf, dan ren je weg en begin je opnieuw. Lukt het om bij grootmoeder te komen?
Variatie! Het spel kan ook met meerdere kinderen worden gespeeld. Ieder gebruikt een eigen pion. Wie bereikt het huisje van grootmoeder het eerst?

--> Download het dobbelspel 'Roodkapje'

sprookjes, kleuters, dobbelbad, dobbelspel, rekenen, tellen, roodkapje, juf-Anke, download

Assepoester - Parelkettingen - patronen ontdekken en voortzetten

De prinses gaat naar het bal. De kinderen maken een mooie parelketting voor haar door een patroon te ontdekken en voort te zetten. Voor de parels gebruik je diamanten, glasstenen of teldopjes.

--> Download 'Parelkettingen'

sprookjes, kleuters, download, patronen, reeksen, parelkettingen, juf-Anke

sprookjes, kleuters, download, patronen, reeksen, parelkettingen, juf-Anke sprookjes, kleuters, download, patronen, reeksen, parelkettingen, juf-Anke

Hans & Grietje - Snoephuisjes - Tel- en kleikaarten

Print een aantal snoephuisjes uit de download. Schrijf cijfers in de vakjes linksboven. De kinderen leggen of kleien 'snoep' op het huisje.

--> Download 'Snoephuisjes'

hans-grietje, kleikaart, telkaart, juf-Anke, sprookjes, download, gratis, lesidee, kleuters hans-grietje, kleikaart, telkaart, juf-Anke, sprookjes, download, gratis, lesidee, kleuters

Cijferdoolhoven 'sprookjes'

Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, de visuele waarneming, visuele discriminatie en het onthouden en herhalen van een reeks cijfers. De download bevat 15 pagina's met cijferdoolhoven, oplopend in moeilijkheid. De antwoordbladen kun je op de achterkant van de doolhoven printen of achter de hand houden voor eigen gebruik.

--> Download de cijferdoolhoven 'sprookjes'

cijferdoolhof, sprookjes, juf-Anke, download, kleuters, cijfers, rekenen cijferdoolhof, sprookjes, juf-Anke, download, kleuters, cijfers, rekenen cijferdoolhof, sprookjes, juf-Anke, download, kleuters, cijfers, rekenen

Sneeuwwitje - Spiegeltje, spiegeltje ... - tekenopdracht

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de mooiste van het land?
Laat de kinderen zichzelf in de spiegel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje tekenen.

--> Download het tekenblad

tekenen, dit-ben-ik, kleuters, sprookjes, spiegel, sneeuwwitje

Klein Duimpje - In de zevenmijlslaarzen van de reus

De kinderen gaan er in de zevenmijlslaarzen van de reus vandoor. Laat ze zichzelf in de laarzen tekenen. De download bevat verschillende tekenformats.

--> Download het tekenblad

tekenen, sprookjes, zevenmijlslaarzen, klein-duimpje, kleuters

In het mandje van Roodkapje - classificeren, woordenschat en beginklank

Voor deze download is het handig om de mini's die je enkele jaren geleden bij Albert Heijn kon sparen te hebben. De kinderen vullen het mandje waarmee Roodkapje naar oma gaat. Zet hiervoor een rieten mand klaar en leg de mini's op een mat of tafel.
* De kinderen kijken naar de afbeelding en ontdekken welke categorie dit is. Ze gaan op zoek naar mini's in deze categorie en leggen ze bij de afbeelding. Als het is gelukt om bij elke categorie iets te vinden, doen ze de mini's in de mand voor oma.
* De kinderen kijken naar de letter en gaan op zoek naar een mini met deze letter vooraan in het woord. Ze leggen de mini op de letter. Er zijn letters gekozen waarvan in ieder geval een mini te vinden is, zoals m-melk, h-hagelslag, p-pannenkoek, k-kaas, b-brood, a-appel, s-sap, v-vis, r-raketje, t-tomaat. Wanneer het is gelukt, stoppen de kinderen de mini's in de mand voor oma.

--> Download 'In het mandje'

roodkapje, lesidee, kleuters, mand-vullen, juf-Anke, download roodkapje, lesidee, kleuters, mand-vullen, juf-Anke, download

Verkleedfeestje - visuele waarneming en geheugen

Deze download is gemaakt voor het thema carnaval, maar wellicht ook passend voor sprookjes.
De kinderen oefenen de visuele waarneming en het visueel geheugen. Ze pakken een kaart, kijken naar de verklede kinderen en onthouden in welke volgorde ze staan. Deze opdracht kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Je vindt de uitleg in de download.

--> Download 'Verkleedfeestje'

carnaval, kleuters, geheugen, gratis download, juf Anke carnaval, kleuters, geheugen, gratis download, juf Anke

Sprookjeswerkbladen

Verschillende sprookjeswerkbladen, apart te gebruiken of te bundelen tot een boekje.
De download bevat onder andere opdrachten gericht op:
- auditieve analyse
- stempelen
- letters herkennen
- tellen
- seriëren
- woorden zoeken met de letters s en r

--> Download het werkboekje 'Sprookjes'

werkbladen, kleuters, sprookjes, juf-Anke

Sneeuwwitje - Tellen met de zeven dwergen - werkboekje tellen tot 7

In verschillende sprookjes kom je het getal 7 tegen. Sneeuwwitje en de 7 dwergen, de wolf en de 7 geitjes, bij Klein Duimpje hadden ze 7 jongetjes en de reus had 7 mijls laarzen. Dus welk getal komt er tijdens het thema sprookjes in de cijfermuur? Ja! De 7!
Ik heb een werkboekje met daarin 7 werkbladen gemaakt om het tellen tot 7 en de getalsymbolen te oefenen.

Veel van de activiteiten in het boekje kun je natuurlijk ook met 'echt' materiaal in de kring of huishoek aanbieden (dek de tafel met 7 bordjes, bekers etc., er zijn 7 dwergen, we hebben deze spullen, is er genoeg?, maak groepjes van 7).

--> Download het werkboekje 'Tellen met de 7 dwergen'

werkboekje, sprookjes, kleuters, tellen, getal-zeven

Sprookjestocht

Sluit het thema af met een sprookjestocht. In deze download vind je spellen die de kinderen spelen tijdens een speurtocht door het dorp of de wijk. Vraag hiervoor ouders waar de kinderen aan huis welkom zijn en die een spel begeleiden. Elk spel past bij een ander sprookje.

Tip! Vraag de ouders die een spel begeleiden zich als sprookjesfiguur te verkleden. Zij kunnen de ruimte waarin het spel gespeeld wordt ook een beetje in sprookjesstijl aankleden.

--> Download de sprookjestocht

sprookjestocht, kinderfeest, spelletjes, sprookjes, afsluiting

Cijferkaartjes

Cijferkaarten met het geitje Benjamin om allerlei telactiviteiten mee te doen. Kijk onder het tabblad kringactiviteiten voor suggesties.

--> Download de cijferkaartjes met de cijfers 1 t/m 7

--> Download de cijferkaartjes met de cijfers t/m 36

cijferkaarten, sprookjes


Sprookjesgymles

Inleiding

Wolfje, wolfje, ben je thuis?
Eén kind staat met zijn gezicht naar de muur. De andere kinderen staan achter een lijn. Ze sluipen naar de wolf toe en roepen dan: wolfje, wolfje, ben je thuis? Op een gegeven moment draait de wolf zich om en probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken

Zeg Roodkapje
Eén kind is Roodkapje, één kind is de boze wolf en de andere kinderen zijn het bos. Zij staan verspreid door de speelzaal stil als bomen. Roodkapje wandelt door het bos. De wolf ligt te slapen.

De bomen zingen:
Zeg Roodkapje waar ga je henen?
zo alleen, zo alleen (2x)

Roodkapje zingt:
'k Ga naar grootmoeder koekjes brengen
in het bos, in het bos (2x
)

De bomen zingen:
In het bos zijn de wilde dieren,
in het bos, in het bos (2x
)

Roodkapje zingt:
'k Ben niet bang voor de wilde dieren
'k ben niet bang, 'k ben niet bang (2x
)

De bomen zingen:
'k Zal eens zien of jij niet bang bent,
'k zal eens zien, 'k zal eens zien (2x)

De wolf wordt wakker en probeert Roodkapje te tikken.
De bomen zingen ondertussen:
Pas maar op daar komt de wolf
pas maar op, pas maar op (2x)

Reus, reus hoe laat is het?
Een variant op 'Moeder hoe laat is het?'
Jij loopt voorop, de kinderen lopen allemaal achter je. Ze vragen 'reus, reus, hoe laat is het? Jij antwoordt met een tijd. De kinderen vragen weer 'reus, reus, hoe laat is het? etc. Ga net zolang door tot jij zegt: etenstijd!! Nu ga je de kinderen tikken. De kinderen rennen weg. Ga door tot je alle kinderen getikt hebt of tot je het lang genoeg geweest vindt. Ga dan met je armen in de lucht staan. Dit is het teken dat de kinderen terug mogen komen. Nu mag één van de kinderen de reus zijn.

Spelles in hoeken

* Kikkerkoning: Met een bal stuiteren, bal tegen de muur gooien, overgooien etc.
* Hans en Grietje: Er liggen 3 matten, dat zijn huisjes. Er is één tikker. De kinderen die op de mat staan zijn vrij. Ze proberen van het ene huisje naar het andere te lopen.
* Klein Duimpje: Leg een parcours van hoepels, een bank en een kast. De kinderen leggen het parcours met grote sprongen af.

Afsluiting

De reus en de kabouter
Maak een kring, staand en met de handen vast. In de kring is één opening, dit is de deur van het kabouterhuisje. In de kring staat de kabouter. De reus staat buiten de kring. Hij klopt aan en vraagt: mag ik komen spelen? De kabouter heeft geen zin. De reus loopt weg en gaat buiten de kring liggen slapen. De kabouter sluipt er achteraan en maakt de reus wakker. Nu mag de reus de kabouter proberen te tikken. Maar... als de kabouter weer in zijn huis is (de kring), is hij vrij en heeft hij gewonnen.

Daar zat een klein kaboutertje
De kinderen staan in de kring. De kabouter zit in het midden. De kinderen zingen het liedje 'Daar zat een klein zigeunermeisje' met kaboutertje i.p.v. zigeunermeisje.

Sprookjesdans
Dans op Efteling muziek.
Laat de kinderen met linten van crêpepapier bewegingen maken op muziek van de Efteling.

download een gratis lespakket voor kleuters voor de vastentijd

een mooi voorleesboek voor kleuters over pasen

een boek over een eigenwijze geit, leuk voor de Kinderboekenweek

een mooi prentenboek voor kleuters van de schijfster van Help! Een verrassing!

Volop ideeën en inspiratie bij de mooiste prentenboeken voor kleuters van Juf Anke