juf-Anke, lesidee, kleuters, inspiratie, informatie, kleutergroep, groep-1-2, onderwijs, basisonderwijs, basisschool, thema's, projecten

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Kringactiviteiten
  • Liedjes en versjes
  • Hoeken
  • Knutselen


Lesideeën voor kleuters | thema 'mijn huis'

--> Ga voor ideeën bij de Kinderboekenweek - Bij mij thuis, naar de Kinderboekenweekpagina.

Projecten thema 'mijn huis'

Project 'Mijn huis'

In wat voor huis woon jij? Sommige mensen wonen in een bijzonder huis en er zijn huizen die nog specialer zijn.

Tijdens dit project leren de kinderen alles over hun eigen huis en andere huizen. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het informatieve boek ‘Willewete Dit is mijn huis‘ van Isabelle de Ridder en Hiky Helmantel. Met dit project kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Mijn huis'

bij-mij-thuis, kinderboekenweek-2023, kleuters, project, juf-Anke, thuis, huis, cultuur

Project 'Bij mij thuis'

Aicha en Sep zijn goede vriendjes én buren van elkaar.
De familie van Aicha komt uit Marokko, de ouders van Sep zijn in deze stad geboren en getogen. Maak kennis met Aicha en Sep, hun familie, hun dagelijkse leven en hun gewoontes.

Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Dit project bevat activiteiten die uitnodigen om te vertellen over thuis. Het is geschreven bij het boek Bij mij thuis van Somia Bakali en Ann de Bode en bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging en suggesties voor de hoeken voor minimaal drie weken.

--> Bekijk het project 'Bij mij thuis'

 

Kringactiviteiten thema huis

De kamers in huis
Verzamel spullen die in een bepaalde kamer in huis thuishoren, zoals bestek uit de keuken, wanten uit de hal, een wekker uit de slaapkamer enzovoorts.
Praat met de kinderen over de verschillende kamers in huis. Laat de kinderen vertellen over hun eigen huis. Hoe ziet hun huis eruit? Welke kamer vinden ze het mooist/leukst? Hebben ze thuis een zolder of kelder? Zijn alle huizen hetzelfde?
Leg vervolgens alle voorwerpen die je verzameld hebt op tafel of laat de kinderen ze één voor één uit een tas halen. Wat is het? In welke kamer hoort het volgens jou thuis? Sorteer de voorwerpen. Leg ze bij de juiste kamer. Sommige voorwerpen zullen niet voor alle kinderen in dezelfde kamer thuishoren. Praat hierover. Als alle voorwerpen een plekje gekregen hebben, kun je een spelletje doen over het huis, bijvoorbeeld enkele raadsels.

Geluiden in huis
Neem geluiden op in huis. Zorg dat je geluiden uit allerlei kamers hebt, zoals de telefoon, de waterkoker, de computer, de wekker, een hamer, de klok, de tv, spelende kinderen enz. Laat de kinderen raden uit welke kamer het geluid komt. Gebruik hier eventueel een praatplaat van het huis bij, waar de kinderen naar kunnen kijken terwijl ze luisteren. Sommige geluiden kun je in meerdere kamers horen.

De wereld rond
Je komt met een backpack op je rug of een koffer in je hand de klas binnen. Vertel dat je net terugkomt van vakantie. Je bent naar een ander land geweest en hebt daar heel veel gezien. Vertel over je reis, over dingen die je meegemaakt hebt. Laat eventueel foto's zien (als je een digibord hebt, is het leuk en makkelijk om de foto's digitaal te laten zien).
Stop van tevoren spullen die bij dat land horen in je backpack of koffer. Haal de spullen er met de kinderen één voor één uit (maak het spannend). Vertel over de voorwerpen en stel vragen aan de kinderen.
Zo heb ik de kleuters een keer verteld over Marokko. Ik heb ze foto's laten zien van de mensen in dat land en foto's van de natuur. In mijn tas zaten spullen uit Marokko, zoals een kleine djembe, een beeldje van een kameel, een boek over land en een paspoort. De kinderen herkenden sommige dingen en hadden er veel over te vertellen. Ze vonden deze activiteit heel interessant!

Verhuizen
Verhuis met de kinderen een hoek, bijv. de huishoek. Bedenk samen met de kinderen een geschikte plaats voor deze hoek. Meet (met voetstapjes of met een meetlat/lint) of de spullen hier zouden kunnen staan. Bedenk samen wat je nodig hebt om te gaan verhuizen (dozen, een kar etc.).
Geef de kinderen taken en verhuis de hoek.

Een andere plek voor de groepsknuffel
Misschien heb je een knuffel in de klas die altijd op dezelfde plek staat. Een knuffel zoals Flip de beer of PomPom? Laat deze knuffel vertellen dat hij het een beetje saai begint te vinden op zijn plek. Het hele schooljaar zit hij al op dezelfde plek en ziet hij dezelfde dingen. Hij zou graag eens een nieuwe plek willen. Laat de kinderen een geschikte nieuwe plek voor de knuffel bedenken. Misschien vinden de kinderen het ook wel leuk om van een doos een huisje voor de knuffel te maken. De doos kan geverfd worden en je kunt er een deur en ramen in maken. Eventueel kun je van hout of dozen meubels voor de knuffel knutselen.


Liedjes en versjes voor kleuters

Met de lift
Het kinderlied ‘Met de lift’ gaat over de lift nemen in een flat. Naar welke verdieping ga je? Hoeveel verdiepingen zijn er? Welk knopje druk je in? Ga je omhoog of omlaag? Spelenderwijs leren de kinderen over hoog en laag in muziek. De zon lacht iedereen tegemoet, een trekfluit maakt hoge en lage klanken en een bel van de liftdeur klinkt. Daar gaat de lift. Ga je mee?

 

Allemaal kamertjes
In ieder huis zijn kamertjes,
kom kijk maar even rond
de zolder die zit bovenaan
de kelder in de grond.
De keuken en de woonkamer
de slaapkamer met bed.
Alleen het kleinste kamertje
is af en toe bezet.

Een droompaleis
De vogeltjes hebben een nest in een boom
de muisjes een hol in de grond
de haas heeft een kuiltje, gewoon in het veld
de slak draagt zijn huis liever rond
een pissebed zet ergens onder een steen
een spinnetje woont in een web
maar zie ik hun huisjes, dan vind ik meteen
dat ík echt een droompaleis heb!

Poetsen en boenen
Poetsen, boenen
schrobben en vegen
alle prullebakken legen
sponzen, stoffen,
zuigen, soppen
haasje is haast niet te stoppen
En zijn huis wordt schoon en helder
van de zolder tot de kelder
Maar als hij alles heeft gehad
moet hij zélf in bad!

Verhuizen
Ernst, Bobbie en de rest
Refr. En dan ben je verhuisd
verhuisd naar een andere stad
naar een hele nieuwe buurt
met nieuwe mensen, raar is dat
en dan ben je verhuisd
een vreemde straat, een ander plein
en je vraagt je af
hoe zal het hier zijn...

Bobientje gaat verhuizen
Samson en Gert
Refr. Bobientje gaat verhuizen
en ik zal haar nooit meer zien
Bobientje gaat verhuizen
Dag Bobien.

Mijn goudvis gaat verhuizen (versje)
Mijn goudvis gaat verhuizen
hij barst haast uit zijn kom
als ik hem zo laat zitten
dan groeit hij straks nog krom

Hij gaat nu naar de vijver
dat zal veel beter zijn
want zeg nou zelf eens eerlijk
zo'n kom is veel te klein

Straks krijgt hij nieuwe vriendjes
en ook een nieuw adres
ik wens hem in de vijver
ontzettend veel succes!


Ideeën voor de hoeken

In huis
Haal enkele spullen, zoals verkleedkleren, uit de huishoek zodat het hoognodige overblijft. Denk hierbij aan de spullen die je dagelijks in huis nodig hebt. Bijvoorbeeld:
- spullen voor het eten, service, brood etc.
- krant
- telefoon
- wat speelgoed

De badkamer
Richt een hoek of hoekje (je hebt immers niet veel ruimte nodig) als badkamer. Denk bij de inrichting aan:
- een douchekop die je ergens ophangt
- lege shampoo en badschuimfles
- washand en handdoek
- eventueel een gordijntje of schot ter afscherming van de douche

Metselhoek
Laat de kinderen zelf huisjes metselen met mini-baksteentjes en cement.

Bouwhoek
Richt de bouwhoek zo in dat het aantrekkelijk wordt om hier huizen in te bouwen. Zorg voor grote blokken en wat auto's en mensen. Verwijder ander materiaal, zoals bijv. de dieren.


Beeldende activiteiten bij het thema huis

Huisjes vouwen
Laat de kinderen meerdere huisjes vouwen. De huisjes worden allemaal op een blad geplakt. Eventueel kan hier omheen versierd worden. En klaar is het dorp!

Huizen bouwen 
De kinderen moeten een huis bouwen van bijv. lego, duplo of blokken. Bekijk hoe de kinderen bouwen. Is het huis stevig? Is er op details gelet, zoals ramen en deuren.

Een huis van stroken
Laat de kinderen een huis leggen van stroken. De kinderen maken de omtrek van het huis met stroken (muren en dak) en leggen stroken in het huis om zo de verschillende kamers aan te geven. Als alle stroken opgeplakt zijn, kunnen de kinderen in het huis gaan tekenen wat er in de kamers staat. 

Meubels knutselen
Van doosjes (of hout) en gekleurd papier meubels maken.
Bespreek van tevoren met de kinderen welke meubels gemaakt moeten worden (bijv. voor een knuffel in de klas) en hoe je die meubels kunt gaan maken.

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

kleuters, lesidee, kabouterboek, dit-ben-ik, juf-Anke

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen