- (Kring)activiteiten
- Liedjes en versjes
- Hoeken
- Knutselen
- Downloads
Thema grootouders
Opening en sluiting van het thema
Ideeën voor de opening
Grootouders overal!
Alle leerkrachten komen als opa of oma naar school. De leerkrachten lopen op het schoolplein wanneer de kinderen 's morgens op school komen, of lopen door de gangen wanneer de kinderen naar binnen gaan.
Verzamel de kinderen op een centrale plek en open het thema of laat iemand alle groepen langs gaan om het thema te openen. Elke groep krijgt een boek over grootouders. Dit boek kan tijdens het thema voorgelzen worden.
Rollatorrace
Enkele leerkrachten zijn verkleed als grootouders en racen met rollators over de speelplaats. Natuurlijk moedigen de kinderen hen aan.
Een rollator vol boeken
De directeur loopt, verkleed als grootouder, achter een rollator door school of over de speelplaats. In het mandje van zijn rollator zitten allerlei boeken. Deze worden gedurende de dag in elke groep afgegeven. Eventueel leest de directeur de eerste bladzijden uit het boek in elke groep voor.
Bekijk van tevoren welk voorleesboek of leesboek je voor je klas wilt hebben.
Een grootouder op bezoek
Vraag een stagiaire of de congierge zich als grootouder te verkleden. De grootouder gaat in alle klassen op bezoek. Zet een fijne stoel voor hem klaar. De grootouder neemt een boek mee en leest in elke groep voor.
Kinderfoto's
Hang kinderfoto's van
alle teamleden in of rondom de school of projecteer deze op een digibord of witte muur. De kinderen bekijken de foto's en raden welke juffen en meesters zij zien.
Bij opa en oma op bezoek
Open het thema in het verzorgingshuis! Laat elke groep hier optreden, dans samen op het lied van Kinderen voor Kinderen (zie liedjes en versjes) of laat enkele kinderen voorlezen uit hun favoriete boek.
Ideeën voor de sluiting
Grooutouders - spellencircuit
Spelletjes spelen dat is fijn,
zeker als opa en oma een dag op school mogen zijn!
Vier het thema ‘grootouders’ met dit spellencircuit! Nodig de grootouders op school uit en laat hen gezellige spellen met hun kleinkinderen spelen. Dit pakket bevat 18 spellen die de kinderen in kleine groepjes in en rondom school spelen.
Jong en oud in het Praxisbulletin
Voor het Praxisbulletin schreven wij een artikel met allerlei spelsuggesties bij het thema 'Jong en oud'. Nodig de opa's en oma's uit op school en speel gezellige spellen!
--> Lees het artikel 'Jong en oud'
Kringactiviteiten 'Opa en oma'
Project oma's en opa's - Boer Boris gaat naar oma
Het nieuwst boek over boer Boris heet 'Boer Boris gaat naar oma'! Dit is het achtste prentenboek in de succesvolle reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. In dit deel gaat Boris met zijn broertje en zusje naar Oma in Den Haag om wat vers fruit te brengen.
Naar Oma in Den Haag
Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit? ‘We gaan ermee,’ zegt Boris Boer, ‘naar Oma in Den Haag Die bakt van appels taarten en van peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap.’ En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag. Als ze eenmaal aangekomen zijn, blijkt Oma niet het lieve oude vrouwtje dat de lezer had verwacht!
Project
Boer Boris gaat naar Oma in Den Haag.
Die bakt van appels taarten en van peren maakt ze sap.
Van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap.
Breng een bezoekje aan Oma in Den Haag. Dit project bevat taal- en rekenactiviteiten, een bewegingsles, Engelse les, muziekles en suggesties voor de hoeken voor drie weken bij het boek ‘Boer Boris gaat naar Oma’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman.
--> Bekijk het project opa's en oma's
Project familie
Vandaag is het feest. Anna’s familie komt op bezoek.
Maak kennis met Anna en haar familieleden. Dit project voor groep 1 (de tweede kleuterklas in België) bevat taal- en rekenactiviteiten, een sociaal-emotionele activiteit, een dans- en bewegingsles en suggesties voor de hoeken bij het boek Anna en haar lieve familie van Kathleen Amant.
--> Bekijk het project familie
Met opa in het donker
Vannacht logeren de kinderen bij oma en opa. Gezellig samen op de grote zolder. Oma is er niet, dus zal opa voor hen zorgen. Dat kan hij best. Ja toch?
Ga mee logeren bij oma en opa. Speel verstoppertje met opa en heb veel plezier! Dit pakket bevat reken- en taalactiviteiten en drie gezelschapsspelletjes bij het thema ‘Voor altijd jong’. Hier kun je twee weken mee aan de slag. De activiteiten zijn geschreven bij het boek ‘Met opa in het donker’ van Stefan Boonen en Marja Meijer.
--> Bekijk het project 'Met opa in het donker'
Peuterpakket 'Appie en opa'
Appie en opa zijn dikke vrienden. Samen gaan ze naar de speeltuin,
de kinderboerderij, het zwembad en de kermis.
Ga je met Appie en opa mee? Dit pakket van Kleuteruniversiteit bevat 14 activiteiten voor peuters bij het boek ‘Appie en opa’ van Rian Visser en Tineke Meirink. Het pakket is geschreven bij het thema ‘grootouders’. Te gebruiken op de peuterspeelzaal, het asielzoekerscentrum, het kinderdagverblijf of in de eerste kleuterklas.
--> Bekijk het peuterpakket 'Appie en opa'
Taalactiviteiten
Woordweb 'opa en oma' - woordenschat
Laat de kinderen vertellen welke familieleden er zijn. Schrijf alle familieleden in een woordweb of maak een stamboom met de kinderen.
De g van grootouders - letterkennis
Bied de letter 'g' van grootouders aan.
Laat de kinderen woorden bedenken die met de g-klank beginnen. Geef een groen bolletje wol de kring rond. Dit is de wol waarmee oma breit. Kinderen die de bol wol vast hebben, noemen hun woord. Zij houden hierna een stuk draad vast en geven de bol wol verder. Hoeveel woorden kunnen de kinderen bedenken?
Voorlezen - rijmen
Voor het slapengaan leest oma de kleinkinderen voor. Pak een boek dat op rijm geschreven is. Lees het verhaal voor en laat de kinderen de rijmwoorden invullen.
Rijm hierna zelf verder. Noem een woord en vraag de kinderen wie hier een rijmwoord op weet. Geef het boek aan dit kind. Hij noemt het rijmwoord en geeft het boek door aan een kind dat ook een rijmwoord weet. Ga zo verder tot de kinderen geen woorden meer weten. Noem een nieuw woord en rijm verder.
Wat zeg je? - kritisch luisteren, auditief geheugen
Opa hoort niet meer zo goed.
Als hij je niet verstaat, moet je herhalen wat je zei. Noem een woord en laat de kinderen dit nazeggen. Breid dit uit naar korte en later langere zinnen.
Rekenactiviteiten
Breien met oma - seriëren
Oma breit een nieuwe das.
Zorg voor draden van verschillende lengte en leg deze in de kring. Laat de kinderen de draden van kort naar lang leggen. Deel de draden aan enkele kinderen uit en geef hen de opdracht in een rij te gaan staan. Het kind met de kortste draad voorop en het kind met de langste draad achteraan.
Knip een flink stuk draad af. Loop hiermee naar iets in het lokaal, bijvoorbeeld je bureau, een kast, de deur. Vraag de kinderen of het struk draad korter, langer, of even langs zal zijn als dat waar je bij staat. Houd de draad langs het voorwerp. Wat is het langst?
Biljarten - volgorde van de getallenrij
Opa gaat biljarten. Zorg voor (pingpong)ballen. Schrijf hier de getallen 1 tot en met 10 op.
Leg de biljartballen in de kring. Vertel dat opa eerst bal 1 weg mag stoten. Laat de kinderen naar deze bal op zoek gaan. Hierna loopt opa naar bal 2. Leg bal 2 naast bal 1. Ga zo verder tot alle ballen netjes op een rij liggen. Pak nu een keu (stok) en stoot een bal uit de rij. Welke bal is weggerold?
Kaartspel - tellen
Opa en oma gaan kaarten. Neem twintig kaarten uit een stok. Leg de kaarten in de kring. Laat de kinderen de kaarten tellen. Hoeveel kaarten zijn er? Opa en oma krijgen evenveel kaarten. Wijs een kind aan dat oma is en een kind dat opa is. Vraag de groep hoeveel kaarten ieder krijgt en laat hen de kaarten eerlijk over opa en oma verdelen.
Het spel kan beginnen! Opa speelt een kaart. Leg één kaart in het midden van de kring. Vraag hoeveel kaarten opa nu nog heeft. Nu speelt oma twee kaarten. Hoeveel kaarten heeft oma nu in haar hand? Wie heeft de meeste kaarten en wie de minste? Ga zo verder. Laat opa en oma om de beurt een aantal kaarten spelen.
Hoger / lager - volgorde van de getallenrij, getalsymbolen herkennen
Als opa en oma een kaartspelletje spelen, moeten ze wel weten welke getallen op de kaarten staan! Neem een stok kaarten en haal hier de plaatjes uit. Schud de kaarten. Draai de eerste kaart om. Vraag de kinderen welk getal hierop staat. Laat de kinderen nu raden of er op de volgende kaart een hoger of lager getal staat. Draai de volgende kaart om. Is het hoger of lager? Ga zo verder.
Geef elk kind een kaart. Laat één van de kinderen de naam van een ander kind noemen. Heeft hij een hoger of lager getal op zijn kaart staan?
Puzzelen - inzicht
Oma maakt graag een puzzel.
Pak twee puzzels en 'gooi' ze door elkaar in de kring. Zien de kinderen welke stukjes bij welke puzzel horen? Laat hen op zoek gaan naar de randen en hoeken en laat hen de puzzels maken. Hierna kunnen de kinderen tijdens de werkles zelfstandig aan de slag gaan. Geef hen twee of meer puzzels, gooi ze door elkaar en puzzelen maar!
Prentenboeken over grootouders
Allerlei tips
Liedjes en versjes thema grootouders
Tip! - Zingen en swingen met opa en oma
Liesbeth van 'Lekker Zingen Producties' maakte een aantal swingende liedjes bij het thema 'opa en oma'. Bekijk ze op haar website!
Voor altijd jong! - Kinderen voor Kinderen
Liedjes en versjes over opa en oma
Bij opa en oma
Bij m’n opa en m’n oma
Ben ik altijd heel erg blij
Want we bakken lekk’re koekjes
Twee voor hen, de rest voor mij!
En m’n opa of m’n oma
Lezen vaak verhaaltjes voor
Of we zingen leuke liedjes
En dat klinkt dan zo in koor!
Lieve opa, lieve oma
Luister nu eens even gauw
Want ik wil u wel vertellen
Dat ik heel veel van u hou!
Twee dikke oude dametjes
Twee dikke oude dametjes
- ja het is eerlijk waar -
die zitten met hun achterwerk
een beetje aan elkaar
ze wonen samen in een huis
in 't midden van de stad
ze slapen samen in één bed
en zitten in één bad.
Opa Bakkebaard
Opa Bakkebaard heeft een huisje
En in dat huisje daar is het goed
Opa Bakkebaard is aan ’t werken
En weet jij wel wat hij doet
Hij veegt de vloer
Met een bezem, met een bezem
Hij veegt de vloer
Zo veegt hij de vloer
Hij snijdt zijn brood
Met een zakmes, met een zakmes
Hij snijdt zijn brood
Zo snijdt hij zijn brood
Hij naait zijn broek
Met een spijker, met een spijker
Hij naait zijn broek
Zo naait hij zijn broek
Hij kookt zijn soep
In een emmertje, in een emmertje
Hij kookt zijn soep
Zo kookt hij zijn soep
Hij drinkt zijn bier
Uit een feestneus, uit een feestneus
Hij drinkt zijn bier
Zo drinkt hij zijn bier
Hij wast zijn hemd
In de badkuip, in de badkuip
Hij wast zijn hemd
Zo wast hij zijn hemd
Oma's aan de top - K3
Oma, als het weer feest is.
Ben jij er altijd bij.
Ik wil niet meer naar huis toe.
Want ik wil bij je blijven
Oma, als je geweest bent.
Voel ik me toch zo blij
Als plezier voortaan een schoolvak wordt.
Krijg jij een tien van mij.
Oma's aan de top.
Het feesten kan niet op.
Met oma's aan de top.
Treuren wordt een flop.
Want tranen zeggen stop.
Met oma's aan de top.
Oma's aan de top.
Het feesten kan niet op.
Met oma's aan de top.
Treuren wordt een flop.
Want tranen zeggen stop.
Met oma's aan de top.
Oma, als ik een miljoen win.
Geef ik de helft aan jou.
Dan gaan wij naar Aruba.
Samen de samba dansen.
Als ik een glazen schoen vind.
Dan is die vast van jou.
Want jij blijft mijn liefste droomprinses.
Al word je nog zo oud.
Oma's aan de top.
Het feesten kan niet op.
Met oma's aan de top.
Treuren wordt een flop.
Want tranen zeggen stop.
Met oma's aan de top.
Oma's aan de top.
Het feesten kan niet op.
Met oma's aan de top.
Treuren wordt een flop.
Want tranen zeggen stop.
Met oma's aan de top.
Zeg me dat je niet gaat.
Dat je mij nooit verlaat.
Samen worden we duizend jaar.
Want ik wil je voor altijd bij me.
Ik wil je voor altijd bij me.
Oma, mijn liefst oma - Oma, mijn lieve oma.
Oma's aan de top.
Het feesten kan niet op.
Met oma's aan de top.
Treuren wordt een flop.
Want tranen zeggen stop.
Met oma's aan de top.
Oma's aan de top.
Het feesten kan niet op.
Met oma's aan de top.
Treuren wordt een flop.
Want tranen zeggen stop.
Met oma's aan de top.
Oma's aan de top.
Liedjes uit grootmoeders tijd
Altijd is Kortjakje ziek
Altijd is Kortjakje ziek
Midden in de week maar zondags niet
Zondags gaat zij naar de kerk
Met een boek vol zilverwerk
Altijd is Kortjakje ziek
Midden in de week maar zondags niet
Daar zat een aapje op een stokje
Daar zat een aapje op een stokje
Achter moeders keukendeur
Hij had een gaatje in z'n rokje
Daar stak hij z'n staartje deur
Hij had een ringetje, om z'n vingertje
En dat was van zuiver goud
Daarom dachten alle mensen
Dat dat aapje was getrouwd
Een, twee, drie, vier hoedje van papier
Een, twee, drie, vier
Hoedje van, hoedje van
Een, twee, drie, vier
Hoedje van papier
Heb je dan geen hoedje meer
Maak er één van bordpapier
Eén, twee, drie, vier
Hoedje van papier
Een, twee, drie, vier
Hoedje van, hoedje van
Een, twee, drie, vier
Hoedje van papier
En als het hoedje dan niet past
Zetten we ’t in de glazenkas
Een, twee, drie, vier
Hoedje van papier
In Den Haag daar woont een graaf
In Den Haag daar woont een graaf
En zijn zoon heet Jantje.
Als je vraagt: Waar woont je pa?
Dan wijst hij met zijn handje.
Met zijn vingertje en zijn duim,
Op zijn hoed draagt hij een pluim,
Aan zijn arm een mandje.
Dag, mijn lieve Jantje!
Klein klein kleutertje
Klein, klein kleutertje
Wat doe je in mijn hof?
Je plukt er alle bloempjes af
En maakt het veel te grof.
O, mijn lieve mamaatje
Zeg het niet tegen papaatje
Ik zal zoet naar school toe gaan
En de bloemetjes laten staan.
Onder moeders paraplu
Onder moeders paraplu
Liepen eens twee kindjes
Hanneke en Janneke
Dat waren dikke vriendjes
En de klompjes gingen van klik-klak-klik
En de regen deed van tik-tak-tik
Op moeders paraplu
Op moeders paraplu
Toen kwam Jan de wind erbij
Die joeg eerst heel zoetjes
Toen al hard en harder maar
De regen in hun snoetjes
En Jan de wind die rukte en trok
En op en neder ging de stok
Van moeders paraplu
Van moeders paraplu
Maar Hanneke en Janneke
Dat waren flinke klantjes
Die hielden stijf de paraplu
In allebei hun handjes
En ze lachten blij van hi-ha-hi
En ze riepen: Jan, je krijgt 'm nie nie nie
't is moeders paraplu
't is moeders paraplu
Vader Jakob, vader Jakob
Vader Jacob, vader Jacob
Slaapt gij nog? Slaapt gij nog
Alle klokken luiden, alle klokken luiden
Bim bam bom, bim bam bom
Zagen, zagen wiedewiedewagen
Zagen, zagen, wiedewiedewagen,
Jan kwam thuis
om een boterham te vragen.
Moeder was niet thuis,
vader was niet thuis,
piep zei de muis in het voorhuis!
Moriaantje zo zwart als roet
Moriaantje zo zwart als roet,
ging eens wandelen zonder hoed.
En de zon scheen op zijn bolletje.
Daarom droeg hij een parasolletje.
--> Bekijk en beluister kinderliedjes uit grootmoeders tijd op lievelingsliedjes.nl.
Ideeën voor de hoeken
De huiskamer van opa en oma
Richt de huishoek in als gezellige woonkamer van opa en oma.
Zet een lage tafel neer met een plantje erop. Zet hier een leuk beeldje en een fotolijst met familiefoto bij. Leg de krant op tafel.
Zorg voor een tapijt op de grond. Zet een relax-stoel naast de tafel. Maak een tv van een kartonnen doos en plak hier een afbeelding van een tv programma op (Google). Zet een spelletje (kaarspel, Rummicub, Mens erger je niet) in de huiskamer en zorg voor een huisdier met benodigdheden.
Met oma in de keuken
Tover de huishoek om tot keuken waarin oma met haar kleinkinderen koekjes kan bakken. Zorg voor een fornuis, een kookschort, ovenwanten, bakvormen, een bakplaat, deeg (zelfgemaakte klei), een tafel, een koektrommel en petit-fours bordjes.
Knutselen thema grootouders
Opa en oma tekenen
Ga op zoek naar een kleurplaat van opa en oma en knip hun hoofden uit. Druk deze af op een vel A3-papier. De kinderen tekenen het lijf van opa en oma met wasco en kleuren dit in.
Opa en oma knippen en plakken
Opa en oma
Tover een papieren bordje om tot het gezicht van oma of opa.
Downloads thema grootouders
Naar opa en oma
Breng een bezoek aan opa en oma. Gooi met de dobbelsteen en kleur het aantal rondjes gelijk aan het aantal gegooide ogen.
--> Download 'Naar opa en oma'
Toffees tellen - telkaartjes
Oefen het tellen en de getalsymbolen met deze leuke telkaartjes.
De kinderen vullen de snoeppot van opa en oma.
Oppassen!
Opa en oma passen op de kleinkinderen. Met de oppaskaarten trainen de kinderen het visueel geheugen en de visuele waarneming, oefenen ze de rekenbegrippen en tellen ze.
20 Ideeën met speelkaarten
Opa en oma spelen graag een kaartspelletje. Met hun speelkaarten kun je nog veel meer doen! Zorg voor één of twee stokken kaarten en ga aan de slag.
Deze download bevat 20 ideeën met speelkaarten. De kinderen oefenen de getallen, het getalbegrip, het tellen, de volgorde van de getallenrij, het leggen van reeksen, samen spelen, beurtgedrag, omgaan met een wedstrijdelement en nog veel meer!
--> Download 20 Ideeën met speelkaarten
Grootouders
Ga op zoek naar de 'g' van grootouders.
Breien
Oma breit een deken. Kijk goed naar het patroon en maak het af.