juf-Anke, lesidee, kleuters, inspiratie, informatie, kleutergroep, groep-1-2, onderwijs, basisonderwijs, basisschool, thema's, projecten

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • Verjaardag
  • Themadagen, vieringen en feestdagen
  • Afscheid


De verjaardag van een kleuter

--> Kijk voor vieringen, afscheidscadeautjes en juffenfeestjes bij de tabbladen hierboven.

Verjaardagskalenders

* Feestvarkens - kalender en feestmuts in één
De kinderen versieren een feesthoedje. Daarna wordt de datum van de verjaardag erop geschreven en er een foto van het kind opgeplakt, zodat iedereen kan zien wie de jarige is. De feesthoedjes worden naast elkaar, in de volgorde van de verjaardagsdata in het lokaal opgehangen. Klaar is de kalender!
Tip! Geef de jarige de feesthoed op als hij jarig is. Bevestig de feesthoed op een hoofdstrook of op een varkentje: het feestvarken!

verjaardag, kleuters, feestmuts, feesthoed, kroon, jarig verjaardag, kleuters, feesthoed

* Uilen - kalender en verjaardagsmuts in één
De kinderen knippen of prikken een uil uit stevig papier of dun karton. Ze geven de uil ogen, een snavel en poten. Met veren in vrolijke kleuren wordt de uil versierd. Hierna zetten de kinderen stippen door met een vinger in de verf te gaan. Ook dit zijn veren van de uil.
Schrijf op elke uil wanneer het kind jarig is en plak er een foto van het kind of het symbooltje op. Hang de uilen in de volgorde van de verjaardagen op in het lokaal.
Tip! Bevestig de uil met de niettang op een brede hoofdstrook wanneer het kind jarig is. Maak eventueel nog bloemen van vloeipapier en niet deze ook op de hoofdstrook.

verjaardagsmuts-uil verjaardagskalender-uil

* Kleurenmonsters
De kinderen kiezen een kleur Kleurenmonster naar keuze en knippen of prikken deze uit. Ze geven het Kleurenmonster ogen en een mond. Daarna kiezen de kinderen een muts en versieren deze. De verjaardagsdatum wordt op de muts geschreven en de muts wordt op het Kleuremonster geplakt.
Hang de Kleuremonsters in een rij op, als verjaardagskalender.
Tip! Geef de jarige de feesthoed op als hij jarig is. Bevestig de feesthoed op een hoofdstrook.

* Feestvarkens

feestvarkens

feestvarkens
De leuke feestvarkens van groep 3!

* Een cadeautje voor...
De kinderen knippen hun eigen gezicht en plakken dit op. Daarna knippen zij een cadeau uit bijvoorbeeld cadeaupapier. Dit plakken ze bij hun gezicht, zodat het lijkt alsof ze vanachter hun cadeau de klas in kijken. Hang een kaartje aan het cadeau waar op staat: Voor (naam kind).

verjaardagskalender

* Verjaardagskalender met foto's van de kinderen. De kinderen vouwen een feestelijk verjaardagshoedje voor op het hoofd.

verjaardagskalender kleuters

verjaardag vieren school

* Een verjaardagskalender met daarop de eerste letter van de naam van het kind. Deze letter kunnen de kinderen verven, inkleuren met allerlei kleurtjes of opvullen met gescheurde stukjes papier.

verjaardagskalender, kleuters, letters
De kinderen hebben de eerste letter van hun naam beplakt met stukjes papier gescheurd uit een tijdschrift. Bij de letter is Pompom geplakt en een foto van het kind.

* Ik ben jarig! Teken een toeter en een verjaardagsmuts op stevig papier en laat de kinderen dit uitprikken en inkleuren. Maak foto's van alle kinderen en plak deze op gekleurde vellen papier. De kinderen plakken de toeter en feestmuts bij zichzelf en knippen confetti. Schrijf de datum van de verjaadag boven de foto.

verjaardagskalender idee kleuters verjaardagskalender kleuters

* Feest met Dorus!
We zijn het schooljaar gestart met het pakket 'Een nieuw schooljaar 3' van Kleuteruniversiteit. Dit pakket is geschreven bij het prentenboek 'Hoera naar school!'. In dit boek beleeft de knuffelbeer Dorus zijn eerste schooldag. Deze Dorus stond dit schooljaar centraal. Hij was de logeerknuffel die in het weekend met een kind mee naar huis ging en hij was onze verjaardagskalender. Omdat we geen ruimte hadden voor een verjaardagskalender met een werkje van elk kind, hebben we Dorus groot getekend op een vel Engels karton. De kinderen hebben honingpotten gemaakt. De honingpot van het kind dat de volgende jarige was, hing bij Dorus. Zo hebben we ruimte bespaard en was Dorus het hele schooljaar bij ons aanwezig.

verjaardag, kleuters, dorus

* Een figuur (lieveheersbeestje, tv-figuur, een rij met tractors) maken van papier voor alle kinderen. Hierop de naam van het kind schrijven en datum waarop het kind jarig is. Ophangen in de klas aan een lijn, in een rij op het prikbord of op het raam.
Deze figuren kun je ook meteen als verjaardagsmuts gebruiken door ze, wanneer het kind jarig is, op een strook te nieten.

verjaardag, kleuters, tractor verjaardag, peuters, bumba, clown

* Een verjaardagskalender maken met foto van het kind. De kinderen nemen van thuis een foto mee of je maakt van alle kinderen een foto. De foto op een blad of leuk figuur plakken en dit door de kinderen laten versieren / kleuren etc.

* Een groot blad voor elk kind (verschillende kleuren). Hierop komt een foto van het kind en daarnaast een ballon. In deze ballon kunnen de leerkrachten iets schrijven voor de jarige op de dag dat de jarige feest viert en met de traktatie rond gaat langs de leerkrachten. Verder de datum erop wanneer het kind jarig is en de leeftijd.

* Rupsje Nooitgenoeg verjaardagskalender. Maak de kop van de rupsen laat de kinderen elk een lijfdeel maken. Gebruik hiervoor groene en gele cirkels. De kinderen die een groene cirkel krijgen, plakken hier een patroon van gele plakfiguurtjes op (vierkant, cirkel, driehoek) De kinderen die een gele cirkel krijgen, plakken hier een patroon van groene plakfiguurtjes op.
Maak foto's van de kinderen en plak deze op het lijf.

Verjaardagskalender, rupsje-nooitgenoeg

verjaardagskalender, kleuters, rupsje-nooitgenoeg
Een deel van de kalender in mijn klas. De rups heeft 18 lijfdelen.

* Goud waard! Een verjaardagskalender maken tijdens de gouden weken (eerste weken van het schooljaar, groepsvorming). Fotografeer de kinderen met een gouden getal in de hand. Laat ze hierna een fotolijst plakken met gouden plakfiguren.

verjaardag, kleuters, goud, gouden-weken, kalender

* In onze kleuterklassen vieren wij de verjaardag van een kind met de verjaardagstrein. Daarom bedachten we dit jaar om ook zo'n trein als verjaardagskalender te maken. Elk kind kreeg één wagon.
Maak een foto van de kinderen waarop ze kaarsjes op een taart uitblazen. Knip de foto uit (maar de taart niet). Plak de foto in een wagon van de verjaardagstrein. De kinderen tekenen hier zelf met zwarte stift een taart bij en versieren de wagon. Dit kleuren ze in met kleurpotlood. Hierna verven ze de rand van de wagon goud (dit vanwege de gouden weken die wij bij de start van het schooljaar hebben in het kader van groepsvorming). Hang de wagons achter elkaar op en zoek een kleurplaat van een locomotief. Plak hier een foto van jezelf in. Jij bent de machinist!

verjaardag, kleuters

verjaardag, kleuters, kalender

* Mooiste Vis van de zee verjaardagskalender.
Teken een vis op blauw karton en laat de kinderen de vis uitprikken. Versier de vis met gescheurde stukjes sitspapier. Plak hier knopen en glinsterschubben op of schud er glitters over. Plak een oog. Maak luchtbellen voor de vis. Schrijf de datum waarop het kind jarig is op de ene luchtbel en plak een foto van het kind op de andere luchtbel. Hang de vissen achter elkaar op in het lokaal. Gezellig!

mooiste vis jarig verjaardagskalender kleuters mooiste vis, verjaardagskalender

verjaardagskalender kleuters

* Een echte kalender maken. Voor elk kind een blad met tekening of foto. Alles op volgorde achter elkaar en er een touw doorheen doen. Ophangen in de klas.

* Een eenvoudige manier: Een verjaardagskalender of poster kopen. Deze ophangen in de klas.

* Feestkroontjes. Elk kind versiert een feestkroon met zijn/haar foto, glitters, plakfiguurtjes etc. Op elk kroontje wordt de naam van het kind geschreven en hoe oud het kind wordt.
De kroontjes kunnen in een lange rij opgehangen worden.
Als het kind jarig is, niet je een strook aan het kroontje en kan de kroon op het hoofd als verjaardagsmuts! Zo heb je in één klap een mooie verjaardagskalender en een mooie verjaardagsmuts.

verjaardag, kleuters, peuters, feestkroon

* Een placemat. Elk kind versiert een A3 vel. Dit wordt gelamineerd. 
De placemat van het eerstvolgende kind dat jarig is, wordt in de klas opgehangen. Als de grote dag aanbreekt, ligt de placemat op de tafel van het kind. 

verjaardag, placemat
In het midden de placemat, aan de zijkanten hangt een fonkelende verjaardagsmuts klaar.

Verjaardagsmutsen

* Een kroon. Elk kind knipt een kroon uit, met daarop glitters, stickers, een foto etc. Zie foto van de roze kroon hierboven of deze kroon die ook door een leerling zelf gemaakt is:

verjaardag, kleuters, kroon

* Een standaard muts maken van stroken papier met een kaart erop, een ballon, bloemetjes etc.

* Een feesthoed. De kinderen versieren een feesthoed. Bevestig deze op een hoofdstrook of op een varkentje: het feestvarken!
Tip! Maak de feesthoeden aan het begin van het schooljaar en gebruik ze als verjaardagskalender.

verjaardag, kleuters, kroon, feesthoed, muts

* Een Chinees mutsje. Een grote kartonnen cirkel half inknippen en zo een hoedje draaien. Een stiek eraan en de muts wat versieren.
* Een feesthoed van stof kopen (Xenos). De jarige mag deze de hele dag opzetten.
* Een sjerp: 2 lange, dikke stroken papier pakken. Deze aan elkaar nieten. Het is de bedoeling dat de sjerp over één schouder van het kind valt en dan schuin over de buik en rug naar beneden. Daar weer vastnieten. Een kaart erop en wat bloemetjes.
Bij Xenos zijn ook leuke feestsjerpen te koop in de kleuren groen, blauw en roze.
* Een muts met een thema, bijv. voor onze basisschool Fonkel hebben we fonkelende verjaardagsmutsen gemaakt. Dit kan heel simpel door een dikke strook karton te versieren in het thema dat je kiest. Zie de foto hierboven voor onze fonkelmutsen.
* Lieveheerstbeestje. Neem een rode band. Knip een groot, rond, zwart vouwblaadje doormidden. Plak oogjes en maak voelsprieten.
Plak met zwarte, ronde plakfiguurtjes net zoveel stippen op de muts als hoeveel jaar het kind wordt.

feestmuts, kleuter, lieveheersbeestje

* Bijtje. Neem een gele band. Knip een groot, rond, zwart vouwblaadje doormidden. Plak grote ogen en maak voelsprieten.
Plak met zwarte strookjes net zoveel strepen op het bijtje als de leeftijd van het kind.

verjaardag kleuters muts

* Rupsje Nooitgenoeg. Neem een groene band. Knip een groot, rond, rood, vouwblaadje doormidden en plak dit op de strook. Plak grote, gele ogen op het rode vouwblaadje en plak hier kleinere, groene cirkels in. Plak een nog kleinere groene cirkels voor de neus.
Maak voelsprietjes van paars of blauw chenilledraad.

verjaardagsmuts kleuter

* Leeuw. Neem een brede, bruine strook. Knip van twee gele, ronde vouwblaadjes een stukje af. Knip het grootste vouwblaadje aan de randen in, zodat er manen ontstaan. Plak het kleine vouwblaadje hier op en maak hier het gezicht van de leeuw op. Geef de leeuw oren van plakfiguurtjes.

feestmuts leeuw

Het vieren van de verjaardag bij de kleuters

* Vier de verjaardag van een kleuter eens op een andere manier! Stap met je groep in de verjaardagstrein en maak een feestelijke reis!
Hoe dit gaat, lees je in ons artikel 'De verjaardagstrein', dat in Praxisbulletin nummer 4 (december 2015) verscheen.

verjaardag kleuters verjaardag kleuters verjaardag kleuter school

--> Lees het artikel 'De verjaardagstrein'

--> Download hier de locomotief en wagons om de verjaardagstrein te maken.

verjaardagstrein kleuters juf anke

verjaardag vieren kleuters

* Vier de verjaardag met de feestvlaggetjes uit het feestkoffertje.
De jarige mag enkele vlaggetjes waar een liedje op staat trekken, vlaggetjes met een versje, vlaggetjes met een verrassing etc. De vlaggetjes worden aan een lijn gehangen en zo ontstaat er een feestelijke slinger tijdens het feest én is geen feestje meer hetzelfde!
Het feestkoffertje is gratis te downloaden op de site van de Vier Windstreken.
--> Bekijk het feestkoffertje

Feestkoffertje Feestkoffertje

* Versier de klas met een slinger en/of ballonnen. Zet een mooie stoel voor de jarige klaar of versier de stoel van de jarige.
* Zing i.p.v. goedemorgen "Lang zal hij/zij leven".
* De jarige mag vertellen in de kring.
* De jarige mag kiezen wat hij wil doen tijdens het werken, waarmee hij buiten wil spelen, wie er naast hem mogen zitten en de jarige mag het hulpje zijn. Geef de jarige het gevoel dat hij/zij speciaal is!
* Zet iets leuks op de tafel van de jarige, zoals een fotohouder met een leuke kaart erin, een mooi potlood waarmee de jarige mag schrijven, een placemat...

Verjaardagskaarten

De jarige mag kaarten trekken waarop leuke activiteiten staan, zoals een sterretje aansteken, een spelletje spelen op de tablet, een boek uitkiezen dat de juf of meester voorleest, op een muziekinstrument spelen, een mooie bloemenslinger om, de hele dag op de groepsknuffel passen, uit het raam roepen: ik ben lekker jarig!, een kaartje uitzoeken, een sticker uizoeken enzovoorts.

Deze download bevat verjaardagskaarten. Stop ze in een leuke cadeaudoos of verjaardagskoffer en laat het kind er één of enkele trekken.

--> Download de verjaardagskaarten

verjaardag, kleuters, kaarten, verrassing, juf Anke verjaardag, kleuters, kaarten, verrassing, juf Anke

Het verjaardagsfeest in de klas

Liedjes

Hi ha hartelijk gefeliciteerd
we hebben voor jou dit liedje geleerd
nu ben je jarig dus jij trakteert
hi ha hartelijk gefeliciteerd
Uit: Het grote liedjesboek

Wie heeft die mooie muts op
moet je zien
wie is een beetje jarig
bovendien?
ga maar op de stoel staan
dan zingen wij
er is er eentje jarig
dat is hij/zij.
Uit: Het grote liedjesboek - M. Busser en R. Schröder

De kop van de kat is jarig
en de pootjes vieren feest
Het staartje kan niet meedoen
want het was pas ziek geweest
het kwam pas uit het ziekenhuis
en had zo'n pijn in z'n keel
en al dat dansen en dat springen
was hem veel te veel.

Twee violen en een trommel en een fluit.
En ............ is jarig
en de vlaggen hangen uit.
Ei ei ei
en we zijn zo blij
want ....... die is jarig
en dat vieren wij ei ei!

Er is er een jarig hoera hoera
dat kun je wel zien dat is hij!
Dat vinden wij allen zo prettig jaja
en daarom zingen wij blij:
hij leve lang hoera, hoera!
hij leve lang hoera, hoera!
hij leve lang hoera, hoera!

O, wat zijn wij heden blij
........ is jarig, ........... is jarig
O wat zijn wij heden blij
........ is jarig en dat vieren wij.

Fijne verjaardag voor jou
fijne verjaardag voor jou
fijne verjaardag, fijne verjaardag
fijne verjaardag voor jou!

Vandaag wordt iemand 4,
de jarige zit hier
het is ..........., het is .......... het is ..............!

Wie is aan de beurt om te blazen vandaag
Dat is onze ............, die doet dat zo graag
fuut, fuut, fuut, fuut
de kaarsjes zijn nu uut
fuut fuut

Een handje, een handje
een handje hoort erbij
want .......... die is jarig
want .......... die is jarig
een handje, een handje
een handje hoort erbij!
Variaties op handje: kusje, traktatie, dansje, cadeautje

Timpe tampe tovenaar
kom, vertoon je kunsten maar
timpe, tampe, tovenaar
wij zijn klaar
Hatsie, kiele, kiele knotsie boem
bim bam basie paardenbloem
......... tovert lekkere dingen, bim bam bom!

Jarige job gaat nooit verloren
trek m aan de oren
trek m aan de oren
jarige job gaat nooit verloren
falderalderalderalderalralral...

Gefeliciteerd, gefeliciteerd
oh wat zijn we blij
gefeliciteerd, gefeliciteerd
er is er één jarig en dat ben jij!
Er is alweer een jaar voorbij
en voor de jarige zingen wij
gefeliciteerd, gefeliciteerd
hiep, hiep, hoera!

't Is feest in kabouterland
de kabouters dansen hand in hand
van je hi, hi, hi
van je ha, ha, ha
trala-la-la-la-la-la
Ze eten van de krentenmik
tot hun buikjes worden rond en dik
En van je hi, hi, hi etc.
Ze snoepen van de slagroomtaart
tot de slagroom zit tot in hun baard
en van je hi...
Ze drinken van kabouterwijn
wat zullen ze dan vrolijk zijn
en van je hi....
En worden ze van 't feesten moe
dan gaan ze naar hun bedjes toe
en van je hi.... (steeds zachter).

Volgens mij is ie jarig
want ik zie het aan zijn neus
echt waar? echt waar?
ja 't is echt, 't is heus.

....... dit is je verjaardag
je verjaardag gaat zomaar niet voorbij
want de jarige ben jij,
daarom ben ik ook zo blij
en zingen wij
hiep hiep hoera

Spelletjes
Maak een verjaardagskoffer met daarin kaarten met spelletjes erop en de materialen die nodig zijn voor de spelletjes. Laat het kind afhankelijk van hoeveel jaar hij/zij wordt spelletjes kiezen.
Enkele eenvoudige spelletjes / activiteiten:
- hoeveel kinderen zitten er achter je? De jarige gaat met de ogen dicht op de grond zitten. De leerkracht wijst kinderen aan die er achter mogen gaan zitten.
- hoeveel kinderen kruipen er door het poortje? De jarige gaat staan en maakt een poortje. Hoeveel kinderen kruipen er onderdoor?
- een verhaaltje voor de jarige
- liedjes raden. Zing verjaardagsliedjes op la la la. Welk liedje is het?
- ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...
- een sterretje afsteken
- met muziekinstrumenten een rondje lopen door de gang

Vuurwerk
Alle kinderen pakken zogenaamd een potje. Zet er een lontje in. De jarige mag evenveel kleuren kiezen als hoeveel jaar hij wordt. Doe de kleuren in het potje. Het potje dichtmaken, goed schudden! Aftellen van 10 naar 0 en dan ontstaat er een mooi vuurwerk: piew, piew, piew (de handen in de lucht)!

Taart en kaarsjes
De verjaardagstaart staat in de kring. Er mogen evenveel kaarsjes aan als hoeveel jaar het kind wordt. Aftellen van 10 naar 0 en dan mag de jarige de kaarsjes uitblazen.
Maak een taart van piepschuim of papier maché.

verjaardagstaart kleuters verjaardagstaart kleuters

verjaardagstaart kleuters
Boven: Taarten gemaakt door mijn collega Lia

Instrumenten
Laat de kinderen muziek maken tijdens het zingen van de liedjes.

Het schoolorkest
Het schoolorkest komt een serenade brengen aan de jarige! De jarige blijft in klas, terwijl de kinderen naar de gang gaan. Hier maken ze een lange rij. Daarna komen ze binnen en bespelen hun zogenaamde instrument op de melodie van Lang zal ze leven, bijv. ping ping ping ping of rom bom bom. Het orkest loopt in de rij door de klas en telkens wanneer het lied met één instrument afgelopen is, wordt een volgend instrument bespeeld:
trom: rom bom bom bom bom
triangel: ting ting ting ting ting
trompet: retteketetteketetet
piano: ping ping ping ping
fluit: fuut fuut fuut fuut
bekken: beng beng beng beng

De verjaardagskaart
Maak de verjaardagskaart voor de jarige open. Hé, het is een muziekkaart! (De klas begint lang zal ze leven te zingen). Telkens als de kaart dichtgaat is het stil en als de kaart opengaat komt er weer muziek uit.

Receptie
Zet mooie feestmuziek op. De kinderen maken een rij en feliciteren de jarige.

Verjaardag van de leerkracht(en)

Ideeën voor het vieren van je verjaardag

* Een themaochtend met alle (kleuter)leerkrachten. Kijk voor leuke ideeën en compleet uitgewerkte feesten onder het tabblad 'themadagen en feestdagen'.
* Gezelschapsspelletjes: laat de kinderen spelletjes meebrengen waar ze een tijdje mee mogen spelen en zet wat bijzondere spelen in de klas, zoals een sjoelbak of voetbalspel.
* Gezamenlijke spelletjes: stoelendans, koekhappen, wie het snelst een dropveter kan eten zonder handen, ballontrappen....... enz.
* Cake versieren
* Schminken
* Een circuit uitzetten in de gymzaal, met materialen waar de kinderen normaal niet (vaak) mee spelen.
* DVD kijken
* Heb je een hogere klas, dan kun je bingo spelen (gewoon bingo, liedjesbingo, tafelbingo, sommenbingo). Er zijn verschillende sites om bingo via het digibord te spelen, bijv. www.schoolbordportaal.nl.
* Spelletjes op de speelplaats. Kijk hiervoor bij 'spelles en buitenspel'. Inpiratie nodig voor nog meer spelletjes? Kijk dan op de site van de Chiro (scouting) in België: klik hier. Op deze site staat een lange lijst met super leuke spelletjes, vooral geschikt vanaf groep 4.
Een andere leuke site is 'het spelenboek', ook hier vind je heel veel spelletjes! Klik hier.

Ideeën voor een gezamenlijke verjaardag

* Speel poppenkast voor de kinderen met enkele collega's
* Speel een toneelstuk
* Roulatie: in iedere klas is een activiteit. Alle groepen komen één keer in alle klassen en doen daar gedurende een half uur een activiteit. Ideeën: klas met stoelendans en koekhappen, klas met gezelschapsspelen, klas met korte video, klas waar de kinderen een cake mogen versieren of prikker mogen maken, spelen in de speelzaal of buiten.
* Spelenkermis met allerlei spelletjes buiten op het schoolplein, zoals ringen gooien, ballen gooien, parcour lopen, hinkelen, zaklopen etc.
* Met z'n allen naar een speeltuin! De leerkrachten trakteren een keer en de kinderen vermaken zich volop.

Liedje
De juf, de juf is jarig
daar gaan we iets aan doen
ze krijgt van ons een mooi cadeau
en ook een dikke zoen.
De juf, de juf is jarig
en iedereen zingt mee:
hoera, hoera voor onze juf
en hiep hiep hiep hoezee!
Uit: Het grote liedjesboek


Ideeën voor het invullen van een thema-/ feestdag

Themadagen

Themadag kleuters: Indianen

Idee voor een kleuterfeestdag met als thema indianen.
Wanneer er veel kleutergroepen zijn (4 of meer), zorg er dan voor dat alle activiteiten dubbel zijn. Nummer de activiteiten. De ene groep activiteiten is rood en de andere activiteiten die hetzelfde zijn en hetzelfde nummer hebben, zijn blauw. 2 Groepen doen alle rode activiteiten en 2 groepen de blauwe activiteiten.

Verdeel de kleuters in groepjes van ongeveer 6 kinderen. Voor de spelletjes zijn ouders nodig. De ouders halen de kinderen op uit de klas en brengen ze telkens na een ronde naar een volgend spel.

De indianenactiviteiten:
1) indianenketting maken: rijg allerlei voorwerpen aan een koord, zoals een veer, kralen, schelpen met gat, stukjes van rietjes, houtjes etc.
2) dansen: dans de indianendans, loop in een kring rond bijv. een boom.
3) schminken: de kinderen worden geschminkt als indiaan. Daarna gaan de kinderen geschminkt en met indianenkleding aan op de foto voor een wigwam (vragen of een kind thuis een wigwam heeft).
4) blikken gooien
5) totempaal maken met stoepkrijt. De totempaal wordt op de stoep getekend, de kinderen kleuren hem in.
6) paardrijden: parcours afleggen met een stokpaard
7) vrij spelen bij het klimrek, in de zandbak of in de speeltuin.
8) veer van papier inkleuren voor op de hoofdtooi. Kinderen van tevoren een band om hun hoofd geven met de naam en groep erop.

Indianenfeest

Gebruik je liever een kant-en-klaar indianenfeest? Kijk dan eens naar het feestje dat wij maakten voor Kleuteruniversiteit.

Uch uch! Welkom in het Chesmugebergte. Opperopperhoofd Sakima waardeert het zeer dat jullie gekomen zijn naar het jaarlijkse Maska-evenement, waar de indianenstammen uit het Chesmugebergte elkaar ontmoeten. Hier gaan zij de strijd met elkaar aan, met spannende opdrachten. Zo steken ze een kolkende river over, wordt de jacht op de bizons geopend, doen ze een vreugdedans en vangen ze de boze geesten in een dromenvanger. Doen jullie mee?

Strijd met je groep mee in deze stammenstrijd en vier een gezellig indianenfeest!

--> Bekijk het indianenfeest op Kleuteruniversiteit

Indianenfeest indianenfeest kleuters

Themadag kleuters: de Reuzenkrokodil

Ken je het boek 'De Reuzenkrokodil' van Roald Dahl? Echt een geweldig boek! Je kunt het op YouTube bekijken.
Op de school waar ik werk, Roald Dahl, hebben wij jaarlijks een Dahldag, om de geboortedag van onze naamgever te vieren. Voor deze Dahldag maakte ik een spelletjestocht voor kleuters aan de hand van het boek 'De Reuzenkrokodil'. De kinderen speuren door de wijk en spelen spelletjes bij ouders aan huis. Deze spelletjes kunnen natuurlijk ook op school gespeeld worden.

--> Download de spelletjestocht

reuzenkrokodil spelletjes kleuters

reuzenkrokodil

Themadag kleuters: griezelen

Krakende deuren en zwevende spoken door de gang. Mimi geeft voor jou een griezelfeestje. Ben jij niet bang?

Griezel mee met de spellen uit dit circuit. Dit pakket bevat 18 spellen die de kinderen in kleine groepjes in en rondom school spelen. Het boek Heksje Mimi geeft een griezelfeestje van Kathleen Amant staat hierbij centraal.

--> Bekijk het Griezelfeest

Themadag kleuters: Insecten

Ga met de tuinman mee op zoek naar kriebelbeestjes en vier je verjaardag,
een juffen- en meestersfeest of themadag met de gezellige spelletjes bij de kriebelbeestjes uit dit pakket.

Dit pakket van Kleuteruniversiteit bevat een uitnodiging, een gezamenlijke start en afsluiting en veertien kriebelbeestjesspellen voor een gezellige dag op school of feestje thuis. De spelletjes zijn zowel met (meerdere) grote als kleine groepen te spelen.

--> Bekijk het insectenfeest

feest kleuters themadag kriebelbeestjes insecten

Themadag kleuters: Heksen

Vier je verjaardag op school of kinderfeestje thuis met een gezellig heksenfeest! Er is een open dag op de Heksenschool waar de kinderen voor uitgenodigd worden. Eenmaal op de heksenschool gekomen spelen de kinderen leuke spelletjes. Er worden spinnen gevangen, spinnen gemaakt van een eierkoek, er wordt een toverdrankje gebrouwen, je gaat op zoek naar de zwarte kat, vliegt op een bezemsteel en danst de heksendans. Kortom, een super leuk feestje gegarandeerd!

Bekijk het heksenfeest op Kleuteruniversiteit.

Heksenfeest

Uitnodiging Heksenfeest Brief Heksenfeest

heksenfeest
We hebben de zwarte kat gevonden!

heksenfeest
Een eierkoek omtoveren tot spin.

heksenfeest
Vliegen maar!

heksenfeest
Wie lust er spinnen?

Themadag kleuters: De Gruffalo

Wie is dan dit beest met die vlijmscherpe klauwen,
die knarsende kaken die alles kauwen?
Hij heeft eeltige knieën, z’n voeten zijn plat,
op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat -
oranje ogen, een tong zwart als drop,
en paarse stekels van z’n staart tot z’n kop.

Moedertje! Ooo!
’t Is een Gruffalo!

Vier een feestje met de Gruffalo! In dit pakket vind je leuke spellen bij het boek ‘De Gruffalo’ en activiteiten en een uitnodiging voor een Gruffalofeest op school of thuis.

--> Download het Gruffalofeest

Themadag kleuters: Ridders

Vier een feestje op school of thuis met stoere ridders en deftige jonkvrouwen.Ga op ontdekkingstocht door het kasteel en speel spannende spellen in elke kamer.Wanneer je goed oefent, word je tot ridder geslagen.

Het ridderfeest bevat een uitnodiging, vijftien ridderspellen met bijlagen en een diploma voor een geslaagd ridderfeest aan de hand van het boek ‘Ridder Wiebe’ van Ruth Wielockx.

--> Bekijk het Ridderfeest op Kleuteruniversiteit

Ridderfeest

Themadag kleuters: Piraten

Hieronder staan een aantal activiteiten die u in circuitvorm aan kunt bieden. De kinderen spelen de spelletjes in kleine groepjes.
De kinderen hebben een lijst bij zich waar alle spelletjes op staan en waar de punten op genoteerd kunnen worden (of een vinkje dat het spel gespeeld is). Bij elk spel ligt een kaartje met daarop de uitleg van het spel.

* haaien happen. Hang snoephaaien aan een touwtje. De kinderen worden geblinddoekt en happen de haai, op aanwijzingen van de anderen, van het touwtje af.
* in het sop. In een teil met water en sop liggen voorwerpen verstopt (een schaar, een potlood, een diamantje etc.). Eén kind wordt geblinddoekt en voelt in het sop. Het kind raadt wat hij/zij voelt en legt het voorwerp naast de teil.
* ballon scheren. Piraten moeten hun baard soms hoognodig scheren. Blaas een ballon op en smeer hem in met scheerschuim. Scheer de ballon met een scheermesje. Maak het mesje af en toe in een bakje water schoon.
* vissen vangen. Een spel waarbij de kinderen met een vishengel visjes uit een bak moeten vissen.
* diamantenroof. 3 Kinderen staan in een hoepel, één kind staat tegenover hen. Dat kind is de tikker. Achter de tikker liggen goudklompen (sponzen) en goudstaafjes (gele potloden). De kinderen proberen goud in hun hoepels te verzamelen, maar... als de tikker ze tikt moeten ze het gepakte goud terugleggen en terug in hun hoepel gaan staan en opnieuw een poging wagen.
* tattoo's maken. Koop tattoo's die kinderen zelf nog in moeten kleuren. De kinderen kleuren de tattoo en de tattoo wordt bijv. op de arm geplakt.
* schatkistjes versieren. Koop kale, houten schatkistjes. De kinderen kunnen deze versieren met bijv. rubber plakfiguurtjes, diamantjes, stift, stickers, verf etc.

Piratenfeest

Zin in een feestje? Een gezellige themadag met de kleuters, een leuke afsluiting van het piratenthema of een piratenfeest ter gelegenheid van je verjaardag? Vier feest met de kleine piraat! Naar het boek 'De kleine piraat' van Silke Brix en Kirsten Boie, De Vier Windstreken.

Benodigdheden voor het piratenfeest
- een schatkist
- veel diamanten (glasstenen o.i.d.)
- wat lekkers, bijvoorbeeld snoepsleutels, kleine schatkistjes met snoepjes, piratengezichten gemaakt van een eierkoek
- de brief van de kleine piraat

piratenfeest kleuters
--> Download de brief

De verhaallijn
De kleine piraat kwam terug van zijn reis op zee. Hij stapte de kade op mijn zijn buit, wel honderden diamanten! Maar o jee, de schatkaart lag nog in de kajuit. Snel rende de kleine piraat terug het schip op om zijn kaart te halen.
Toen de kleine piraat terug kwam, was zijn schatkist verdwenen…
De kleine piraat vraagt de hulp van de kinderen bij het zoeken naar zijn schat. Willen de kinderen rondom de school goed opletten of zij een spoor van de schat zien?

Wanneer de kleuters in de kring zitten, ligt daar de brief van de kleine piraat. De brief kan ook als flessenpost aankomen.
Het is leuk om de randen van de brief af te branden en de brief op bruinig papier uit te printen, zodat hij er wat oud uitziet.
Lees de brief voor.

Daarna ga je met de klas op pad. Het leukst is het om naar het bos te gaan. Is er geen bos in de buurt, dan kan dit feestje ook prima gevierd worden in een park, een speeltuin of op de speelplaats van de school.

piratenfeest

Activiteiten

Spel 1 – Diamanten zoeken

Een ongedwongen spel dat weinig voorbereiding vergt. De kinderen kunnen lekker buiten spelen en ondertussen wordt er naar de schat gezocht.

Ga met de kleuters naar een bos, park, speeltuin of de speelplaats van de school. Hier mogen de kinderen spelen. Natuurlijk letten ze ondertussen ook op of ze de schat van de kleine piraat zien.
Verstop van tevoren een heleboel diamanten op de plek waar je naartoe gaat of stop de diamanten in je zakken en laat er af en toe één ongemerkt vallen. Verstop de schatkist ook ergens.
De kinderen merken de diamanten vast op en dan kan het schatzoeken beginnen.
Verzamel alle diamanten in de schatkist, zo kunnen ze straks weer teruggegeven worden aan de kleine piraat.

Spel 2 – Het grote schatzoekspel

Benodigdheden
- fotokaartjes piraten, uitprinten en lamineren
- schatkaarten, voor elk kind 1, printen op stevig papier
- stickerrondjes in de kleuren rood, groen, blauw en geel

piratenfeest kleuters

--> Download de fotokaarten
--> Download de schatkaarten
--> Download het controleblad voor het schatzoekspel

In het bos, in het park of op de speelplaats (hier wordt uitgegaan van het bos) hangen fotokaartjes van dingen die met piraten te maken hebben. Hang de kaartjes met punaises aan bomen. Maak het niet te makkelijk, zodat de kinderen flink moeten zoeken.

Alle kleuters krijgen een schatkaart. De schatkaarten zijn allemaal verschillend. Wanneer je dit spel met meerdere kleuterklassen speelt, kun je zoveel kaarten als je nodig hebt afdrukken, waardoor er wat kinderen dezelfde kaart zullen hebben. Dit is niet erg.
De kleuters kijken naar de afbeeldingen op hun schatkaart. Ze volgen het spoor dat op de kaart staat en beginnen dus onderaan, bij plaatje 1. De kleuters gaan in het bos op zoek naar dat plaatje. Wanneer ze dezelfde afbeelding aan een boom zien hangen, zien ze daar een symbooltje bij staan. Een rode cirkel, een blauw vierkant etc. Dit symbool moeten de kinderen onthouden.

piraten thema kleuters

Hiermee komen ze terug naar jou. Ze vertellen welk symbooltje onder de afbeelding staat. Plak een stickerrondje op de schatkaart, bij de gevonden afbeelding. Nu gaat het kind op zoek naar afbeelding 2 en tenslotte naar het derde plaatje.

schatzoeken
Plaatje 1, de kleine piraat, is gevonden! Naar de leerkracht om te vertellen welk symbool erbij staat en dan op zoek naar de tweede afbeelding.

Afsluiting
De kleine piraat komt langs in het bos of in de klas. Het is leuk als je een ouder, leerling van groep 8 of stagiair(e) kunt regelen om de piraat te spelen.
Hebben de kinderen de schat al teruggevonden? Als dit gelukt is, is de kleine piraat super blij! Als beloning mogen alle kleuters een diamant uitzoeken.

Themadag kleuters: Sprookjes

In onderstaande download vind je een compleet uitgewerkte sprookjesspeurtocht. De kinderen lopen in groepjes, onder begeleiding van een ouder, door het wijk / het dorp. Onderweg spelen ze sprookjesspelletjes.

sprookjestocht
--> Download de sprookjestocht

Sprookjesfeest

Ga mee naar het sprookjesbos en vier een sprookjesfeest op school of thuis. Help de fee met het terugvinden van haar parels door bij allerlei sprookjes een gezellig spel te spelen.

Dit pakket bevat een uitnodiging, een gezamenlijke start en afsluiting en veertien sprookjesspellen waarmee de kinderen op zoek gaan naar de parels van de fee.
De spelletjes zijn zowel met (meerdere) grote als kleine groepen te spelen.

--> Download het Sprookjesfeest

sprookjesfeest kleuters

Themadag kleuters: Vakantiefeest

Luid de zomervakantie gezellig in met dit vakantiefeest. Maak je eigen paspoort, leg de koffers op de bagageband en de reis kan beginnen! In verschillende landen speel je leuke spelletjes en bij thuiskomst wordt de mooiste vakantieherinnering vastgelegd. In dit kant-en-klare pakket vind je alle benodigdheden voor het feest. Ook te gebruiken tijdens een juffen- en meestersdag of kinderfeest.

--> Download het Vakantiefeest

vakantiefeest vakantiefeest italie

Themadag kleuters: Oranje & EK / WK

Oranjefeestje / piratenfeest - Op zoek naar de schat!
In 2012 hebben mijn duo-collega en ik onze verjaardag gezellig op school gevierd met het thema EK & schatzoeken. Ons feestje zag er als volgt uit:

De dag voor onze verjaardag hebben een aantal kleuters vlaggetjes gekleurd. Deze hebben we opgehangen in de klas. Daarna hebben we alle tafels aan de kant geschoven en een grote, gezellige kring gemaakt. Klaar voor een juffenfeestje op school!

De kleuters kwamen mooi verkleed op school aan. Als echte schatzoeker, in het oranje of als piraat. Het eerste halfuur hebben we in de kring gezeten, gezongen en felicitaties in ontvangst genomen.

Daarna gingen we schatzoeken! In de tuin naast de school hingen 7 oranje ballonnen, verspreid door de tuin. Elke ballon had een nummer. We gingen eerst op zoek naar nummer 1. Deze ballon prikten we kapot en er kwam een opdracht uit. Deze opdracht voerden we met de hele klas uit. Lukte dat goed, dan mochten we op zoek naar ballon 2 enz.
Onze opdrachten staan hieronder. Haal er inspiratie uit voor het bedenken van opdrachten die bij jouw themafeestje passen.

Opdrachten:
1 - Het Nederlands elftal wil veel doelpunten scoren. Kunnen jullie ook goed scoren? Gooi of schop een bal door het gat. Als dit iedereen gelukt is, mogen jullie naar de volgende opdracht.

2 - Voetballers moeten goed evenwicht kunnen houden. Kunnen jullie op één been staan? We lopen allemaal over de evenwichtsbalk. Als dat lukt, is de opdracht geslaagd.

3 - Om te koppen moet je hoog kunnen springen. Kunnen jullie hoog springen? Lukt het ook om omhoog te springen naar een snoepje of koekje? We gaan snoep/koekhappen!

4 - Als het Nederlands elftal een dagje vrij heeft, gaan ze lekker dansen. Een Hollandse stoelendans vinden ze heel leuk. Dat gaan wij ook doen. Wie kan het beste dansen en zit op de laatste stoel?

5 - Als je voetbalt, mag je de bal niet met je handen aanraken. Wij doen onze handen op de rug. Nu proberen we een dropveter te eten. Kun jij dat?

6 - Kijk naar de foto's. Loop telkens naar de plek waar de foto gemaakt is. Wacht op de klas en dan gaan we naar de volgende foto. Zo komen we steeds dichter bij de schat. De schat ligt op de plek van de laatste foto verstopt.
Voor deze opdracht had ik foto's gemaakt van verschillende plekjes op de speelplaats. De kleuters volgden de foto's, die ik één voor één liet zien, en liepen zo van de tuin naar de kleine speelplaats, grote speelplaats en kwamen uit in de zandbak waar ze naar de schat mochten graven! Om de schatkist zat een touw en daaraan zat een hangslot.

7 - O jee, de schat kan niet open. We gaan op zoek naar de sleutel!
Op de speelplaats had ik 4 sleutels verstopt. Eén van deze sleutels paste op het hangslot. De kinderen zochten de sleutels en toen keken we of de schatkist open ging. Spannend!


De schatkist ging open! De kleuters waren dolblij en kregen allemaal een kleinigheidje. Daarna gingen we op van de spanning en onze 2 uur durende zoektocht terug naar de klas, waar de kinderen nog even naar een film keken, terwijl er een lekkere milkshake voor ze gemaakt werd.

Themamiddag: winter, met de eigen klas

Zin in een gezellige middag met je klas met winterse spelletjes? Doe hier dan enkele ideeën op.

Zet de tafels in groepjes. Je hebt 4 groepjes nodig en een 'lege' ruimte in de klas en een lege ruimte in de gang of elders.

Verdeel de klas in groepjes van ong. 4 a 5 kinderen per groep.

Teken 8 ijspegels (of een ander aantal, afhankelijk van het aantal spelletjes dat je bedacht hebt) op een stuk karton. Knip de ijspegels uit. Schrijf op elke ijspegel een nummer, van 1 t/m 8. Hang de ijspegels met wasknijpers aan een draad in je klas. De kinderen moeten erbij kunnen.
Elke groepje pakt namelijk een ijspegel en gaat het spel van dat nummer doen. Wanneer ze klaar zijn hangen ze de ijspegel terug, wat betekent dat dat spel weer vrij is voor een volgende groep. Leg dus ook nummers op de tafels bij de spelletjes, zodat de kinderen zien welke ijspegel bij welk spel hoort. Je kunt natuurlijk ook de naam van het spel op de ijspegel schrijven.

Zet de volgende spelletjes klaar:
1. Sneeuwmannengalgje. Bedenk enkele winterse woorden, schrijf ze op en stop ze in een bakje. Zet het bakje met wat papier en schrijfmateriaal op één van de groepjes. De kinderen spelen hier galgje. Eén kind grabbelt een woord, de andere kinderen raden. Wanneer ze een letter raden die niet in het woord zit, komt er langzaam een sneeuwman aan de galg te hangen.

2. Watjesrace. Maak poortjes van papier. Plak ze achter elkaar, zigzaggend, op tafel. De kinderen blazen er met een rietje om de beurt watjes door. Eén kind neemt de tijd op. Wie is het snelst bij de finish?

3. Zoek de verschillen. Zoek op internet een leuke winterse zoekplaat.

4. Winterestafette. Zet in de lege ruimte in de klas een parcours uit. De kinderen leggen het parcours af met een wintermuts op en das om. Ze nemen een blokje mee en leggen dit aan het eind van het parcours neer. Met de blokjes die aan de andere kant komen bouwen ze een iglo. Wanneer het eerste kind terug is, geeft hij/zij de muts en das aan de volgende. Deze doet de muts op en das om en legt het parcours ook af etc. De kinderen hebben 5 min. de tijd om zoveel mogelijk blokjes naar de andere kant te brengen.

5. Koek en zopie, een lekker pauzehapje, bijv. warme chocolademelk!

6. Sneeuwballen gooien. Dit spel wordt op de gang of elders gespeeld. 2 Kinderen staan op een stoel en houden een wit laken tussen zich in omhoog. De andere spelers staan elk aan één kant van het laken en zien elkaar niet. De ene speler gooit sneeuwballen over het laken, de andere probeert ze te vangen. Hoeveel sneeuwballen kun je vangen?
Voor de sneeuwballen kun je bijv. proppen papier gebruiken.

7. Sneeuwvlokjes happen. Witte spekjes happen die aan een touwtje hangen.

8. Sneeuwmannenpuzzel. Zoek op internet een woordzoeker over de winter.

Geef elk kind of elk groepje een kaart met daarop alle spelletjes mee waarop ze hun scores kunnen noteren en af kunnen vinken wat ze al gedaan hebben.

Jaarlijks terugkerende feestdagen

Sinterklaas

Sinterklaas komt op school:
- Sinterklaas komt in de speelzaal. Kinderen of groepen treden op. Sint stelt wat vragen aan de kinderen, er worden liedjes gezongen etc.
- Sint komt even in elke klas. De klas laat wat liedjes horen, een toneelstukje, een versje etc.
- De kinderen gaan 1 helft van de ochtend naar de grote gymzaal. Hier mogen ze pietengym doen. Alle materialen staan klaar. Met alles mag vrij gespeeld worden. Touwen, ringen, het wandrek, de kast, matten, banken, voetbalgoal.
Er zijn ook enkele pieten in de zaal. Zij spelen samen met de kinderen.
De andere helft van de ochtend komt Sint bijv. in de klas of in de speelzaal.
Kijk bij het thema Sinterklaas voor een compleet uitgewerkte Pietengymles.
- Sinterklaas in het verzorgingshuis. Zit er een verzorgingshuis vlak bij de school? Misschien is het leuk om een keer samen Sinterklaas te vieren? Sinterklaas komt in de aula van het verzorgingshuis. De onderbouw komt in 2 groepen op bezoek. De oudere mensen mogen ook komen kijken!
De kinderen treden op voor de Sint. Er worden liedjes gezongen en Sint leest voor uit het grote boek.

Pietenspelletjes

Speel gezellige pietenspelletjes op de pietenschool:
De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd.
Het spel is met de klas, klassikaal te spelen, maar ook in kleine groepjes of met meerdere groepen tegelijk. Je kunt er bijvoorbeeld een pietenochtend mee vullen!
Het spel bestaat uit verschillende, korte opdrachten die de kinderen uitvoeren. Ze gaan van de ene opdracht naar de andere of spelen de opdrachten klassikaal na elkaar, net zolang als je er tijd voor hebt.
Kijk voor meer informatie over het spel in de download.

--> Download De Pietenschool

pietenschool

Pietencircuit

Wij vierden Sinterklaas op school met een gezellig pietencircuit. De twee kleutergroepen en de twee groepen drie deden mee. We verdeelden de kinderen in vier grote groepen, met kinderen uit elke klas in één groep. De volgende activiteiten werden, elk gedurende 25 minuten, gedaan:
1. Pepernotenbingo
2. Pietengym in de speelzaal. Alle toestellen waren neergezet. De Pieten gingen met een kleine, rode Sintzak op pad en konden volop klimmen en klauteren. In de zaak stonden enkele 'schoorstenen' waar ze hun pakjes in mikten. Er klonk gezellige muziek.
3. Gezelschapspelletjes zoals pietenmemory en pietendomino. Ouders speelden de spelletjes met groepjes van vier a vijf kinderen.
4. Pietenkoek. De kinderen toverden een eierkoek om tot het hoofd van zwarte piet. Van snoeppapier knipten ze mutsen en een kraag. De ogen werden gemaakt met M&M's, de haren met zwarte dropveter en de mond met een stukje rode snoepveter. De pieten kregen een bruin tintje chocoladepasta.

Kerstmis

Herdertjestocht
De kinderen lopen in groepjes een route door het dorp of de wijk. Om dit extra sfeervol te maken hebben de kinderen een lampion bij zich.
Verspreid door het dorp of de wijk staan figuren uit het kerstverhaal. Dit zijn de leerkrachten of ouders. Deze figuren staan op volgorde van verschijning in het kerstverhaal langs de route en vertellen de groepjes een stukje uit het verhaal. Bij de figuren kunnen natuurlijk ook sfeervolle kerstliedjes gezongen worden, zoals 'De herdertjes lagen bij nachte' bij de herder en een sterrenliedje bij de engel.
Bij sommige kerstfiguren kan iets lekkers gegeten worden of warme chocomelk gedronken worden. Ook kunnen er korte spelletjes gespeeld worden die met het kerstverhaal te maken hebben of quizvragen gesteld worden. Zo wordt de herdertjestocht extra gezellig!

Kerstknutselen
Ideeën voor zowel onder- als middenbouw:

Vingerpoppetje
Van stof en garen vingerpoppetjes naaien of kant en klaar kopen. De kinderen hoeven dan alleen maar de draad door de poppetjes te rijgen en de poppetjes te versieren. Maak bijv. kerstbomen, kerstmannen, een eland of een kerstbal.

Kerststukje
Zorg voor voldoende groen, oase, bakjes of boterkuipjes met aluminiumfolie er omheen en leuke versieringen (kunnen de kinderen van thuis meebrengen). Laat de kinderen zelf een mooi kerststukje maken.

Kaarsje
1. Een lampionnetje maken van karton. Neem een lange reep karton, verdeel deze in 4 stukken + een kleine plakrand. Teken op elk stuk een figuur, bijv. een kerstboom, kerstklok, kerstbal en kerstkrans. Laat de kinderen de figuren uitprikken. Plak er doorzichtig papier achter, plak het karton dicht door het 'rond' te vouwen. Plak het karton op een bierviltje of zet er een waxinelichtje los in.
2. Voorbereiding: Snijd een tempexbal doormidden. Zet de bal met de platte kant op tafel en snijd er aan de bovenkant een holte uit waar een waxinelichtje in past. Laat de kinderen de bal nu versieren met allerlei kleine figuurtjes met een gaatje in het midden (van die glinsterende rondjes, sterretjes etc.) Prik hier met kleine "spijkertjes" in. Maak zo een mooi patroon.

Kerststal
1. Maak een kerststal van een schoendoos. Zoek op internet kerstfiguren (Maria, Jozef, herders, engel, Jezus, koningen, schapen, os, ezel. Print ze uit en laat de kinderen ze inkleuren en in de stal plakken.
2. Maak een stal van een reep bruin papier. Vouw de reep in 3en en maak hier een driehoek van, dat is de stal. Plak er kerstfiguren in.
3. Maak met lollystokjes een stal. Plak de stokjes op een reep papier die je in 4en vouwt, zodat er een vierkante stal ontstaat. Plak ook kerstfiguren op de repen.

Kerstkaart maken
Zorg voor voldoende materiaal, zoals kerstplakfiguurtjes, glitters, goud- en zilverstiften, oude kerstkaarten en laat de kinderen hun fantasie gebruiken!

Kerstkrans
Neem 8 vierkante vouwblaadjes. Vouw elk blaadje eerst dubbel (rechte vouw) en vouw dan de hoek rechtsonder naar boven. Zorg ervoor dat wat eerst de zijkant was, nu tegen de bovenkant ligt. Vouw alle blaadjes op deze manier. Schuif ze daarna in elkaar, steek 1 blaadje in het omgevouwen hoekje van een ander blaadje, zo ontstaat je kerstkrans. Laat de krans versieren en maak er een mooi lint aan.

Waxinepotjes
1. Beplak een potje met vliegerpapier en strooi er glitters over. Doe er een waxinelichtje in.
2. Beschilder een potje.

Raamdecoratie
1. Raamhanger maken door stukken uit te snijden of knippen en hier vliegerpapier achter te plakken. Voorbeelden zijn op internet te vinden.
2. Een mandela inkleuren met wasco of kleurpotlood. Hier met slaolie overheen gaan, zodat het werk doorzichtig wordt.

Kerstontbijt, -lunch of -diner
Met z'n allen gezellig eten op school! Dit kan in de vorm van een kerstontbijt of een kerstlunch/-diner.

Kerstdiner
Ideeën voor een kerstdiner: Kinderen brengen van thuis wat mee, dit wordt op een mooi aangeklede tafel gelegd. Nu mag ieder om de beurt wat uitzoeken, bijv. prikkers, appelflapjes, broodjes, koekjes, toetjes, soep, wraps, worstjes in bladerdeeg, mini pizza, mini pasteitjes.
Je kunt dit op de volgende manieren organiseren:
* Elk kind moet ongeveer 5 (onderbouw) of 7 (bovenbouw) kleine hapjes meebrengen. Alle hapjes worden op een tafel gezet. De kinderen mogen langs het buffet lopen om wat te pakken.
* Je geeft alle kinderen briefjes mee naar huis met daarop de vraag welke ouder wat klaar wil maken. Ouders die dat leuk vinden schrijven een gerecht/hapje op en geven het briefje mee terug naar school. Jij kijkt of er genoeg is en kiest, wanneer er teveel is, uit welke ouders iets klaar gaan maken. Je stelt zo een menu samen. De ouders brengen het eten net voordat de viering begint naar school. Bij ons op school hadden we een diner met soep, daarna verschillende hapjes zoals pizza, prikkers, mini pasteitjes, wraps en tenslotte een heleboel verschillende toetjes. De kleuters hadden volop keuze en hebben anderhalf uur zitten eten!

kerstontbijt

Zelf een kerstdiner bereiden
Je kunt ook overdag met de klas het diner voor 's avonds klaarmaken.
De volgende hapjes zijn eenvoudig klaar te maken en er komt geen kookplaat of oven aan te pas!
- prikkers met enkele hartige hapjes eraan, met een bakvormje van een ster sterren uit kaas of komkommer steken en bovenaan de prikker doen.
- wraps: besmeren met kruidenboter, dan blaadjes sla erop, daarna gekookte ham of kipfilet. Strak dichtrollen, inpakken in folie, even in de koelkast. Daarna in stukjes snijden en een prikker door elk stukje heen.
- cakejes kopen en de bovenkant versieren met marsepein.
- eiersalade maken: gekookte eieren meenemen, deze fijnprakken, mayonaise, peper en zout erdoor tot de eiersalade lekker smaakt! De eiersalade op stukjes stokbrood smeren.
- gehaktballetjes: kant-en-klare kleine gehaktballetjes kopen. Deze doormidden snijden. Een plakje komkommer en/of kaas ertussen en met een prikker dichtmaken. Nu heb je leuke kerstballetjes!

Kerstmarkt
Alle klassen maken, voorafgaand aan de kerstmarkt, spullen om te verkopen, bijvoorbeeld leuke kerstkaarten, kerstwensen, kerststukjes, iets van klei, kerstballen, kaarsen, raamhangers, cake, koekjes, soep.
Tijdens de kerstmarkt, die het meest sfeervol is als je hem 's avonds houdt, is de hele school in de kerstsfeer: versiering, lichtjes, vuurkorven buiten, glühwein voor de ouders, een (levende) kerststal, een schoolorkest...
Iedereen wordt uitgenodigd om naar de kerstmarkt te komen en wat te kopen voor een goed doel of de schoolkas!

Kerstmusical

Speurtocht of fotozoektocht

Speurtocht: De kinderen zoeken kerstmannen. Deze staan op een A4 en hangen op bomen etc. Bij de kerstman doen ze een simpel spelletje. De ouder of leerkracht heeft een blad waar de spelletjes op staan. Enkele ideeën: kerstliedje zingen, 'k heb een euro in mijn hand, ik zie ik zie wat jij niet ziet, jeu de boules met steentjes, tikkertje op een grasveld, pauze bij iemand aan huis enz.

Lampionnenoptocht
De kinderen maken op school een lampion of nemen er van thuis één mee.
Tegenwoordig zijn er kleine lampjes te koop die op batterijen werken en waar een handvat aanzit, speciaal gemaakt voor in een lampion.
Je kunt de lampionnenoptocht laten vertrekken vanaf verschillende punten in de wijk/in het dorp. De ouders krijgen van tevoren een brief waarin staat welke verzamelpunten er zijn.
Op elk verzamelpunt komen een aantal leerkrachten. Nu trekt er vanaf elk verzamelpunt een stoet met lampionnen (via een omweg) naar school.
Het is leuk als op school het schoolorkest en/of de levende kerststal klaarstaat als de kinderen aankomen.

Levende kerststal
In de stal staan leerkrachten. De kinderen zingen enkele kerstliedjes bij de stal.

Kerstbingo
Met cijfers of plaatjes. Als je de bingo met plaatjes wilt spelen, verzamel dan een groot aantal plaatjes (bijv. kleurplaten die je verkleint) op internet.
Maak bingokaarten door een A4 vel papier of karton in 9 vakjes te verdelen. Print en kopieer de plaatjes (bijv. 40 verschillende plaatjes om te voorkomen dat alle kinderen dezelfde plaatjes hebben) en laat elk kind 9 plaatjes kiezen. Het kind kleurt de plaatjes en plakt ze op zijn/haar eigen bingokaart. Nu kan de bingo beginnen! Zorg dat je van elk plaatje één grote plaat hebt. Houd deze omhoog, zodat de kinderen kunnen zien of ze dit plaatje hebben. Zo ja, zet er dan een kruis door of naast. Wie heeft de kaart het eerst vol?

Schoolorkest
Gezellig wat liedjes zingen, begeleid door het schoolorkest, rondom vuurkorven/fakkels. De kinderen kunnen ondertussen een traktatie krijgen.

Carnaval

Een heel dagdeel dansen en springen is misschien wat te lang voor de kleuters. Daaom vindt u hier enkele activiteiten om de ochtend of middag mee te vullen.

Creatief circuit
Bedenk voor elke groep (elk lokaal) een activiteit. Als er 6 kleutergroepen zijn, kunnen dit 6 activiteiten worden voor de kleuters. Als er 4 onderbouwgroepen zijn, worden het 4 activiteiten voor de onderbouw.
Het is ook mogelijk de kinderen van tevoren te laten kiezen welke activiteiten (bijv. 2 of 3) ze willen doen. Dan kunnen er meerdere activiteiten zijn, maar doet elk kind er een paar.
De kinderen kunnen per klas naar de activiteiten gaan of worden door elkaar gehusseld.

Enkele ideeën voor de activiteiten:
* sokpop maken.
* masker maken (zelf een masker ontwerpen en op karton tekenen en versieren of een bestaand masker uitknippen en versieren).
* schminken
* muziekinstrument maken zoals een schudkoker of een rammelaar
* hoofdtooi maken (een kartonnen band versieren met veertjes, glitters, knopen etc.)
* sieraad maken (kralen rijgen)
* iets maken van strijkkralen, bijv. een clown
* kleurplaten van carnaval voor kinderen die klaar zijn met een activiteit en nog niet naar de volgende activiteit kunnen

Circuit met de onderbouw
In elk lokaal is een activiteit. Je gaat met je groep langs elke activiteit of de groepen wisselen en de leerkrachten blijven in hun lokaal.
De duur van de activiteiten hangt af van het aantal groepen. Als je 4 onderbouwgroepen hebt, duurt elke activiteit een half uur en heb je 2 uur nodig voor dit circuit.
* Lokaal 1: Maskers maken
* Lokaal 2: Een muziekinstrument maken
* Lokaal 3: Een lekkere, gezonde prikker maken. De kinderen mogen zelf 10 dingen aan een grote prikker rijgen, zoals komkommer, banaan, augurk, worst... Gezellig samen opeten en eventueel ondertussen een verhaaltje voorlezen.
* Lokaal 4: Een kort filmpje (DVD) kijken

U kunt natuurlijk ook enkele activiteiten kiezen en deze met uw eigen groep doen, bijv. eerst knutselen en daarna een prikker maken.

Modeshow
Zet een rij tafels tegen elkaar als een echte catwalk. Eén voor een mogen de kinderen over de catwalk om hun kleding te showen. Zet er een leuk muziekje bij op.

Carnavals- of herrieoptocht
Maak per groep muziekinstrumenten en loop ermee door de wijk of door het dorp.
Of maak per groep een kleine wagen (iets knutselen en op een bolderkar zetten) en loop hiermee door de wijk / het dorp.
Op één van de scholen waar ik gewerkt heb, liepen we met onze bolderkarren door de gangen van het verzorgingshuis. We liepen een heleboel rondjes en de bewoners keken toe!

Dansen, zingen en springen
En wat natuurlijk niet ontbreken mag met carnaval: hossen! Zoek carnavalsmuziek op, versier de speelzaal of aula en dansen maar!!

Pasen

Paasontbijt / Paaslunch / High tea
Eet gezellig samen met de kinderen op school. Voor de high tea is het leuk om alle kinderen zelf wat hapjes mee naar school te laten brengen. Hartige en zoete hapjes. Stal de hapjes uit op een tafel met fleurig kleed en etagères. Eet van fleurige (kartonnen) bordjes en zorg voor fleurige servetten.

Optreden
Elke groep studeert iets in, een dansje, liedje, toneelstuk over Pasen. Alle groepen verzamelen zich bijv. in de aula en alle groepen laten hun optreden zien.

Paaseieren versieren en zoeken
Een hardgekookt kippenei versieren en daarna zoeken in de klas of op de speelplaats!

Paasspeurtocht
Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht.
De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt uitgevoerd en de kinderen gaan op zoek naar de volgende opdracht.

--> Download de speurtocht

speurtocht pasen

speurtocht pasen

Koningsdag & Koningsspelen

koningsspelen

Vier Koningsdag op school met deze gezellige Koningsspelen. Dit pakket bevat 20 spellen die rondom school of op een sportveld gespeeld kunnen worden. Print de spelletjeskaarten uit, verzamel het materiaal en je kunt meteen beginnen. 
Veel plezier op deze koninklijke dag!
--> Bekijk de koningsspelen


Oud-Hollandse spelen
Je kunt spelletjes huren of hier ideeën opdoen voor spelletjes, waarvoor je weinig materiaal nodig hebt.

Koekhappen
Nodig: peperkoek/ kruidkoek, touw
Span een touw tussen 2 punten (paal, boom o.i.d.). Snijd plakjes peperkoek. Maak touwtjes aan elke snee peperkoek vast. Hang de peperkoek aan het gespannen touw.
De kinderen gaan bij een peperkoek staan en doen de handen op de rug. Lukt het ze om de peperkoek van het touw te happen?

Spijkerpoepen
Nodig: glazen flesjes of plastic flesjes met water/zand erin, spijkers, riemen, touw
Maak een spijker aan een touwtje vast. Maak het touw aan een riem vast.
De kinderen doen de riem om en gaat met de spijker boven een flesje hangen. Op een startsein moet iedereen proberen de spijker in de fles te krijgen. Je mag je handen niet gebruiken! Wie lukt het het eerst?

Snoephappen
Nodig: een teil met water, zuurtjes, handdoek
De kinderen gaan voor de teil zitten. Ze proberen een zuurtje uit de teil te happen, zonder de handen te gebruiken!
Laat kinderen eventueel met een wasknijper happen naar in plastic verpakte snoepjes/koekjes.

Zaklopen
Nodig: juten zakken (aardappelzakken of van Sinterklaas), pilonnen
Zet een parcour uit, bijv. door een startpunt en eindpunt aan te geven met pilonnen. De kinderen gaan in een juten zak staan. Op het startsein springen ze zo snel mogelijk naar de overkant (en terug). Wie is het snelst?
Tip: Speel dit spel op het gras!

Ballontrappen
Nodig: ballonnen, touw
Blaas de ballonnen op en bind ze met een touwtje om je enkel.
Alle kinderen hebben een ballon. Ze proberen de ballon van een ander stuk te trappen. Wie blijft over?

Kloslopen
Nodig: klossen, pilonnen
Zet een parcour uit. De kinderen lopen dit op klossen. Als ze vallen moeten ze opnieuw beginnen. Wie is het eerst of snelst aan het eind?

Steltlopen
Nodig: stelten
Laat de kinderen oefenen met steltlopen of zet een parcour uit dat ze snel mogelijk afgelegd moet worden.

Blikgooien
Nodig: blikken, een kleine bal, tafel
Stapel de blikken. Zet ze op een tafel.
Markeer een punt waarachter de kinderen moeten staan. Ze mogen 3x met een balletje gooien. Hoeveel blikken gooien ze om?

Hoepel rollen
Nodig: hoepels
Rol de hoepels over de stoep. Welke hoepel rolt het verst?
Kunnen de kinderen de hoepel ook zo gooien dat hij terug komt?
Zet een parcour uit dat de kinderen, rollend met de hoepel, af moeten leggen.

Ezeltje prik
Nodig: een afbeelding, prikbord/ magneetbord, blinddoek
Hang een afbeelding, bijv. van een ezel, op een prik- of magneetbord. Kopieer de staart en maak deze vast aan een magneet/punaise. De kinderen proberen de staart, met blinddoek om, op de juiste plaats op de ezel te prikken. Wie zit er het dichtst bij?

Sjoelen
Nodig: sjoelbak
Wie scoort de meeste punten met sjoelen?

Spelregels:
Het is de bedoeling dat de schijven door de poorten van de sjoelbak worden geschoven. Nadat alle sjoelschijven zijn geworpen, worden degene die niet in de poorten terecht zijn gekomen gebruikt voor de tweede beurt. Als er na deze tweede beurt wederom schijven zijn die niet in de poorten van de sjoelbak terecht zijn gekomen, worden deze gebruikt voor de derde beurt. Na deze derde beurt worden de punten geteld.

Om bij het sjoelen te bepalen of een schijf wél of niet geteld mag worden als hij bij de opening van een poort ligt geldt dat de steen in zijn geheel de poort moet zijn gepasseerd. Dit zijn de regels van het sjoelen zoals die bij officiële wedstrijden wordt gehanteerd. Een niet-officiële methode is het schuiven van de wijsvinger langs de poorten. Schuift de schijf er alsnog in, dan geldt een punt, anders niet natuurlijk.

Komt een sjoelsteen geheel of gedeeltelijk op een andere steen in de sjoelbak te liggen tijdens het spel, dan spreken we bij het sjoelen van een 'bok' en mag deze steen niet meer opnieuw worden geworpen. Wanneer een steen tijdens het spel uit de sjoelbak of uit de vakken springt, dan geldt hetzelfde.

Puntentelling:
De puntentelling van het sjoelen: de poorten van de sjoelbak hebben waardes van 1 t/m 4. Als er in elke poort een steen zit, dan is de waarde niet 10, maar levert je een puntentotaal op van 20. En uiteraard: in elke poort 2 sjoelschijven betekent 40 punten met sjoelen. In elke poort 3 = 60 etc. De overige schijven hebben gewoon het aantal punten van de poort waarin ze zitten.
Dus: in elke poort 2 schijven = 40 punten. Plus nog 2 schijven in 4 en 1 schijf in 3 = totaal 51 punten.

Kegelen
Nodig: kegels of plastic flessen, een bal
Zet de kegels neer. Markeer een punt waaracher de kinderen moeten staan. Ze mogen de bal 2 keer gooien en moeten zoveel mogelijk kegels omver gooien.

Overige activiteiten met de hele school

Knutseldag / doedag

In elke klas is één activiteit of zijn meerdere activiteiten. Elk kind doet twee activiteiten. Elke activiteit duurt ongeveer een uur. De activiteiten staan op een kaartje wat het kind bij zich draagt. De activiteiten worden begeleid door ouders. Elke leerkracht is voor een paar activiteiten verantwoordelijk en zorgt voor de materialen.
De activiteiten en groepjes zijn verdeeld in onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Ideeën voor activiteiten:
- schminken en video kijken
- zand kleuren met stoepkrijt en in een klein potje doen
- werkje maken met strijkkralen
- sokpop: een sok versieren zodat het een leuke sokpop wordt om bijv. poppenkast mee te spelen.
- spaarpot: van een boterkuipje, blik of kartonnen buis een leuke spaarpot maken.
- brooddeeg
- timmeren: vrije timmerwerken maken van resthout
- ketting maken
- hoofdtooi
- mobiel maken
- matjes vlechten
- dromenvanger maken
- zandschilderen: maak met lijm een schilderij en strooi daar gekleurd zand op.
- pergamano
- papier scheppen
- muziek / dans
- boomstampoppetje: zorg voor houtblokken (ronde) en versier deze met zachte stof en kleine stukken hout voor voeten en armen.
- krimpie dimpie
- origami
- waxinepotje: glazen pot beplakken met stukjes vliegerpapier
- spijkerwerk: draad spannen op een spijkerplank en zo een mooi figuur maken
- "koken": hapjes maken voor de hele school, zoals gezonden prikkers en toastjes met zelfgemaakte eiersalade
- fotograferen: workshop fotograferen en fotobewerking
- fotolijst: digitale foto maken van alle kinderen en meteen afdrukken. Fotolijst versieren met macaronivormen, touw en ander kosteloos materiaal.
- uiterlijke verzorging: een activiteit waarbij de meiden elkaar op mogen maken.

Kunstwerken maken

Een leuke activiteit voor de hele school, wanneer de school bijv. wat te vieren heeft.
Teken een afbeelding op een grote houten plaat. Zaag de plaat in gelijke stukken. Geef elke klas een stuk en laat de groep de plaat naar eigen inzicht versieren. Het kan zijn dat je niet weet wat er eigenlijk op je plaat staat! Als alles klaar is, worden de platen weer aan elkaar gemaakt en heb je een leuk kunstwerk om in de school op te hangen.
Wij hebben op deze manier 8 kunstwerken naar boeken van Roald Dahl gemaakt.


Sportdag

Verdeel de kinderen van de groepen 3, 4, en 5 in groepjes en de kinderen van 6, 7 en 8. De oudste kinderen per groepje zijn leiding.
Laat de kinderen voor de sportdag een keertje bij elkaar komen om bijv. een yell, groepsnaam en mascotte/spandoek te maken.

Sporten om uit te kiezen:
- korfbal
- voetbal
- slagbal
- trefbal
- handbal
- lijnbal

De kinderen hebben per groepje een schema met daarop wanneer ze naar welke sport moeten. Ze spelen tegen een ander groepje. Elke sport duurt een kwartier. Daarna is er 5 min. wisseltijd.

Het 2de deel van de sportdag bestaat uit spelletjes, bijv.
- buikschuiven
- spons gooien
- hindernisbaan
- met een dienblad met bekertjes water erop lopen, langs een lijn staan ki. die met sponzen proberen de bekertjes eraf te gooien
- hordelopen
- zaklopen
- verspringen
- bal werpen
- 100 meter sprint

Nu zijn de teams van groep 3 t/m 5 en 6 t/m 8 samengevoegd. Er worden telkens 2 teams samengevoegd. Elk team bestaat dus uit kinderen van groep 3 t/m 8. De oudsten zijn weer leiding.

Straatspeeldag

Spelletjes om op straat te spelen tijdens de straatspeeldag.
Deze spelen zijn geschikt voor alle kinderen van de basisschool. Ze worden gespeeld in groepjes van ongeveer 8 kinderen.
Zaklopen, hinkelen, steppen, schminken, hoepel rollen, stelt lopen, blikken gooien, met water bekertjes wegspuiten, kruiwagenrace met een kruiwagen met blok erin. Daarna met alle blokken een hoge toren bouwen, stoepkrijten.
Kijk voor meer ideeën bij Koningsdag op deze pagina.

Slaapfeest

Op één van de scholen waar ik gewerkt heb, hebben we met de kleuters een slaapfeest gehad! Van tevoren wist ik ook niet of dit wel zo'n goed plan zou zijn, maar het is erg goed gegaan en het was hartstikke gezellig. Van de 100 kleuters wilde maar één leerling 's avonds toch nog naar huis. Zo ging het bij ons op school:

De leerlingen kwamen 's middags naar school en brachten hun logeerspullen mee. De ouders hielpen met het oppompen van luchtbedden e.d. Daarna werd het normale middagprogramma gedraaid. Om half 4 kregen de kinderen een hapje in de klas (prikkers met fruit). Om 4 uur naar buiten voor spelletjes. De kinderen liepen met de eigen klas en leerkracht langs de spelletjes. Elk spel duurde een kwartier: stoepkrijten, in de zandbak spelen, parachute, huifkar en balletjes rollen.
Daarna was er friet met iets lekkers erbij. Plastic (vuilniszakken) op tafel geplakt en hier met mayonaise borden op getekend. Daar kwam de friet in. Na afloop plastic bij elkaar pakken en alles in de vuilnisbak.
Daarna een voorstelling van 2 clowns/animators.
Tenslotte een discofeest in pyjama en een bedverhaal door Klaas Vaak.
Kinderen die niet bleven slapen werden vóór de disco opgehaald.
De volgende ochtend een ontbijt en toen naar huis.

Bonte avond

1) Enkele ouders verzorgen de bonte avond en studeren een paar leuke acts in.
2) De kinderen verzorgen de bonte avond voor de ouders. Ideeën voor optredens:
- liedje zingen
- versje
- toneelstuk
- dansje

Spelletjesochtend - Minute to win it!

De kinderen spelen in groepjes van 4 tot 6 leerlingen, onder begeleiding van een volwassene, allerlei spelletjes. De spelletjes zijn kort en duren 1 tot 3 minuten. Soms moet een opdracht binnen een minuut uitgevoerd worden, soms wordt gekeken hoe lang de kinderen erover doen.
Zet alle spelletjes van tevoren, buiten en binnen, klaar. Leg bij elk spel een kaartje met de speluitleg erop.
De groepsleider heeft een stopwatch, telefoon of horloge met secondewijzer nodig.
De kinderen krijgen allemaal een kaart waarop de spelletjes staan. Hierop worden de punten die ze verdienen bijgehouden.

Ideeën voor spelletjes:

* Olifantenmars - Zet 8 flesjes gevuld met water neer. Doe een tennisbal in een panty. Trek de panty over je hoofd, met de tennisbal aan de voorkant. Dit is je slurf. Start de tijd! Hoeveel flesjes kun je in 1 minuut met je slurf omslaan? Dit doe je door je hoofd op en neer te bewegen.

* Beach bal - Hoe vaak kun je in 2 minuten met iemand overslaan? Tip: koop een beachbalset bij de Action.

* De wisseltruc - Nodig: 2 verpakkingen met plastic bekertjes, 1x wit, 1x een andere kleur.
Zet de witte bekertjes op een stapel op tafel. Stop onderaan één gekleurd bekertje. Zet de gekleurde bekertjes ook op tafel en zet daar onderaan een wit bekertje.
2 Kinderen spelen dit spel tegelijk. Kunnen ze binnen een minuut de bekertjes één voor één van de stapel pakken en er weer onder stoppen, net zolang tot het bekertje met de andere kleur bovenop is?

* Omgekeerde piramide - Nodig: plastic bekertjes en plastic bordjes
Maak in 1 minuut een zo hoog mogelijke toren. Dit moet als volgt: eerst één bekertje op z'n kop. Daar een bordje op, daar bovenop 2 bekertjes, dan weer een bord, dan 3 bekertjes, bord, 4 bekertjes etc.
Als de minuut voorbij is, tel je hoeveel bekertjes er in de toren staan.

* Rommelkont - Nodig: 2 schoendozen met het deksel er stevig op vastgeplakt (met tape). Een gat in het midden van het deksel. In de doos 10 pingpongballen o.i.d. Door de lange zijkant van de doos een riem.
2 Kinderen hangen de doos op hun rug (op de heupen) en snoeren hem stevig vast met de riem. Het gat zit aan de bovenkant. Nu hebben de kinderen 1 minuut de tijd om als een gek tekeer te gaan. Springen, bewegen, wiebelen... Zo wild dat de balletjes eruit springen. Hoeveel ballen kun je in een minuut uit de doos krijgen?

* Bellen blazen - Eén kind blaast een bel. Vervolgens blaast hij deze bel verder in de richting van een hoepel (iemand houdt een hoepel vast en staat hier een eind verderop mee). Lukt het deze bel door de hoepel te blazen? Als dit lukt wordt de volgende bel geblazen en richting de hoepel gestuurd. Het kind rent dus achter de bel aan en blaast deze naar de hoepel. Hoeveel bellen kun je in 1 minuut door de hoepel blazen?

* Balletjes gooien - Nodig: 6 bekers gevuld met wat water, kleine balletjes. De bekers staan een eindje verderop. Stuiter de bal richting de bekers. Hoeveel balletjes kun je in een minuut in de bekers stuiteren?
Het water zorgt ervoor dat de balletjes niet uit de bekers stuiteren.

* Koekiemonster - Alle spelers leggen een klein koekje op het voorhoofd. Probeer dit koekje nu zonder handen in je mond te krijgen! Erg moeilijk, maar het kán! Elk koekje dat in de mond komt, levert een punt op. Je krijgt 3 minuten de tijd.

* Stoepdarten - Teken 3 cirkels, in elkaar (dus een kleine, daar omheen een grotere en dan de grootste) op de stoep. Schrijf in elke cirkel de punten (100, 50, 25). Gooi vanaf een bepaalde afstand met iets dat niet stuitert. Je mag 3x gooien. Hoeveel punten kun je scoren?

'Feest op school!' - CD

Ken je de liedjes van Liesbeth van den Berg-Hermsen al? Zij schrijft liedjes voor jonge kinderen bij prentenboeken. De liedjes zijn kort, makkelijk te onthouden, vrolijk en bieden volop mogelijkheden voor beweging. Ideaal voor peuters en kleuters!
Naast de losse liedjes, die op de site van Liesbeth te vinden zijn, heeft zij ook enkele cd's gemaakt. Wat dacht je van een cd vol super handige routineliedjes voor de kleuterklas of een cd met bewegingsliedjes om lekker op los te gaan?
Voor de Kinderboekenweek is de nieuwe cd 'Feest op school!' een aanrader. Deze cd bevat feestelijke liedjes bij allerlei feesten in het jaar, zoals dierendag, Sinterklaas, Kerst, Oudjaar, carnaval, Pasen en een verjaardag. Het liedje 'Boekenfeest!' is erg leuk om tijdens de Kinderboekenweek te gebruiken.
Ook de liedjes op deze cd zijn makkelijk te onthouden, gezellig en bieden mogelijkheden tot bewegen. Hiervoor kun je een lesbrief met suggesties bij de liedjes bestellen.
Mijn kleuters vinden de liedjes van Liesbeth geweldig en we hebben dan ook al veel lol gehad met ronddansende kuikens, groeiende groentes en hongerige krokodillen!

Lees hier meer over de cd 'Feest op school!' en bestel 'm!

Feest op school - cd


Afscheid van een collega, stagiair(e) of leerling

Afscheid van de oudste kleuters

De oudste kleuters gaan na de zomervakantie naar groep 3. Zij nemen afscheid van hun kleuterperiode. Op school kun je ze op verschillende manieren uitzwaaien. Laat de jongste kleuters een erehaag vormen en geef ze eventueel mooi versierde bogen om vast te houden of vlaggetjes om mee te zwaaien. De oudste kleuters doen hun schooltas op de rug en glijden, springen, rollen, klimmen de vakantie in! Op de speelplaats aangekomen wordt er een foto van ze gemaakt. Dag kleutertijd!

* De kleuters roetsjen het schooljaar uit via een glijbaan. Ze klimmen bij de buitendeur op een klimrek / kast en glijden het schoolplein op.
* De kleuters springen uit het raam van het lokaal.
* De kleuters klimmen uit het raam en duikelen het schoolplein op over een dikke mat die buiten klaarligt.
* De kleuters klimmen met gymladders of banken uit het raam.
* De kleuters verlaten de kleuteringang via een rode loper.
* De kleuters springen via een mini-trampoline de vakantie in.

Afscheid van groep 8

Aan het eind van het schooljaar neemt groep 8 afscheid van hun basisschoolperiode. Vaak met een afscheidsmusical. Op sommige scholen ook met het uitzwaaien op de rode loper.
Hier enkele ideeën voor het afscheid van groep 8:

* Het brugpieperspel
Alle groep 8-ers lopen in de laatste schoolweek met een grote rugzak op door de school. De kinderen gaan alle klassen langs. Een paar leerlingen beginnen bij de kleuters, een paar bij groep 3 etc., zodat niet alle kinderen tegelijk een klas binnenkomen.
In elke klas moeten ze een opdracht uitvoeren die bij die groep past. Bij de kleuters moeten de kinderen van groep 8 bijv. een kleuterpuzzel maken, in groep 3 maken ze een bladzijde uit het schrijfschrift, in groep 4 tafelsommen etc. Als ze de opdacht goed uitvoeren wordt deze afgetekend op een kaart, waar alle opdrachten op staan. Ook verdienen ze een aardappel (pieper) met het goed afronden van een opdracht.
Zo komen de kinderen van groep 8 nog eens in alle klassen en zien ze nog één keer wat ze allemaal geleerd hebben op school.
Tip: zorg voor opdrachten die de kinderen zelfstandig uit kunnen voeren, zodat niet je hele dag verstoord wordt ;).

* Groep 8 op het podium
Op een van de scholen waar ik gewerkt heb kwamen de kinderen uit groep 8 s middags met de hele groep in passend vervoer op school aan. De kinderen hadden mooie kleren aan. Ze liepen over de rode loper het schoolplein op. Daar was een podium. Op het podium kregen de kinderen een glaasje kinderchampagne.
De hele school stond buiten. De kinderen van groep 7 hadden een lied voor groep 8 gemaakt en ze lazen een abc voor. Telkens las een kind uit gr 7 iets over een kind uit gr. 8.
De rest van de dag ded groep 8 wat leuks met de klas en eigen leerkracht, bowlen of een dergelijke activiteit.

* Verrassingsdag
Bereid een gezellige dag voor groep 8 voor, met sport en spel. De ouders helpen mee aan de voorbereiding, bedenken leuke spelletjes en zijn op deze dag ook aanwezig. De kinderen weten niet wanneer de verrassingsdag is! Ze worden door de ouders op school overvallen.
Sluit de dag af met een gezellige bbq met alle ouders of een sportwedstrijd van de kinderen tegen de ouders.

* Groep 8 in het zonnetje tijdens de slotviering
Organiseer een slotviering voor de hele school in een grote ruimte, bijv. de gymzaal/sporthal. Elke groep treedt op. Ouders mogen komen kijken. De leerkrachten spelen een leuk toneelstuk om het geheel aan elkaar te breien.
De kinderen uit groep 8 zijn de eregasten tijdens de slotviering. Zij komen in galakleding over de rode loper binnen wanneer iedereen al in de zaal zit. De kinderen krijgen wat te drinken uit chique glazen en hebben een ereplaats op hoge krukken aan bartafeltjes.
Aan het eind van de viering verlaat groep 8 de zaal als eerst over de loper, op een liedje dat over afscheid nemen gaat, een emotioneel moment!

Afscheidscadeautjes / bedankjes voor een kind, collega, stagiair(e) of hulpouder

Vriendenboekje
Laat elke leerling / collega een blad invullen met informatie over zichzelf. Bijvoorbeeld de belangrijkste gegevens over de jou (naam, adres etc.), favoriete dingen en natuurlijk de leukste herinnering van jou aan de vertrekkende leerkracht / leerling of collega en een wens voor hem/haar.
Bundel alle blaadjes in een mooi vriendschapsboek met een leuke tekening of foto op de voorkant! Laat de kinderen / collega's bij hun eigen blad ook een tekening of gedicht maken en een foto plakken.

Bedankt voor je oliFANTASTISCHE hulp!
Elk kind tekent een olifant of kleurt een kleurplaatje van een olifant in. Plak de olifanten bij elkaar op een grote kaart of schilderij.
afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

Bedankt voor je dolFIJNE hulp!
Elk kind tekent een dolfijn of kleurt een kleurplaatje van een dolfijn in. Plak de dolfijnen bij elkaar op een grote kaart of schilderij.
afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

Bedankt voor je hulp!

Receptenboek van de kinderen voor een juf/meester
De kinderen vullen een bladzijde met hun favoriete recept. Ze plakken er een foto bij en maken een tekening of foto van het gerecht. Elk kind maakt één bladzijde. De bladzijden worden tot een receptenboek voor de leerkracht gebundeld.
afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

Receptenboek voor een collega
Elke collega maakt voor de collega die afscheid neemt 2 recepten.
Eén recept om echt klaar te maken en één persoonlijk recept, bijv. hét recept voor het vullen van de leegte na je loopbaan, hét recept voor een superpensioen, hét recept voor een superopa etc. Bundel de recepten in een mooie map.

'Ik hou van Holland' pakket
Maak een Hollands pakket voor een vertrekkende collega die graag uitstapjes in Nederland maakt. Elke collega zet zijn beste tip op een A4-tje. Dit kan een museumbezoek zijn, een wandeling, fietstocht, goed hotel, leuke stad enzovoort. Bij de tip wordt een streekproduct gezocht. Verzamel alle streekproducten in een leuke mand en bundel de tips in een mooi - Ik hou van Holland - boek.
afscheid collega idee
Een van de tips uit het 'Ik hou van Holland' pakket

Kalender
Een verjaardagskalender als aandenken aan de klas.
Op elke bladzijde plak je tekeningen van de kinderen of een leuke foto van activiteiten in de klas.
verjaardagskalender afscheid kleuters
Kalender gemaakt door juf Els

Vergeet-me-niet!
Maak allemaal leuke cadeautjes met vergeet-me-nietjes erop.
Denk aan: een schilderij met wasco en waterverf, onderzetters, placemats, boekenleggers, bloemen van crêpe-papier, bloemenkoekjes, bloemen van strijkkralen, ansichtkaarten, bloempotjes beschilderen, zakdoek borduren.

Schilderij
Koop een goedkoop wit frame met doek erop gespannen om op te verven (bij de Action zijn deze goedkoop en in verschillende maten verkrijgbaar). Laat elk kind iets op het schilderij voor de leerkracht verven. Je kunt ook zelf een leuke achtergrond verven en de kinderen er iets op laten plakken.
Ook een leuk idee: een gedichtje op het schilderij schrijven en er iets toepasselijks bijplakken. Bijvoorbeeld bij een gedicht over "snoep" snoeppapiertjes plakken met foto's van de kinderen, zodat het snoeppoppetjes worden.

Een ander idee is een groot stuk karton mooi versieren met bijvoorbeeld vlindertjes die de kinderen gemaakt hebben.

Zo heb ik onderstaande kunstwerkjes gekregen op mijn verjaardag en bij het afscheid:

afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters
Frame met wit doek erop gespannen. Op het doek staat een gedichtje over snoep.
Alle kinderen hebben hun lijf van snoepwikkels gemaakt. Het hoofd is een foto van het kind.
Zo kun je ook elk kind een dier laten maken met als kop een foto van zichzelf en op de achtergrond iets van de natuur verven.

Het is ook leuk om van stof kleine beestjes te borduren (het stof uitknippen, dubbel, in de vorm van een beestje en met draad om de buitenkant borduren). Plak de beestjes op een groot vel papier en klaar is je schilderij!

Placemat
Maak met de kinderen een leuke placemat voor degene die afscheid neemt.
afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters
Deze placemat kreeg ik van mijn klas. De kinderen hebben zichzelf getekend.

Groepsfoto
Maak een leuke, grappige foto van de groep. Vergroot de foto, plak hem op een gekleurd stuk karton en versier de rand met de groep.

In de rugzak
Wanneer een afscheid nemende collega naar een andere school gaat of een ander soort baan aangenomen heeft, kun je een rugzak vullen met spullen die nuttig zijn voor de volgende baan. Elke collega helpt bij het vullen van de rugzak voor de toekomst.

Tot ziens!!
Laat alle kinderen zichzelf klein tekenen. Knip de tekeningen uit en plak ze op enkele A4tjes. Elk kind houdt een ballon vast. In de ballonnen staan woorden als 'tot ziens', 'vaarwel' etc. Als je letters tekort komt gebruik je het woord 'daaag'. Je kunt dan zoveel a's toevoegen als nodig.
afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters
De werkjes en het idee komen van mijn collega

Bloemen
* Een bloem van vliegers
Neem het grootste formaat rond vouwblaadje. Laat een aantal kinderen grote vliegers vouwen. Laat ze de vliegers ook versieren (maak er wat tekeningen op).
Plak de vliegers in het rond aan de zijkanten van het ronde vouwblaadje. Zo heb je een bloem. In het midden kun je een foto van de klas plakken, daaromheen kun je in het rond de namen van de kinderen schrijven.
Op één van de bloembladeren (vliegers) kun je een bedankje of andere boodschap schrijven.
Maak een lange prikker (steel) aan de bloem vast en maak aan deze prikker nog 2 vliegers vast als blaadjes.
Als meerdere klassen een bloem maken, kun je deze allemaal in een vaas zetten en als cadeautje geven.
afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

* Bloem op een A4-tje
Moet je iets op een A4tje aanleveren? Maak bovenstaande bloemen dan in het klein. Gebruik hiervoor een groot formaat vouwblaadje dat je in 4-en knipt, waarna je er vliegers van vouwt. afscheid, stagiaire, cadeautje, kleuters

* Bloemen in vaas
Maak de bloemblaadjes van de handomtrek van het kind. Plak de bloemblaadjes rondom een papieren bordje. Versier de bloem met stickers en een leuke foto van het kind / de klas.

* Een grote bloem met van elk kind een bloemblaadje
Elk kind versiert een bloemblaadje. Plak de blaadjes rondom een grote cirkel / ovaal.


Onderwijspakketje
Stel een leuk onderwijspakketje samen met schoolbordkrijtjes, snoep bordkrijtjes, een mini-prentenboekje, een vingerpoppetje, een pen etc. etc.

Handjes
Handjes zwaaien de juf of meester uit. Handjes bedanken de juf of meester.
Met handjes kun je ook allerlei leuke dingen bedenken. Elk kind trekt zijn/haar hand om op een leuke kleur papier. Op de hand wordt een mooie wens geschreven en eventueel een foto geplakt.
Maak van alle handjes bijvoorbeeld een mooie bos.

Vlaggenlijn
Versier de school feestelijk met een door de kinderen gemaakte vlaggenlijn.
vlaggetjes maken kleuters

Afscheidsideetjes voor een collega

* De collega die afscheid neemt wordt in een passend vervoermiddel thuis opgehaald (koets, limosine, cabrio).
* De collega komt op school aan en wordt daar begroet door de hele school. De kinderen vormen buiten een haag en zwaaien met vlaggetjes. Of de collega loopt onder met bloemen versierde bogen door.
De kinderen zingen ondertussen een eenvoudig lied.
* Elke klas oefent iets voor de collega die afscheid neemt. De hele school, of onderbouw en bovenbouw apart, komt naar de centrale ruimte of naar de sporthal. Degene die afscheid neemt zit met partner op mooi versierde stoelen tussen de kinderen. De klassen treden één voor één op met een zelfgeschreven lied, een rap, een ABC, een dans, gedicht of toneelstukje.
* Cadeautip: een plein of gang op school naar de leerkracht die vertrekt vernoemen en er een echt straatnaambod opghangen.
Meer cadeautips staan hierboven bij het afscheid van een stagiair of leerling.

Inspiratie voor optredens

Liedjes

Afscheid
Wijs: Op een klein stationnetje
Bij ons op de (naam school)
vieren wij nu feest.
Voor meester/juf ........... (voor en achternaam) of .......... en ........... (2 namen)
is 't genoeg geweest.
Zij mogen genieten
van hun oude dag.
We zwaaien hen nu samen uit
met een grote lach!
Dahag!

De juf, de juf neemt afscheid
Op de wijs van: De juf is jarig uit het Grote liedjesboek
De juf, de juf neemt afscheid
daar gaan we iets aan doen
ze krijgt van ons een mooi cadeau
en ook een dikke zoen.

De juf, de juf neemt afscheid
en iedereen zingt mee
bedankt, bedankt voor onze juf
en hiep hiep hiep hoezee!!

Het hondje van de bakker
Schrijf een liedje op de wijs van 't Hondje van de Bakker. Eén kind of jijzelf zingt voor, de klas zingt na.
Bij hela hela holalo hé i.p.v. hé: houdoe! of daahaag!

... Gaat weg
Wijs: Heb je even voor mij - Frans Bauer
Refrein:
.............. (naam /namen) gaan/gaat weg
oh wat hebben wij pech.
wensen hen veel geluk
dit feest kan niet meer stuk
........... (naam/namen) gaat/gaan weg!

Coupletten zelf bedenken.

Alfabet
De letters van het alfabet langslopen en bij elke letter vertelt een kind iets over de leerkracht die afscheid neemt.

Letters
Een zin maken die iets zegt over de leerkracht die afscheid neemt, bijvoorbeeld 'Dag lieve meester ......" Zorg dat je ongeveer net zoveel letters hebt als het aantal kinderen in je klas. Bedenkt bij elke letter een zin die toepasselijk is voor de leerkracht die afscheid neemt. De d is van..... De a is van ...... etc. De kinderen tekenen en kleuren hun letter op een A4 en schrijven de tekst op de achterkant. Eén voor één worden de letters omhoog gehouden en de zin voorgelezen.

Wij zoeken een schat
Het liedje "Wij zoeken een schat" van Kabouter Plop dansen en/of zingen. Ondertussen wordt er naar de schat gezocht. Waar is de schat? Of beter nog: wie is de schat?

afscheid collega
De schatkist die ik kreeg bij mijn afscheid, vol met geld met mijn foto erop!


juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

kleuters, lesidee, kabouterboek, dit-ben-ik, juf-Anke

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen