juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.


Solliciteren in het onderwijs

Op banenjacht!

Je bent klaar met de Pabo en wilt aan het werk. Dat is op dit moment niet overal even makkelijk. In veel regio's in Nederland is het erg moeilijk om een baan, laat staan een vaste baan, te vinden.
Zelf ben ik 6 jaar van de ene school naar de andere gegaan, van bestuur naar bestuur, soms meerdere klassen langdurig tegelijk, soms elke dag wat anders, tot ik uiteindelijk mijn droombaan, een eigen klas op een leuke school, kreeg!
Invallen is niet altijd even leuk als je net afgestudeerd bent en vol ideeën zit en niet kan wachten om die je in je eigen klas te stoppen.
Gelukkig ontstaat er gedurende het schooljaar volop invalwerk, waardoor je toch aan de slag kunt en op veel verschillende plekken komt, van alles ziet, nieuwe ideeën opdoet, veel leert en zo beter weet welke school bij jou past.
Ik hoop dat jij snel een leuke baan vindt die bij je past! Succes met het solliciteren.

Hoe ga je dat aanpakken?

Op zoek naar vacatures

Hier vind je vacatures:
* In vakbladen van de onderwijsbond zoals het Schooljournaal van de CNV.
Hierin staan vooral vacatures voor christelijke scholen, vaak in het midden van het land. De vacatures van het CNV kun je ook zien op www.starteninhetonderwijs.nl
De vacatures van de AOB kun je vinden op www.straksvoordeklas.nl
* In de krant; landelijke of regionale dagbladen
* Op internet. De beste plek om vacatures te bekijken is op internet. De meeste vacatures vind je op de onderwijsvacaturebank.
Er zijn meer sites met vacatures voor het basisonderwijs, maar ik vind dit zelf de fijnste site, die het meest compleet is. Op deze site heb ik al veel vacatures, ook voor mijn regio, kunnen vinden.
Verder kun je op internet ook bij schoolbesturen in jouw regio kijken. Je zoekt bij Google hoe het schoolbestuur heet, gaat naar de site en kijkt of er een kopje 'vacatures' of 'personeel' is. Ook op deze manier heb ik, vooral van mei t/m juli, al heel wat vacatures gevonden die elders niet openbaar gemaakt zijn.
* Via invalpools. Je meldt jezelf aan bij een invalpool en krijgt dan vaak, via de mail, vacatures binnen wanneer die er zijn.
* Wanneer er nergens vacatures te vinden zijn voor jouw regio, kun je een open sollicitatiebrief naar een schoolbestuur sturen. In mijn regio heeft het geen zin om een brief naar een school te sturen, deze wordt rechtstreeks doorgestuurd naar het bestuur. Het bestuur bewaart de brief een aantal jaar in een dossier. Ik heb op deze manier vele brieven verstuurd, maar het heeft nooit wat opgeleverd. Wat mij betreft de minst effectieve manier.

De sollicitatiebrief

Je hebt één of meerdere geschikte vacatures gevonden. Tijd voor het schrijven van een brief. Is het in jouw regio moeilijk een baan te vinden? Ga er dan vanuit dat de school veel brieven (meer dan 100 is dan heel normaal!) zal krijgen. Dus je brief moet opvallen! Dit kun je doen door hem op een lichte kleur papier te printen, door een gekleurde envelop, of door een toepasselijke afbeelding bij de brief. Let er wel op dat het niet té veel wordt en er daardoor overdreven of onprofessioneel uitziet.
Het helpt ook nog wel eens om van tevoren te bellen. Soms wordt in de vacature aangegeven dat dit mogelijk is. Je kunt dan alvast wat vragen stellen omtrent de baan én je naam wordt hopelijk onthouden waardoor er een lichtje gaat branden wanneer ze jouw brief zien.
Maar het beste is het natuurlijk wanneer je gewoon een kwalitatief goede brief schrijft, waardoor ze niet meer om je heen kunnen! Zonder spelfouten! Dat komt érg onprofessioneel over! Laat je brief daarom liever een paar keer extra door iemand anders nakijken dan dat je te snel reageert.
Een brief schrijven is niet voor iedereen even makkelijk. Want hoe begin je? Waar schrijf je over? Wat moet er zeker in de brief staan en welke informatie is overbodig?
Ik heb zo'n 70 brieven geschreven (wordt nu niet moedeloos, want met knippen/plakken kom je heel ver ;)) en zal jullie hieronder vertellen hoe mijn brieven er ongeveer uitzagen.

De opbouw van een sollicitatiebrief
- je eigen naam en adres
witregel
- naam van de school/ directeur en adres of wanneer dat niet in de vacature vermeld is, alleen het e-mailadres waar je de brief naartoe stuurt.
witregel
- plaatsnaam, datum
witregel
- Betreft: sollicitatie groepsleerkracht voor de onderbouw (=voorbeeld)
witregel
- Aanhef: Geachte heer..... / Geachte mevrouw.......
witregel
- Alinea 1: Hierin kun je beschrijven waar je de vacature gezien hebt en vervolgens een korte beschrijving waarom je reageert (bijv. "Ik ben al een tijdje op zoek naar een vaste baan. De functie van “leerkracht voor een instroomgroep” spreekt me erg aan, daarom ben ik meteen enthousiast begonnen met het schrijven van deze brief").
witregel
- Alinea 2: Je carrière tot nu toe. Je kunt beschrijven wanneer je afgestudeerd bent, waar dat was, of je een specialisatie had, waar je het laatst stage gelopen/ gewerkt hebt. Ik beschrijf in deze alinea o.a. de vervolgopleidingen die ik gevolgd heb en in het kort wat ze inhouden.
witregel
- Alinea 3: Een korte alinea die duidelijk maakt waarom je juist op deze leeftijdsgroep reageert. Voorbeeld: "Uit het bovenstaande (in de bovenstaande alinea beschreef ik dat ik de opleiding Specialist Jonge Risicokinderen gevolgd heb) blijkt wel dat het jonge kind mij erg aanspreekt. Het zien ontwikkelen van kleuters, hun enthousiasme" .... etc.
witregel
- Alinea 4: Wat vind jij belangrijk in het onderwijs? Wat is jouw visie? Waar hecht je waarde aan? Vind je de sfeer belangrijk? De zorg voor leerlingen? De identiteit van de school? Bedenk een aantal punten die je de moeite waard vindt om hier te benoemen. Kijk ook goed naar wat er in de vacature gevraagd wordt en wat de visie van de school is. Hier kun je in deze alinea op aansluiten.
Wanneer er bijv. iemand met goede ICT-vaardigheden gevraagd wordt, kun je hier in deze alinea ook over vertellen.
witregel
- Alinea 5: Hier beschrijf je enkele sterke punten van jezelf. Je moet jezelf natuurlijk wel aanprijzen in de brief, zodat ze meer over JOU willen weten! Doe dit natuurlijk ook weer niet te overdreven.
Voorbeeld: "De afgelopen jaren heb ik bewezen dat ik graag iets wil leren. Ik ben serieus met mijn studies bezig geweest en heb vele competenties verworven. Ik heb een groot doorzettingsvermogen , een grote inzet en enthousiasme en" ...... etc. Aan het eind van deze alinea kun je hiervoor verwijzen naar referenties, die in je CV staan.
witregel
- Alinea 6: Afsluiting. Voorbeeld: "Met deze gegevens hoop ik u voldoende geïnformeerd te hebben".... etc. Vertel dat je graag op gesprek wilt komen, meer over de school wilt weten o.i.d.
witregel
- Afsluiting: Met vriendelijke groet,
je handtekening en daaronder je naam.

Check je brief zorgvuldig. Lees hem na. Lopen de zinnen goed? Staan er geen dingen onnodig 2 keer in? Is de brief niet te lang? Beter een korte, duidelijke brief dan een lange brief waar vanalles in staat om hem maar op te vullen. Ongeveer anderhalf kantje is naar mijn mening echt genoeg.

Curriculum Vitae

Je visitekaartje! Wat zet je daarin?
Een voorbeeld. Het kan natuurlijk ook op een andere manier.

Personalia
Je naam, voornamen, adres, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum

Opleidingen
Je opleidingen in volgorde van meest recent afgerond naar minst recent. Eindigend bij je middelbare school.

Stage-ervaring
De scholen waarop je stage gelopen hebt + het jaartal en de groep. Ook weer van recent naar minst recent.

Werk-ervaring
Relevante werkervaring als je die al hebt.

Relevante cursussen
Misschien heb je cursussen gevolgd die het vermelden waard zijn?
Ik heb bijv. een 2-jarige cursus "Bovenbouw ik hou van jou" en "Sociale psychologie" gevolgd die ik hier vernoemd heb.

Hobby's en interesses
Denk ook hierbij goed na wat noemenswaardig is en wat je zelf graag wilt vermelden.

Overige noemenswaardigheden
Dingen die je graag kwijt wilt, maar die nog niet aan bod zijn gekomen, bijv. vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt, bijles die je aan kinderen gegeven hebt...

Referenties
Zijn er mensen die jou goed kennen en die wel een goed woordje voor je kunnen doen? Bijv. een mentor van stage, een collega etc.? Vraag of zij je referentie willen zijn en vermeld hun naam, je relatie met hen en hun telefoonnummer op je CV.

Zorg ervoor dat je CV op 1 A4 past (voor- en achterkant mag).

Het sollicitatiegesprek

Het is zover! Uit die vele brieven ben jij gekozen en je mag op gesprek komen. Grijp deze kans. Begin met een goede voorbereiding, dat vergroot je kansen natuurlijk al.
Hoe kun je jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
Belangrijk is dat je bij het gesprek jezelf bent, wat op de hoogte bent van de school (lees het schoolplan / de visie eens door, bekijk de vacature goed e.d.), ontspannen overkomt en enkele vragen hebt bedacht die je kunt stellen, bijv. over de groep waarin je gaat werken, over welke taken je krijgt op de school, vragen over de school zelf etc.

De sollicitatiecommissie zal ook jou vragen gaan stellen. Bereid je hierop voor door onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden.
Tip: typ of schrijf ze over en schrijf er het antwoord bij. Bekijk je antwoorden goed en bereid ze voor.
Deze vragen zijn voortgekomen uit de sollicitatiegesprekken die ik gehad heb:

Mogelijke vragen bij een sollicitatiegesprek

Vertel eens wat over jezelf...

Hoe is je LIO-jaar verlopen?

Waarom heb je voor het onderwijs gekozen?

Waarom reageer je op deze vacature? Waarom wil je juist deze baan?

Waarom gaat je voorkeur uit naar het jonge/oudere kind?

Wat heb je te bieden?

Wat zijn je sterke kanten? Waar ben je goed in?

Wat zijn je leerpunten?

Wat zullen collega's over jou zeggen?

Wat verwacht je van je collega's?

Hoe ga je om met (lastige) ouders?

Wat vind je belangrijk in het onderwijs?

Hoe creëer jij een goed pedagogisch klimaat?

Wat doe je in de klas aan 'zorg'?

Hoe vergroot je de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van leerlingen?

Wat is jouw visie op goed onderwijs? Stel je mocht zelf een school oprichten, hoe zou die er dan uitzien?

Hoe leer je de kinderen samen te werken?

Bereid je verder voor op vragen n.a.v. je brief en vragen die specifiek gericht zijn op de visie van de school en dingen die in de vacature vermeld stonden.

Invallen

Je hebt geen baan kunnen vinden of begint liever als invaller, om wat ervaring op te doen.
Meld je aan bij één of meerdere invalpools. Deze kun je vinden via sites van schoolbesturen. Vaak staat hier al iets op over de invalpool of kun je een link vinden naar de pool. Ook staan er regelmatig 'vacatures' voor invallers op de onderwijsvacaturebank.
Meestal begin je als 'losse invaller' op de invallerslijst. Wanneer er werk is word je gebeld en je wordt alleen de dagen waarop je werkt uitbetaald.
Er zijn ook leerkrachten die in een vaste pool zitten. Zij hebben een vast salaris en werken het hele jaar. Wanneer er geen invalwerk voor hen is, gaan ze naar een thuisschool.
De meeste invallers zullen als 'losse invaller' beginnen en hebben dus geen vast salaris.
Sta je op de invallerslijst? Kijk dan eens bij het menu-item 'Invallen doe je zo!' voor tips voor jou als invaller.

Je rechten

* Reiskostenvergoeding: wanneer je meer dan 7 km moet reizen voor je werk, heb je recht op een kilometervergoeding. De vergoeding geldt tot een afstand van 21,5 km.

* In het onderwijs heb je recht op een salarisverhoging wanneer je in het schooljaar 60 dagen of meer gewerkt hebt. Houd hier rekening mee! Wanneer je tegen het eind van het jaar aan 50 dagen zit, zorg er dan voor dat je nog wat dagen invalt, zodat je de 60 haalt.
Werk je voor verschillende schoolbesturen, let er dan op of je salarisnummer ook werkelijk omhoog gegaan is. Is dit niet het geval, neem dan contact met de salarisadministratie op. Zij vragen je dan je akten van benoemingen van het andere bestuur op te sturen en verhogen je salarisnummer alsnog.
Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je alles goed bewaart en ordent. Houd ook bij hoeveel dagen je gewerkt hebt, waar en wanneer. Check de betaalde invaldagen af en controleer zo of je alles uitbetaald krijgt.

Let op! Als je als invaller via een uitzendbureau werkt, geldt er een andere CAO! Je hebt dan niet dezelfde rechten als je collega's. Je werkt bijv. niet aan de opbouw van je salaris. Normaal gesproken is het zo dat je als je een x aantal dagen per jaar gewerkt hebt het schooljaar daarop omhoog gaat in je salarisnummer. Heb je voor een uitzendbureau gewerkt, dan geldt dit niet. Minder voordelig dus! Daarbij bouw je ook geen rechten op binnen het bestuur om ooit voor een vaste aanstelling in aanmerking te kunnen komen.
Ook krijg je vakanties niet doorbetaald en werk je niet aan je pensioenopbouw via het ABP. Denk er dus goed over na of je dit wilt.

Kijk hier
voor een duidelijke uitleg van de CAO voor starters en studenten.

Kijk hier voor de arbeidsvoorwaarden voor invallers. Hier staat duidelijk beschreven wat je rechten zijn.

Websites met meer informatie

* www.starteninhetonderwijs.nl --> Site van het CNV voor de beginnende leerkracht.

* www.straksvoordeklas.nl --> Site van de AOB voor starters in het onderwijs.

 

kleuters, juf-Anke

herfst, voorlezen, kleuters, herfstboek, juf-Anke, thema-herfst

kleuters, lesidee, juf-Anke, prentenboeken