juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.Nieuw verschenen!

Leerzaam materiaal onder de aandacht

Wil je jouw product onder de aandacht brengen? Neem contact met me op door te mailen naar jufanke[at]hotmail[punt]nl

Aan de slag met Mini Loco

(Mini) Loco, je kent het vast wel! Misschien was dit leerspel met een basisdoos met losse steentjes en opdrachtboekjes zelfs al aanwezig op jouw basisschool vroeger. In mijn lokaal lag Mini Loco al een tijdje in de kast te verstoffen. Ik had één actuele basisdoos met een doorzichtig deksel en de boekjes begonnen wat uit elkaar te vallen. Niet echt aantrekkelijk. Geen kind dat er naar omkeek.

Daarom was ik heel benieuwd toen ik zag dat Uitgeverij Zwijsen haar educatieve lijn heeft uitgebreid met Loco spellen bij Rompompom en Veilig Leren Lezen. Ik bekeek het pakket 'Taal & Lezen' van Rompompom en de kleuters gingen ermee aan de slag.

mini loco, rompompom, review, zwijsen

Wat zien de nieuwe opdrachtboekjes er aantrekkelijk uit! Herkenbare figuren in frisse kleuren spatten van het blad. Dan ga je toch met meer plezier aan de slag dan wanneer er een vergeelde pagina voor je ligt?! De kleuters begonnen allemaal met de eerste opdracht en bladerden daarna verder in het boekje. De eerste opdracht was voor de meeste kinderen goed te doen ('kat in het bakkie', zei een kleuter). Kritisch waarnemen was bij deze opdracht met plaatjes heel belangrijk, net als later bij de opdrachten met letters.
Het fijne van de opdrachtboekjes vind ik dat ze vol staan met letters en woorden, maar dat de kinderen niet hoeven te kunnen lezen om de opdrachten te kunnen maken. De nadruk ligt juist op het spelenderwijs bezig zijn met klanken, hakken en plakken, kritisch waarnemen en andere leesvoorwaarden. Ideaal en voor groep 2 heel uitdagend. De kinderen hebben het gevoel dat ze juist wél aan het lezen zijn en kinderen die al wat letters kennen, gaan hier daadwerkelijk mee aan de slag.

Een jongen uit mijn groep die thuis weinig vertelt over school, kwam met enthousiaste verhalen over 'een doos met vierkantjes' uit school. Hij had met plezier aan de Mini Loco opdrachten gewerkt.

Nu er twee aantrekkelijke opdrachtboekjes in de kast liggen én drie basisdozen, gaan de kleuters vast vaker, gezellig samen, met dit materiaal aan de slag en ben ik ook enthousiaster om het aan de kleuters aan te bieden.

--> Lees meer over Rompompom Taal & Lezen

mini loco, rompompom, review, zwijsen mini loco, rompompom, review, zwijsen

 


De leukste nieuwe spellen voor kleuters

Zozoville Domino en Same Same (een memoryspel)
Zozoville

zozoville, same-same, memory zozoville, domino

Zozoville is een nieuw merk op de Nederlandse markt. Zozoville is bedacht door Johan Potma en Mateo, misschien ken je Mateo wel van het hilarische prentenboek Monsta.

Niemand is perfect, in een ieder van ons schuilt wel een monstertje. Johan Potma en Mateo Dineen zijn kunstenaars en de geestelijke vaders van de monsters in Zozoville; ze laten iedereen zien dat die monstertjes om te knuffelen zijn! Ze plaatsen de monsters in herkenbare situaties en laten zo zien dat niemand perfect is. Nieuw in de Zozville collectie zijn een domino en memoryspel voor jonge kinderen.

De spellen betaan uit stevige, kartonnen kaartjes met daarop leuke, aandoenlijke, harige monsters. De meeste monsters ogen niet eng, maar juist kindvriendelijk door de grappige dingen die ze doen. Zo steekt een monster zijn tong naar je uit, ligt een monster te chillen in een theekopje en toont een ander monster zijn losse wiebeltand op een kussentje. Sommige monsters hebben leuke bolle ogen, zoals je vaak bij monsters ziet. De monsters uit het dominospel hebben deze bolle ogen allemaal. Als de kinderen de ogen tellen, weten ze welk aantal het kaartje voorstelt.
De kaartjes van zowel het same same (memory) als het dominospel zijn ontzettend stevig, zodat kinderen er lang plezier van kunnen hebben. De monsterlijke illustraties op de kaartjes zijn in zachte kleuren getekend en ook de achterkant van de kaartjes heeft een zachte tint. Fijn rustgevend!

Deze spellen ga ik zeker gebruiken tijdens het thema 'monsters' en zijn ook leuk voor Halloween!

Tip! Gebruik het prentenboek Monsta ter introductie van de spellen.

Dobble kids
Asmodee The Netherlands

Door Els
'
Daar, twee leeuwen, juf'. Een kleuter ontdekt op iedere kaart een leeuw. Hij speelt met drie klasgenoten Dobble kids.
Dobble kids is een spel met 30 kaarten en 30 dieren. Op elke kaart staan 6 dieren afgebeeld. Wanneer je twee kaarten vergelijkt staat er één identiek dier op. Het doel van het spel is om het identieke dier op twee kaarten te vinden.

Om het spel te leren leg je eerst twee kaarten op tafel en geeft de kinderen de opdracht hetzelfde dier te zoeken op de twee kaarten. De speler die dit dier als eerste ontdekt, benoemt het en krijgt deze kaarten. Er worden twee nieuwe kaarten neergelegd en weer wordt er gezocht naar het identieke dier. Het spel eindigt wanneer er geen kaarten meer op tafel gelegd kunnen worden. De speler met de meeste kaarten heeft gewonnen.
Zijn er spelers met een gelijk aantal kaarten, dan kunnen zij een duel spelen: Ze draaien ieder de bovenste kaart om en zoeken naar het identieke dier. De speler die het identieke dier vindt, wint het duel.
Dit is het basisspel. Beheersen de kinderen dit, dan kun je gaan variëren. In het doosje worden vijf ‘mini’spelletjes aangeboden, die met dezelfde kaarten gespeeld kunnen worden.

In de praktijk
Het spel Dobble kids is favoriet, sinds ik het in mijn kleuterklas heb aangeboden. De spelregels zijn makkelijk , zodat ook jonge kinderen dit spel al kunnen spelen. De kinderen zijn zeer fanatiek en roepen soms al snel een dier, in de hoop dat dit het dier is wat identiek is. Een andere keer kunnen ze het niet snel genoeg vinden. Een reactie van een kleuter was dan ook 'ik zoek ook wel, maar ik vind ze niet!' of 'die kikker is zo klein'. Het spel is spannend, omdat de dieren in grootte verschillen en dat maakt het voor de kinderen een uitdaging om het identieke dier te vinden.

De kaarten zijn in mijn groep ook gebruikt  om duo’s/ koppels te maken.
Ik heb de kaarten uitgedeeld en de twee kinderen die het identieke dier op hun kaart vonden, kregen een opdracht. Natuurlijk kun je ze ook weer twee nieuwe kaarten geven, waarmee ze weer aan het spel kunnen deelnemen.
Dobble kids, een spel dat snel gespeeld kan worden en zorgt dat kinderen kritisch waarnemen.

Fotoboek voor leerkrachten

Mijn klassenfoto's

Mijn schoolfoto's lagen in een bak in de kast. Teamfoto's, klassenfoto's, pasfoto's ... Een jaar lang hing ik ze op, in m'n lokaal of thuis en daarna verdwenen ze in die bak in de kast. Ik wilde ze graag ergens inplakken, maar waar? Een tijd geleden ging ik op zoek naar een boek hiervoor, maar ik kon niks geschikts vinden. En nu is daar ineens de oplossing! Het boek Mijn Klassenfoto's van Have to Have!

Dit leuke, eigentijds vormgegeven boek, heeft ruimte voor twintig klassenfoto's en nog enkele andere leuke foto's van dat jaar. Ernaast is ruimte om te schrijven. Hier kun je kwijt wie je leerlingen dat jaar waren, wat je leukste herinneringen aan deze groep zijn en welk schooljaar en welke groep het is. Meteen ben ik enthousiast begonnen met plakken en zo komt het dat mijn foto's uit de bak verdwenen zijn en ik al dertien pagina's in het boek van Have tot Have gevuld heb. Dat vind ik dan meteen een klein nadeel aan het boek. Over zeven jaar is het vol. Ook is er geen specifieke ruimte voor de teamfoto en je pasfoto, wat ik wel leuk zou vinden. Deze heb ik nu op de plek geplakt waar je een andere leuke foto van de groep kunt plakken.

Ik ben heel blij met dit mooie boek! Ik houd ervan om alles georganiseerd te hebben en nu heb ik mijn foto's bij elkaar, mét de namen van alle kinderen erbij.

--> Bekijk het boek Mijn klassenfoto's

Ben je ouder en op zoek naar een fotoboek voor de schoolfoto's van je kind(eren)? Ook daarvoor heeft Have to Have een mooi boek.
--> Bekijk het boek Mijn schoolfoto's


---------------------------------------------------

Tips voor het winterklaar maken van een kinderfiets

Je kinderen houden van fietsen, beter nog, ze zijn er gek op. In de zomer hebben ze intensief gereden en dat is goed te zien. Nu de winter weer nabij is vraag je je misschien af hoe je een kinderfiets het beste winterklaar kunt maken. Koud en nat weer kunnen immers een flinke invloed op fietsen hebben. Geen idee wat te doen? Geen nood! In dit artikel zetten we 5 gouden tips voor het winterklaar maken van een kinderfiets op een rijtje.

1. Misschien heb je twee schattige meisjesfietsen in de schuur staan, waar je je dochters veilig de winter op door wilt laten komen. Begin met de fiets goed schoon te maken, hoe minder vuil, hoe kleiner de kans op slijtage.

2. Smeer de ketting met speciale ketting-olie en controleer de afstelling van de remmen (op een glad wegdek zijn goede remmen van levensbelang).

3. Een klapband is nooit leuk, maar in de winter wel heel erg akelig. Het controleren van de bandenspanning is een ‘must’.  Per type band verschilt de ideale bandenspanning. Meer hierover vind je op de website van Fietsersbond.  

4. In de winter zal het eerder donker zijn, dus controleer goed of de verlichting op de fiets van je kind nog goed functioneert. Neem het zekere voor het onzekere, en koop bij twijfel nieuwe, kwalitatieve verlichting.

5. Spuit de fiets in met siliconenspray, om een beschermende laag op het frame aan te brengen. Deze spray zorgt ervoor dat het vuil niet hecht aan het frame, en het vocht niet in de kleinste kiertjes kruipt. Goed poetsen en nawrijven met een schone doek. We wensen jullie een veilige, mooie winter!

Zoek je nog een leuke kinderfiets? Bij Fietsenopfietsen.nl vind je betaalbare kinderfietsen van top kwaliteit. Vóór 12.00 uur besteld = volgende dag in huis!

kleuters, juf-Anke

kom-mee-kees, prentenboek, kleuters, juf-Anke

de-lente-van-kleine-beer, prentenboek, kleuters

alfabet, charlotte-dematons, prentenboek, kleuters, juf-Anke

facebook juf Anke