lesidee kleuters juf Anke


Over Juf Anke

Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op mijn site jufanke.nl. Ik wil anderen hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast schrijf ik, samen met Els, voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin, De Vier Windstreken en Lemniscaat. In 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken!


Ontdekkend leren & 21st Century Skills

Getest! - Leer programmeren met Robot Turtles

In onze kleutergroepen worden de laatste weken heel wat spellen gespeeld. Omdat de kinderen er maar geen genoeg van krijgen, gingen we op zoek naar iets nieuws. Bij Wizz Spel vonden we Robot Turtles. Het spel zag er aantrekkelijk uit en ook de omschrijving 'Hét spel voor kleine programmeurs!' sprak ons aan.

Robot Turtles is een gezelschapsspel dat je met één tot vier kinderen kunt spelen. Hierbij is altijd één volwassene of kind dat het spel goed kent nodig. De volwassene speelt de computer en de kinderen zijn programmeurs. Zij laten een schildpad, die op het grote spelbord ligt, naar een diamant (elders op het spelbord) lopen. De kinderen doen dit door een codeerkaart neer te leggen. Op deze kaart staat een pijl vooruit, naar links of rechts. Het kind legt de kaart neer en jij, de computer, laat de schildpad in de gespeelde richting over het spelbord bewegen. Het kind kijkt of dit gebeurt zoals hij bedoelt. Als dit niet zo is, legt hij snel zijn insect (bug) neer en zegt BUG! Jij draait de schildpad terug en het kind mag een andere kaart spelen. Hierna is het volgende kind aan de beurt. Zo spelen de kinderen om de beurt, tot hun schildpad de diamant heeft bereikt. Dit is geen wedstrijd. Elk kind mag doorgaan tot hij bij zijn diamant is. Het leuke hierbij is dat jij, als computer, geluiden mag maken! Je beweegt de schildpad als een schildpad in een computerspel over het veld en maakt natuurlijk uitgelaten geluiden als hij de diamant heeft bereikt! De kinderen vinden dit heel grappig en onze kleuters gingen de geluiden al snel nadoen.

We hebben Robot Turtles nu een aantal keer gespeeld. De kleuters blijven maar vragen wanneer ze dit spel weer mogen spelen, vooral de vierjarige jongetjes. Ze zijn er erg enthousiast over! Het nadeel hiervan is, dat je er als leerkracht bij moet zijn, wat niet altijd mogelijk is. Op deze momenten kunnen de kinderen het spel niet spelen of moet er een kind bij zitten dat het spel heel goed kent. Hij kan dan de computer zijn.
Het spel is stevig en ziet er ontzettend leuk uit. Dit is volgens ons echt één van de meest aantrekkelijke bordspellen van de afgelopen tijd. De kaartjes zijn duidelijk en de schildpadden en diamanten glimmen, wat kinderen aantrekt (en de juffen ook). Daarbij komt nog iets heel leuks. Het spel heeft een opbouw. Wanneer de kinderen de richtingkaarten goed kennen en het programmeren doorhebben, kun je elementen toe gaan voegen: ijsblokken die kapot geschoten moeten worden door een laser, stenen muren waar je toch echt omheen moet lopen en houten kisten die je weg kunt duwen. Door deze blokkades op het spelbord te leggen, wordt het voor de kinderen moeilijker en een grotere uitdaging om de diamant te bereiken. Vooral het kapotschieten van de ijsblokken met een laserstraal vinden de kleuters geweldig! (Dat is vast iets wat de jongens zo naar dit spel toe trekt) De geluiden die ze er zelf bij maken zijn te grappig!

Het spel kan je ook meenemen naar hogere groepen. Er zitten zelfs elementen in om met de kaarten codeertaal te schrijven en deze zo kort mogelijk te maken. Kinderen leggen de kaarten voor de route die de schildpad af moet leggen dan niet om de beurt, maar in één keer. Ze zijn zo echt bezig met programmeren en moeten vooruit kunnen denken.

Robot Turtles is een leuk, prachtig vormgegeven spel waarbij je de 21st Century Skills echt wel nodig hebt. Heel up-to-date, leuk!
Wij zeggen: programmeren maar!

--> Koop Robot Turtles bij Wizz Spel

21st Century Skills - Een dierentuin voor Beverdam

Voor Praxisbulletin schreef ik samen met Els een ariktel over 21st Century Skills. Dit artikel verscheen in nr. 5, januari 2015. We geven hier theoretische informatie over de 21ste eeuws vaardigheden en beschrijven een leeractiviteit voor jonge kinderen waarbij deze vaardigheden aan bod komen. Deze activiteit hebben we met onze kleuters uitgevoerd en zij waren erg enthousiast en betrokken.

--> Lees het artikel 'Een dierentuin voor Beverdam'.

Dit artikel heeft een uitbreiding met theoretische informatie op de site van Praxisbulletin (archief).

Project ontdekkend leren - Kleine Muis en de rode knikker

Kleine Muis ziet iets moois, roods, glanzends in de boom hangen.
Hoe komt hij erbij?

Kleine Muis heeft een probleem. Voor Kleuteruniversiteit schreven Els en ik een project bij het prentenboek ‘Kleine muis en de rode knikker’. De kinderen helpen met het oplossen van het probleem van Kleine Muis. Gedurende twee weken wordt er elke dag een probleem geïntroduceerd. Daarnaast bevat dit pakket drie spellen waarbij kinderen een probleem oplossen.

--> Bekijk 'Kleine Muis en de rode knikker'

ontdekkend leren kleuters

Project ontdekkend leren - De Spiekpietjes SOS stoomboot

De stoomboot van Sinterklaas is onderweg naar ons land. Hij zit helemaal vol met cadeautjes en snoepgoed! Maar dan … BOEM! … gaat de stoommotor kapot. De boot is stuurloos. Wat nu?

Sinterklaas en zijn Pieten hebben een probleem. Tijdens de activiteiten uit dit pakket van Kleuteruniversiteit helpen de kinderen met het oplossen van verschillende problemen die zich op de stoomboot voordoen. Gedurende twee weken wordt er elke dag een probleem geïntroduceerd. Daarnaast bevat dit pakket vijf spellen waarbij de kinderen ook enkele problemen oplossen.

--> Bekijk 'Spiekpietjes SOS Stoomboot'

lesidee sinterklaas kleuters spiekpietjes

Programmeren

Programmeren is 'hot'. Ken je de bee-bot of de blue-bot? En apps waarbij kinderen een schildpad of monster de weg wijzen?

Om de beginselen van het programmeren te oefenen, maakte ik dit programmeerpakket voor het thema lente. De kinderen brengen de jonge dieren bij hun moeder. Ze leren hiermee pelenderwijs de beginselen van het programmeren, logisch denken, het tellen, de getalsymbolen, de begrippen links en rechts en oriëntatie op het platte vlak.

--> Download het programmeerpakket lente

 

facebook juf Anke