juf-anke, lesidee, kleuters, inspiratie, kleutergroep, groep12, juf, meester, gratis, downloads, jonge-kind

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters

  • (Kring)activiteiten
  • Boeken
  • Liedjes & versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads


Kinderboekenweek 2024 | thema ...

De Kinderboekenweek 2024 is van 2 t/m 13 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: ....

 

Onder de tabbladen (bovenin) vind je volop inspiratie voor de Kinderboekenweek.

Uitgelicht!



 

Prentenboek en Kinderboekenweekgeschenk

 


Prentenboeken over 'thuis'

Thematitels Kinderboekenweek groep 1/2/3

Onderstaande boeken zijn thematitel tijdens de Kinderboekenweek 2023. Je kunt ze bestellen door erop te klikken.

kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke
bij-ons-in-de-straat, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, kleuters, kleutergroep, lesidee kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke kinderboekenweek-2023, bij-mij-thuis, thematitels, kleuters, lesidee, juf-Anke

Mijn tips voor boeken over 'thuis' en culturele diversiteit

kinderboekenweek-2023, prentenboeken, juf-Anke, kleuters, lesidee kleuters, thuis, kinderboekenweek, boekentip kleuters, thuis, kinderboekenweek, boekentip kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters
nadias-nacht, kinderboekenweek, diversiteit, kleuters, voorlezen kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters kinderboekenweek, bij-mij-thuis, boeken, prentenboek, voorlezen, tips, juf-anke, kleuters

Opening en afsluiting van de Kinderboekenweek

Ideeën voor de opening

Portretten
Vraag elke collega voor een foto van zijn gezin of familie te zorgen (liefst in een huiselijke situatie). Maak een gallerij in de school waar de foto's worden tentoongesteld. Stop ze in mooie (gouden) lijsten (Action), hang ze op of zet ze neer op een tafel met een chique kleed er overheen. Zet eventueel de thematititels van de Kinderboekenweek rondom deze tentoonstelling.
De kinderen ontdekken de foto's van de juffen en meesters en zien waar zij vandaan komen: hoe is het bij hen thuis? Het is de start van het lezen van boeken over 'thuis' en de aanleiding tot gesprekken over 'thuis'. Hoe is het bij jou thuis?

Variatie: Maak een gallerij met foto's van de woning van elke leerkracht. Laat de kinderen raden wie in welk huis woont.

Boeken bij mij thuis
Laat collega's een foto maken waarop ze thuis lekker zitten te lezen. Ze houden hun favoriete kinderboek open voor het gezicht, zodat het gezicht niet is te zien.
Print de foto's en hang ze op in de school. Laat de kinderen raden welke leerkracht in welk boek is gedoken. Geef ze foto's van de teamleden met namen erbij om de gezichten bij de boekenfoto's te kunnen zoeken.

Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.

Gezellig samen dansen
Dans met de hele school op het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen. Je vindt het lied onder het tabblad 'liedjes en versjes' (zie boven).

Ideeën voor een schoolbrede activiteit waarbij boeken centraal staan

Boekenmarkt
Organiseer een boekenmarkt. Richt een mooie tafel in waarop de boeken uitgestald gaan worden. Kleed deze extra leuk aan met (houten) kistjes. De kinderen mogen een boek meebrengen dat ze gelezen hebben en niet meer nodig hebben. Ze leveren dit in bij de boekenmarkt. In ruil hiervoor krijgen ze een bon om een nieuw boek uit te zoeken. Eventueel kun je de boeken voor schooltijd in laten leveren en mogen de kinderen na schooltijd een boek uit komen zoeken.

Boekenkastje
Ken je de kastjes die je wel eens langs de weg ziet staan? Kastjes (vogelhuisjes, oude telefooncellen) met boeken erin. Maak zo'n mooi boekenkastje en zet het op school of bij je lokaal. Kinderen mogen er een boek in zetten en een boek uit pakken.
Tip! Laat de kinderen de kastjes zelf mooi maken door ze te verven of te versieren.

Boekencadeau's
Voor de hogere groepen: zet een tafel in de gang of op het leerplein. Leg er een mooi kleed overheen. Pak een aantal boeken in aantrekkelijk cadeaupapier in. Schrijf op stroken kort in welk genre het boek valt, wie de auteur is en voor welke leeftijd het boek is. Plak de stroken op het cadeaupapier. Kinderen kijken naar de steekwoorden op het boek en kiezen een boek. Het is een verrassing welk boek het wordt.

Lees mij! Ik ben leuk!
Print tekstballonnen en hang deze bij de boeken in de schoolbibliotheek, op de boekenmarkt of in het boekenruilkastje. Print de tekstballonnen op gekleurd papier, knip ze uit en lamineer ze. Hang ze op boekenkasten waarin boeken tentoongesteld staan of bevestig ze op een ijslollystokje en steek dit ijslollystokje in een boek. De tekstballon steekt eruit en roept om aandacht.

De download bevat verschillende teksten en verschillende formaten.

--> Download de tekstballonnen

tekstballonnen-schoolbibliotheek, boeken, praatwolken, lees-mij tekstballonnen-schoolbibliotheek, boeken, praatwolken, lees-mij

Voorlezen
Lees tijdens de Kinderboekenweek veel voor. Laat oudere kinderen voorlezen bij de jongere kinderen, lees voor in het verzorgingshuis, vraag de directeur om in de klassen voor te komen lezen of nodig een schrijver uit.

Idee voor de afsluiting

Kinderboekenweek, kleuters, juf Anke, afsluiting

Boekenfeest

Sluit de Kinderboekenweek af met een boekenfeest. Dit pakket bevat twaalf spelletjes met (oude) boeken die zorgen voor volop gezelligheid en de interesse in boeken en (voor)lezen bevorderen.

Tip! Bewaar de afgeschreven boeken uit de schoolbibliotheek voor het boekenfeest.

--> Bekijk het Boekenfeest


Projecten over 'thuis'

bij-mij-thuis, kinderboekenweek-2023, kleuters, project, juf-Anke, thuis, huis, cultuur

Tip! Project 'Bij mij thuis'

Aicha en Sep zijn goede vriendjes én buren van elkaar.
De familie van Aicha komt uit Marokko, de ouders van Sep zijn in deze stad geboren en getogen. Maak kennis met Aicha en Sep, hun familie, hun dagelijkse leven en hun gewoontes.

Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Dit project bevat activiteiten die uitnodigen om te vertellen over thuis. Het is geschreven bij het boek Bij mij thuis van Somia Bakali en Ann de Bode en bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging en suggesties voor de hoeken voor minimaal drie weken.

--> Bekijk het project 'Bij mij thuis'


kinderboekenweek-2023, thuis, huis, project, kleuters, lesidee

Thematitel! Project 'Mijn huis'

In wat voor huis woon jij? Sommige mensen wonen in een bijzonder huis en er zijn huizen die nog specialer zijn.

Tijdens dit project leren de kinderen alles over hun eigen huis en andere huizen. Het project bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, spel- en beweging, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken bij het informatieve boek ‘Willewete Dit is mijn huis‘ van Isabelle de Ridder en Hiky Helmantel. Met dit project kun je vier weken aan de slag.

--> Bekijk het project 'Mijn huis'


bij-ons-in-de-straat, kinderboekenweek, 2023, thematitel, project, kleuteruniversiteit, juf-Anke, thuis

Thematitel! Bij ons in de straat

Bij ons in de straat van nummer 1 tot nummer 10
wonen hele rare mensen kom, dan laat ik ze je zien!

Bij de bewoners uit deze straat valt zoveel te beleven! Tel de vissen in de kom van Alie Kruik, dans net als Mooie Molly, brei klanken aan elkaar met Tante Truitje en help Kokkiewokke zijn bestelling te onthouden. In dit project vind je bij elk huis uit het boek Bij ons in de straat van Koos Meinderts en Annette Fienieg een toepasselijke reken- en taalactiviteit.

Dit project is begin 2023 volledig geupdatet!

--> Bekijk het het project 'Bij ons in de straat'


kinderboekenweek, bij-mij-thuis, piraten-in-de-straat, kleuters

Piraten in de straat

Het huis naast dat van Sanne staat al jarenlang te koop. Nu wordt het opeens bewoond door de stoere Sam en zijn piratenfamilie. Met haar nieuwe buurjongen beleeft Sanne geweldige avonturen, maar in haar dorp Suf-aan-Zee wordt flink geroddeld over de familie Vrijbuiter...

Maak kennis met Sam en zijn piratenfamilie tijdens de activiteiten uit dit project. 
Het bevat reken- en taalactiviteiten, een muziekles en creatieve opdracht bij het boek ‘Piraten in de straat‘ van Jonny Duddle.

--> Bekijk het project 'Piraten'


familie, bij-mij-thuis, dit-ben-ik, kinderboekenweek, kleuters

Project familie - groep 1 (en peuters)

Vandaag is het feest. Anna’s familie komt op bezoek.

Maak kennis met Anna en haar familieleden. Dit project voor groep 1 (de tweede kleuterklas in België) bevat taal- en rekenactiviteiten, een sociaal-emotionele activiteit, een dans- en bewegingsles en suggesties voor de hoeken bij het boek Anna en haar lieve familie van Kathleen Amant.

--> Bekijk het project 'Familie'


dit-ben-ik, kinderboekenweek, thuis, huis, kleuters

Dit ben ik!

Stap in de wereld van de kleine kabouter Kik. Ontdek alles over zijn huis, woonomgeving, kleding, familie, huisdieren, hobby’s en die van jezelf!

In dit project voor zo’n 4 weken staan de kinderen centraal. Hun namen, lengtes, hobby’s, woonplaatsen, lievelingseten en hun taal, alles komt in dit project aan bod. Tegelijkertijd maken de kinderen kennis met het leven van kabouter Kik. Dit project, geschreven bij ‘Het Kabouterboek‘ van Loes Riphagen, bevat activiteiten voor taal, rekenen, muziek, drama, creativiteit, spel en beweging, gezondheid en hygiëne en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

--> Bekijk het project 'Dit ben ik!'

 

Lesmateriaal over 'thuis'

Op de site van Uitgeverij Lemniscaat vind je lessuggesties bij hun prentenboeken. Enkele daarvan gaan over 'thuis'. Je kunt ze op deze pagina gratis downloaden.

Schatkamer

In Schatkamer kom je bij een jongen thuis in zijn slaapkamer. Hij laat je zijn schatten zien. Achter elke schat schuilt een verhaal. Zo duik je in het leven van de jongen en ontdek je meer over hem en zijn thuis.

--> Download de gratis lessuggesties

schatkamer, thuis, huis, kinderboekenweek

Ontdek ... Dierenhuizen

In Ontdek dierenhuizen leren de kinderen alles over de woningen van verschillende dieren.
De kinderen ontdekken een hol in het lokaal. Wie zou er wonen? Elke dag verschijnt er een ander dier in of bij de woning. De kinderen leren meer over dit dier en zijn leefomgeving en lezen erover in het boek Ontdek ... Dierenhuizen. Bij elk dier doen ze vervolgens een (kring)activiteit.

--> Download de gratis lessuggesties

natuur, kinderboekenweek, lesidee, lessuggestie, gratis, kleuters, juf-Anke

Kringactiviteiten

Kijk ook onder het tabblad 'boeken' voor ideeën bij prentenboeken over het thema 'Bij mij thuis'.

Zoeken in boeken
Verzamel een aantal boeken met als thema 'thuis' of boeken die je tijdens deze Kinderboekenweek zeker voor wilt lezen. Kopieer uit elk boek één illustratie. Hang de illustraties bij elkaar op een zichtbare plaats in het lokaal. Vertel de kinderen dat zij de komende tijd naar deze illustraties op zoek gaan. Wanneer jij voorleest, letten de kinderen goed op. Zien ze een illustratie die in het lokaal hangt? Wanneer dit zo is, wordt dit boek 'afgecheckt'. Plak bijvoorbeeld een sticker op de illustratie of draai deze om. Ga door tot alle illustraties gevonden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld gedurende twee weken doen.

Variatie: Maak een bingokaart met daarop ongeveer zes illustraties uit boeken. Laat de kinderen tijdens het 'lezen' in de leeshoek of tijdens het kijken in boeken tijdens de spelinloop op zoek gaan naar de illustraties. Wordt er één gevonden, dan wordt deze afgekruist op de bingokaart.

Mijn tips voor boeken over dit thema vind je bovenaan op deze pagina.

Woordweb 'bij mij thuis' - voorkennis activeren en woordenschat
Maak met de kinderen een woord- of mindmap rondom het thema 'bij mij thuis'. Haal hun voorkennis op door ze te laten vertellen over thuis: hoe is het bij jou thuis? Wie wonen er bij jou thuis? Hoe ziet je huis eruit? Noteer dit op een vel papier. Plak later afbeeldingen of foto's in het woordweb of laat de oudste kleuters tekeningen maken.

Kringactiviteiten over 'thuis'

 


Boeken bekeken | thema 'thuis'

Samen zijn we thuis
Stephanie Parsley Ledyard & Chris Sasaki - Gottmer

bij-mij-thuis, kinderboekenweek, prentenboek, samen-zijn-we-thuis

Wat maakt thuis echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.

Dit prachtige prentenboek draait helemaal om het begrip 'thuis'. Wat is een 'thuis'? Wat maakt een huis een thuis? Zijn het de spullen? Gaat het om hoe het huis eruit ziet? Of is er meer? In Samen zijn we thuis vóel je wat thuis is en na het lezen wens je iedereen zo'n fijn thuis toe!

Het verhaal is in korte, pakkende zinnen geschreven met prachtige illustraties die eenvoud uitstralen en het thuis-gevoel perfect weergeven. Het verhaal is ontzettend herkenbaar en het laat je zien dat je overal ter wereld een thuis kunt maken. Je kunt je aan de plekjes in huis hechten en aan de spullen. Voorgoed weggaan van thuis is moeilijk, maar Samen zijn we thuis laat zien dat het op een nieuwe plek ook goedkomt. Een echt thuis is meer dan een plek en spullen. In een ander huis ga je je vast opnieuw thuis voelen. Een stukje 'thuis' neem je immers altijd mee.

Inspirerende ideeën:
- Lees het verhaal voor en vraag de kinderen naar hun thuis: hoe ziet hun huis eruit? Welke plekjes vinden ze fijn? Welke spullen zijn altijd in huis aanwezig? Welke kamer is favoriet? Wat maakt het fijn in huis en wat nemen ze het liefst mee als ze zouden verhuizen?
- Thuis is het kleedje in de gang. Ga op zoek naar een afbeelding van een vloerkleed (van boven gezien) en plak de afbeelding in het midden van een vel tekenpapier. Kopieer de vellen. Laat de kinderen een tekening maken rondom het vloerkleed. Vraag ze na te denken over een fijne, warme plek in huis en deze plek weer te geven.
- Laat de kinderen hun eigen huis tekenen of knutselen van een doosje.
- Thuis is een tafel vol lekkers. Speel 'Ra, ra, wat ligt er op mijn bord?' Zet een leeg bord voor een kind en laat dit kind zijn lievelingseten (warm eten) in gedachte nemen. De groep stelt vragen om erachter te komen wat het is. De vragen worden alleen met 'ja' en 'nee' beantwoord.
Variatie: Het kind omschrijft zijn lievelingseten. De groep raadt.
- Thuis vind je met je ogen dicht de weg. Maak tweetallen. Het ene kind krijgt een blinddoek voor en het andere kind leidt dit kind door het klaslokaal. Kan hij blind de weg vinden?
- Tot alles plotseling verandert. Laat de kinderen goed rondkijken in het klaslokaal en vervolgens de ogen sluiten. Verander iets, haal iets weg of verwissel iets. De kinderen openen de ogen en ontdekken wat is veranderd.
- Samen zijn we thuis. Vraag de kinderen een foto mee te brengen van hun gezin / familie. Laat ze hun eigen huis (of huizen) tekenen en plak de gezinsleden voor het huis. Schrijf erbij: Samen zijn we thuis.

Doe meer met boeken! - Spelen met prentenboeken
Anke van Boxmeer - Uitgeverij Lemniscaat

spelen-met-prentenboeken, lessuggesties, kinderboekenweek, juf-Anke spelen-met-prentenboeken, lessuggesties, kinderboekenweek, juf-Anke spelen-met-prentenboeken, lessuggesties, kinderboekenweek, juf-Anke

Wil je meer uit de mooiste prentenboeken halen, ook na de Kinderboekenweek? In het boek Spelen met prentenboeken vind je les- en spelsuggesties bij de mooiste boeken van uitgeverij Lemniscaat. In het boek vind je klassiekers zoals De Gruffalo, Woeste Willem en De gele ballon, maar ook nieuwe boeken zoals De krokodil die niet van water hield en Feestmaal voor de koning. Met dit boek heb je voor het hele schooljaar lesideeën in huis. En wat zo leuk is, de ideeën bij de boeken geven je vast inspiratie voor je eigen thema's.


Liedjes en versjes over 'thuis'

Bij mij thuis - Kinderen voor Kinderen


Ideeën voor de hoeken | Bij mij thuis

Algemene ideeën

De schoolbibliotheek
De belangrijkste hoek tijdens de Kinderboekenweek is natuurlijk de schoolbibliotheek! Hier een stukje van onze schoolbieb, op basisschool Roald Dahl.
Leuke tekstballonnen voor in boeken van de schoolbieb, download je hier.

schoolbibliotheek schoolbibliotheek

De bibliotheek
Maak een bibliotheek in de klas. Hier kunnen kinderen in werken en kinderen boeken komen lenen. Zorg voor veel boeken, pasjes, een scanapparaatje, een computer of toetsenbord.
Zet een tafeltje met stoelen of zitzak in de bieb, zodat de kinderen er ook lekker kunnen lezen.

De leeshoek
Gezellig, een leeshoekje in de klas waarin je even weg kunt duiken in een boek. Leg een zitzak, kussens of matras in de leeshoek en zet een aantal boeken overzichtelijk neer.

kinderboekenweek, leeshoek, kleuters

Boekenbingo!
Leg in een hoek een stapel boeken neer. Maak een bingokaart met daarop illustraties uit deze boeken. De kinderen bladeren in de boeken en gaan op zoek naar de illustraties. Als ze er één vinden, strepen ze deze door op hun bingokaart. Ze zoeken door tot ze BINGO! mogen roepen.

boekenbingo, kleuters, kinderboekenweek, prentenboeken

Ideeën bij het thema 'thuis'



Beeldende activiteiten | Bij mij thuis



Downloads voor de Kinderboekenweek

Thema boeken en letters

Boeken lezen - dobbelspel

Speel het spel 'Dubbeldobbel'. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren het boek boven het getal gelijk aan het aantal gegooide ogen. Er wordt opnieuw gedobbeld en gekleurd. Uit welke rij worden de meeste boeken gelezen?
De download bevat het spel in verschillende niveaus: met de getalbeelden van de dobbelsteen, met getalsymbolen en met twee dobbelstenen, waarbij de laagste worp van de hoogste afgetrokken wordt.

--> Download dubbeldobbel


Thema 'bij mij thuis'

 

kerst, advent, vastenactie, juf-anke, kleuters, lesidee

kleuters, prentenboeken, kerst, voorlezen, juf, meester, lesidee

de-kleine-kerstboom, kleuters, kerst, lesidee

kleuters, kerst, voorlezen, prentenboek, kleutergroep, juf-Anke

kleuters, voorlezen, prentenboek, alle-dieren-sliepen, lemniscaat

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen