- (Kring)activiteiten
- Boeken
- Liedjes & versjes
- Hoeken
- Knutselen
- Downloads
Kinderboekenweek 2023 | 'Bij mij thuis'
De Kinderboekenweek 2023 is van 4 t/m 15 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: Bij mij thuis: Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Het thema wakkert gesprekken aan om te vertellen over thuis. Deze Kinderboekenweek vieren we ‘thuis' in alle vormen en ontdekken verschillen en gelijkenissen. Het gaat over culturen en gewoontes, over gezinssamenstellingen en diversiteit.
Onder de tabbladen (bovenin) vind je volop inspiratie voor de Kinderboekenweek.
![]() |
Prentenboek en KinderboekenweekgeschenkSanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk en Yvonne Jagtenberg maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek |
Prentenboeken over 'thuis'
Thematitels Kinderboekenweek groep 1/2/3
Onderstaande boeken zijn thematitel tijdens de Kinderboekenweek 2023. Je kunt ze bestellen door erop te klikken.
Mijn tips voor boeken over 'thuis' en culturele diversiteit
Opening en afsluiting van de Kinderboekenweek
Ideeën voor de opening
Portretten
Vraag elke collega voor een foto van zijn gezin of familie te zorgen (liefst in een huiselijke situatie). Maak een gallerij in de school waar de foto's worden tentoongesteld. Stop ze in mooie (gouden) lijsten (Action), hang ze op of zet ze neer op een tafel met een chique kleed er overheen. Zet eventueel de thematititels van de Kinderboekenweek rondom deze tentoonstelling.
De kinderen ontdekken de foto's van de juffen en meesters en zien waar zij vandaan komen: hoe is het bij hen thuis? Het is de start van het lezen van boeken over 'thuis' en de aanleiding tot gesprekken over 'thuis'. Hoe is het bij jou thuis?
Variatie: Maak een gallerij met foto's van de woning van elke leerkracht. Laat de kinderen raden wie in welk huis woont.
Boeken bij mij thuis
Laat collega's een foto maken in huis (voor de boekenkast) met een favoriet boek voor het gezicht. Print de foto's en hang ze op in de school. Laat de kinderen raden wie op welke foto staat. Geef ze foto's van de teamleden met namen erbij om de gezichten bij de boekenfoto's te kunnen zoeken.
Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.
Gezellig samen dansen
Dans met de hele school op
het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen. Je vindt het lied onder het tabblad 'liedjes en versjes' (zie boven).
Ideeën voor een schoolbrede activiteit waarbij boeken centraal staan
Boekenmarkt
Organiseer een boekenmarkt. Richt een mooie tafel in waarop de boeken uitgestald gaan worden. Kleed deze extra leuk aan met (houten) kistjes. De kinderen mogen een boek meebrengen dat ze gelezen hebben en niet meer nodig hebben. Ze leveren dit in bij de boekenmarkt. In ruil hiervoor krijgen ze een bon om een nieuw boek uit te zoeken. Eventueel kun je de boeken voor schooltijd in laten leveren en mogen de kinderen na schooltijd een boek uit komen zoeken.
Boekenkastje
Ken je de kastjes die je wel eens langs de weg ziet staan? Kastjes (vogelhuisjes, oude telefooncellen) met boeken erin. Maak zo'n mooi boekenkastje en zet het op school of bij je lokaal. Kinderen mogen er een boek in zetten en een boek uit pakken.
Tip! Laat de kinderen de kastjes zelf mooi maken door ze te verven of te versieren.
Boekencadeau's
Voor de hogere groepen: zet een tafel in de gang of op het leerplein. Leg er een mooi kleed overheen. Pak een aantal boeken in aantrekkelijk cadeaupapier in. Schrijf op stroken kort in welk genre het boek valt, wie de auteur is en voor welke leeftijd het boek is. Plak de stroken op het cadeaupapier. Kinderen kijken naar de steekwoorden op het boek en kiezen een boek. Het is een verrassing welk boek het wordt.
Voorlezen
Lees tijdens de Kinderboekenweek veel voor. Laat oudere kinderen voorlezen bij de jongere kinderen, lees voor in het verzorgingshuis, vraag de directeur om in de klassen voor te komen lezen
of nodig een schrijver uit.
Idee voor de afsluiting
Projecten over 'thuis'
Lesmateriaal over 'thuis'
Op de site van Uitgeverij Lemniscaat vind je lessuggesties bij hun prentenboeken. Enkele daarvan gaan over 'thuis'. Je kunt ze op deze pagina gratis downloaden.
Schatkamer
In Schatkamer kom je bij een jongen thuis in zijn slaapkamer. Hij laat je zijn schatten zien. Achter elke schat schuilt een verhaal. Zo duik je in het leven van de jongen en ontdek je meer over hem en zijn thuis.
--> Download de gratis lessuggesties
Ontdek ... Dierenhuizen
In Ontdek dierenhuizen leren de kinderen alles over de woningen van verschillende dieren.
De kinderen ontdekken een hol in het lokaal. Wie zou er wonen? Elke dag verschijnt er een ander dier in of bij de woning. De kinderen leren meer over dit dier en zijn leefomgeving en lezen erover in het boek Ontdek ... Dierenhuizen. Bij elk dier doen ze vervolgens een (kring)activiteit.
--> Download de gratis lessuggesties
Kringactiviteiten
Kijk ook onder het tabblad 'boeken' voor ideeën bij prentenboeken over het thema 'Bij mij thuis'.
Zoeken in boeken
Verzamel een aantal boeken met als thema 'thuis' of boeken die je tijdens deze Kinderboekenweek zeker voor wilt lezen. Kopieer uit elk boek één illustratie. Hang de illustraties bij elkaar op een zichtbare plaats in het lokaal. Vertel de kinderen dat zij de komende tijd naar deze illustraties op zoek gaan. Wanneer jij voorleest, letten de kinderen goed op. Zien ze een illustratie die in het lokaal hangt? Wanneer dit zo is, wordt dit boek 'afgecheckt'. Plak bijvoorbeeld een sticker op de illustratie of draai deze om. Ga door tot alle illustraties gevonden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld gedurende twee weken doen.
Variatie: Maak een bingokaart met daarop ongeveer zes illustraties uit boeken. Laat de kinderen tijdens het 'lezen' in de leeshoek of tijdens het kijken in boeken tijdens de spelinloop op zoek gaan naar de illustraties. Wordt er één gevonden, dan wordt deze afgekruist op de bingokaart.
Mijn tips voor boeken over dit thema vind je bovenaan op deze pagina.
Woordweb 'bij mij thuis' - voorkennis activeren en woordenschat
Maak met de kinderen een woord- of mindmap rondom het thema 'bij mij thuis'. Haal hun voorkennis op door ze te laten vertellen over thuis: hoe is het bij jou thuis? Wie wonen er bij jou thuis? Hoe ziet je huis eruit? Noteer dit op een vel papier. Plak later afbeeldingen of foto's in het woordweb of laat de oudste kleuters tekeningen maken.
Kringactiviteiten over 'thuis'
Mijn 'thuis' - sociaal-emotioneel
Neem een bol wol en vertel wat jouw huis een 'thuis' maakt. Pak het uiteinde van de bol vast en gooi de bol door de kring naar een kind. Hij vertelt wat zijn huis een 'thuis' maakt, pakt een stuk draad vast en gooit de bol verder. Zo gaat de bol de kring door en maken jullie samen een spinnenweb.
Feestmuziek - wereldoriëntatie, muziek
Laat muziek passend bij verschillende religieuze en culturele feesten die de kinderen uit de groep kennen horen. De kinderen raden bij welk feest deze
muziek hoort. Laat ze eventueel meespelen op instrumenten of dansen op de muziek.
De tafel dekken - tellen, meer/minder/evenveel
Zorg voor borden, bekers, (eventueel bestek), servetten en een tafelkleed. Dek samen een tafel met een telactiviteit. Tel het aantal borden, bekers, bestek en servetten of laat enkele kinderen aan de tafel plaatsnemen en vraag elke keer of er genoeg voor iedereen is: zijn er genoeg borden? Te veel of te weinig? Is er genoeg bestek? Te veel of te weinig?
Leg tenslotte een hapje op elk bord. Zorg voor iets wat passend is bij een bepaalde cultuur, bijvoorbeeld een tompouche, stroopwafel, baklava.
De kamers in huis - woordenschat
Verzamel spullen die in een bepaalde kamer in huis thuishoren, zoals bestek uit de keuken, wanten uit de hal, een wekker uit de slaapkamer enzovoorts.
Praat met de kinderen over de verschillende kamers in huis. Laat de kinderen vertellen over hun eigen huis. Hoe ziet hun huis eruit? Welke kamer vinden ze het mooist/leukst? Hebben ze thuis een zolder of kelder? Zijn alle huizen hetzelfde?
Leg vervolgens alle voorwerpen die je verzameld hebt op tafel of laat de kinderen ze één voor één uit een tas halen. Wat is het? In welke kamer hoort het volgens jou thuis? Sorteer de voorwerpen. Leg ze bij de juiste kamer. Sommige voorwerpen zullen niet voor alle kinderen in dezelfde kamer thuishoren. Praat hierover. Als alle voorwerpen een plekje gekregen hebben, kun je een spelletje doen over het huis, bijvoorbeeld enkele raadsels.
Geluiden in huis - woordenschat, luisteren
Neem geluiden op in huis. Zorg dat je geluiden uit allerlei kamers hebt, zoals de telefoon, de waterkoker, de computer, de wekker, een hamer, de klok, de tv, spelende kinderen enz. Laat de kinderen raden uit welke kamer het geluid komt. Gebruik hier eventueel een praatplaat van het huis bij, waar de kinderen naar kunnen kijken terwijl ze luisteren. Sommige geluiden kun je in meerdere kamers horen.
Variatie: Neem voorwerpen mee die specifiek bij een kamer in huis horen en waar je geluid mee kunt maken, zoals een garde en beslagkom, een wekker, een muziekinstrument, een toetsenbord, een krant of boek enzovoorts. Laat de kinderen de ogen sluiten, maak een geluid en haal het voorwerp weg. De kinderen openen de ogen en raden in welke kamer dit geluid klinkt.
De wereld rond - wereldoriëntatie
Je komt met een backpack op je rug of een koffer in je hand de klas binnen. Vertel dat je net terugkomt van vakantie. Je bent naar een ander land geweest en hebt daar heel veel gezien. Vertel over je reis, over dingen die je meegemaakt hebt. Laat eventueel foto's zien (als je een digibord hebt, is het leuk en makkelijk om de foto's digitaal te laten zien).
Stop van tevoren spullen die bij dat land horen in je backpack of koffer. Haal de spullen er met de kinderen één voor één uit (maak het spannend). Vertel over de voorwerpen en stel vragen aan de kinderen.
Zo heb ik de kleuters een keer verteld over Marokko. Ik heb ze foto's laten zien van de mensen in dat land en foto's van de natuur. In mijn tas zaten spullen uit Marokko, zoals een kleine djembe, een beeldje van een kameel, een boek over land en een paspoort. De kinderen herkenden sommige dingen en hadden er veel over te vertellen. Ze vonden deze activiteit heel interessant!
Verhuizen - meten
Verhuis met de kinderen een hoek, bijv. de huishoek. Bedenk samen met de kinderen een geschikte plaats voor deze hoek. Meet (met voetstapjes of met een meetlat/lint) of de spullen hier zouden kunnen staan. Bedenk samen wat je nodig hebt om te gaan verhuizen (dozen, een kar etc.).
Geef de kinderen taken en verhuis de hoek.
Passen en meten - meten en seriëren
Zet dozen verschillend in grootte in de kring. Vertel dat er iemand gaat verhuizen. Hij stopt grote spullen in de grote dozen en kleine spullen in de kleine. Laat de kinderen in het lokaal op zoek gaan naar spullen. Zet de dozen tenslotte op een rij van klein naar groot.
Een andere plek voor de groepsknuffel
Misschien heb je een knuffel in de klas die altijd op dezelfde plek staat. Een knuffel zoals Flip de beer of PomPom? Laat deze knuffel vertellen dat hij het een beetje saai begint te vinden op zijn plek. Het hele schooljaar zit hij al op dezelfde plek en ziet hij dezelfde dingen. Hij zou graag eens een nieuwe plek willen. Laat de kinderen een geschikte nieuwe plek voor de knuffel bedenken. Misschien vinden de kinderen het ook wel leuk om van een doos een huisje voor de knuffel te maken. De doos kan geverfd worden en je kunt er een deur en ramen in maken. Eventueel kun je van hout of dozen meubels voor de knuffel knutselen.
Naar huis - tellen en getalbeelden op de dobbelsteen
Leg met vouwbladen een pad in de kring. Zet of teken een klein huis aan het eind van het pad. Dobbel samen een poppetje over het pad naar huis. Oefen tijdens deze activiteit het synchroon tellen en het herkennen van getalbeelden op de dobbelsteen.
Variatie: Dobbel meerdere familieleden naar huis. Verdeel de klas in groepen. Elke groep dobbelt voor één familielid. Wie is het eerst thuis?
Huisnummers - volgorde van de getallenrij
Print huizen en schrijf op elk huis een nummer. Doe hier activiteiten mee waarbij de kinderen oefenen met de volgorde van de getallenrij.
Naar buiten!
Huizen tekenen - motoriek
Geef elk kind een stuk stoepkrijt en laat de kinderen buiten, op de stoep, huizen tekenen: een vierkant met een driehoek erop. Laat ze eventueel vierkante stoeptegels omtrekken en hier een driehoek op tekenen. Vraag de kinderen hun huis een huisnummer te geven. Hierna kun je veder gaan met onderstaande activiteit.
Pakketten bezorgen - getalsymbolen herkennen
Schrijf getallen op kartonnen doosjes of oude blokken. Teken met stoepkrijt huizen op de speelplaats. Schrijf dezelfde getallen als huisnummers bij de huizen. De kinderen gaan pakketten bezorgen. Ze leggen de kartonnen doosjes of blokken op een trek- of duwkar of in een kruiwagen en rijden langs de huizen op de speelplaats. De pakketten worden op de juiste plek bezorgd.
Variatie: Teken getalbeelden, zoals stippen, op de pakketjes en getalsymbolen op de speelplaats. De kinderen koppelen een getalbeeld aan een getalsymbool.
Huisnummerbingo - getalsymbolen
Print de bingokaart en zoek de getallen in de wijk. Hogere getallen, zoals 58, zullen de meeste kleuters niet herkennen, maar de afzonderlijke cijfers 5 en 8 herkennen ze wel. Laat ze deze benoemen.
Maak tweetallen en geef het ene kind de bingokaart en het andere kind een potlood en eventueel een clipbord. Als het tweetal een huisnummer vindt, buigt het ene kind voorover, zodat het andere kind de bingokaart op zijn rug kan leggen en een kruis door het huisnummer kan zetten.
Boeken bekeken | thema 'thuis'
Samen zijn we thuis
Stephanie Parsley Ledyard & Chris Sasaki - Gottmer
Wat maakt thuis echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.
Dit prachtige prentenboek draait helemaal om het begrip 'thuis'. Wat is een 'thuis'? Wat maakt een huis een thuis? Zijn het de spullen? Gaat het om hoe het huis eruit ziet? Of is er meer? In Samen zijn we thuis vóel je wat thuis is en na het lezen wens je iedereen zo'n fijn thuis toe!
Het verhaal is in korte, pakkende zinnen geschreven met prachtige illustraties die eenvoud uitstralen en het thuis-gevoel perfect weergeven. Het verhaal is ontzettend herkenbaar en het laat je zien dat je overal ter wereld een thuis kunt maken. Je kunt je aan de plekjes in huis hechten en aan de spullen. Voorgoed weggaan van thuis is moeilijk, maar Samen zijn we thuis laat zien dat het op een nieuwe plek ook goedkomt. Een echt thuis is meer dan een plek en spullen. In een ander huis ga je je vast opnieuw thuis voelen. Een stukje 'thuis' neem je immers altijd mee.
Inspirerende ideeën:
- Lees het verhaal voor en vraag de kinderen naar hun thuis: hoe ziet hun huis eruit? Welke plekjes vinden ze fijn? Welke spullen zijn altijd in huis aanwezig? Welke kamer is favoriet? Wat maakt het fijn in huis en wat nemen ze het liefst mee als ze zouden verhuizen?
- Thuis is het kleedje in de gang. Ga op zoek naar een afbeelding van een vloerkleed (van boven gezien) en plak de afbeelding in het midden van een vel tekenpapier. Kopieer de vellen. Laat de kinderen een tekening maken rondom het vloerkleed. Vraag ze na te denken over een fijne, warme plek in huis en deze plek weer te geven.
- Laat de kinderen hun eigen huis tekenen of knutselen van een doosje.
- Thuis is een tafel vol lekkers. Speel 'Ra, ra, wat ligt er op mijn bord?' Zet een leeg bord voor een kind en laat dit kind zijn lievelingseten (warm eten) in gedachte nemen. De groep stelt vragen om erachter te komen wat het is. De vragen worden alleen met 'ja' en 'nee' beantwoord.
Variatie: Het kind omschrijft zijn lievelingseten. De groep raadt.
- Thuis vind je met je ogen dicht de weg. Maak tweetallen. Het ene kind krijgt een blinddoek voor en het andere kind leidt dit kind door het klaslokaal. Kan hij blind de weg vinden?
- Tot alles plotseling verandert. Laat de kinderen goed rondkijken in het klaslokaal en vervolgens de ogen sluiten. Verander iets, haal iets weg of verwissel iets. De kinderen openen de ogen en ontdekken wat is veranderd.
- Samen zijn we thuis. Vraag de kinderen een foto mee te brengen van hun gezin / familie. Laat ze hun eigen huis (of huizen) tekenen en plak de gezinsleden voor het huis. Schrijf erbij: Samen zijn we thuis.
Mijn grote geweldige familie
Adam & Charlotte Guillain, Ali Pye - Gottmer
Toen pap en mam vertelden
dat papa weg zou gaan,
schreeuwde ik: 'NEE! Je moet blijven!'
en hield Blauwe Beer tegen me aan.
Wat een lief, positief prentenboek is Mijn grote geweldige familie. Het gaat over Luna, waarvan de ouders gaan scheiden. Dat vindt ze in het begin moeilijk, maar daarna zie je hoeveel plezier ze heeft en welke voordelen er zijn: mama speelt meer met haar, er komen twee 'broertjes' bij, het is overal een vrolijke boel en bij papa thuis krijgt ze een kat. Natuurlijk is er ook af en toe verdriet en het sterke aan dit verhaal is dat dat er mag zijn. Als Luna het moeilijk heeft, vindt ze troost bij Blauwe Beer. Ze denkt dan terug aan hoe het was en ziet daarna hoe het nu gaat, wat haar weer vrolijk maakt.
Dit prentenboek is een steun voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Het geeft ze hoop. Het is niet leuk, je mag verdrietig zijn, maar er zullen ook mooie momenten komen. Voor andere kinderen geeft het een helder inkijkje in het leven van een kind met gescheiden ouders. Het biedt hen de mogelijkheid zich beter in de ander in te leven.
Het boek leest heerlijk weg, met zinnen op rijm en de vrolijkste illustraties! Wat een fijne familie!
Inspirerende ideeën:
- Laat de kinderen een tekening maken van hun eigen vrolijke familie.
Tip! Bekijk de familiefoto's achterin het boek. Geef elk kind een kader met brede, witte rand. Laat ze hierin portretten van hun familieleden en zichzelf tekenen.
- Vraag naar de lievelingsknuffel van de kinderen. Laat ze deze mee naar school brengen en stel de knuffels in de kring voor. Speel er daarna een spelletje mee, zoals 'Wie is het?' of 'Welke knuffel is weg?'
- Vraag de kinderen welke activiteit zij het liefst met mama doen en welke met papa.
- Vouw een hoedje van papier, zoals mama en Peter op hun hoofd hebben wanneer ze spelen dat ze op een schip zitten.
- Nodig grootouders uit om gezelschapsspelletjes met de kinderen te komen spelen.
- Introduceer een huisdier in de huishoek. Zorg voor een knuffeldier met benodigdheden om het dier te kunnen verzorgen en eventueel een klein hok of een ren.
- Maak samen een geheime hut. Gebruik dekens, lakens, touwen en tafels en stoelen. Leg kussens in de hut.
- Vier een feestje en versier cake
met hagelslag.
Mijn familie, jouw familie
Pauline Oud - Clavis
Je mama, papa, broertjes en zusjes zijn je familie. Opa's, oma's, tantes en ooms: ze horen bij jou en maken je blij. Misschien woon je soms bij mama en soms bij papa. Misschien heb je twee mama's of woon je bij oma. Elke familie is anders!
In dit informatie prentenboek van Pauline Oud maken kinderen op een heldere en interactieve manier kennis met familie en relaties en dat sluit precies aan op het thema van de Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis. In dit boek ontdekken kinderen dat families allemaal anders zijn, maar dat er ook overeenkomsten zijn, zoals een achternaam, een stamboom, een of meerdere huizen en de feesten die we vieren. Elke pagina gaat over een onderwerp dat aansluit bij 'familie' en geeft volop informatie over dit onderwerp. Zo kun je elke dag over een pagina uit het boek in gesprek gaan met de kinderen.
Inspirerende ideeën:
- Maak een familiewand. Laat elk kind een foto van zijn gezin meenemen en erover vertellen. Hang alle foto's op de wand.
- Vraag de kinderen een foto van hun huis mee te brengen of zoek de huizen op Google Maps. Print de huizen en laat de kinderen hun huis natekenen.
- Speel een namenspel zoals krantenmeppertje. Voor oudere kinderen: laat de kinderen de achternaam van het kind noemen waar de mepper naartoe moet lopen.
- Verwelkom een huisdier in de huishoek. Zorg voor een knuffel van een kat of een hond, een mand, een leeg pak dierenvoer en een speeltje. Geef het spel een impuls door een probleem voor te leggen: De hond moet uitgelaten worden, maar het regent. Wat nu?
-
Voeg een bak met feestspullen aan de huishoek toe, zodat er een verjaardag gevierd kan worden. Stop in de bak: een taart, kaarsjes, een slinger, verjaardagskaarten, bekers, rietjes, borden, cadeaupapier. De kinderen die een feestje willen vieren, gebruiken de spullen uit de bak. Na afloop ruimen ze alles weer op. Zo kan de feestbak naar keuze wel of niet worden gebruikt.
- Nodig de opa's en oma's uit en houd een spelletjes- of voorleesmiddag.
- Laat de groepsknuffel bij de kinderen om de beurt logeren. Zorg voor een koffer en pak deze samen in met spullen die hij nodig heeft. Laat het kind waarbij de knuffel is geweest na afloop vertellen over de logeerpartij.
Wonen in de wereld
Reina Ollivier & Hiky Helmantel - Clavis
Wil jij alles weten over waar en hoe de mensen in de wereld wonen? Wat zijn de verschillen tussen wonen in de stad en wonen op het platteland? Welke materialen gebruikt men om woningen te bouwen? Waarom hebben huizen in noordelijke landen grote ramen? Zit er altijd een badkamer in een woning? Waar slapen mensen die geen huis meer hebben? Leven er nog steeds mensen in grotten? En wat is een billendouche? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in het Willewete boek Wonen in de wereld.
Hoe is het bij jou thuis? In wat voor huis woon jij en hoe ziet dat huis eruit? Waar is het huis van gemaakt? In dit informatieve boek, nemen de kinderen een kijkje in verschillende huizen, van vroeger tot nu, op alle plekken van de wereld. Ze zien ook dat er mensen zijn die geen huis hebben en zelfs kinderen die op straat leven. Ze ervaren dat gebruiken overal in de wereld anders zijn. In Japan worden wc slofjes gebruikt en zijn de muren en deuren van een houten kader met papier. In Spanje leven nog altijd mensen in grotten en in sommige landen heb je bij de wc een billendouche!
Een heerlijk, kleurrijk boek vol weetjes en cultuur.
Inspirerende ideeën:
- Laat de kinderen hun ideale huis in een schoenendoos knutselen. Wanneer je alle kinderen de schoenendoos op z'n kant laat zetten en er een kamer in laat maken, kun je de schoenendozen later samenvoegen tot een flatgebouw door ze te stapelen.
- Maak samen een brievenbus voor de huishoek.
- Zet een bak met lakens, doeken, kussens, een tapijt en wasknijpers klaar en laat de kinderen ergens in het lokaal een tent bouwen.
-
Bouw een woning met prikkers en spekjes of marshmallows.
-
Schrijf buiten huisnummers met stoepkrijt op de stoep. Schrijf dezelfde huisnummers op enveloppen en kleine dozen. Leg de dozen en enveloppen op een trek- of duwkar of fiets met aanhanger en laat de kinderen de post op de juiste adressen bezorgen.
Doe meer met boeken! - Spelen met prentenboeken
Anke van Boxmeer - Uitgeverij Lemniscaat
Wil je meer uit de mooiste prentenboeken halen, ook na de Kinderboekenweek? In het boek Spelen met prentenboeken vind je les- en spelsuggesties bij de mooiste boeken van uitgeverij Lemniscaat. In het boek vind je klassiekers zoals De Gruffalo, Woeste Willem en De gele ballon, maar ook nieuwe boeken zoals De krokodil die niet van water hield en Feestmaal voor de koning. Met dit boek heb je voor het hele schooljaar lesideeën in huis. En wat zo leuk is, de ideeën bij de boeken geven je vast inspiratie voor je eigen thema's.
Liedjes en versjes over 'thuis'
Bij mij thuis - Kinderen voor Kinderen
Bij mij thuis - 1 2 3 Zing!
Met de lift
Door: Toontje Hoger
Het kinderlied ‘Met de lift’ gaat over de lift nemen in een flat. Naar welke verdieping ga je? Hoeveel verdiepingen zijn er? Welk knopje druk je in? Ga je omhoog of omlaag? Spelenderwijs leren de kinderen over hoog en laag in muziek. De zon lacht iedereen tegemoet, een trekfluit maakt hoge en lage klanken en een bel van de liftdeur klinkt. Daar gaat de lift. Ga je mee?
Bij mij thuis - Jeroen Schipper
Bij mij thuis, eerlijk waar
van boven tot onder
gaat alles bijzonder
bij mij thuis gaat het raar.
--> beluister het lied verder op YouTube
In ons huis klinken heel veel geluiden
In ons huis klinken heel veel geluiden:
de hond die blaft, de kraan die loopt, ik hoor de bel.
Soms klinkt het heel erg hard,
soms klinkt het heel erg zacht;
maar ik luister goed, want ik wil alles horen.
Allemaal kamertjes
In ieder huis zijn kamertjes,
kom kijk maar even rond
de zolder die zit bovenaan
de kelder in de grond.
De keuken en de woonkamer
de slaapkamer met bed.
Alleen het kleinste kamertje
is af en toe bezet.
Een droompaleis
De vogeltjes hebben een nest in een boom
de muisjes een hol in de grond
de haas heeft een kuiltje, gewoon in het veld
de slak draagt zijn huis liever rond
een pissebed zet ergens onder een steen
een spinnetje woont in een web
maar zie ik hun huisjes, dan vind ik meteen
dat ík echt een droompaleis heb!
Poetsen en boenen
Poetsen, boenen
schrobben en vegen
alle prullebakken legen
sponzen, stoffen,
zuigen, soppen
haasje is haast niet te stoppen
En zijn huis wordt schoon en helder
van de zolder tot de kelder
Maar als hij alles heeft gehad
moet hij zélf in bad!
Verhuizen
Door: Ernst, Bobbie en de rest
Refr. En dan ben je verhuisd
verhuisd naar een andere stad
naar een hele nieuwe buurt
met nieuwe mensen, raar is dat
en dan ben je verhuisd
een vreemde straat, een ander plein
en je vraagt je af
hoe zal het hier zijn...
Bobientje gaat verhuizen
Door: Samson en Gert
Refr. Bobientje gaat verhuizen
en ik zal haar nooit meer zien
Bobientje gaat verhuizen
Dag Bobien.
Mijn goudvis gaat verhuizen (versje)
Mijn goudvis gaat verhuizen
hij barst haast uit zijn kom
als ik hem zo laat zitten
dan groeit hij straks nog krom
Hij gaat nu naar de vijver
dat zal veel beter zijn
want zeg nou zelf eens eerlijk
zo'n kom is veel te klein
Straks krijgt hij nieuwe vriendjes
en ook een nieuw adres
ik wens hem in de vijver
ontzettend veel succes!
Ideeën voor de hoeken | Bij mij thuis
Algemene ideeën
De bibliotheek
Maak een bibliotheek in de klas. Hier kunnen kinderen in werken en kinderen boeken komen lenen. Zorg voor veel boeken, pasjes, een scanapparaatje, een computer of toetsenbord.
Zet een tafeltje met stoelen of zitzak in de bieb, zodat de kinderen er ook lekker kunnen lezen.
De leeshoek
Gezellig, een leeshoekje in de klas waarin je even weg kunt duiken in een boek. Leg een zitzak, kussens of matras in de leeshoek en zet een aantal boeken overzichtelijk neer.
Boekenbingo!
Leg in een hoek een stapel boeken neer. Maak een bingokaart met daarop illustraties uit deze boeken.
De kinderen bladeren in de boeken en gaan op zoek naar de illustraties. Als ze er één vinden, strepen ze deze door op hun bingokaart. Ze zoeken door tot ze BINGO! mogen roepen.
Ideeën bij het thema 'thuis'
Huis tekenen - motorische oefening
Teken vijf hulpstippen en laat de kinderen een huis tekenen door de stippen te verbinden: eerst een vierkant en een driehoek er bovenop. De kinderen gaan meerdere keren over dezelfde lijn. Daarna geven ze het huis een deur, ramen, een schoorsteen enzovoorts.
Deze oefening vind je, met een leuk liedje en versje erbij, in de methode voor schrijfritmiek: Krullenbol.
Bij mij thuis - huishoek
Voeg materiaal aan de huishoek toe, zoals spullen om schoon te maken of te klussen in huis.
Maak zo mogelijk een tweede (kleine) huishoek, zodat kinderen bij elkaar op bezoek kunnen gaan. Deze tweede huishoek kun je inrichten met spullen uit een andere cultuur, zodat de kinderen ervaren dat het er thuis overal anders uitziet.
Laat de kinderen een naambordje/-plaatje maken, een huisnummer een brievenbus. Bedenk een naam voor de straat waarin het huis staat en maak een straatnaambord.
Bij ons in de straat / stad - activiteitenbak of speeltafel
Zet huizen neer en richt de omgeving in. Voeg speelfiguren van poppetjes toe. Geef de huizen een huisnummer en laat de kinderen het aantal poppetjes matchen met het aantal dat het huisnummer aangeeft.
Huizen bouwen - tellen
Laat de kinderen huizen maken van bijvoorbeeld ijslollystokjes. Hierna dobbelen ze met de dobbelsteen. Ze tellen het aantal ogen en voegen dit aantal figuren (personen of huisdieren) toe aan het huis.
Onze straat
Laat de kinderen wegdelen aan elkaar leggen en huizen bij de weg zetten. Wij gebruiken hiervoor de AH winterdorp mini's die je jaren geleden kon sparen. Deze kun je ook leuk sorteren.
Op straat - sensomotoriek
Voeg enkele huizen en speelfiguren toe aan een bak of dienblad met rijst. Leg er kleine schepjes bij.
Beeldende activiteiten | Bij mij thuis
Huis tekenen - motorische oefening
Teken vijf hulpstippen en laat de kinderen een huis tekenen door de stippen te verbinden: eerst een vierkant en een driehoek er bovenop. De kinderen gaan meerdere keren over dezelfde lijn. Daarna geven ze het huis een deur, ramen, een schoorsteen enzovoorts.
Deze oefening vind je, met een leuk liedje en versje erbij, in de methode voor schrijfritmiek: Krullenbol.
Downloads voor de Kinderboekenweek
Thema boeken en letters
Thema 'bij mij thuis'
Kralenplankenpakket huizen
In wat voor huis woon jij? Dit pakket bevat kralenplankvoorbeelden van verschillende woningen, onderverdeeld in drie opdrachten: klassieke kralenplankvoorbeelden om na te leggen, voorbeelden om het spiegelen te oefenen en een 'kraak de code' opdracht.
Tip! Kies bij het afdrukken voor 'ware grootte', zodat de kralenplankvoorbeelden precies onder een doorzichtige kralenplank passen.
--> Download het kralenplankenpakket
Naar huis - cijferdoolhof
Wijs de kinderen de weg naar huis.
Met de cijferdoolhoven oefenen de kinderen het herkennen van de cijfers, de visuele waarneming, visuele discriminatie en het onthouden en herhalen van een reeks cijfers. De doolhoven lopen op in moeilijkheid. De eenvoudige doolhoven zijn al geschikt voor de jongsten die cijfers herkennen.
--> Download de cijferdoolhoven
Naar huis - programmeren
Het is tijd om naar huis te gaan. Wie woont waar?
De kinderen bedenken of volgen een route die een (Playmobil)poppetje naar zijn woning brengt. Daar aangekomen draaien ze de routekaart om en controleren of de persoon bij de juiste woning is aangekomen.
De download bevat opdrachten op verschillende niveaus waarbij de kinderen spelenderwijs de beginselen van het programmeren leren, bezig zijn met richting, tellen en cijfersymboleen herkennen.
--> Download 'Naar huis' - programmeren
Naar huis - dobbelspel
De kinderen zijn op weg naar huis. Help ze verder op weg door te dobbelen. Na elke worp wordt een cirkel bij één van de kinderen ingekleurd, afhankelijk van het aantal gegooide ogen. Welk kind komt het eerst thuis aan?
De download bevat dobbelbladen op drie niveaus: met getalbeelden, met cijfersymbolen en met één erbij of één eraf.
--> Download de dobbelbladen 'Naar huis'
Bij ons in de straat - visuele waarneming & geheugen
De Winterdorp mini’s die je kon sparen bij Albert Heijn zien er hartstikke leuk uit en je kunt er een mooi dorp mee maken, maar je kunt er ook leerzame activiteiten mee doen in de klas. Wat dacht je van een oefening in het visuele geheugen en het ontdekken en voortzetten van patronen? Met deze download doe je meer met je mini’s!
De download bevat opdrachten waarbij de kinderen het visuele geheugen trainen en oefeningen in het ontdekken en voortzetten van patronen. Zo worden er elke keer opnieuw huizen in een straat gezet.
Tip! Geef elk kind een wegdeel waar de huizen naast worden gezet.