lesidee kleuters juf Anke


Over Juf Anke

Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op mijn site jufanke.nl. Ik wil anderen hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast schrijf ik, samen met Els, voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin, De Vier Windstreken en Lemniscaat. In 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken!


  • (Kring)activiteiten
  • Boeken
  • Liedjes & versjes
  • Hoeken
  • Knutselen
  • Downloads

Kinderboekenweek 2018
Vriendschap

De Kinderboekenweek 2018 vindt plaats van 3 tot en met 14 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: Vriendschap

* Aan deze pagina wordt nog gewerkt ... *

Prentenboeken over vriendschap

Kerntitels Kinderboekenweek groep 1 t/m 4


Boeken over boeken


Opening en sluiting van de Kinderboekenweek

Ideeën voor de opening

Griezelen
Alle leerkrachten komen verkleed als griezelig figuur naar school. De griezels lopen op het schoolplein wanneer de kinderen 's morgens op school komen, of lopen door de gangen wanneer de kinderen naar binnen gaan.
Verzamel de kinderen op een centrale plek en open de Kinderboekenweek of laat iemand alle groepen langs gaan om de Kinderboekenweek te openen. Vraag de kinderen welke griezels zij gezien hebben.
Elke groep krijgt een boek over griezelen. Dit boek kan tijdens de Kinderboekenweek (voor)gelezen worden.

Vliegensvlug
Enkele leerkrachten zijn verkleed als heks en houden een vliegwedstrijd op de speelplaats. Op bezemstelen 'vliegen' zij zo snel mogelijk. Natuurlijk moedigen de kinderen hen aan.

Een griezel in de klas
Vraag een stagiaire of de congierge zich als griezel te verkleden. De griezel gaat in alle klassen op bezoek. Hij neemt voor elke groep een griezelig boek mee en leest hier een stukje uit voor.

Samen griezelen
Vraag de kinderen zich als griezel te verkleden op de dag van de opening en dans het lied van Kinderen voor Kinderen samen.

Door de griezelige gang
Kleed een gang in de school griezelig aan. Zet tafels neer waar de kinderen onderdoor moeten kruipen en bedek deze met zwart zeil, hang nepspinnen op, verstop kunststof vleermuizen en skeletten, zorg voor spannende muziek enzooorts. De kinderen betreden de school via de griezelige gang. Wie durft?

Toneelstuk n.a.v. een kinderboek
Neem een (prenten)boek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek en speel het verhaal uit dit boek voor de kinderen na tijdens de opening.

Gezellig samen dansen
Dans met de hele school op het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen. Je vindt het lied onder het tabblad 'liedjes en versjes' (zie boven).

Ideeën voor de sluiting

Griezelfeest
Krakende deuren en zwevende spoken door de gang. Mimi geeft voor jou een griezelfeestje. Ben jij niet bang?

Griezel tijdens de Kinderboekenweek mee met de spellen uit dit circuit. Dit pakket bevat 18 spellen die de kinderen in kleine groepjes in en rondom school spelen. Het boek Heksje Mimi geeft een griezelfeestje van Kathleen Amant staat hierbij centraal.
--> Bekijk het Griezelfeest

Heksenfeest
Sluit de Kinderboekenweek 2017 af met dit gezellige heksenfeest. Dit pakket bevat materiaal voor het spelen van verschillende heksenspellen, een spannende speurtocht en inleidende brieven voor de kinderen door heks Dreuzeltje.

Het is open dag op de Heksenschool. Iedereen is welkom. Er wordt getoverd, op bezemstelen gevlogen, er worden drankjes gedronken en op het eind, bij het maken van de heksensoep gaat het helemaal mis!
--> Bekijk het heksenfeest

Boekenfeest
Sluit de Kinderboekenweek 2017 af met een boekenfeest. Dit pakket bevat 12 spelletjes met boeken die zorgen voor volop gezelligheid en de interesse in boeken en (voor)lezen bevorderen.
--> Bekijk het Boekenfeest

Boekenfeest kinderboekenweek kleuters

Projecten over vriendschap

Omgaan met elkaar

Het project 'Omgaan met elkaar' bevat activiteiten om met kleuters in te gaan op dit thema. Het project richt zich vooral op het creëren van een positief groepsklimaat door middel van gesprekken, spellen en creatieve opdrachten. Een fijn project om te gebruiken tijdens de Week tegen Pesten.
--> Bekijk het project 'Omgaan met elkaar'

Omgaan met elkaar pesten kleuters lesidee

Wat een geluk dat ik jou gevonden heb!

Herman de haas springt altijd zijn neus achterna,
zijn neus leidt hem deze keer naar iets heel bijzonders!

In het pakket 'Vriendschap' gaat Herman op zoek naar het allerliefste hazenmeisje. Tijdens reken- en taalactiviteiten, creatieve opdrachten en een spelles volg je zijn neus. Vindt Herman zijn liefde? De activiteiten zijn geschreven bij het vertederende boek ‘Wat een geluk dat ik jou gevonden heb’ van Guido van Genechten.
--> Bekijk het lespakket 'Vriendschap'

vriendschap kinderboekenweek 2018 kleuters

Zoevende Zebra

Versterk het groepsgevoel door met de kleuters te praten over vrienden maken en ruzies oplossen, door het maken van een vriendschapsslinger, met Zebra te zoeven in de speelzaal en andere gezellige activiteiten uit het vriendschapsproject 'Zoevende Zebra'.
Dit project is voor Kleuteruniversiteit en uitgeverij Lemniscaat geschreven aan de hand van het mooie, gelijknamige prentenboek van Jenni Desmond.
--> Download 'Zoevende Zebra' gratis op Kleuteruniversiteit

Zoevende Zebra

 

Kringactiviteiten

 

Webtips 'vriendschap'

Hier vind je links naar allerlei leuke websites en lespakketen over de Kinderboekenweek 2018.

Digibordlessen - Rian Visser

Op de site van Rian Visser vind je materiaal bij het thema van de Kinderboekenweek'. Kijk hier voor meer informatie.

Links naar allerlei websites

* Officiële website: www.kinderboekenweek.nl
* Yurls pagina over de Kinderboekenweek: kinderboekenweek.yurls.net
* Kbw op Kinderpleinen: www.kinderpleinen.nl
* Luisterprentenboeken, ook verschillende prentenboeken voor de Kinderboekenweek: luisterprentenboeken.nl


Mooie boeken over vriendschap

Er zijn volop boeken over vriendschap te vinden en ook de komende tijd verschijnen er nieuwe titels voor de Kinderboekenweek 2018. Hier tip ik enkele van deze boeken en ik geef er wat ideeën bij voor op school of thuis.

Panda wil een vriendje
Jonny Lambert – Veltman Uitgevers

In Panda wil een vriendje van Jonny Lambert ontmoet je Panda, helemaal alleen in het bos. Hij wil graag een vriendje. Wanneer hij een andere panda ziet, vraagt hij zich af hoe hij vriendjes moet maken. Kunnen andere dieren dat hem leren? Op zijn pad ziet hij flamingo’s, maki’s, blauwvoetgenten en een pauw. Maar deze dieren kunnen hem niet echt helpen. Uiteindelijk hoeft hij zelf niks te doen. Terwijl hij zit te eten komt een andere Panda naar hem toe en is een vriendschap snel gemaakt!

Een prachtig vormgegeven boek met zilverkleurige pagina's met een warm verhaal over vriendschap, waarin je ontdekt dat het belangrijk is om bij jezelf te blijven.

Activiteiten bij het boek

* Houd een gesprekje over vriendschap. Hebben de kinderen vrienden en wat doen ze met hun vrienden?
* Kies een klasgenootje uit en doe samen de bewegingen die in het verhaal voorkomen: dans als de flamingo's, spring op en neer als de maki’s of marcheer als de blauwvoetgenten. Bedenk daarna een beweging die je samen doet.
* Knutsel een cadeautje voor je vriendje.
* Panda gaat op pad. Welke dieren komt hij tegen? Bedenk allemaal dieren.
* Op het eind van het verhaal eet Panda met een andere Panda samen. Kies een vriendje uit en speel samen een spelletje, bouw samen in de bouwhoek of maak samen een knutselwerkje.

Iedereen is welkom, wie je ook bent ...
Patricia Hegarty/Greg Abbott – Veltman Uitgevers

Wat een prachtige titel voor een prentenboek Iedereen is welkom, wie je ook bent ... Het verhaal begint met een muis, die midden in het bos staat te dromen over een groot huis. Hij ontmoet een kikker, die zijn vijver kwijt is. Muis ontvangt hem met open armen en samen bouwen ze een huis. Terwijl ze aan het werk zijn, komen er steeds meer dieren bij. Iedereen is welkom, het maakt niet uit wie ze zijn. Konijnen en een grote beer… samen tillen ze mee. Aan het eind is het huis klaar en wonen alle dieren gezellig bij elkaar!
Het verhaal is speels neergezet op pagina’s van verschillend formaat. De stukjes rijmen, zodat kinderen uitgelokt worden om zelf een zin ‘af te maken’ met een rijmwoord. De illustraties zijn lief, in zachte kleuren zijn de dieren getekend. Ware pareltjes. Het boek kan uitstekend als uitgangspunt dienen voor als er een nieuwe leerling in de groep komt. Iedereen is toch welkom in de groep?

Activiteiten bij het boek

* Het verhaal begint met een muis. Hij ontmoet kikker. Kijk met de kinderen welke dieren er aansluiten. Kunnen ze de dieren allemaal onthouden?
* Ook jij mag een huis gaan bouwen. Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Laat kinderen hun droomhuis tekenen, knutselen met kosteloos materiaal of bouwen in de bouwhoek.
* Het verhaal is rijmend. Bied een rijmwoord aan. Kunnen de kinderen hierop rijmen. Suggesties: muis, beer, mus, vos, das.
* Houd een gesprek over hoe je eruit ziet, dat iedereen verschillend is, over de kwaliteiten die iedereen heeft. Dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, dat iedereen zijn bijdrage kan leveren.
* Benoem de kamers in huis. Maak een kamer voor een dier van een schoenendoos en stapel de dozen op elkaar tot een huis.
* Geef de kinderen een fotolijstje en laat ze hier al hun vrienden in tekenen. Schrijf erbij: Iedereen is welkom.
* Laat kinderen op zoek gaan naar foto’s van mensen en hiervan een collage maken. Hoe zien ze eruit?

De nacht van de vallende ster
Amy Hest & Jenni Desmond - Lemniscaat

Nijn heeft een blauw huis en Hond een rood huis. Ze wonen allebei aan een andere kant van het hek. Ze zien elkaar vaak, maar geen van beiden zegt 'hallo' of 'hoi' of 'Leuk om je te zien.' Nijn zou het leuk vinden als Hond een fijne vriend krijgt en Hond zou het gezellig vinden voor Nijn als ze een vriend krijgt.
Op een nacht kijken Hond en Nijn naar de sterren. Ze zien een vallende ster. Ze gaan beiden terug naar hun huis en denken na. Ze denken lang na. En dan ... gaan er twee deuren tegelijk open. Nijn en Hond worden allerbeste vrienden.

De nacht van de vallende ster is een lief en warm boek over vriendschap. Het boek is duidelijk geschreven. Wat hij het ene dier gebeurt, gebeurt bij het andere ook, wat voor de kinderen voor voorspelbaarheid zorgt. Ze vinden het altijd leuk als ze al weten wat er gaat gebeuren. Nijn en Hond worden uiteindelijk vrienden en dan klopt het hele verhaal. Een mooi verhaal dat helemaal past bij de Kinderboekenweek 2018.

Activiteiten bij het boek

* Nijn en Hond wonen allebei aan een andere kant van het hek. Leg twee vellen groen Engels karton in de kring. Dit zijn de tuinen van Nijn en Hond. Zet er een hek tussen. Laat de kinderen de ene tuin inrichten met bloemen of bomen en laat ze de andere tuin hierna op precies dezelfde manier inrichten.
* Binnen staan een tafel om aan te eten, een bed om in te slapen en een lamp om bij te lezen. Zet poppenhuismeubels in de kring. Leg een bruin vel papier neer. Laat de kinderen het huis van Nijn inrichten. Vertel ze waar wat moet staan of laat ze dit doen aan de hand van een plattegrond. Teken deze voorafgaand aan deze activiteit.
* Nijn heeft een blauw huis en Hond een rood huis. Laat de kinderen blauwe en rode voorwerpen verzamelen.
* Seizoenen komen. Seizoenen gaan. Vraag de kinderen welke seizoenen er zijn. Hoe ziet het er buiten uit in deze seizoenen? Hoe zouden de tuintjes van Nijn en Hond er dan uitzien? Leg enkele voorwerpen die bij één van de seizoenen passen in de kring en laat de kinderen vertellen wat bij welk seizoen hoort.
* Hond en Nijn kijken naar de sterren. Leg sterren in de kring en doe hier telactiviteiten mee. Eén ster is een vallende ster. Haal deze ster weg. Hoeveel sterren zijn er nu nog?
* Nijn en Hond zijn de allerbeste vrienden. Houd een gesprek over 'vriendschap'. Heb jij een allerbeste vriend? Wat doe je met een allerbeste vriend?

Kever en de beer
Patricia Hegarty/Carmen Saldana – Veltman Uitgevers

Wat doe jij als je onverwacht bezoek krijgt? In Kever en Beer krijgt Beer bezoek van Kever, die onderdak zoekt. Maar Beer wil een dutje doen en probeert de onverwachte gast weg te jagen. Helaas, lukt dat niet één, twee, drie. Uiteindelijk is het de oude wijze Uil die raad heeft. Hij kent wel iemand die de Kever graag onderdak geeft.

Het thema vriendschap staat in Kever en Beer centraal. Het verhaal is op rijm verteld, waarbij enkele uitroepen vetgedrukt eruit springen. De illustraties zijn prachtig. De grote beer en het kleine rode kevertje komen goed tot hun recht

Activiteiten bij het boek

* In het bos klonk een zoemend geluid. Kun jij zoemen? Welke geluiden kun je nog meer maken?
* Een kleine gestreepte Kever landde op Beers snuit. Kijk in het boek waar Kever is en benoem zijn plaats met een plaatsbepalend begrip. Oefen daarna de plaatsbepalende begrippen: op, in, onder, boven, tussen, over, achter, voor enz.
* Kever wil graag in de vacht van beer kruipen. Bedenk waar jij graag ‘in’ wil kruipen.
* Teken een kever met zwarte wasco. Kleur de Kever daarna met waterverf in.
* Geef de kinderen een woord waarop ze kunnen rijmen.
* Beer heeft een warme vacht. Wat doe jij om het warm te krijgen?Liedjes en versjes

Kinderen voor Kinderen

 

Liedjes en versjes over vriendschap
Ideeën voor de hoeken

De bibliotheek
Maak een bibliotheek in de klas. Hier kunnen kinderen in werken en kinderen boeken komen lenen. Zorg voor veel boeken, pasjes, een scanapparaatje, een computer of toetsenbord.
Zet een tafeltje met stoelen of zitzak in de bieb, zodat de kinderen er ook lekker kunnen lezen.

Leeshoek
Gezellig, een leeshoekje in de klas waarin je even weg kunt duiken in een boek. Leg een zitzak, kussens of matras in de leeshoek en zet een aantal boeken overzichtelijk neer.


KnutselenDownloads voor de Kinderboekenweek

Dubbeldobbel

Speel het spel dubbeldobbel. De kinderen gooien de dobbelsteen en kleuren het boek dat boven het getal dat ze gegooid hebben staat. Er wordt opnieuw gedobbeld en gekleurd. Uit welke rij worden de meeste boeken gelezen?
De download bevat het spel in verschillende niveaus: met de getalbeelden van de dobbelsteen, met getalsymbolen en met de getalsymbolen door elkaar.

--> Download dubbeldobbel feest

dubbeldobbel Feest!

facebook juf Anke