Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als educatief auteur voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin en Lemniscaat. Dit doe ik samen met Els. In 2017 verscheen ons eerste eigen boek: Spelen met prentenboeken!


Boeken bekeken

Als ik door de stad loop, ga ik altijd even een kinderboekenwinkel in. Ik ben gek op prentenboeken en lees elke dag verhalen voor aan mijn groep. De boeken komen uit mijn grote boekenkast, zo'n Engelse met een trapje ervoor. Een kast waar ik altijd van droomde en waar nu m'n mooiste boeken in staan. Zolang de kast nog niet vol is, spaar ik lekker door.

Elke dag verschijnen er nieuwe boeken. Prentenboeken, voorleesboeken, boeken om zelf te lezen ... Het zijn er écht veel. De boeken die mij het mooist lijken, bekijk ik voor jullie en bespreek ik hier. Er zit vast een tip tussen voor in jouw boekenkast!

De mooiste nieuwe prentenboeken

September 2019

Klein Konijn - Niet verdwaald
John Bond - Luitingh - Sijthoff

Klein-Konijn-niet-verdwaald

Klein Konijn en mama Konijn bakken taart. Maar, de bessen zijn op. Klein Konijn schiet het huis uit, op zoek naar bessen. Hij rent het bos door en kijkt niet goed om zich heen. Hij roept alleen maar 'taart, taart, taart'. Klein Konijn lijkt wel een kleine stuiterbal! Zo stuitert hij door, van het bos naar het water, naar de sneeuw, naar een grot. Hij is ervan overtuigd dat hij de bessen vindt, want in bessen vinden is hij goed! Toch ziet de lezer dat hij overal veel te snel aan voorbij gaat en veel te ver van huis gaat. Als dat maar goedkomt!

Wat is Klein Konijn een grappig figuur! Een kleine druktemaker die heel overtuigd is van zichzelf. Tot hij wel heel ver van huis is en toch een traantje laat. Maar dat duurt niet lang. Al snel krabbelt Klein Konijn overeind en vindt de weg naar huis terug.
Het leuke aan dit verhaal is dat de kinderen al lang in de gaten hebben dat het de verkeerde kant op gaat. Klein Konijn loopt verder en verder weg. Dit kán niet goed gaan! Kleuters vinden dat altijd geweldig. Zij weten wat er gaat gebeuren, maar de hoofdpersoon in het boek nog niet. Het verhaal wordt daardoor spannend en het boeit.
De stijl van de illustraties is eenvoudig, maar prachtig en sfeervol. Het kleine konijn is een zwart contour dat toch volop uitdrukking heeft.
In de illustraties zitten 'monstertjes' verstopt, die de kinderen zullen zien. Maar het Kleine Konijn, dat loopt zo snel, hij heeft niets in de gaten.

Donderkopje
Benji Davies - Luitingh - Sijthoff

Donderkopje

Donderkopje is het nieuwe boek van Benji Davies die je misschien wel kent van De kleine walvis en Het eiland van opa. Ik word blij van zijn boeken. Ze stralen rust uit en geven je een mooie boodschap mee. Heel benieuwd ben ik dan ook naar dit boek.

Zo mooi! Dat is het eerste wat ik denk als ik dit boek uit heb. En 'was het maar weer lente!' Donderkopje is echt een prachtig verhaal. Het gaat over een kikkervisje dat samen met de andere kikkervisjes in de vijver zwemt. Langzaam worden de andere kikkervisjes groter en verdwijnen. Uiteindelijk blijft Donderkopje alleen achter en tot overmaat van ramp verschijnt daar Dikke Blub, de grote, gevaarlijke vis. Donderkopje zwemt zo snel hij kan, komt op een steen buiten de vijver terecht en is geen kikkervisje meer. Hij is een kikker! Daar, buiten de vijver ziet hij ook de andere donderkopjes weer. Allemaal zijn ze kikkers geworden. En dan vallen ze samen in slaap, allemaal gezellig dicht tegen elkaar aan in een bloemblad. Wat lief!

Het verhaal over Donderkopje is spannend, warm en ook voorspelbaar, iets waar jonge kinderen van houden. Natuurlijk weten wij dat Donderkopje pootjes zal krijgen en net op tijd aan Dikke Blub kan ontkomen, tenminste, dat hópen we. Als het dan ook gebeurt, is de blijdschap extra groot. De illustraties geven de sfeer van het verhaal perfect weer. Donker als het spannend wordt en licht en kleurrijk als het verhaal vol blijdschap en warmte zit. Dit boek móet in de lente mee naar school!

Geronimo, de pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen
David Walliams en Tony Ross - Clavis

Geronimo

De boeken van David Walliams zijn altijd even doldwaas, gek, druk en hilarisch. Mijn kleutergroep vol jongens vorig schooljaar was er dol op! Zij hielden wel van wat gekkigheid. Hoe gekker, hoe beter!

Deze keer stelt David Walliams ons voor ...Geronimo!
Geronimo is een jonge pinguïn die heel zelfverzekerd uit zijn ei stapt. Hij gaat vliegen! Zijn vader zegt dat het niet kan, maar Geronimo weet zeker van wel. Hij heeft toch vleugels? Met enige creativiteit lukt het Geronimo dan ook om te vliegen. Tenminste ... hij zweeft door de lucht en stort neer. Dat weerhoudt Geronimo er niet van om door te zetten. Hij springt van een heuvel, gebruikt de buik van een zeeolifant als trampoline, laat zich boven het spuitgat van een walvis omhoog schieten en springt op de rug van een albatros. Eke keer zweeft hij even en stort neer. Geronimo wil zijn droom niet opgeven, maar als papa vertelt dat pinguïns écht niet kunnen vliegen, biggelt er een traan over zijn wang. Dan bedenkt papa samen met de andere pinguïns een geweldig plan. Als je een droom hebt, moet je ervoor gaan. Als pinguïns willen vliegen, dan kunnen ze dat! En zo eindigt het verhaal als een droom die uitkomt.

Geweldig! Wat een mooi, kleurrijk, hilarisch prentenboek! Het verhaal is door de fantastische tekeningen van Tony Ross erg sfeervol. Even leek het of ik zelf droomde en op de Zuidpool tussen de pinguïns stond.
Regelmatig moest ik hardop lachen om de grappige teksten en maffe tekeningen. Ik weet zeker dat de kleuters dit heel leuk gaan vinden! Het onderwerp spreekt ze aan. Welk kind wil er nou niet vliegen? Ook ikzelf heb het vroeger wel eens geprobeerd. Ik sprong van de trap en crashte tegen de muur waar de trap de hoek om gaat. Mislukt!

Augustus 2019

Wat doe je met een doos?
Jane Yolen & Chris Sheban - Clavis

Wat-doe-je-met-een-doos

Dozen zijn interessant voor kleuters! Ze houden ervan om ze te slopen of om te bouwen tot een huis of coole auto. De jongens in mijn klas hebben als grootste hobby de allergrootste dozen van huis mee te slepen en deze op school te verbouwen. Met scharen wordt er druk in 'gehakt' en dat houden ze gerust een uur vol. Daarom lijkt me Wat doe je met een doos? hét boek voor mijn groep.

In mijn brievenbus valt een doos! Een prachtige doos met tekst. Het verhaal staat in en op de doos geschreven. Super leuk en origineel! Ik vouw de doos snel in elkaar en lees het verhaal. Een inspirerend verhaal op rijm.
Bij de doos zit een boek met daarin hetzelfde verhaal, geschreven op prachtige, paginagrote illustraties. Nou ja, illustraties, het lijkt echt of het verhaal op de doos zelf geschreven staat. Je hebt geen boek in je hand, maar een kartonnen doos. Zo kunstig!
Een jongen ziet een doos en ontdekt daarin een meisje. Samen hebben ze volop ideeën over wat je met de doos kunt doen. Ze vliegen erin, varen, kijken naar de sterren, maken kunst, gebruiken hem als bibliotheek en paleis. Met een doos kun je zoveel! Het verhaal inspireert de kinderen tot het bedenken van meer ideeën. Ontzettend leuk wanneer je aan de slag gaat met het thema 'dozen'. Want echt, daar kun je harstikke veel mee doen en hartstikke veel van leren.

Ik verveel me zo
Rocio Bonilla - Clavis

Ik-verveel-me-zo

Het boek begint met O, die eindeloos lange zondagmiddagen waarop zo veel verhalen ontstaan ... en meteen denk ik: waren die er nog maar! Veel kinderen hebben het zó druk. Doordeweeks moeten ze van alles: naar school, naar de BSO, naar de zwemles en de hockey, afspreken met vriendjes en naar kinderfeestjes. En dan is het weekend. Tijd om uit te rusten. Maar nee, de Efteling staat op het programma, oma komt logeren, even een weekend naar Parijs, een bbq bij vrienden ... tijd om zichzelf te vervelen is er niet meer. Terwijl dat juist zo goed is: even niks, uit het raam staren, verveling!

Op school hoor ik het wel regelmatig: 'juf, ik weet niet wat ik moet doen'. Als de kleuters even niet vermaakt worden, weten ze het niet meer. Daarom ben ik heel blij met dit boek. Het laat de kinderen zien dat het helemaal niet erg is om even niet te weten wat je moet doen. Doe niks. De ideeën komen vanzelf. Je wordt er juist creatiever van.
Ik verveel me zo is leuk geschreven en past helemaal bij de belevingswereld van het jonge kind. Het verhaal is prachtig geïllustreerd met de herkenbare tekeningen van Rocio Bonilla. Een up-to-date boek, echt een aanrader!

De verjaardag van Meneer Das
Anne Schneider

De-verjaardag-van-meneer-Das

Op school heb ik een stapel verjaardagsboeken liggen. Elke keer als er een kleuter jarig is, lees ik een boek over 'feest' voor. De verjaardag van Meneer Das is een welkome aanvulling.

Meneer Das heeft kriebels in zijn buik. Morgen is hij jarig! Als iedereen de taart maar lekker vindt, als zijn vrienden maar komen, als de uitnodigingen maar mooi genoeg zijn, als zijn vrienden maar niet vergeten in hun brievenbus te kijken, als ze zijn huis maar kunnen vinden ... Meneer Das vindt het allemaal best spannend. Wat als er iets niet goed gaat?
Na als het werk gaat Meneer Das doodmoe, maar goed voorbereid naar bed. En als hij wakker wordt is het Meneer Das die het meest verrast wordt!

De verjaardag van Meneer Das is een vrolijk, herkenbaar prentenboek over jarig zijn. De illustraties zijn ontzettend lief. Ze geven de sfeer van het verhaal heel goed weer. De spanning, de stress, de vreugde en de vriendschap... Meneer Das zelf is ontzettend mooi getekend. Daar ga je meteen van houden!

Ja! Een mooie toevoeging aan mijn verjaardagsboekencollectie!

Boze juffen, blije juffen
Siska Goeminne & Frank Daenen - De Eenhoorn

boze-juffen-blije-juffen

Het schooljaar is weer begonnen! Wat voor juf krijg je dit jaar? Soms heb je geluk en soms heb je pech. Er zijn veel blije juffen, maar af en toe zit er een boze tussen.

Boze juffen, blije juffen is een héél herkenbaar prentenboek! Herkenbaar voor mij en vast ook voor jou en herkenbaar voor de kinderen. Vanuit de kinderen gezien wordt verteld hoe zij hun juf ervaren. Er zijn juffen die niet goed kijken, niet goed luisteren, streng zijn, niet lachen en zich niet inleven. Als je zo'n juf hebt, heb je het zwaar. Je moet goed stilzitten, netjes werken, altijd opletten en stil zijn. Als je geluk hebt, moet je dat een jaar volhouden. Daarna krijg je een blije juf! Met een blije juf maak je plezier, ze luistert naar je en voelt aan wat je nodig hebt. Bij een blije juf voel je je gelukkig. Opeens kan je van alles. Ja, zo is het inderdaad!

De illustraties van Frank Daenen zijn erg mooi en grappig. De gezichtsuitdrukking van de dieren in de klas zijn heel duidelijk. Ze vertellen je het verhaal. Het onprettige gevoel bij een boze juf en fijne gevoel bij een blije juf worden duidelijk neergezet.

Echt een leuk prentenboek om aan het begin van het schooljaar voor te lezen. En als je dat doet, ben je vast zo'n blije juf, want blije juffen houden van voorlezen!

Harrie heeft haast
Timothy Knapman en Gemma Merino - Lemniscaat

Harrie-heeft-haast

De prentenboeken die Gemma Merino illustreert vind ik erg leuk. Ik houd van haar vrolijke, rustige kleurgebruik en haar kunstzinnige stijl. Boeken van haar hand ken je misschien wel: De krokodil die niet van water hield, De koe die in een boom klom en Het schaap dat een ei uitbroedde. Ontzettend leuke boeken.

Harrie heeft haast is geweldig! Ik werd meteen vrolijk van dit nieuwe prentenboek! Harrie is een haas die altijd haast heeft. Hij eet snel, praat snel, rijdt snel op zijn step en ziet niks onderweg ... Harrie is zo snel, dat hij op een dag een steentje over het hoofd ziet en in de vijver belandt. Daar zit Tom de schildpad net rustig te vissen. Hij vist Harrie op en biedt aan zijn step te maken. Tom heeft nooit haast. Hij doet alles wat Harrie snel doet juist heeeeel rustig aan. En doordat Harrie op zijn step moet wachten en overal pijn heeft, moet ook hij nu rustig aan doen. Wat is dat moeilijk ... maar ook ontzettend mooi!

Ik heb van het begin tot het eind van dit verhaal genoten. Zo leuk! Eerst kom je in de haastige modus en schiet alles aan je voorbij. Het landschap is vaag, Harrie vliegt van hier naar daar. Dan komt Tom de schildpad in beeld en wordt alles rustig. Je voelt je meteen relaxt! Wat is het fijn om eens om je heen te kijken en alles rustig te beleven. Op school probeer ik dat ook altijd, rustig te blijven. Er is zóveel te doen, het werk is nooit af en het liefst schiet ik van hier naar daar en ren door de gangen en m'n lokaal. De kunst is juist om niet Harrie, maar Tom te zijn: rustig aan! Geniet!

Een aanrader!

Reis naar de maan
Mack - Clavis

Reis-naar-de-maan

Ben je op zoek naar informatieve boeken? Kijk dan naar de boeken van Mack. Ze zijn stuk voor stuk prachtig! Zijn nieuwste boek in de 'Wow!' serie gaat over de reis naar de maan (handig voor de Kinderboekenweek met als thema Reis mee!).

Op de voorkant zie je een prachtige foto van de maan in de donkere ruimte. In het boek vind je verschillende hoofdstukken. Je leert over de aarde en de maan, wat manen zijn, de kracht van de maan, de stadia van de maan, astronauten en raketten, maanreizen en nog veel meer. De verhalen zijn duidelijk geschreven en ingedeeld in korte hoofdstukken. Ze zijn rijkelijk geïllustreerd met grote foto's en grappige illustraties. Die afwisseling vind ik erg leuk aan de boeken van Mack.
Reis naar de maan is een ontzettend leuk, informatief boek voor kinderen uit de midden- en bovenbouw van de basisschool. Kinderen uit de onderbouw die geïnteresseerd zijn in de ruimte zal dit boek ook zeker aanspreken.

Juli 2019

Naar de wolven
Anna Woltz, Ingrid & Dieter Schubert

Naar-de-wolven, Anna Woltz

Naar de wolven is een prentenboek van Anna Woltz én Ingrid en Dieter Schubert. Anna Woltz schrijft het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar en Ingrid en Dieter Schubert ken je natuurlijk wel, van al hun prachtige boeken, waaronder Monkie, Platvoetje en Er ligt een krokodil onder mijn bed.

Dat belooft wat!

In Naar de wolven zie je de hond Fabeltje. Hij is de liefste. Dat weet iedereen. Maar dan krijgen zijn bazen een nieuw 'speeltje' en dat vindt Fabeltje maar niks. Het speeltje mag alles en krijgt veel aandacht. Opeens lijkt Fabeltje minder belangrijk. Hij bedenkt een list en gaat met het speeltje naar de wolven.

Dit speeltje zie je vanuit de ogen van de hond. Het blijkt een baby te zijn, een baby die Fabeltje aan de wolven wil voeren. Tot hij gelukkig iets ontdekt.

Wat een prachtig en verrassend prentenboek is Naar de wolven. Het verhaal is erg origineel. Leuk bedacht! In de illustraties zitten mooie, verrassende details. Zo zie je foto's aan de muur in huis waarop de 'twee bazen' van Fabeltje te zien zijn, met de pasgeboren baby en hangt in de babykamer een schilderij van Roodkapje en de wolf. Fabeltje, die op een wolf lijkt, komt met een rood mutsje de babykamer in om baby Benjamin mee te nemen.

Een heel herkenbaar verhaal voor kinderen die een broertje of zusje krijgen, maar eens op een totaal andere manier verteld. Het lijkt wel een sprookje!

Juli 2019

Kijk eens wat ik kan!
Diverse auteurs - Ploegsma

Kijk-eens-wat-ik-kan

'Voor het eerst met de trein, naar de dierentuin en naar zwemles. Voor het eerst een cake bakken, op het potje gaan en bij opa en oma logeren. Alles is nog spannend als je het voor het eerst doet!'

Het nieuwe voorleesboek Kijk eens wat ik kan was me in eerste instantie ontgaan. Later zag ik het nog eens en las ik dat er verhalen van verschillende auteurs in zijn gebundeld . Toen ik hun namen zag: Carry Slee, Astrid Lindgren, Guido van Genechten, Yvon Jaspers, Sjoerd Kuyper, Arend van Dam, Jacques Vriens en meer, werd ik enthousiast. Dit boek wilde ik toch wel eens zien!

Kijk eens wat ik kan bestaat uit een verzameling van bekende en minder bekende verhalen en versjes, geschreven en geïllustreerd door auteurs en illustratoren die je vast wel kent. Veel van deze verhalen herken je aan de personages: Kolletje, Rikki, Iris en Michiel, Ties en Trijntje ... Je hebt vast wel eens van ze gehoord! Een aantal verhalen staat in voorleesbundels die ik in de boekenkast heb staan, andere verhalen komen me minder bekend voor en maken me nieuwsgierig naar meer. Daarnaast staan er enkele nieuwe verhalen in de bundel. Dat vind ik het leuke aan dit boek. Je maakt kennis met verschillende auteurs en hun voorleesverhalen. Vind je ze leuk, dan ga je op zoek naar de bundel en heb je urenlang voorleesplezier. Een ander pluspunt is dat er zoveel verhalen in het boek staan, dat je bij veel thema's wel iets kunt vinden: zwemles, leren fietsen, naar de kapper, naar zee, op de markt, in de trein, kamperen, sleetje rijden ... voor elk moment van het jaar is er een bijpassend verhaal te vinden, dat voor de kinderen heel herkenbaar zal zijn. Handig voor op school en leuk voor thuis!

--> Lees hier meer over Kijk eens wat ik kan!

Komt goed, Kleine Krab
Chris Haughton - Gottmer

Komt goed, Kleine Krab is het nieuwste boek van de maker van Mama kwijt. Dit boek was enkele jaren geleden 'Prentenboek van het jaar' tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Kleine Krab en Grote Krab wonen in een poeltje tussen de rotsen. Vandaag gaan ze naar de zee. Kleine Krab heeft er zin in. Dat wordt geweldig! Maar als de golven eraan komen, krabbelt Kleine Krab terug. 'Misschien kunnen we maar beter niet de zee in gaan,' zegt hij. Grote Krab zet door en neemt Kleine Krab mee. Ze laat hem niet los. Een gigantische golf trekt hen de zee in en daar gaan ze! Kleine Krab ontdekt hoe mooi de wereld onder water is en wil er nooit meer weg.

Komt goed, Kleine Krab is een herkenbaar verhaal over moedig zijn, vertrouwen hebben en iets nieuws ontdekken. Soms is iets spannend, maar als je het eenmaal gedaan hebt, valt het vaak mee. Dat geldt ook voor Kleine Krab. De teksten in het boek zijn kort en de illustraties bijzonder. Ze lijken heel eenvoudig. Ze zijn strak, kunstzinnig en er worden weinig verschillende kleuren gebruikt. Tot Kleine Krab in de zee is, daar gaat een kleurrijke wereld voor hem open.

Een leuk prentenboek om nu, in de zomer, voor te lezen!

Juni 2019

Het kleurenmonster gaat naar school
Anna Llenas - De Vier Windstreken

Het kleurenmonster gaat naar school

Een paar jaar geleden maakten we kennis met het Kleurenmonster tijdens de Kinderboekenweek over griezelen. Dit monster is niet zo griezelig, maar wel heel interessant! Hij verandert namelijk van kleur. Hij is groen als hij kalm is, geel als hij blij is, blauw als hij verdrietig is, rood als hij boos is, zwart als hij bang is en roze als hij verliefd is! Samen met het Kleurenmonster ontdekten de kleuters hun gevoelens. Het monster heeft ze het hele schooljaar geholpen.

Daarom ben ik blij (kleur ik al geel?) dat er nu een boek over 'naar school' met het Kleurenmonster in de hoofdrol is. Zo kunnen de verschillende gevoelens en hun bijbehorende kleuren al aan het begin van het schooljaar geïntroduceerd worden, tegelijk met het thema 'naar school'.

In Het Kleurenmonster gaat naar school wordt het Kleurenmonster verteld dat hij naar school gaat. School? Wat is dat? Een gevaarlijke plek? Een toverwolk? Een oerwoud vol gevaar? Terwijl het eerst zo kalme monster aan 'school' denkt, verandert hij meteen van kleur. Bij de gedachte aan een gevaarlijke plek wordt hij zwart en bij de gedachte aan een toverwolk kleurt hij geel. Als de eerste schooldag eenmaal aangebroken is, heeft het Kleurenmonster alle kleuren door elkaar, ofwel, allerlei gevoelens. Moet hij bang zijn? Is het eng of zou het juist leuk zijn op school? Met enige terughoudendheid kijkt hij naar zijn nieuwe klasgenootjes. Wat zijn zij vrolijk! De dag begint en al snel kleurt het monster geel. Hij vindt het fijn op school.

Het is fijn om boeken te hebben waarin de basisgevoelens duidelijk aan kinderen uitgelegd worden, met visuele ondersteuning. Kinderen die het spannend vinden om op de eerste schooldag (weer) naar school te gaan, hebben steun aan dit boek. Ze ervaren dat zij niet de enigen zijn en dat hun gevoelens er mogen zijn. Het boek leert ze deze gevoelens te benoemen en een plek te geven.
De illustraties zijn wederom bijzonder. Uitgeknipt uit boeken, tijdschriften, papier en karton en getekend en gekleurd met wasco. Ware kunstwerkjes.
Het Kleurenmonster gaat naar school kan toegevoegd worden aan mijn 'start van het schooljaar' voorleesboeken!

De verjaardag van de luiaard
Aron Dijkstra en Caren Peeters - De Vier Windstreken

De verjaardag van de luiaard

Als er een kleuter jarig is, komt in mijn groep de verjaardagstrein tevoorschijn. Dit is een trein met wagons in verschillende kleuren. Elke kleur staat voor een bepaalde activiteit: een verrassing, spelletje, liedje of versje. Eén van de kleuren is geel en deze kleur staat voor een prentenboek over feest. Ik heb verschillende prentenboeken met dit thema op school liggen. Elke jarige kiest een gele wagon en het boek dat hierop afgebeeld staat, wordt voorgelezen.

Met dit nieuwe boek De verjaardag van de luiaard van uitgeverij De Vier Windstreken wordt er een nieuw verjaardagsboek aan mijn collectie toegevoegd. Daar zullen de jarigen blij mee zijn!

Wat een lief boek is dit! Zo aan het eind van het schooljaar zou ik mijn verjaardag ook wel zoals de luiaard willen vieren. Geen taartjes eten, geen liedjes, niet je mooiste veren opzetten of de polonaise. Ook niet feest, feest, feest, feest, feest, feest of kaas en worst smikkelen. Of muizen vangen of herrie maken en cadeautjes uitpakken. Of bubbels drinken of dansen. Gewoon zzzzzlapen. Gewoon niks!
De dieren in het bos willen van alles met de luiaard doen. De één vindt dat dit bij een verjaardag hoort en de ander dat. Maar wil de luiaard dat wel? Wat vindt hij het allerleukst? De luiaard wil gewoon slapen en zo gaat zijn verjaardag voorbij. Eekhoorn zorgt ervoor dat het de mooiste verjaardag wordt, de verjaardag met de allermooiste droom. Hij fluistert de luiaard zachtjes in het oor wat een verjaardag allemaal niet hoeft te zijn en wat een verjaardag wel is: 'Jarig, dat ben je als alle dieren blij zijn dat jij geboren bent. Gefeliciteerd, lieve luiaard.'
En zo is het!

De illustraties bij dit prachtige, lieve, rustgevende prentenboek zijn grappig, vertederend en feestelijk. Ze geven het boek de juiste sfeer.

De Koning en de Kok
Julia Donaldson en David Roberts - Gottmer

De Koning en de Kok

De koning en de Kok is een ontzettend leuk en grappig nieuw boek van Julia Donaldson. Haar ken je vast wel van De Gruffalo, Stap maar op mijn bezemsteel, Superworm en nog véél meer boeken.

In De Koning en de Kok gaat de koning op zoek naar een nieuwe kok. Een hele rij koks komt naar het paleis. Ze doen ontzettend hun best voor de koning, maar nee, niemand is geschikt. Tot er één kok overblijft, Markoen, een watje volgens hemzelf. De koning heeft weinig ervaring met watjes en geeft hem een kans. Dat leidt tot een erg leuk, vermakelijk verhaal, waarbij de koning zonder dat hij het in de gaten heeft de rol van de kok overneemt en het lekkerste eten ooit bereidt. Markoen is geschikt en mag blijven.

Het verhaal is op rijm geschreven, wat Julia Donaldson weer geniaal gedaan heeft. De zinnen lopen vlot en zitten vol herhalingen en grapjes. Dit boek lees je in no-time uit. Het thema is ook nog eens ontzettend leuk voor kleuters. Wat vinden zij nou gaver dan een koning in een kasteel? Voorlezen dus, dit boek!

Wij eten hier geen klasgenootjes
Ryan T. Higgins - Gottmer

Wij eten hier geen klasgenootjes

Dinosaurusje Tirza Rex gaat voor het eerst naar school. Ze is benieuwd wie haar klasgenootjes zijn en ze wil heel graag vriendjes maken. Ze schrikt als al haar klasgenootjes kinderen blijken te zijn. Kinderen zijn zo lekker!

Wij eten hier geen klasgenootjes stond wekenlang op nummer 1 in de New York Times-bestsellerlijst. Nu is het boek vertaald naar het Nederlands.
Wat een ontzettend grappig prentenboek is dit! Grappig én met een boodschap. Tirza slokt de eerste schooldag al haar klasgenootjes op. De juf vertelt haar dat dit niet de bedoeling is en Tirza moet de klasgenootjes weer uitspugen. Vanaf dat moment wil niemand met haar spelen. Tirza komt verdrietig thuis van haar eerste schooldag. Ze heeft geen vriendjes gemaakt. Enkele dagen later ontdekt ze de goudvis Walter in het lokaal. Misschien wil hij haar vriendje worden? Walter leert haar een heel wijze les waardoor alles anders wordt.

Wij eten hier geen klasgenootjes is een super geschikt boek voor de eerste schoolweek. Om dit verhaal kun je samen lachen en het maakt de eerste week wat minder spannend voor de kinderen. Ze ontdekken dat iedereen graag vriendjes wil maken en dat dat alleen lukt als je aardig voor je klasgenootjes bent. De illustraties daarbij zijn geweldig. Heel duidelijk en met veel humor getekend. Een aanrader!

Vakantieprut en appelmummies
Naomi Tieman & Annelies Vandenbosch - Gottmer

Vakantieprut en appelmummies

Vakantieprut en appelmummies is een nieuw voorleesboek van uitgeverij Gottmer. Dit boek sprak me meteen aan, want voorleesboeken heb ik nooit genoeg.

In Vakantieprut en appelmummies past Opa op Ben. Elk verhaal is weer een nieuwe oppasdag en met Opa is geen dag hetzelfde. Opa en Ben beleven allerlei avonturen, doen stiekem dingen die eigenlijk niet mogen en hebben veel lol samen. Ze ontvoeren de broer van Opa uit het verzorgingshuis om wat te kunnen gaan eten bij de snackbar. Ze gaan op vakantie op een doordeweekse dag, na schooltijd, en maken een zogenaamd gezonde traktatie voor Ben's verjaardag op school: appels gevuld met snoep! De verhalen, geschreven door Naomi Tieman zijn heel eigentijds en herkenbaar: de verzorgster in het verzorgingshuis heeft het te druk, op school moet gezond getrakteerd worden, de bezorger komt een pakket brengen tussen 11 en 8, waardoor Opa en Ben de hele dag thuis moeten blijven. Daarnaast zijn de verhalen vlot geschreven en grappig! Elke keer ben je weer benieuwd wat Opa van plan is.
De illustraties van Annelies Vandenbosch zijn erg mooi! Ze zijn met humor getekend en de gezelligheid spat er vanaf.

Vakantieprut en appelmummies is een mooi voorleesboek, dat door de leuke woordspelingen die erin zitten geschikt is voor kinderen uit zowel de onder- als middenbouw.

Een olifant in de bus
Marjet Huiberts & Barbara de Wolf - Gottmer

Een olifant in de bus

Marjet Huiberts is de auteur van onder andere We hebben er een geitje bij. Dat boek was 'Prentenboek van het jaar' 2016 en ken je vast wel. Nu schrijft ze een nieuwe boek dat past bij het thema van de komende Kinderboekenweek: vervoer.

Jip zit in de bus als er een olifant instapt. Of nou ja, 'instapt' ... Hij blijft steken tussen de deuren, en niemand krijgt hem ertussenuit. Terwijl de buschauffeur hem nog zó gewaarschuwd had! De bus kan natuurlijk niet verder. Hoe moet Jip nu naar school?

Een olifant in de bus is een prentenboek dat op rijm geschreven is. De zinnen lopen lekker en dat leest vlot voor. De kinderen kunnen mee rijmen, wat ze altijd leuk vinden! Het verhaal is heel eigentijds, met de olifant die zijn OV-chipkaart laat zien en de mensen die foto's met hun telefoon maken als Jip op de olifant voorbij komt. En hoewel de buschauffeur de olifant niet in zijn bus wil, vindt de juf het geen enkel probleem, een olifant in haar klas. 'Kom binnen, Olifant, en zoek maar gauw een plek.'
De illustraties van Barbara de Wolf zijn heel bijzonder. Van gekleurd papier, afbeeldingen uit tijdschriften, papier met reliëf, kleurpotloden en ander materiaal heeft zij de illustraties gemaakt en opgeplakt. Dat geeft het boek een unieke en stoere uitstraling. De illustraties zijn erg grappig en kleurrijk. Ze vertellen het verhaal heel duidelijk. Zonder de tekst zou je het nog kunnen volgen. Een super leuk, hip en stoer prentenboek voor de Kinderboekenweek 2019!

Mei 2019

Wat rijmt er op stoep?
Harmen van Straaten - Leopold

Wat rijmt er op stoep?, Juf Anke

Hilarisch! Dat is het nieuwste prentenboek van Harmen van Straaten! Al hebben mijn kleuters nog wel wat rijmoefeningen nodig merkte ik na het voorlezen van dit boek. Ze snapten het niet helemaal ;).

In Wat rijmt er op stoep? zie je Thomas die op weg is naar de verjaardag van zijn oma. Vrolijk zingend loopt hij over straat, maar hé, wat ligt daar? Wat rijmt er op stoep ...? Juist, een tas vol snoep!
Op elke bladzijde ziet Thomas iets, waar vervolgens op gerijmd wordt. Het verhaal suggereert elke keer opnieuw dat dit een 'vies' rijmwoord gaat zijn, maar als je de bladzijde omslaat, word je verrast. Het blijkt iets heel anders te zijn! Zo beginnen twee dames keihard te gillen. Allebei hebben ze dikke vette ... BRILLEN! De arme knol hinnikt en laat ... iedereen schrikken en slaat op HOL! Elke keer is het zo grappig! Als Thomas bij oma aankomt, vertelt hij haar alles. Nu rijmt oma en ze zegt precies de verkeerde rijmwoorden. De vieze rijmwoorden! Grappig natuurlijk, als een volwassene de dingen zegt die kinderen juist niet mogen zeggen.

Wat rijmt er op stoep? is een super grappig en vrolijk prentenboek, waarbij het rijmen flink geoefend wordt. Ik ga het nog een keer voorlezen! Hopelijk valt het kwartje nu ;).

Toto en het uiltje
Esther Miskotte - Clavis

Toto en het uiltje, Juf Anke

Toto en het uiltje is het nieuwste prentenboek van Esther Miskotte. Het gaat over de elf Toto die vandaag voor het eerst leert vliegen. Maar ... het lukt hem niet. Wat hij ook probeert, hij komt niet van de grond.
In de pauze ontmoet hij een dapper uiltje in het bos. Lukt het dit uiltje om Toto te leren vliegen?

Toto en het uiltje is een magisch verhaal over vriendschap, doorzettingsvermogen en geloven in jezelf. Als je maar probeert en erin gelooft dat je het kunt, lukt het uiteindelijk!
De illustraties van Esther Miskotte laten je even in een droomwereld zijn. Een sprookjeswereld, ver weg van hier. Ze zijn lief getekend, vrolijk en hebben iets magisch, net als het verhaal.

Een super leuk prentenboek voor iedereen die van elfjes houdt of wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

De Moedhoed
Lida Dijkstra en Mark Janssen - Maretak

De Moedhoek, Juf Anke

Wauw, toen ik De Moedhoed op Facebook langs zag komen, was ik meteen heel nieuwsgierig. Dit boek is eerder onder dezelfde naam verschenen bij uitgeverij Moon, dus misschien ken je het al.

In De Moedhoed maak je kennis met Mees. Mees is vaak een beetje bang. Bang voor de hond die zo hard blaft, bang voor het geroffel uit het stenen gebouw, bang voor krokodillen onder zijn bed. Opa vraagt Mees waarom hij zo benauwd kijkt en Mees vertelt hem over alle enge dingen. Dat krijgt opa een geweldig idee. Van de krant die hij zit te lezen, vouwt hij een hoed, een Moedhoed! Met deze hoed op, is Mees nergens meer bang voor en stapt hij op zijn angsten af. Dat durft hij nu best! Hij ontdekt dat het allemaal niks is om bang voor te zijn en stelt zelfs iemand anders gerust die bang is.

De illustraties zijn gemaakt door Mark Janssen. Ik ben fan van zijn illustraties en ook dit boek is weer zo mooi en sfeervol geworden! De emotie van Mees wordt perfect neergezet, je ziet zijn angst en later zijn blijdschap.

De Moedhoed is een prachtig prentenboek over de emotie 'bang zijn'. Een boek dat je zeker voor moet lezen als een kind last heeft van dingen waar hij bang voor is.

Aadje Piraatje – Een vat vol verhalen
Marjet Huiberts & Sieb Posthuma - Gottmer

Aadje piraatje een vat vol verhalen

Jippie, dit jaar bestaat Aadje Piraatje tien jaar. Om dit feest te vieren zijn vijftien verhalen gebundeld in een nieuw boek Aadje Piraatje – Een vat vol verhalen.

De kleuters zijn dol op deze lieve, kleine piraat. Hij vaart over de wereldzeeën op het piratenschip van zijn vader en maakt van alles mee. De vrienden, Jan-zonder-hand, Joop-houten-poot en de anderen piraten spelen een grote rol. In Zwemles leren ze Aadje Piraatje zwemmen, ze gaan in bad in Wasbeurt en trekken samen zijn voortand eruit in Tand.
Tot slot is Aadje jarig en zingen al zijn vrienden hem toe! Het is een gezellige, vrolijke boel.
Aadje Piraatje – Een vat vol verhalen is een groot, dik boek. De verhaaltjes zijn op rijm geschreven en liggen lekker in het gehoor.
Hierbij staan prachtige tekeningen van Sieb Postuma. Ze zijn voornamelijk in zwart grijze tinten met een enkele accentkleur. Daardoor krijg je mooie, stoere prenten.
Vier jij het feestje mee? Vaar met Aadje Piraatje mee, op zijn piratenschip ligt een Vat vol verhalen!

April 2019

Mauro de ruimtereiziger
An Leysen - Clavis

mauro de ruimtereiziger juf Anke

Wat een enorm groot en prachtig prentenboek valt er in de bus. Het is het nieuwste boek van An Leysen. Van haar heb ik ook de sprookjes De droom van Pinocchio, Belle en het Beest, De Notenkraker en Baba Jaga. Ik vind haar illustraties ontzettend mooi en haar boeken de mooiste in mijn collectie. Ik ben dan ook benieuwd naar dit nieuwe boek, met deze keer een heel ander thema: de ruimte.

In Mauro de ruimtereiziger droomt de jonge Mauro ervan astronaut te worden. Op een avond kan hij niet slapen en kijkt naar de sterren. Hij droomt weg en beleeft een spannend ruimteavontuur in zijn fantasie. Hij belandt in de mooiste tuin die hij ooit heeft gezien, ontmoet leuke ruimtewezentjes en gaat de strijd aan met de zonnekoning. Dit avontuur wordt ook nu weer met prachtige illustraties weergegeven. Vaak paginagroot, heel kleurrijk en vol emotie. Je stapt echt de wereld van Mauro in en voelt je even zelf een astronaut in de wondermooie tuin.

Mauro de ruimtereiziger is een verhaal voor kinderen met dromen en kinderen die geïnteresseerd zijn in de ruimte. Voor astronauten en ontdekkingsreizigers vanaf 6 jaar.

Maart 2019

Een klein beetje dapper
Nicola Kinnear - Veltman Uitgevers

Een klein beetje dapper

Wauw, wat een prachtige kaft heeft het prentenboek Een klein beetje dapper. Felle kleuren, een goudblinkende titel en een konijn dat verbaasd in het weidse landschap staat.

Dapper zijn is iets wat iedereen wel eens moet. Dit is spannend! Durf ik dit wel? Omdat het voor ons allemaal herkenbaar is en zeker leeft bij jonge kinderen, ben ik zo benieuwd naar dit prentenboek.

In Een klein beetje dapper zie je Lars en Luna. Lars is een thuis-blijf-konijn, terwijl Luna er juist op uit trekt om avonturen te beleven. Ze spoort Lars aan mee te gaan, maar Lars vindt dat maar niks. 'Soms moet je gewoon een beetje dapper zijn, Lars!' roept Luna. En ze stampt naar buiten. Lars blijft met een naar gevoel achter. Hij doet wat hij altijd doet, maar het voelt niet fijn. Hij wil het goedmaken met Luna, maar daarvoor moet hij ... naar buiten! In het bos zoekt hij naar Luna. Hij kan haar niet vinden, maar hoort van alle andere dieren dat ze heel dapper is. Ze vertellen Lars wat Luna zo dapper maakt. Om haar te vinden, moet Lars deze dingen misschien ook maar doen. Dat doet hij en zo komt hij, ontzettend dapper, bij Luna aan. Lars heeft zijn angst overwonnen en vanaf nu beleven ze alle avonturen samen!

Een klein beetje dapper is een mooi, lang verhaal met prachtige illustraties. Het neemt je echt mee naar het bos en laat je voelen wat Lars voelt. De kinderen zullen zien dat je veel kan bereiken, als je het maar probeert. Een positieve boodschapt die de laatste tijd veel in mijn groep klinkt: je kunt het in ieder geval proberen.

De grote boze brul
Jonny Lambert - Veltman Uitgevers

De grote boze brul

Welp is boos, zo boos. Hij ontploft bijna! Boos loopt hij weg. Hij komt langs de andere dieren, die hem allemaal willen helpen met zijn boosheid om te gaan. Ze vertellen wat zij doen als ze boos zijn. Welp probeert het, maar het helpt niet. Het is zelfs stom! Tot hij bij baviaan komt. Hij heeft een goed idee:
'Adem in, adem uit en tel dan langzaam tot elf.
Trek heel veel gekke gezichten en de boosheid verdwijnt vanzelf!'

En dat helpt!

De grote boze brul is een heel leerzaam prentenboek over boosheid. Het helpt kleuters te zien dat het normaal is om wel eens boos te zijn, maar ook dat het fijn is als je boosheid weer verdwijnt. Hoe je dat doet, vertellen de dieren je. Een aanrader om in je collectie te hebben!

Ik ben niet mopperig
Steve Smallman en Caroline Pedler - Veltman Uitgevers

Wat een prachtige illustratie op de voorkant van Ik ben niet mopperig. Dit boek sprak me dan ook meteen aan. Daarbij, mopperende kleuters hebben we allemaal wel eens in de groep. Dit is dus een prentenboek met een herkenbaar onderwerp!

Aan de rand van het bos woont een mopperige muis. Hij is de knorrigste, brommigste muis van het hele bos. Maar dan ziet hij een verdrietige das die haar mama kwijt is. Muis besluit te helpen met zoeken en komt onderweg in het bos allerlei dieren tegen. Ze willen allemaal helpen en gaan mee op pad, maar dan staan ze ineens oog in oog met een wolf. Samen lukt het ze de wolf te verjagen en de mopperige muis, die steeds minder mopperig wordt, heeft nieuwe vrienden. Dat maakt hem blij! Misschien is hij nu wel nooit meer die mopperige muis!

Dit verhaal laat kinderen zien dat het fijn is om vriendjes te hebben. Vrienden kunnen elkaar helpen, zorgen voor elkaar en van vrienden word je blij!
De illustraties hierbij zijn lief en hartverwarmend. Al had je zelf een mopperige bui, van deze illustraties word je vrolijk.

Eén ding
Lauren Child - Veltman Uitgevers

Eén ding tellen kleuters

Dolenthousiast waren de kleuters toen ze dit boek in de klas zagen staan. Ik reageerde verbaasd: 'kennen jullie dit boek?' 'Jaaa, dat is van Charlie en Lola!' riep iedereen in koor. Deze twee schijnen op tv te komen. Ik, nooit voor 20u naar de tv kijkend, had geen idee ;), maar zo'n enthousiaste reactie was fijn. De kinderen luisterden dan ook heel geboeid naar dit bijzondere prentenboek over tellen. Het is in alle opzichten bijzonder. Het verhaal (hoe krijg je het bedacht?), de gedachten van Charlie en Lola, de optel- en aftreksommen die gemaakt worden, de felle kleuren en de manier waarop de hoofdpersonen getekend zijn.

Ik vind het super leuk dat een heel prentenboek gewijd is aan tellen. En niet zomaar tellen, nee, tellen voor gevorderden. Als je wilt zelfs tot ziljard. Het eind is ook nog eens heel grappig en hoewel ik er even over na moest denken, snapten de kleuters het meteen. Ik zou nog wel meer boeken van deze twee willen lezen en mijn kleuters vast en zeker ook!

Het verloren boek
Margarita Surnaite - Leopold

Het verloren boek lezen kleuters

Tommie is een konijn dat houdt van buiten spelen en avonturen beleven. Hij houdt niet van lezen. Op een dag vindt hij een boek en wil hij weten waar het vandaan komt.

In het prentenboek Het verloren boek ga je met Tommie op zoek naar de eigenaar van het verloren boek. Margarita Surnaite heeft een warm verhaal geschreven waarin een mooie boodschap zit. Als je verloren bent is het leuk dat je gevonden wordt! Geweldig om te ontdekken hoe het Tommie verandert en dat hij nu verhaaltjes vertelt.
De illustraties zijn prachtig en nodigen kinderen uit om het verhaal in hun eigen woorden na te vertellen. Ze beslaan een hele pagina of er staan enkele illustraties bij elkaar. Er is een goede afwisseling.
Het verloren boek is een mooie aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over verloren en gevonden spulletjes. Wat zijn hun ervaringen?

De wolf komt echt niet
Myriam Ouyessad en Ronan Badel - Gottmer

De wolf komt echt niet

Geweldig! Dit prentenboek over een konijntje en een wolf. Ze zijn vast uit een sprookje gestapt en bedachten een nieuw verhaal. Een spannend verhaal met een heel verrassend eind. Ik kon niet wachten om het aan de kleuters te vertellen.
Ook zij waren meteen geboeid, want een wolf, brrr, spannend! Hij zou het konijntje toch niet vinden en op gaan eten? Wolven spreken kleuters aan. Het zijn de slechteriken, kleuters zijn er bang voor. Een wolf wil je niet tegenkomen. Het konijn uit dit boek vraagt dan ook aan haar moeder wanneer ze slapen gaat: 'Weet je zeker dat de wolf niet komt, mama?' En haar moeder probeert haar gerust te stellen. Maar het konijntje is daar nog niet zo gerust op en vraagt 'Hoe weet je dat zo zeker?' Mama vertelt verder, maar keer op keer blijft het konijn vragen hoe mama dat zo zeker weet. Ondertussen ziet de lezer in de illustraties hoe de wolf vanuit het bos steeds dichter bij de stad komt en uiteindelijk door de stad sluipt, op weg naar de flat van het konijn. Op de laatste bladzijde stapt hij de lift in en wat er dan gebeurt ... (dat verklap ik niet). De kleuters waren verbaasd en na even heen en weer bladeren door het boek, viel het kwartje.

Ik vind De wolf komt echt niet een geweldig verhaal. Je moet het maar kunnen bedenken! De illustraties daarbij zijn fantastisch. Ze verbeelden de gedachten van het konijn en bezorgen de lezer de nodige spanning.

Het konijn, het donker en de koektrommel
Nicola O’Byrne - Gottmer

Het konijn het donker en de koektrommel kleuters slapen donker

Heb jij dat ook weleens? Je bent niet moe en je wilt zeker niet gaan slapen. Wat doe je dan?
Konijn uit het prentenboek Het konijn, het donker en de koektrommel weet het wel. Hij vangt het donker in zijn koektrommel. Zo wordt het geen nacht en hoeft hij niet te gaan slapen. Maar is dit wel een goed idee? Vanuit de koektrommel probeert het donker konijn over te halen om hem weer vrij te laten want er zijn dieren die hem nodig hebben. Konijn heeft zijn bedenkingen totdat hij ziet dat zijn wortels helemaal slap hangen van de hitte. Laat hij nu het donker vrij?

Het konijn, het donker en de koektrommel is een prachtig verhaal dat heel herkenbaar is voor jonge kinderen. Ze zullen het idee van het konijn prachtig vinden, maar ook ontdekken dat dit niet de beste oplossing is. Tot slot openen ze met Konijn de koektrommel in een geweldige uitklappagina: het donker!
De illustraties zijn sfeervol. Fantastisch hoe konijn is weergegeven. Zie hoe hij met grote ogen naar het donker kijkt of hoe hij twijfelend aan tafel zit. Dit is ook een mooie aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over wat zij zouden doen.
Na het lezen van Het konijn, het donker en de koektrommel wil je misschien toch gaan slapen ...?

Wat eet een miereneter?
Ross Collins - Gottmer

Tja, wat zou een miereneter eten? Weet jij het? De miereneter zelf weet het niet. Hij heeft honger en gaat op onderzoek uit. Hij vraagt het aan de luiaard, de toekan, de slang, de krokodil, de vleermuizen, het luipaard en de mieren. De mieren? Als zij de miereneter zien en zijn vraag horen denken ze maar aan één ding: RENNEN! Maar wat de miereneter dan doet? Dat had je vast niet verwacht!

Dit grappige prentenboek heeft korte teksten met volop herhaling. Ideaal voor jongen kinderen dus. Het verhaal is spannend, omdat de lezer verwacht dat de miereneter op een gegeven moment bij de mieren zal komen. Je ziet ze ook al lopen door het hele boek, zelfs op de kaft! Het antwoord ligt gewoon recht voor de neus van de miereneter! De illustraties bij het verhaal zijn duidelijk en eenvoudig, evenals de tekst. Ideaal om even tussendoor voor te lezen, wanneer je zin hebt om te lachen.

Bijbel voor kinderen
Marianne Busser & Ron Schröder, Pieter van Winden - Van Holkema & Warendorf

Bijbel voor kinderen bijbel kleuters

Al jaren heb ik het Nieuwe Testament van deze Bijbel voor kinderen op school staan. Elke week lees ik eruit voor. De kinderen vragen er zelfs om en zijn teleurgesteld als er een week overgeslagen wordt. Ze vinden de verhalen spannend en interessant en luisteren ademloos. Er gebeuren immers wonderlijke dingen.
Wij zijn geen school waar actief iets met geloof gedaan wordt. Toch vind ik het belangrijk dat kinderen dit stukje van onze cultuur mee krijgen. Daarbij zijn de verhalen gewoon hartstikke mooi en valt er uit elk verhaal iets te leren. Daar worden we toch niet slechter van?

Deze Bijbel voor kinderen is een vernieuwde uitgave van het gelijknamige boek dat Marianne en Ron al eerder schreven. In deze bijbel vind je het Oude en het Nieuwe Testament gebundeld. De verhalen zijn toegankelijk, helder en kort. Ze zijn begrijpelijk geschreven voor kleuters, maar ook voor kinderen uit de hogere groepen. Dit boek kan in elke klas voorgelezen worden! En op een school zoals de onze zijn de verhalen ook voor de leerkrachten nog leerzaam! Want wat vieren we nou eigenlijk met Pasen? Wat zijn Hemelvaart en Pinksteren? Dit boek maakt het voor de kinderen (en misschien ook wel voor jou?) begrijpelijk. De mooie, herkenbare illustraties van Alex de Wolf ondersteunen daarbij.

Anders
Sam Loman - Van Goor

prentenboek autisme kleuters groep 3 groep 4 groep 5 Anders

Als je het boek Anders open slaat, zie je portretten van verschillende mensen. De één heeft eczeem, de ander mist een been en weer een ander heeft een kleine neus of dyslexie. Op de volgende bladzijde lees je de tekst: Voor iedereen die anders durft te zijn. Wat een mooie zin! Dat is ook meteen de kern van dit boek. Anders is anders en dat is voor hem heel gewoon. Hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was?

Anders is de hoofdpersoon in dit mooie prentenboek. Anders heeft autisme. In het verhaal lees je wat dat voor Anders betekent. Hij kan bijvoorbeeld niet zonder lijstjes, houdt niet van harde geluiden, fel licht en geuren. Hij houdt niet van veel mensen en van rommel. Hij houdt wel van dino's. Daar weet hij veel vanaf. Anders heeft moeite om vrienden te maken en is liever alleen. Of samen met Skye, zijn hond. Anders doet elke dag hetzelfde, in dezelfde volgorde. Dat vindt hij fijn. Als dat niet lukt, wordt hij verdrietig, bang of boos. Dat heeft Anders even een momentje voor zichzelf nodig. Een lege pagina in het boek! Is Anders nu raar of gek?

In Anders laat Sam Loman op een prachtige manier zien wat er in een kind met autisme omgaat. Heel duidelijk wordt vertelt wat Anders doet, hoe hij zich voelt en waar hij wel en niet van houdt. De boodschap hierbij is dat iedereen wel iets heeft wat anders is. Anders zijn is helemaal niet gek! Een herkenbaar verhaal voor kinderen met autisme of klasgenootjes van deze kinderen. Hoe mooi zou het zijn als de kinderen na het voorlezen van dit verhaal wat meer begrip hebben voor elkaar? Dit boek is zeker ook geschikt voor de middenbouw.

Het grote Rembrandt voorleesboek
verschillende auteurs - Rubinstein

Het grote rembrandt voorleesboek

Dit is een boek voor de bovenbouw. Omdat het zo'n bijzonder boek is en omdat 2019 het jaar van Rembrandt is, breng ik het hier graag onder de aandacht.

Bij elk schilderij van Rembrandt is een officieel, kunsthistorisch verhaal te vertellen, maar tot op de dag van vandaag nodigt hij ons uit onze eigen associaties te maken bij zijn schilderijen, etsen en tekeningen.

Ter gelegenheid van het Jaar van Rembrandt 2019 schreven zeven kinderboekenschrijvers daarom hun eigen verhalen bij bekend en minder bekend werk van een van de grootste kunstenaars van de 17de eeuw. Heerlijke verhalen over de wereld van Rembrandt, geschreven voor nieuwsgierige kinderen.

De verhalen vind je in Het grote Rembrandt voorleesboek. Een ideaal boek voor op school!

Februari 2019

Katten sparen
Lorna Scoble - Lemniscaat

Thuis heb ik een lief, klein ex-zwerfkatje: Blekkie. De kleuters vinden het leuk als ik over haar vertel en soms spelen ze dat ze mijn kat zijn. Toen ik dit nieuwe boek bij uitgeverij Lemniscaat zag, moest ik dat natuurlijk hebben voor mijn klas! Op de vrolijke voorkant van het boek Katten sparen zie je katten in allerlei kleuren en met allerlei uitdrukkingen. Ook Blekkie is erbij, linksonder in de hoek. Ze kijkt boos, kattig, zoals ook mijn Blekkie kan ;).

Katten sparen gaat over iemand die van alles spaart. Vandaag gaat hij of zij katten sparen. Om de katten te lokken, legt de hoofdpersoon een stuk kaas neer. Op de kaas komen muizen af, steeds meer muizen. Muizen houden van kaas. Op de muizen komen katten af, steeds meer katten. Katten houden van muizen. Het zijn katten in allerlei soorten en maten. Pluizige katten, gestippelde katten, dikke katten en dunne katten. Maar dan komt er één wel heel grote, gestreepte kat. En er komen meer grote katten bij. De hoofdpersoon weet niet of hij dat wel zo leuk vindt. Hij besluit iets anders te gaan sparen. Wat dat is, ontdek je in dit leuke kattenboek met prachtige, vrolijke, grappige tekeningen en korte stukjes tekst.

Een kusje voor Krokodil
Sean Taylor en Ben Mantle - Leopold

Een kusje voor Krokodil sprak me aan vanwege de vrolijke, speelse illustratie op de kaft. Een ondeugende krokodil doet alsof hij slaapt, maar kijkt met één oog half open naar een aap die boven hem slingert en hem een kusje wil geven. Spannend! Echt een boek voor mijn kleutergroep.

In Een kusje voor Krokodil spelen Aap, Miereneter en Schildpad leuke spelletjes. Ze hebben dolle pret. Maar wie drijft daar in de rivier? Het is kleine Krokodil. Hij heeft scherpe tanden, gevaarlijke klauwen en een sterke staart. Hij wil ook meedoen en weet een leuk spelletje.
De dieren vinden het hartstikke spannend dat Krokodil meedoet. Kunnen ze hem wel vertrouwen? Krokodil bedenkt het spelletje 'een kusje voor Krokodil'. Hij doet alsof hij slaapt en de dieren moeten hem om de beurt een kusje geven. Stoer vertellen ze dat ze dat wel durven, maar als ze daadwerkelijk aan de beurt zijn, vinden ze het heel eng. De kinderen in mijn groep leefden enorm mee met de dieren en zagen Krokodil langzaam zijn ogen openen. Ze zeiden 'bij de aap wordt hij wakker!' Dat was ook zo, maar wat er daarna gebeurde hadden we niet verwacht.

De illustraties van Ben Mantle zijn vrolijk, helder en geven het verhaal een echte oerwoud sfeer. Ze maken het boek ook heel gezellig. Zo'n boek waar je in de winkel niet omheen loopt. Leuk voor een jungle thema!

December 2018

Het kerstklokje
Rolf Krenzer – De Vier Windstreken

Het kerstklokje

Elk jaar vieren we het kerstfeest. Het kerstverhaal is een prachtig verhaal om te vertellen. In het prentenboek Het kerstklokje ontmoeten we Rachel. Zij vindt op een dag een speciaal klokje. Ze neemt het mee naar een oude vrouw, die haar vertelt dat ze dit klokje op een dag aan iemand anders schenkt. Hierna wordt het kerstverhaal vertelt en lezen we dat Rachel het klokje om de hals van een lammetje bindt en dit dier aan Maria schenkt.
Het kerstklokje is het kerstverhaal zoals Rachel het heeft beleefd. Een warm, ontroerend verhaal dat iedereen wil vertellen en wil horen.
Het verhaal speelt zich af in de winter en de illustraties geven die sfeer aan. Ze zijn prachtig ingekleurd, je blijft er naar kijken!
Laat het houtvuur branden, kruip dicht bij elkaar en lees tijdens de kerstviering Het Kerstklokje. Wie weet hoor jij zacht het geklingel van het klokje in de stal.

De kikker die wilde kraaien
Monique Berndes – De Vier Windstreken

De kikker die wilde kraaien

Kukelekuuuuu!!! Iedere morgen laat de haan van zich horen. Alle dieren vinden dit prachtig, behalve kikker. Hij vindt het maar niks dat de haan zo goed kan kraaien. De volgende morgen laat kikker van zich horen. Alle dieren schrikken en vinden het afgrijselijk. Boos springt hij van het dak en dan zien de dieren iets waar Kikker goed in is.
Ontdek samen met de kinderen in De kikker die wilde kraaien waar kikker jaloers op is en waar hij goed in is. Dit boek nodigt je uit om met kinderen in gesprek te gaan over vaardigheden/eigenschappen waar ze sterk in zijn en die ze minder goed beheersen. Moet je alles goed kunnen?
In het boek komen gevoelens als trots, jaloers zijn, blij en boosheid aan bod. Kinderen zullen deze gevoelens herkennen of ontdekken. Door er samen over te praten gaan ze elkaar waarderen om wie ze zijn!
De illustraties van Jann Wienekamp zijn kleurrijk, de dieren staan mooi op de voorgrond tegen een zachte, wazige achtergrond. In de illustraties is goed te zien hoe de dieren zich voelen.
De kikker die wilde kraaien een mooi prentenboek, dat een goede bijdrage levert aan sociaal emotionele lessen.

Tijger
Barbara de Wolf – De Vier Windstreken

Tijger

Voor alle hondenbaasjes en iedereen die van honden houdt is dit nieuwe prentenboek van Barbara de Wolf een aanrader.
Honden kunnen rennen, vechten, kwijlen, grommen en nog veel meer. Tijger is bijzonder en vanaf het begin blijft het nog even geheim hoe Tijger eruit ziet. 
Op elke bladzijde zie je veel verschillende honden. Ze zijn bijzonder mooi afgebeeld: kleurig , klein, met een jasje of een krulletje. Ze rennen over de bladzijden. Dit nodigt de kinderen uit om naar Tijger uit te kijken. Ze volgen de lijn die over elke bladzijde loopt en die eindigt bij …Tijger.
Leuk aan het boek is dat bij enkele stukjes tekst er een grote uitklappagina is, om de inhoud te versterken. Hilarisch is te zien hoe alle poezen boven in de boom zitten.
Tijger, zo’n hond is er maar één en wat een geluk als jij zijn baasje mag zijn!

November 2018

Het Feestwinkeltje
Marianne Busser en Ron Schröder – Moon

Het Feestwinkeltje

Het begon met Het Letterwinkeltje, daarna werden er nog zes winkels geopend in de stad en nu is daar het achtste winkeltje: Het Feestwinkeltje.
Deze keer opent Jolijn aan het plein een winkel vol feestartikelen. Ze verkoopt de gekste dingen o.a. kunstgebitten, hondendrollen en een mini-poesje dat uit zichzelf plast. Voor een verkleedpartijtje heeft ze kleren, brillen, baarden en snorren. Vaste klant in het winkeltje is een goochelaar, die de kinderen leuke trucjes leert en Jolijn op het eind verrast.

Het verhaal is op rijm geschreven. Dit lokt de kinderen uit om mee rijmen. De illustraties zijn vrolijk, kleurrijk en gedetailleerd. Er valt veel in te ontdekken en jonge lezers worden zelfs uitgenodigd om naar iets te zoeken. Op elke bladzijde staat een lijstje met iets waarnaar ze op zoek mogen.
Het boek geeft leerkrachten inspiratie om de huishoek om te toveren tot feestwinkel en in de klas een feestje te bouwen.
Krijg jij zin in een feestje? Plan dan snel een bezoek aan het Feestwinkeltje van Jolijn!

Kolletje & Dirk
O, kom er eens kijken & O, dennenboom

Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

In O, kom er eens kijken, logeren Kolletje en Dirk bij tante Laetitia in het bos. Ze vertelt dat Sinterklaas een probleem heeft. De Pieten zijn dit jaar niet meegekomen en daarom gaan een heleboel prinsen en prinsessen Sinterklaas een handje helpen. Iedereen die zich als prins of prinses verkleed, mag ook meedoen. Dat vinden Kolletje en Dirk natuurlijk hartstikke leuk en meteen verkleden ze zich. Kolletje tovert met haar toversokken dat ze graag echte kroontjes van Sinterklaas wil krijgen. Samen met tante Laetitia zingen ze de gekste sinterklaasliedjes en zetten hun schoen. Het is een gezellige tijd!

Wat een leuk boek over Kolletje en haar vriendje Dirk is dit weer! Mijn kleuters zijn gek op Kolletje en Dirk en zelf moet ik ook altijd om de verhalen van Pieter Feller lachen. Om Dirk die elke keer als meneer de Jong 'dag, kleine vriendjes', zegt mompelt: 'ik ben niet klein!', om tante Laetitia die vieze sinterklaasliedjes zingt (die ik ook ken van vroeger) en om Patrick Poeptoeter die ook in dit verhaal niet ontbreekt.
Pieter heeft op een ontzettend leuke manier de hele zwarte Pieten kwestie omzeild en er een fantastisch sinterklaasverhaal van gemaakt dat overal voorgelezen kan worden. Met de illustraties van Natascha Stenvert erbij is ook dit weer een geweldig voorleesboek. Een tip voor in de schoen!

In O, dennenboom hebben Kolletje en Dirk een kerstviering op school. Iedereen neemt wat lekkers mee. Daarna gaan ze met opa en oma naar het tuincentrum om een kerstboom uit te zoeken. De Kerstman is er ook en alle kinderen krijgen een cadeautje. Met papa en mama gaan Kolletje en Dirk naar de kinderboerderij. Daar kun je als levende kerststal met de dieren op de foto. Dat is nog niet zo makkelijk. De dieren en ook kleine Keesje, die kindje Jezus mag zijn, werken niet mee. Gelukkig heeft Kolletje haar toversokken.
Op kerstavond komen deze ook goed van pas. Kolletje tovert een witte Kerst. Zou dat lukken?

Ook O, dennenboom is een hartstikke leuk boek met voorleesverhalen over de vrolijke Kolletje en haar vriendje Dirk. Het boek laat verschillende aspecten van Kerstmis aan bod komen. Het kerstdiner op school, dat voor veel kinderen herkenbaar zal zijn. De Kerstman in het tuincentrum en ook de kerststal op de kinderboerderij. Het is echt een verhaal van nu, zoals het kerstfeest nu door veel mensen gevierd wordt. Een leuk en grappig boek met korte verhalen om in de klas voor te lezen tijdens het (fruit) eten of gezellig samen bij de kerstboom.

Billy zoekt een schat
Catharina Valckx - Gottmer

Als Billy een oude schatkaart vindt, ruikt hij avontuur. Samen met zijn trouwe vriend Pierke gaat hij op zoek naar de schat. De zoektocht brengt hen in een verborgen mijn met donkere gangen, griezelige schaduwen en een geheimzinnige deur. Zou de schat misschien daarachter verstopt zitten?

Boeken over schatzoeken doen het altijd goed bij de kleuters. Het is ook zo spannend! Daarom was ik heel benieuwd naar dit nieuwe verhaal over Billy en Pierke.

Billy zoekt een schat is inderdaad een super spannend verhaal! Billy en Pierke verdwijnen onder de grond, in een heuse mijn, met een helm en lamp op het hoofd. Al snel wordt het donker en schrikken ze van een grote spin. Billy zet het op een lopen en ze raken de weg kwijt. Dan komen ze bij het huis van mevrouw mol terecht, waar de schat al jaren blijkt te staan.

Een mooi geïllustreerd verhaal met spanning, maar ook grote vreugde wanneer de schat gevonden is.

14 Muisjes in de winter
Kazuo Iwamura - Clavis

Brr, de winter is koud! Maar in het huis van de familie Muis brandt het kacheltje. En wat komt daar voor een verrukkelijke geur uit de keuken? Een paar muisjes bakken zoete broodjes. Wat zijn de andere muisjes aan het maken? Iedereen is druk bezig.

14 Muisjes in de winter is een sfeervol prentenboek waarin van alles te ontdekken valt. Je neemt het kijkje in het muizenhol en ziet wat de muisjes hier in de winter doen. In het verhaal krijgt de lezer vragen, zoals 'Wie is er een beetje te gulzig? en 'Waar is mama Muis gebleven'?' Vragen waarbij je goed naar de muisjes moet kijken. Wie doet wat? Dit boek kun je daarom meerdere keren bekijken en is ook heel geschikt om lekker in je eentje door te bladeren. Een leuk boek voor in de leeshoek!

Oktober 2018

Griezelbeer
David Walliams en Tony Ross - Clavis

Van David Walliams en Tony Ross heb ik al twee ontzettend grappige prentenboeken: De superreuze vervelende olifant en Het eerste nijlpaard op de maan. Er is weer een nieuw boek van dit duo verschenen: Griezelbeer. Ik ben benieuwd!

Hilarisch en vlot geschreven is mijn eerste reactie na het lezen van Griezelbeer. Het verhaal is zo grappig en er gebeurt zo veel! Het houdt je geboeid van het begin tot het eind. Niet alleen kinderen zullen schudden van het lachen, ook voor volwassenen is het boek erg leuk! Met handige en de meest rare weetjes tussendoor leer je ook nog wat bij tijdens het voorlezen van dit boek. In het verhaal zit veel herhaling, wat de kleuters erg leuk zullen vinden. Daarbij is het verhaal, naast leuk en maf, ook heel leerzaam. Tussen de regels door leren de kinderen dat het ijs op de Noordpool aan het smelten is, dat er bruine en witte beren zijn, dat mensen vaak afwijzend reageren op een vreemdeling, dat het best fijn is om gewoon vriendschap te sluiten en dat het helemaal niet uitmaakt hoe je eruit ziet.

De illustraties zijn al even grappig als het verhaal en de tekst is in allerlei lettertypes en -groottes weergegeven. Het maakt het boek ontzettend speels. Dit is een prentenboek dat nooit zal vervelen. Je moet het gewoon zelf even lezen :)!

Ik hou ook van mij!
Daniëlle Schothorst - Clavis

Weer zo'n prachtig prentenboek met een sociaal-emotioneel thema. In Ik hou ook van mij! zien kinderen dat het fijn is om van iemand te houden, maar dat het ook heel belangrijk is dat je jezelf leuk vindt. Als van jezelf houdt, is het ook makkelijker om anderen liefde te geven.

Papa Pluis en Pluisje zijn twee eekhoorns. Ze houden ontzettend veel van elkaar. Maar dan zegt papa op een dag dat hij ook van zichzelf houdt. Pluisje schrikt. Als papa van zichzelf houdt én van Pluisje, dan houdt hij van allebei de helft. Dat is toch minder dan helemaal alleen van Pluisje. Het maakt Pluisje heel verdrietig en boos. Papa legt Pluisje uit dat hij van zichzelf houdt om wie hij is en vraagt of Pluisje zichzelf ook aardig, mooi, lief en grappig vindt. Pluisje bedenkt dat hij zichzelf best leuk vindt zoals hij is. Ineens beseft hij dat hij óók van zichzelf houdt. Van zichzelf én van papa Pluis.

'Ik hou ook van mij!
En met jouw houden van erbij ...
Ben ik super, superblij!'

Dit lieve prentenboek is heel fijn om in de klas te gebruiken. Het geeft aanleiding tot een gesprek over 'houden van'. De illustraties bij het verhaal zijn erg mooi. Ze geven de sfeer van het verhaal goed weer. Als Pluisje verdrietig is, worden er sombere kleuren gebruikt en als Pluisje weer straalt, worden de kleuren lichter.

Ik hou ook van mij! is een mooie aanvulling voor de boekenkast op school.

Mijn vriend de heksenkat
Sanne Miltenburg - Clavis

Naast mij ligt mijn zwarte kat lekker te slapen. En naast mij ligt het nieuwste boek van Sanne Miltenburg: Mijn vriend de heksenkat.

Als ik het boek opensla zie ik meteen de tekst 'Happy Halloween'. Leuk! Halloween staat voor de deur en de kleuters staan te popelen om Halloween te vieren. Ze hebben zelf bedacht dat ze een Halloweenfeest willen op school. Fijn, daarbij gaat dit boek goed van pas komen.

In Mijn vriend de heksenkat staat er op een avond een kat voor de deur van Noah. De kat is gevlucht voor zijn baasje. Zij is een heks. De kat moet altijd dingen voor haar stelen bij mensen, maar heeft daar helemaal geen zin meer in. Noah neemt de kat in bescherming, maar al snel staat de heks op de stoep. Ze eist de kat terug en er ontstaat een spannend gevecht. Hoe zal dit aflopen?

Mijn vriend de heksenkat is een super spannend boek over een heks, een zwarte kat, toverdrankjes, toverspreuken en Halloween. De illustraties zijn erg mooi. Door het kleurgebruik wordt de sfeer van Halloween goed neergezet. De illustraties zijn donker, mysterieus, soms eng en ook liefdevol wanneer het verhaal goed afloopt. Noah en de heksenkat worden dikke vriendjes!

Dit boek gaat 31 oktober mee naar school!

Vos wil naar de maan
Floor Tinga - Clavis

Vos is verdrietig. Hij mist zijn papa. Als een warme deken op een koude nacht. Misschien is papa op de maan ... Vos gaat op zoek. Zal hij papa vinden?

Vos wil naar de maan is een aangrijpend prentenboek over verlies. Wat mist Vos zijn papa! Vos heeft mooie herinneringen aan zijn papa, maar zonder hem is alles anders. Daarom besluit Vos naar hem op zoek te gaan. Dat lukt niet, maar Vos komt onderweg Duif tegen. Duif helpt Vos en even later delen ze samen iets moois. Het maakt het leven van Vos weer een beetje lichter.

De illustraties bij dit verhaal zijn sober en passen goed bij het thema. Een mooi prentenboek dat aanleiding geeft tot een gesprek over verlies.

Ridder Tim is een beetje jaloers
Judith Koppens & Eline van Lindenhuizen - Clavis

Tim is een stoere jongen die graag een ridder wil zijn: Ridder Tim. Daarom loopt hij in zijn ridderkleding. Tim maakt dingen mee die elke kleuter meemaakt. Er zijn al verschillende prentenboeken over hem verschenen. In het nieuwste boek Ridder Tim is een beetje jaloers staan de thema's vriendschap en jaloezie centraal.

Ridder Tim heeft een vriendinnetje: Saar. Samen met Saar gaat hij naar de speeltuin. Max is ook in de speeltuin. Saar reageert enthousiast en gaat met Max op de schommel en op de wip. Ze hebben veel plezier. Ridder Tim staat er beteuterd bij. Vindt Saar hem niet meer aardig? Ridder Tim probeert van alles om haar aandacht te trekken. Maar dat lukt nog niet zo. Wat moet hij doen?

Ridder Tim is een beetje jaloers is een mooi verhaal voor jonge kinderen. Het is een perfect uitgangspunt om het over dit onderwerp te hebben. Er zullen zeker kinderen in de groep zijn die dit gevoel herkennen. In dit verhaal ontdekken ze dat het gevoel er eigenlijk niet hoeft te zijn. Je raakt je vriendjes niet zomaar kwijt!

De illustraties bij het verhaal zijn lief, mooi en zacht. Een fijn boek om te lezen en om doorheen te bladeren.

Drakenpost
Emma Yarlett - Veltman Uitgevers

Drakenpost is zo'n boek dat je gewoon niet kunt laten liggen! Draken zijn natuurlijk al cool en stoer en deze draak knalt van de voorkant af. Ik ben benieuwd!

In Drakenpost vindt Alex op een dag een draak. Dat had hij altijd al gewild, maar deze draak was wel erg groot. Dus schreef Alex een brief naar de brandweer. Zij wisten hier vast wel raad mee. Alex kreeg een brief terug en deed wat de brandweer schreef. Maar toen kreeg de draak honger. Alex schreef weer een brief, deze keer naar de slagerij. En zo ging het verder. Keer op keer vroeg Alex om raad door brieven te sturen en elke keer kreeg hij een brief terug. Tot hij de hulp van zijn beste vriendin inschakelt. Zij heeft een heel goed idee.

Drakenpost is een heel bijzonder boek. In dit boek vind je vijf ontzettend echt lijkende brieven. Ze zitten in stevige enveloppen die je in het boek vindt. De brieven zijn prachtig vormgegeven, met mooie illustraties en leuke lettertypes. Kinderen zullen zeker geloven dat deze brieven echt zijn. De brieven en ook het verhaal zitten vol humor. Daarnaast is het ook een beetje spannend. Wat gaat er gebeuren? Kan Alex de draak houden? Ik weet zeker dat de kinderen dit nieuwe prentenboek geweldig zullen vinden!

De aap met de blauwe billen
Steve Smallman en Nick Schon - Veltman Uitgevers

Wat leuk, een aap met blauwe billen! Dat was een mooi prentenboek voor onze kleurenweek geweest.

Heel lang geleden, toen de wereld nog maar net bestond,
keek een aapje naar de vogels vanaf de grond.
Ze vlogen door de lucht met hun felgekleurde veren.
Wat zijn ze mooi, dacht hij, dat ga ik ook proberen!

In De aap met de blauwe billen vindt een ondeugend aapje een verfdoos. Hij krijgt een briljant idee en gaat ermee aan de slag in het bos waar hij alle dieren maar saai vindt. De giraffen, de zebra's, de beren, de luipaarden ... allemaal zijn ze even saai als een olifant: grijs. De dieren worden opgepimpt terwijl ze slapen. Maar als de dieren het aapje ontdekken, zijn ze boos en pakken hem terug. Zijn gezicht wordt rood, wit en blauw gekleurd en tenslotte zijn zijn apenbillen aan de beurt!

De aap met de blauwe billen is een grappig prentenboek over kleuren en ondeugend zijn. Het verhaal is op rijm geschreven, wat maakt dat het lekker leest. De illustraties zijn groot en vrolijk. In dit bos wil jij ook wel wonen. Als je maar geen kleurtje krijgt!

Poes & Snoezie stop de tijd
Belinda Jordens en Marloes Kemming - De Vier Windstreken

Heb je zin om even in een fantasiewereld te duiken en alles te kunnen doen waar je zin in hebt? Duik dan in dit grappige prentenboek Poes & Snoezie stop de tijd! Hierin laten Poes en Snoezie een heel bijzonder trucje zien: Eén ... Twee ... Drie ... Stop de tijd!

De tijd staat stil, de hele wereld bevriest, behalve Poes en Snoezie. Het is tijd voor kattenkwaad!
De twee vriendjes pakken het lekkere ijsje uit de hand van een meneer, verven de boerderijhond Boris roze, zetten in alle huizen de radio aan, verzetten de wijzers van de klok op het plein, maken rommel in het huis van de Siamezen en stelen vis bij de visboer. Niemand die iets in de gaten heeft ... tot de tijd weer gaat lopen.
Dit prentenboek is echt hilarisch. Alles mag en alles kan. De illustraties daarbij zijn geweldig. Ze zitten vol humor, zijn heel vrolijk en er valt zoveel in te ontdekken! Een boek om even bij weg te dromen.

Edison – Het mysterie van de muizenschat
Torben Kuhlmann – De Vier Windstreken

Na Lindbergh – Het grote avontuur van een vliegende muis en Armstrong- De avontuurlijke reis van een muis naar de maan is nu het derde boek verschenen van Torben Kuhlmann Edison – Het mysterie van de muizenschat.
Het zijn bijzonder mooie prentenboeken met prachtige illustraties. In dit boek gaan we met de kleine muis Peter op zoek naar de schat van zijn voorvader. Hij krijgt hulp van professor muis. Aan de hand van een stuk papier ontdekken ze samen dat het schip waarmee zijn voorvader naar Amerika was gevaren schipbreuk heeft geleden. Het schip moet er dus nog liggen. Ga mee met Peter en duik de oceaan in op zoek naar de verloren schat en ontdek met welke bijzondere uitvinding Peters voorvader de geschiedenis is ingegaan.
Van het begin tot het eind is het verhaal boeiend. Je wordt meegenomen in een avontuur dat je graag wilt meemaken. Het is in kleine hoofdstukjes verdeeld en dat is prettig lezen. Hierbij staan prachtige illustraties waarin alles tot in de kleinste details is weergegeven. Er valt heel veel te ontdekken en je wordt uitgenodigd om hier zelf wat bij te vertellen.
Achterin het boek staat wat informatie over de uitvinding van het licht en over Edison. Altijd interessant.
Edison – Het mysterie van de muizenschat is een boek voor kinderen die graag de geschiedenis in duiken en meer willen weten over geweldige uitvindingen.

Jeppe krijgt een vriend
Jan Braamhorst – De Vier Windstreken

Wanneer je het boek openslaat, word je al verrast door een mooie illustratie. Dit zijn Jeppe en vogel Ko. Het verhaal begint op een eiland. Daar woont Jeppe, die goed voor zich zelf zorgt en zich niet hoeft te vervelen. Toch voelt hij zich soms alleen. Op een dag landt vogel Ko op het strand. Ze worden beste vrienden en doen gezellige dingen met elkaar. Blijft dit goed gaan? Ontdek in dit prachtige prentenboek dat je vriendschap moet koesteren en dat je dat aan elkaar laat zien.
Het verhaal is voor jonge kinderen duidelijk en staat in kleine stukjes op de bladzijden. De bijbehorende illustraties zijn kleurrijk en laten zien wat het verhaal vertelt. Enkele zijn paginagroot en dat zorgt voor een mooie afwisseling. Aan de hand van deze illustraties kunnen jonge kinderen het verhaal navertellen. Daarnaast vallen er leuke kleine dingen in te ontdekken of kunnen de kinderen gaan tellen: zie je de stapel vissen die Jeppe voor Ko klaarmaakt? Of tel eens de kroppen sla die Ko in zijn kruiwagen heeft.
Jeppe krijgt een vriend een prentenboek waarin kinderen leren hoe waardevol een vriendschap is.

September 2018

Aadje Piraatje en zijn grote vrienden
Marjet Huiberts & Sieb Posthuma - Gottmer

Aadje Piraatje is een lief, klein piraatje en er zijn al heel wat boeken met zijn avonturen verschenen o.a. Aadje Piraatje viert feest, Aadje Piraatje en de stoomboot en Aadje Piraatje kan al lezen.
In het kader van de Kinderboekenweek met het thema vriendschap zijn de drie leukste en vrolijkste vriendschapsverhaaltjes gebundeld in het boek Aadje Piraatje en zijn grote vrienden.
Het boek is klein van formaat en ligt dus handig in de handjes van jonge kinderen. De drie verhaaltjes zijn leuk en op rijm geschreven. De vrienden, Jan-zonder-hand, Joop-houten-poot en de anderen spelen een grote rol. In Zwemles leren ze Aadje Piraatje zwemmen en in Zusje trekken de piratenvrienden een jurkje aan, zodat Aadje een zusje heeft om mee te spelen. Tot slot is Aadje jarig en zingen al zijn vrienden hem toe! Het is een vrolijke boel.
De illustraties van Sieb Postuma zijn stoer en helder van kleur. Hij gebruikt maar enkele kleuren, maar die zorgen wel voor stoere prenten bij het verhaal.
Aadje Piraatje en zijn grote vrienden , een tip voor de Kinderboekenweek 2018.

Het raadsel van de reuzen dino's
Mack - Clavis

dino's kleuters

Wow! Weer een nieuw boek over dino's. Dat zullen de kinderen uit mijn klas leuk vinden! Dit boek is verschenen in de WOW-reeks van Clavis informatief. Het eerste boek uit deze reeks is Ik kan toveren en gaat over magische planten en dieren. Bij dit boek schreven we een plusproject voor Kleuteruniversiteit.

Dit prachtige, informatieve boek is geschreven door Mack. Ik houd van zijn boeken. Ze zijn zo mooi! Geweldige natuurfoto's, grappige illustraties tussendoor, mooie lettertypen die zorgen voor een speels karakter en super interessante stukken tekst. Zijn boeken zijn ook voor leerkrachten hartstikke leuk om te lezen ;). Dit boek, waarin je alles te weten komt over dino's, is opgedeeld in hoofdstukken. Eerst zie je welke dieren er voor de dinosaurussen al waren. Daarna lees je over de grootste dino's, de gevaarlijkste, dino's met 'wapens', dino's die konden vliegen, dino's die konden zwemmen en de meest bijzondere dino's. Ook zie je de sporen die de dinosaurussen achtergelaten hebben. Het boek eindigt met de dieren die na de dino's kwamen en de dino's van vandaag. Zo bevat dit boek veel informatie over dinosaurussen. Een must-have voor de schoolbibliotheek en wat zo leuk is, verschillende groepen kunnen van dit boek genieten. Van kleuters tot kinderen uit de bovenbouw.

Wil je meer lezen van Mack? Bekijk dan ook de reeks 'Wondere Wereld' eens. Hierin zijn boeken over o.a. landen van de wereld, wilde dieren, babydieren, Nederland, grootse gebouwen, het bos, het weer en sterren en planeten verschenen.

André het astronautje - Hoe word je astronaut?
André Kuipers en Natascha Stenvert - Fontaine uitgevers

André het astronautje

In mijn lokaal staan enkele boeken over André het astronautje in de leeshoek. De kinderen pakken ze regelmatig om erdoor te bladeren. Nu is er een nieuw boek over dit astronautje verschenen: Hoe word je astronaut?

André het astronautje en de Astromuis krijgen bezoek van neefje Max en nichtje Mia. Ze willen graag weten hoe je een goede astronaut wordt. Moeten ze hoog durven klimmen? Goed kunnen sporten? André neemt ze mee naar een bijzondere plek en verklapt daar een geheim ...

Wat een interessant boek is dit! Kleine astronauten zullen hier zeker van genieten. Je leest wat je moet kunnen en weten om een astronaut te worden. Heel handig als dit je toekomstdroom is of als je meer over de ruimte wilt weten. Wat bijzonder is: André Kuipers, onze eigen astronaut, heeft dit verhaal zelf bedacht en put daarmee uit eigen ervaring.
De illustraties van Natasche Stenvert zijn vrolijk, speels en vaak pagainagroot. Ze geven het boek een gezellige uitstraling. Tijd om het thema 'ruimte' in te plannen!

Kolletje & Dirk – Kom erbij!
Pieter Feller & Natascha Stenvert – Luitingh-Sijthoff

Speciaal voor de Kinderboekenweek is er een nieuwe Kolletje & Dirk verschenen: Kolletje & Dirk – Kom erbij!
In dit boekje staan vier verhaaltjes waarin Kolletje met haar vriendje Dirk nieuwe avonturen beleeft en waarin het thema van de Kinderboekenweek centraal staat. De verhaaltjes spelen zich af in het park. Daar ontmoeten ze een zwerver en nodigen hem uit om bij hen op de bank te komen zitten. Kolletje en Dirk klimmen in het klimrek en houden een picknick met alle vriendjes en vriendinnetjes. Ook deze keer loopt niet alles perfect en is het Kolletje die met haar spreuk Katharina Orselia Laetitia alles redt!
Bij de verhaaltjes staan kleine, vrolijke, gekleurde illustraties. Bijzonder is dat er ook enkele kindertekeningen in staan. Deze zijn gemaakt door Ella van 5 jaar.
Kleuters zijn dol op Kolletje omdat de verhaaltjes zo herkenbaar zijn, het zijn avonturen in de belevingswereld van de jonge kinderen.
Kom erbij!, dan gaan we samen met Kolletje en Dirk het park in.

Het mooie dorpje Mooiezon
Edward van de Vendel & Suzan T’Hooft - De Eenhoorn

Het mooie dorpje Mooiezon

Ga je mee een kijkje nemen in het dorpje Mooiezon? Daar wonen heel veel dieren, o.a. Beer, Das, Wasbeer, Bever en Giraf. Het is daar heel gezellig want iedereen helpt en is er voor elkaar. Maar dan is er een groot feest en vraagt Miereneter zich af wat Grote Slome Panda doet voor zijn vrienden. Zijn vrienden weten daar wel een antwoord op, maar wat doet Miereneter? Dat ontdek je snel tijdens je bezoek aan Mooiezon.

Het mooie dorpje Mooiezon is een prachtig prentenboek waar het thema vriendschap centraal staat. Je hoeft niet altijd fysiek iets te laten zien om een vriendschap op te bouwen.
De illustraties zijn kleurrijk en er valt veel in te ontdekken. Bijzonder is dat de dieren gekleed zijn als mensen en alles doen wat mensen ook doen. Dat maakt het voor de kinderen heel herkenbaar.
Het mooie dorpje Mooiezon een boek voor urenlang kijk – en leesplezier.

Baas van iets groots
Nelleke Verhoeff - De Eenhoorn

Baas van iets groots

Zou jij de baas van iets willen zijn? Muis wel, als hij in het circus ziet dat de leeuw alles doet wat zijn circusbaas roept. Maar Muis ontdekt dat het niet zo eenvoudig is om baas te worden. De maan, de bomen, de wolken en zelfs de zee doen niet, wat Muis zegt. Teleurgesteld zit hij op het strand. Gelukkig is daar mier. Kan hij zorgen dat Muis baas wordt van iets groots. Ontdek dit in het leuke prentenboek Baas van iets groots.

Als je aan kleuters vraagt waar ze de baas van willen zijn, roepen ze enthousiast van school of thuis. Het is leuk om daarna samen dit boek te lezen en te zien dat Muis de baas kan zijn over kleine mieren, die iets groots maken. Het verhaal is vlot voor te lezen en staat in kleine stukjes bovenaan de bladzijden. De illustraties vullen het verhaal aan, ze zijn eenvoudig en Muis springt er lekker uit met zijn rode oren en laarsjes.
Baas van iets groots... waar zou jij de baas van willen zijn?

Het stuur van tuur
Riet Wille – De Eenhoorn

Het stuur van Tuur

Het uur bij tuur is het eerste boek met Vik en buurman Tuur in de hoofdrol. Nu is het tweede boek verschenen Het stuur van tuur. Grappig is dat dit boek een dwarsligger is.
We zien Vik naar school toe gaan en beweeglijk in de klas zitten. Daar droomt hij van Tuur, die hem met een bijzonder vervoermiddel van school afhaalt. Wat dat is laat hij ons raden met een vrolijk rijm in een lichte “droomwolk”.
Het verhaal bestaat uit korte zinnen op rijm bedoeld voor beginnende lezers. Alle klanken komen in korte woorden aan bod. Af en toe worden enkele woorden meerdere keren herhaald of staan in een andere kleur gedrukt. Dit maakt het geheel speels.
Naast het verhaal staan er leuke zoekopdrachten in het boek. Weet jij de spin te vinden op het blad of het konijn in bad?
Ook leer je op een speelse manier enkele onderdelen van een fiets kennen en kijk je naar de verkeersborden die op de stoep worden gezet.
De illustraties bieden ook mogelijkheden. Ze zijn kleurrijk en er zitten grappige details in verwerkt. Er kan van alles geteld worden en de woordenschat wordt flink uitgebreid.
Het stuur van tuur een boek wat meer biedt dan alleen maar lezen!

Augustus 2018

Opa en oma Oelewapper en de geheime vrienden
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

Opa en oma Oelewapper en de geheime vrienden

Wat fijn! Een voorleesboek voor de Kinderboekenweek van Marianne Busser en Ron Schröder. De laatste jaren schreven zij elk jaar een passend verhaal bij het thema van de Kinderboekenweek, met elke keer opa en oma Oelewapper in de hoofdrol. Deze keer gaat het verhaal natuurlijk over vriendschap. Opa en oma Oelewapper hebben 100.000 euro gewonnen. Maar wat moet je met zoveel geld als je alles al hebt? Anderen helpen natuurlijk!

Dit verhaal van Marianne en Ron is weer zó grappig! Tijdens het lezen heb ik regelmatig moeten grinniken. Ik ben benieuwd wat de kleuters van de grapjes vinden. Daarnaast is het verhaal ook lekker vrolijk, je wordt er echt blij van. Alsof je even in een wereld bent waarin alles kan en waarin alles altijd goed komt. De illustraties van Ivan en Ilia zijn ook heel vrolijk en net zo humoristisch als het verhaal zelf. Een leuk voorleesboek voor de Kinderboekenweek!

Allemaal vriendjes
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

Allemaal vriendjes

Nog een boek voor de Kinderboekenweek van Marianne en Ron: Allemaal vriendjes. Dit is een boek vol leuke versjes. Ik weet nog dat de kleuters vorig jaar, toen het thema 'griezelen' was, heel erg genoten hebben van de versjes die Marianne en Ron toen schreven. Nu gaan de versjes natuurlijk over vriendschap.

Wat leuk! Als je het boek openslaat lees je het eerste versje. Dit versje gaat niet alleen over vriendschap, maar ook over boeken. En dat is juist waar de Kinderboekenweek om draait. Fijn dat daar aandacht aan besteed wordt. De andere versjes gaan over hechte vriendschappen, maar ook over verdrietige onderwerpen als gepest worden, ruzie maken, een vriendje dat niet aardig voor je is en alleen zijn. En wat dacht je van een kinderfeestje, waar meer dan honderd kinderen komen? Dat is toch echte vriendschap? Grappige, serieuze en troostende versjes wisselen elkaar af. Ze zijn prachtige geïllustreerd door Mark Janssen. Hij heeft veel versjes een grappig tintje gegeven. Een feest om naar te kijken!
Dit leuke boek is voor maar 4,99 verkrijgbaar. Dat kun je toch niet laten liggen ;)?

Samen naar school
Annemie Vandaele & Carolien Westermann - Clavis

Leuk, een nieuw boek voor het nieuwe schooljaar!
Wasbeer gaat na een lange vakantie weer terug naar school. Hij vindt het spannend en krijgt pijn in zijn buik. Mama stelt hem gerust. Nieuwe dingen kunnen ook heel fijn zijn. Ze geeft hem een doekje met een stoere wasbeer in ridderpak. Een wasbeer die alles durft.
De juf staat de kinderen al op te wachten. Al snel voelt school weer vertrouwd en heeft wasbeer een fijne dag met de juf en zijn vriendjes. Natuurlijk gaat hij morgen terug!

Wat is Samen naar school een herkenbaar prentenboek! Elke keer weer hebben er kinderen na een vakantie moeite om naar school te komen en elke keer weer hebben ze, na een moeilijke momentje, een heel fijne dag. Dit boek lees ik graag aan ze voor om ze gerust te stellen. Meteen de eerste schooldag in de kring. De illustraties dragen zeker bij aan dat geruststellende gevoel. Ze zijn zo zacht, zo lief. Ze laten je even wegdromen van de werkelijkheid en ze laten je zien dat je niet de enige bent met dit gevoel.

Samen naar school gaat alvast mijn schooltas in!

Waar is Ploef?
Mieke van Hooft & Eline van Lindenhuizen - Clavis

Wat een fijne dag! Nina was op het strand. Samen met papa en mama. En knuffel Ploef. Maar als ze thuis in bed kruipt, schrikt Nina plotseling op. Ze is Ploef vergeten!

Waar is Ploef? gaat over het kwijtraken van je liefste knuffel. De angst van elk kind. Als klein kind was ik ook zo bang dat ik mijn knuffel zou vergeten als we op vakantie waren. Daarom mocht hij vaak thuisblijven, veilig in mijn eigen bed.

In Waar is Ploef? is Nina een dagje op het strand. Ze heeft het er heel leuk. Ze bakt taartjes, bouwt een zandkasteel, tovert papa weg onder het zand en spettert mama nat. Haar ijsbeer Ploef ligt ondertussen lekker onder de parasol.

Het verhaal is heerlijk zomers. Je waant je even op het strand. Maar ... door de titel weet je al wat er gaat gebeuren en wacht je vol spanning af wanneer Nina Ploef kwijtraakt en of ze hem terugvindt. Het verhaal is herkenbaar en door de illustraties van Eline van Lindenhuizen ook heel lief. Haar illustraties herken je meteen. Ze zijn zacht van kleur, vriendelijk en gewoon prachtig.

Een prentenboekentip voor de zomer en voor alle knuffelvriendjes.

Juli 2018

Wat een beestenbende!
Susanna Isern – De Vier Windstreken

boeken kleuters

Het begint allemaal op de dag dat Pien tegen alles 'nee' besluit te zeggen. Ze doet alles wat ze maar wil, 'nee' zeggen vindt ze leuk. Dat er ondertussen een flinke bende ontstaat in huis, dringt tot Pien niet meteen door. Totdat een flinke wind in haar kamer haar wakker maakt. In haar kamer ligt een snurkende leeuw. Hij is niet alleen. Het hele huis is verandert in een jungle. Geschrokken loopt Pien van de ene kamer naar de andere, tot ze naar buiten rent. Daar ziet ze in het water dat ze een staart heeft gekregen. Geschrokken en in paniek rent ze de jungle door en komt onderweg verschillende spulletjes van haar tegen. Allemaal troep die opgeruimd moet worden. Moe valt Pien in slaap. Wanneer ze de volgende ochtend wakker wordt, blijkt dat alles een droom is. Wat is Pien blij. Ze besluit haar rommel snel op te ruimen!
Wat een hilarisch prentenboek is Wat een beestenbende! Kinderen zeggen graag 'nee', wanneer ze ergens geen zin in hebben. In dit verhaal zien ze veel herkenning en wordt de spanning goed opgebouwd. Langzaam wordt het een hele beestenbende in huis en vragen kinderen zich af wanneer Pien ontdekt dat ze hier zelf iets aan kan doen.
Grappig zijn de illustraties: de beren die zich optutten en aankleden, het grote nijlpaard in bad en de beesten die zich in de keuken bevinden. In elke kamer van het huis is wel een dier. De illustrator Rocio Bonilla heeft er veel humor in gestopt.
Durven jouw kinderen nog 'nee' te zeggen, na het lezen van dit prentenboek?

Niet verklappen!
Tom Booth – Van Goor

boeken kleuters

Psstt, niet verklappen … wanneer je dit boek in handen krijgt heb je een geheim boek te pakken. Vanaf de eerste bladzijde word je al meegenomen in het verhaal. Er wordt aan de lezer gevraagd hoe ze aan het boek zijn gekomen. Blijkbaar heeft iemand het geheim van dit boek verklapt. Maar wie is het? Verschillende dieren passeren de revue, maar geen van deze dieren heeft iets verklapt. Maar dan verschijnt olifant. Hij heeft een geheim dat hij graag wil delen. Is dat het geheim van het boek?
Wat een leuk prentenboek is Niet verklappen! Het is zo herkenbaar voor kinderen. Zij houden van geheimpjes en vinden het moeilijk om deze voor zich te houden, ze vinden het vaak prettig om deze met andere te delen. Op een grappige manier staat dit onderwerp in dit prentenboek centraal en kan het als inleiding dienen voor een gesprek over geheimpjes.
De illustraties zijn eenvoudig en kleurrijk. Op elke pagina komen ze goed tot hun recht en zorgen ze voor de juiste sfeer.
Psstt, niet verklappen hoor, maar dit boek ga ik vaak voorlezen!

Mijn grote vriend Leeuwwitje
Jim Helmore & Richard Jones – Querido

boeken kleuters

Op de voorkant van dit prentenboek is de vriendschap al te zien. Een vriendschap tussen een meisje en een witte leeuw. En dat deze vriendschap waardevol is, lees je in dit prentenboek van Jim Helmore & Richard Jones.

Caro en haar moeder zijn net verhuisd naar een huisje boven op de heuvel, waar binnen alles wit is. Elke dag gaat Caro op onderzoek uit. Op een dag ontmoet ze op zolder een leeuw, zo wit als sneeuw. Vanaf die dag is Caro niet meer alleen, ze worden dikke vrienden en doen verschillende dingen samen.
Caro heeft geen andere vrienden nodig of toch wel? Leeuwwitje zorgt ervoor dat Caro met andere kinderen bevriend raakt en ook met hen plezier heeft.
Caro’s moeder nodigt haar vrienden op een dag uit voor een schilderfeest. Alle muren krijgen een kleurtje, niks is meer wit. Ook Kan Caro Leeuwwitje nergens meer vinden totdat het buiten begint te sneeuwen …
Mijn grote vriend Leeuwwitje is een hartverwarmend prentenboek over vriendschap. Een vriendschap tussen een dier en een kind, wat heel herkenbaar is voor kinderen en hen laat nadenken over de vriendschappen die zij hebben. Wat doe je met vrienden en waarom zijn ze zo belangrijk?
Voor de illustraties zijn zachte pastelkleuren gebruikt, deze stralen een warme sfeer uit. Prachtig is te zien hoe de witte leeuw voor de witte wand staat.
Mijn grote vriend Leeuwwitje past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2018: Vriendschap, Kom erbij! en nodigt uit om samen over dit thema een gesprek te hebben.

Juni 2018

Sneeuwwitje
Efteling en Van Goor

Sneeuwwitje

Van de Efteling en uitgeverij Van Goor heb ik Roodkapje al in mijn boekenkast staan. Van dit prachtige prentenboek was ik zo onder de indruk, dat ik heel benieuwd naar Sneeuwwitje was.

Sprookjes blijven mooi. Kleuters zijn er altijd zo van onder de indruk en met het thema 'sprookjes' in je kleutergroep kun je helemaal los gaan. Daarom zijn een aantal sprookjesboeken in je boekenkast erg fijn.
Dit verhaal over Sneeuwwitje is voor kleuters begrijpelijk vertelt. De tekst op de bladzijdes is niet te lang en af en toe wordt er een ander lettertype gebruikt, wat de tekst een speels karakter geeft. Omdat het een prentenboek is, is het verhaal rijkelijk geïllustreerd. Dit spreekt kleuters aan en zorgt ervoor dat ze meteen de wereld van Sneeuwwitje instappen. De illustraties zijn super mooi en nemen je mee naar een magische wereld.

Ik heb zin om weer met het thema sprookjes te starten en dit mooie boek voor te lezen!
En ... ga je in de zomervakantie naar de Efteling? Lees dan zeker Sneeuwwitje, Roodkapje of het derde verhaal in deze reeks: Pinokkio voor.

Maak spaghetti met de Smoezels
Erhard Dietl, Barbara Iland-Olschewski en Stephanie Stickel - De Vier Windstreken

Maak spaghetti met de smoezels

Het laatste smoezelboek dat ik bekeek was De Smoezels vinden een huisdier. De kleuters vonden het erg grappig! Nu is er weer een nieuw boek: Maak spaghetti met de Smoezels. Als dat maar goed gaat!

In Maak spaghetti met de Smoezels vertelt opa Smoezel aan de Smoezeltweeling vol trots over een kookwedstrijd waaraan hij ooit meegedaan heeft. Hij en Lena waren de laatste kandidaten die over waren en kookten in de finale spaghetti. Opa vertelt hoe dat precies ging. Vervolgens zie je op de linker bladzijden het meisje Lena, dat een super gezonde maaltijd bereidt. Bah! Op de rechter bladzijde zie je opa die dat gezonde zó vies vindt en zijn spaghetti zo stinkend en ongewoon maakt als het maar kan. Wie zou er winnen?

Dit boek laat kinderen zien dat gezond eten hartstikke lekker is. Er wordt, als Lena werkt, verteld welke ingrediënten ze gebruikt en wat elk ingrediënt precies is. Daartegenover staat heel veel humor bij het bereiden van opa's spaghetti. Je vraagt je elke bladzijde af wat hij nu weer bedenkt om het gezonde recept van Lena te kunnen overtreffen.

Hmm, ik heb vanavond eigenlijk wel zin in spaghetti! Zal ik die van Lena maken of die van opa Smoezel? De recepten staan achterin het boek, dus dat is handig. Maak spaghetti met de Smoezels is een leuk, luchtig en grappig boek voor kleuters, maar zeker ook voor kinderen uit de middenbouw. Zij kunnen na het voorlezen zelf aan de slag in de keuken!

Rikki aan zee
Guido van Genechen – Clavis

Rikki aan zee

Hoera, het is zomer en het zomerse weer komt er weer aan. Tijd om wat mooie prentenboeken voor te lezen aan mijn kleuters. Rikki aan zee is splinternieuw en gaat de komende week zeker mee naar school.
Rikki gaat voor de eerste keer naar zee. En niet zomaar voor een dagje, nee, hij gaat samen met papa en mama op vakantie. Rikki heef er reuze veel zin in en vraagt telkens of ze er al zijn. Bij zee aangekomen rent Rikki door de duinen en dan ziet hij de zee! Rikki geniet van het water, het strand, de schelpen en de spelletjes die hij met zijn nieuwe vriendinnetje Abril verzint. Het wordt een geweldige vakantie.
Wat leuk dat er weer een nieuw prentenboek over het lieve konijn Rikki is verschenen. De kinderen kennen Rikki inmiddels wel en zullen dit nieuwe avontuur dan ook prachtig vinden. De thema’s ‘zomer’ en ‘strand’ spreken erg aan. Uit mijn klas gaan er regelmatig kleuters naar de zee en er wordt dan in de kring enthousiast over verteld. De kinderen zullen het leuk vinden om hier nu een verhaal over te horen, met mooie, vrolijke en soms grappige illustraties erbij. Ga je mee, met Rikki naar de zee?

Polleke Supermolleke in Peru
Thaïs Vanderheyden – Clavis

Polleke Supermolleke juf Anke

Ik houd ontzettend van reizen en Peru is een land dat nog op mijn lijstje staat. Toen ik zag dat er een nieuw boek van Thaïs Vanderheyden kwam: Polleke Supermolleke in Peru was ik dan ook heel benieuwd. Dit boek moest ik lezen!
Op de voorkant zie je Polleke voor Machu Picchu staan. Een lama kijkt hem lachend aan. In het boek ontdek je hoe Polleke hier gekomen is. Hij is de beste graver van de familie en als mama hem op pad stuurt voor sappige regenwormen, graaft hij zo goed als hij kan. Zo ook deze keer. Hij graaft en graaft en steekt zijn kop boven de grond in Peru. Lama Oscar begroet hem en stelt voor hem rond te leiden op deze allermooiste plek op aarde. Polleke en Oscar komen langs de belangrijke plekken van Peru en Oscar vertelt er van alles over. Zo lees je over het Titicacameer, de stad Cuzco, Colca Canyon en de woestijn van Huacachina. Tot het tijd is om weer afscheid te nemen en Polleke de aarde induikt.
Wat een gaaf prentenboek is dit! Echt iets voor een wereldreiziger 😉. Dit boek lijkt mij vooral heel mooi voor kinderen die op reis gaan naar Peru. Je kunt ze voorbereiden op de reis door dit verhaal voor te lezen en achteraf kun je nagenieten door het boek nog eens te bekijken. Voor oudere kinderen, vanaf groep 4, is het ook een heel geschikt boek. Zij leren door dit verhaal meer over andere landen en over de wereld. Handig voor wereldoriëntatie.

Polleke Supermolleke is het eerste boek in een nieuwe reeks waarin Polleke steeds een ander land bezoekt. Ik ben heel benieuwd naar zijn volgende avonturen en naar de landen die hij gaat bezoeken. Deze wereldreiziger is fan!

Mei 2018

Belle & Boo – Vrienden maken alles leuker
Mark Sperring - De vier windstreken

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is vriendschap. Belle & Boo – Vrienden maken alles leuker past er perfect bij.
Het verhaal begint op een grijze, sombere dag. Deze verandert zodra Belle met Boo komt spelen. Samen gaan ze op reis en beleven bijzondere avonturen. Ze varen o.a. over de zee, duiken de oceaan in, ze houden een wolken-springpartij en temmen een draak. De wereld is leuker als je samen met je vriend bent, ontdekken Belle en Boo.

Voordat je het boek opent, trekt de voorkant al de aandacht. Tegen een matte, blauwe lucht springen de felgekleurde ballonnen eruit. In een mand zitten Belle en Boo. Waar gaan ze naar toe?
Het verhaal is duidelijk en nodigt uit om met kinderen verder te fantaseren over de wereld waar Belle en Boo in belanden.
De illustraties zijn prachtig en zitten vol kleine details. Je raakt niet uitgekeken en ontdekt steeds iets nieuws. Kijk maar eens naar de prent bij ‘de wereld vol verhalen’, daar zijn verschillende sprookjes in te ontdekken.
De prenten zijn sfeervol, er is gebruik gemaakt van warme kleuren.
Belle en Boo nodigen jou uit mee te gaan op hun wonderlijke reis en zorgen ervoor dat jouw dag zonniger wordt.

Twinkel doet een wens
Sarah Warburton & Katharine Holabird - De Vier Windstreken

Elk kind verheugt zich op zijn verjaardagsfeestje. Zo ook Twinkel. Zij is bijna jarig en wil iedereen uitnodigen voor haar feestje. In Twinkel doet een wens komen alle aspecten langs die horen bij het organiseren van een feestje: uitnodigingen versturen, versiering maken en het bakken van een taart. Maar dan raast er een storm door het bos. Kan het feestje van Twinkel doorgaan?

Twinkel doet een wens is een verhaal dat heel herkenbaar is en kinderen meteen aanspreekt. Meisjes zullen er meteen dol op zijn, want zij vinden feetjes iets magisch hebben. Twinkel en haar vriendinnetjes zien er prachtig uit.
Een feestje geven is leuk en er komt van alles bij kijken. In korte, duidelijke zinnen wordt het verhaal verteld. Af en toe wordt er een ander lettertype gebruikt en staan de zinnen ‘speels’ op de pagina.
De illustraties zijn kleurrijk en roze voert de boventoon. Slingertjes, pareltjes en glinstertjes zorgen voor feestelijke prenten en zorgen ervoor dat elk kind er uren naar blijft kijken. Bijzonder is de illustratie aan de binnenkant van de kaft … een tafereel uit het bos, maar nu staan er bij enkele tekeningen woorden.
Twinkel doet een wens is een prentenboek waar elk meisje mee wegloopt!

Op avontuur met boeken
Henk Linskens - Clavis

Roman, of (boeken)Wurm zoals hij genoemd wordt, verzamelt boeken en houdt ervan voorgelezen te worden. Slapen doet hij alleen met een boek onder zijn kussen. Zo beleeft hij dromen en de meest avontuurlijke verhalen.

Wurm neemt je mee in een wereld vol verhalen. Hij laat je zien hoe fijn het is om te genieten van verhalen. Ze nemen je mee naar een fantasiewereld, mee op avontuur. Van die verhalen word je ook vindingrijk en je leert een heleboel.

Op avontuur met boeken laat kinderen zien dat het fijn is om weg te dromen in een boek. Dat je van boeken veel kunt leren en de werkelijkheid even kunt vergeten. De illustraties zijn eenvoudig getekend, maar druk doordat er op sommige pagina's veel tegelijk gebeurt. De kleuren oranje, blauw en wit worden veelgebruikt wat het boek een bijzondere, unieke uitstraling geeft.
Dit is een mooi boek voor de Kinderboekenweek, een boek over boeken.

Benji & de mooiste vlieger
Alan C. Fox en Eefje Kuijl - Clavis

In het winkeltje ziet Benji de mooiste vlieger ooit: enorm groot knaloranje! Maar de vlieger is heel duur. Benji doet allerlei klusjes om de vlieger te betalen ... en dan kan hij eindelijk ermee spelen.

De kleuters waren meteen enthousiast toen ze Benji & de mooiste vlieger in het lokaal zagen staan! 'Juf, lees je dat boek voor?' Bij Benji & de gigagrote pompoen hebben we in de lente een project van Kleuteruniversiteit gedaan, dus de kinderen hadden al kennisgemaakt met Benji en genoten van dit eerste verhaal. Snel gingen ze om mij heen zitten en las ik het verhaal voor. De kinderen waren blij toen Benji de vlieger eindelijk kon kopen. Ze werden enthousiast van het vliegeren en de verhalen over eigen vliegers en vliegeren op het strand kwamen los. Toen Benji zijn vlieger op het eind van het verhaal losliet, schrokken de kinderen. Waarom laat hij de vlieger, waar hij lang voor gespaard heeft, gaan?

De illustraties van Eefje Kuijl spreken de kinderen erg aan. Ze zitten vol kleur en de personen zijn zo lief getekend dat je meteen van ze gaat houden. De kinderen leven met ze mee. De illustraties zijn lekker groot, waardoor ze goed zichtbaar zijn. Een aanrader voor de zomer, dit mooie prentenboek!

April 2018

Prinses Cupcake
Sanne Miltenburg – Clavis

Cupcakes … ze zijn heerlijk met een toefje slaproom en daarop enkele korrels hagelslag. Prinses Cupcake bakt ze in verschillende smaken en snoept van al dat lekkers. Maar op een dag verschijnt daar haar nieuwe juf: juf Ultra. Zij moet niks hebben van al die zoetigheid, ze vindt dat ongezond en verbiedt Prinses Cupcake te snoepen. Ze moet gaan sporten… Maar of Prinses Cupcake het daar mee eens is?

In Prinses Cupcake van Sanne Miltenburg staan snoepen en sporten, ongezond en gezond tegenover elkaar. Op een leuke manier worden kinderen hier alert op gemaakt. Prinses Cupcake, een heerlijk, mollig, vrolijk meisje tegenover een superdunne, slanke strenge juf! De kinderen kruipen in de huid van Prinses Cupcake en volgen haar avontuur. Voor kinderen heel herkenbaar.
Het verhaal heeft spanning (lukt het de prinses de sleutel te pakken?) en slimmigheidjes (het trampolinespringen komt goed van pas, de prinses springt op haar bed om de sleutel te pakken.)
De illustraties zijn lekker zoet. Er is vooral gebruik gemaakt van pasteltinten in roze, geel en blauw. Kleuren die jonge kinderen, vooral meisjes, helemaal fantastisch vinden.

Prinses Cupcake is een heerlijk, zoet boek waar elk keukenprinsesje van gaat smullen, maar zich daarna ook afvraagt of het wel gezond is allemaal?

De grot van Bruine Beer
Yuval Zommer - Lemniscaat

Bij Lemniscaat zag ik De grot van Bruine Beer. Ik was meteen verliefd op de voorkant van dit prentenboek. De stijl van illustreren spreekt me erg aan en het boek heeft tegelijkertijd een vrolijke en rustige uitstraling. Ik ben benieuwd naar het verhaal!

Bruine Beer ontdekt een grot in het bos. Wat fijn, hier kan hij lekker in slapen! Maar dat valt tegen. Bruine Beer draait en draait en kan de slaap niet vatten. De volgende dag wandelt hij langs een dorp. Hij ontdekt dat mensen ook 'grotten' hebben. Maar hun grotten staan vol spullen. Dat is het! Om zich thuis te voelen, moeten er spullen in de grot van Bruine Beer. En dus gaat hij aan de slag. Hij sjouwt en sjouwt, stapelt en duwt ... tot zijn grot vol spullen staat, er niks meer bij kan en Bruine Beer klem zit. Dit is geen goede oplossing, maar wat dan wel?

Ontdek het zelf in De grot van Bruine Beer. Een grappig prentenboek over je thuis voelen en vriendschap met prachtige illustraties en hartverwarmende, humoristische teksten van Yuval Zommer.

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's
Guido van Genechten - Clavis

In Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's maak je kennis met een kip. Een kip? Een doodgewone kip? Nee, het is een dino! De kip voelt zich zwaar beledigd en zal de lezer wel eens vertellen waarom ze een dino is. Ze neemt het fotoalbum van haar familie erbij en laat de lezer kennismaken met de ene na de andere dinosoort. Aan het eind van het verhaal weet je zeker dat de kip een dino is. Toch?

Wat een grappig boek heeft Guido van Genechten weer geschreven! Dit boek heeft een lekker groot formaat en staat vol met weetjes over dino's en prachtige illustraties. Een boek voor echte dinofans. Het eind is verrassend en heel grappig. Je doet het boek dicht met een lach. Dit is een prentenboek dat zeker mee moet naar school. Vooral de jongens uit mijn groep zullen het geweldig vinden!

Draakje Vurig
Josina Intrabartolo, Janneke van Olphen & Martine Goudappel – Scrivo Media

In mijn klas herken ik ze: de kinderen die iets willen, alles uit de kast halen om hun doel te bereiken, die weinig obstakels willen tegenkomen op hun weg. Toch zit soms niet alles mee en dan ... ze voelen weerstand, het gaat niet lukken en binnenin komt er spanning. Deze hoopt zich op totdat het op een gegeven moment eruit wil en het kind zich onbegrepen voelt en zich verdrietig terugtrekt. Deze kinderen zijn 'hooggevoelig' en willen graag door iedereen begrepen worden. Om dit bespreekbaar te maken in de klas heb ik het prentenboek Draakje Vurig bekeken.

Op een zomerse dag zit Draakje Vurig op het strand. Wanneer hij een eiland in het meer zit liggen krijgt hij ineens een superidee: hij wil een piratenschip bouwen. Hij gaat meteen aan het werk, hij sjouwt en bouwt. In het begin krijgt hij hulp van zijn vriendje Sjoerd. Maar wanneer hij een splinter in zijn vinger krijgt, haakt hij af. Draakje Vurig moet nu alleen verder bouwen en van binnen stijgt zijn gevoel van spanning. Dit stijgt nog meer, wanneer zijn opa langskomt en ook niet enthousiast is over het plan. Dan is zijn piratenschip klaar. Niet helemaal wat hij in zijn hoofd had, maar toch gaat hij het water opzoeken. Zijn moeder wil hem tegenhouden en dan barst de bom. De spanning in zijn lijf is inmiddels zo hoog, die wil eruit. Hij spuwt vuur en zijn schip vat vlam. Gelukkig is daar zijn moeder, die hem rustig opvangt en troost. Zij begrijpt hem en komt op het idee om samen te gaan varen.

Draakje Vurig is een verhaal op rijm dat past bij de belevingswereld van jonge kinderen. De illustraties hierbij maken het gevoel van Draakje zichtbaar. Je ziet hem oranje worden, daarna rood en tot slot donkerrood. Nadat zijn spanning eruit is, zie je een verdrietig draakje. Een draakje dat zichzelf niet helemaal in de hand heeft. Het is fijn om na het voorlezen met kinderen over dit gevoel te kunnen praten en meer inzicht te krijgen in kinderen die extreem gevoelig zijn.
Achterin het boek is een informatief stuk toegevoegd. In eerste instantie voor ouders, die hun kind in Draakje Vurig herkennen, maar ook zeker voor leerkrachten om het kind dat 'hooggevoelig' is beter te begrijpen en te helpen.

Maart 2018

Fijne vakantie, Paultje!
Eve Tharlet en Brigitte Weninger - De Vier Windstreken

Paultje ...wie kent dit lieve, schattige konijntje nog niet? Er zijn al heel wat boeken over Paultje verschenen. Fijne vakantie, Paultje! is de allernieuwste.
In dit prentenboek vertelt Wendy Wildegans aan Paultje over haar belevenissen van een geweldige reis, die ze met haar familie heeft gemaakt. Paultje krijgt ook zin om op reis te gaan en krijgt zijn familie zover om dit te doen. Wanneer alle spullen bij elkaar liggen blijkt dat de wagen niet sterk genoeg is. Gaat de vakantie nu niet door?
Fijne vakantie, Paultje is weer een prachtig avontuur dat perfect past in de belevingswereld van jonge kinderen. De tekst is lang, maar het roept bij de kinderen geen verveling op omdat het zo herkenbaar is en ze zo hun eigen voorstelling erbij maken. Tijdens het voorlezen kun je met de kinderen een koffer inpakken en bedenk je wat je nog meer nodig hebt op vakantie. Ga een gesprek aan over plekken die ze graag willen zien en vraag hoe ze op die plekken kunnen komen.
De illustraties zijn prachtige tekeningen in zachte kleuren. Ze zijn sfeervol en er valt veel in te ontdekken. Ook de gezichtsuitdrukkingen van Paultje en de overige familieleden zijn treffend, Paultje die aandachtig naar Wendy luistert of de teleurstelling van de konijnen wanneer de kar niet sterk genoeg is.

Pak Fijne vakantie, Paultje! mee in je koffer en je hebt een heerlijke reis met je kinderen!

Aadje Piraatje kan al rekenen doe je mee?
Marjet Huiberts & Sieb Posthuma – Gottmer

Aadje Piraatje is een lief, klein piraatje. Hij vaart op het piratenschip van zijn vader over de wereldzeeën. Mijn kleuters zijn dol op zijn avonturen en nu kunnen ze met hem gaan rekenen!
Aan boord van het schip zijn negen piraten en twaalf meeuwen en die leren Aadje tellen. Op elke bladzijde staat een getal, in het rood weergegeven, centraal. In een vers op rijm leert hij hoeveel dit is en daarnaast leer je tot die hoeveelheid te tellen. Ook komen begrippen als veel, weinig, minder, meer en evenveel spelenderwijs aan bod. Aadje houdt ook van grapjes en natuurlijk ontbreken die ook in dit boek niet. In een hoekje op elke pagina lees je een treffende uitspraak van hem.
Sieb Posthuma heeft weer gezorgd voor stoere, heldere illustraties. Hij gebruikt niet veel kleuren, maar alles wordt nauwkeurig weergegeven. Ontdekken de kinderen ook in dit boek Stille Cornelis en Goof-zonder-oog?
Er is maar 1 Aadje Piraatje, maar met 9 piraten en 12 meeuwen aan boord valt er in dit boek heel wat te tellen!

De Grotteling
Benji Davies – Luitingh-Sijthoff

Sinds De kleine Walvis ben ik al fan van Benji Davies. Hierna verscheen Het eiland van opa, De kleine walvis in de winter en nu De Grotteling.

De Grotteling sluipt door de gang.
Je ziet hem niet, het duurt niet lang.

Zo begint dit prentenboek. Het is een orgelwijsje dat op straat klinkt. Je ziet de orgelman op een grote plaat met zijn orgel en een klein aapje naast hem.
Dit wijsje is in Ruby’s hoofd gesprongen en komt er niet zomaar meer uit.
Wie is De Grotteling en wat doet die midden in de nacht? Waarom jaagt hij iedereen de stuipen op het lijf.
Er verdwijnen dingen: een touw, een gereedschapskist, een oud boek en nog veel meer. Ze zien hem in een flits voorbij schieten. Maar wanneer je denkt hem nooit te ontmoeten, krijg je hem toch onverwachts te zien.

Ontdek de Grotteling in dit prachtige verhaal. Op elke pagina staat wat tekst op rijm, niet veel, genoeg om je helemaal in het verhaal te laten onderdompelen. De illustraties hierbij zijn gedetailleerd en heel sfeervol. Dit komt door de zachte pastelkleuren die zijn gebruikt: grijs – blauwe tinten met een vleugje rood en geel.
Het boek eindigt met een prent waarop de orgelman weer te zien is. Hij toont zijn emotie. Mijn kinderen wisten meteen wat er aan de hand was. En jij?

Alle verhalen van Ridder Florian
Marjet Huiberts en Philip Hopman - Gottmer

Alle verhalen van Ridder Florian juf Anke

In Alle verhalen van Ridder Florian vind je twintig grappige, korte verhalen op rijm geschreven over de bange Ridder Florian. Elk verhaal begint met Ridder Florian de Bange ... en elk verhaal krijgt een verrassende wending waarna Ridder Florian telkens weer de held is.

Zo staat Florian trillend voor het drakenhol, maar de draak is nergens te zien. Als het gaat onweren, vluchten Florian en zijn paard een grot in. Daar treffen ze een snikkende draak aan. Hij is zo blij Florian te zien, hij voelde zich zo alleen!
In een ander verhaal gluurt de akelige man Heer de Lange door het raam van het kasteel. Florian is doodsbang voor hem en verstopt zich snel in het harnas in de hal. Als hij zo begint te beven dat het harnas gaat rammelen, schrikt de heer enorm. Het harnas komt in beweging en de heer weet niet hoe snel hij weg moet komen.

De verhalen van Marjet Huiberts zijn ontzettend grappig, soms griezelig en lekker kort geschreven. Het is leuk dat ze rijmen, zodat de kinderen mee kunnen doen en de verhaaltjes fijn in het gehoor liggen. De tekeningen van Philip zijn net zo humoristisch en soms eng. Je ziet en voelt de spanning van het verhaal. Een fijne bundel voor het thema ridders of een gesprek over 'bang zijn'.

Kleine Mol raast maar door
Anna Llenas - De vier Windstreken

Kleine Mol raast maar door executieve functies

Tijdens mijn zoektocht naar prentenboeken om te gebruiken bij het versterken van executieve functies kwam ik het nieuwe boek van Anna Llenas tegen: Kleine Mol raast maar door. Ik was meteen benieuwd naar dit boek. Van dezelfde auteur is Het Kleurenmonster, waar wij een project bij schreven. Dat boek vind ik geweldig en is ook in de klas een hit.

Kleine Mol raast maar door gaat over een Mol die niet stil kan staan. Hij is snel afgeleid en maakt dingen stuk. Ze noemen hem vervelend, hyperactief, onzeker, vermoeiend en nutteloos. Ja, deze kleine Mol moet zeker leren te denken voordat hij iets doet en afleidende prikkels negeren. Hoe zou hij dat gaan doen en gaat dat hem lukken?

Het is fijn om een prentenboek te hebben dat het onderwerp 'drukke kinderen' en ADHD aansnijdt. Voor kinderen die zich in het verhaal herkennen, kan het een steun zijn. Kleine Mol heeft niemand om mee te spelen en weet niet wat hij verkeerd doet. Uiteindelijk weet hij niet meer wie hij is. Zijn ouders zijn radeloos, zelfs straf geven werkt niet. Ze gaan met Kleine Mol naar de 'drukte dokter - creatieve therapie voor kinderen' en dat werkt! Kleine Mol praat over zijn gevoelens en zorgen, knutselt en tekent en wordt langzaam steeds wat rustiger. Hij ontdekt dat hij dingen wél kan en krijgt zelfvertrouwen. Kleine Mol is precies goed zoals hij is! Ook sommige kinderen gaan naar een kindercoach of krijgen creatieve therapie. Door dit prentenboek zien ze dat dat niet erg is en dat het je kan helpen. Ik vind het boek vooral heel mooi voor wat oudere kinderen, vanaf groep 3 of om met een kleuter alleen te lezen en erover te praten.

--> Lees hier meer over executieve functies

De Smoezels vinden een huisdier
Erhard Dietl - De Vier Windstreken

Yes, weer een nieuw boek over de Smoezels. Van de Smoezels houd je, of niet. Ze zijn best bijzonder, of ehh ... heel bijzonder! Ze stinken, leven op een vuilnisbelt, eten alles wat bij ons in de container ligt en spelen de meest smerige spelletjes. Deze keer vinden ze een huisdier. Ik ben heel benieuwd wat dat voor (vies, stinkend, vreemd) huisdier zal zijn!

De Smoezelkinderen vinden een enorm groen ei. Het blijkt een drakenei te zijn, dat oma driehonderd jaar geleden meegenomen heeft uit China. Als snel barst het ei open en er komt een zespotig suisdraakje uit. Hij laat meteen een minidonderscheetje. Het suisdraakje groeit enorm hard en snurkt als de beste. Als de draak zich enkele dagen later niet lekker voelt, gaan de Smoezelkinderen met hem naar de stad. Niemand daar weet wat hem mankeert. Tot de draak terugkeert naar de vuilnisbelt en er een wonder gebeurt.

In De Smoezels vinden een huisdier is ontzettend veel te zien. De illustraties zijn groot, gedetailleerd en zitten vol met bijzondere dingen. De kleuters vinden dit altijd geweldig. Ze kunnen naar de platen blijven kijken. Ze houden van gekke dingen en ook van de gekke woorden die je in dit Smoezelboek vindt. Telkens als je denkt dat het verhaal wel gek genoeg is, wordt het nóg gekker. Als je zin hebt in ontspanning, moet je dit boek zeker lezen. Voor dierendag is het ook een aanrader. Misschien neemt iemand daarna wel zo'n lief huisdier in huis ;)!

Bij Anna op school - Vrolijk Pasen!
Kathleen Amant - Clavis

Anna Vrolijk Pasen juf Anke

Voor alle Anna fans: er is een nieuwe serie, bij Anna op school! In deze serie neemt Anna je mee naar school. Samen met haar vriendjes beleeft Anna elke dag weer iets nieuws. Leer, ontdek en spel samen met Anna en haar klasgenootjes!

Wat fijn, een prentenboek over Pasen. Ik vind het altijd leuk om nieuwe prentenboeken over de feestdagen te hebben en ben dan ook heel benieuwd naar Vrolijk Pasen!

Vrolijk Pasen! is een herkenbaar verhaal over het paasfeest op school. Ook de kleuters zullen zich in dit verhaal herkennen. Want, wat is het leuk om eitjes te gaan zoeken en wat is het moeilijk om die lekkere eitjes die je gevonden hebt niet meteen op te eten. Onderweg naar het park, waar Anna en haar klasgenootjes eieren gaan zoeken, zien de kinderen van alles: een schaap met lammetjes, een vogel met een worm in zijn bek, nieuwe blaadjes aan de bomen. Het is volop lente en het is leuk om ook hier met de kinderen over te praten. Verder zijn de illustraties herkenbaar, zoals we ze kennen uit de Anna boeken en is het mooi om te zien dat de klas van Anna multicultureel is.
Bij Anna op school - Vrolijk Pasen! is een mooi en sfeervol prentenboek dat helemaal binnen de belevingswereld van jonge kinderen past.

Extra! Bij dit boek maakten Kathleen Amant en An Coppens een werkmap met leuke, leerzame opdrachten.

--> Download de werkmap

Trol
Tineke Lemmens en Margot Senden - Clavis

trol juf Anke

Wat een prachtige voorkant heeft het prentenboek Trol. In grijs/groene tinten is de hele illustratie geschilderd. De voorkant doet lief en tegelijkertijd mysterieus aan. Waar zou dit verhaal over gaan? Ik ben heel benieuwd!

De wereld van Trol is groot. En grauw. En grof. Totdat hij iets nieuws ziet. Het zweeft. Het dwarrelt. Trol wil het pakken, maar het verdwijnt in de grond. Zal hij het ooit terugzien?

Wauw! Dit nieuwe prentenboek is zó mooi! Het verhaal en zeker ook de illustraties zijn nog mooier dan de voorkant me deed vermoeden. Wat is Trol aandoenlijk, met zijn mooie, grote, helderblauwe ogen. En wat kijkt hij verwonderd naar het nieuwe ding dat rondom hem zweeft. Het maakt Trol nieuwsgierig en blij. Iets kleurt zijn grauwe, grijze wereld, voor even ...
Trol is een geweldig mooi prentenboek over verwondering, de natuur en de lente! Heerlijk, want de lente staat voor de deur, dus dit boek kan al snel voorgelezen worden. De tekst van Tineke Lemmens is kort en bondig, maar alleszeggend. De illustraties van Margot Senden zijn ontzettend mooi. Die moet je gewoon zelf zien! En ben je nieuwsgierig geworden naar dat ding dat rondom Trol zweeft? Ga dan snel op zoek naar dit prentenboek.

Ridder Tim wil vliegen
Judith Koppens en Eline van Lindenhuizen - Clavis

Ridder Tim juf Anke

Misschien ken je 'Ridder Tim' al. Eerder verscheen hij in de boeken Ridder Tim wil een draak en Ridder Tim gaat verven. In het nieuwste boek van Judith Koppens wil ridder Tim vliegen, want ... ridders kunnen alles, dus vliegen lukt vast ook!

Ridder Tim wil vliegen gaat over een jongetje met veel verbeelding. Als hij samen met buurmeisje Saar in het gras ligt en Saar opmerkt dat ze het jammer vindt dat ze geen vleugels heeft, krijgt Tim meteen een plan. Hij rent naar zijn speelgoedkast, vindt een vlieger en veren en gaat aan de slag. Maar of zijn plan lukt?

Ridder Tim wil vliegen is een lief en herkenbaar boek over een jongetje dat denkt dat hij alles kan. De kleuters vinden het verhaal vast mooi, omdat ook zij zouden willen dat ze konden vliegen. Ik zie ze regelmatig van een hoog speelhuisje springen en zelf heb ik als klein meisje ook wel eens geprobeerd te vliegen. Helaas, ik stortte neer.
De illustraties van Eline van Lindenhuizen zijn pagina vullend en in zachte tinten geschilderd. Ze geven het boek een lief en onschuldig karakter. Een fijn boek om bij weg te dromen.

Pauwtje Pio geeft een pluim
Ruth Brillens en Rik de Wulf - Clavis

Pauwtje Pio juf Anke

Pauwtje Pio geeft een pluim is een prentenboek over complimenten ontvangen en geven. In dit verhaal ontdekken de kinderen dat het leuk is om een compliment te krijgen, maar dat het nog leuker kan zijn om anderen blij te maken met een mooi compliment.

Pauwtje Pio woont in het Vogelparadijs. Op een dag ontdekt hij dat hij zijn staart helemaal rechtop kan zetten, als een waaier. Trots laat hij de andere volgens zijn staart zien. Allemaal vinden ze het prachtig. Maar de volgende dag krijgt Pio geen complimentjes meer. Wat nu?

Dit prentenboek is hartstikke handig voor een sociaal-emotionele activiteit. Het geeft aanleiding tot een gesprek over complimenten en je kunt de kinderen zich er bewust van maken hoe zij aardig voor een ander kunnen zijn. Ik vind het altijd fijn om zulke boeken in de kast te hebben staan. Je kunt ze op elk moment voorlezen, maar je hebt ze ook bij de hand wanneer een situatie zich voordoet waarbij dit onderwerp speelt.
De illustraties bij het verhaal zijn heel duidelijk en vrolijk. Ze geven je een 'zonnig' gevoel, net als een complimentje!

Het grote seizoenenboek
Marianne Busser en Ron Schröder - Van Holkema en Warendorf

Het grote seizoenenboek juf Anke

Ken je de seizoensboeken van Marianne en Ron? Het vrolijke herfstvoorleesboek, Het vrolijke winter voorleesboek, Het vrolijke lente voorleesboek en Het vrolijke zomer voorleesboek? Deze boeken zijn nu gebundeld in Het grote seizoenenboek. Super handig, nu heb je alle verhalen in één keer bij elkaar. Het boek staat vol versjes, liedjes en verhalen over de verschillende seizoenen. Ook dat is heel handig, zo heb je een alles-in-één boek voor een heel seizoen (en zelfs voor het hele jaar) en kunnen de kinderen volop rijmen, meezingen en luisteren naar mooie verhalen.
In de verhalen komen bekende personages voorbij zoals het altijd grappige en wat onhandige mannenkoor, de ondeugende ettertjes, de blote koning en olifantje Oliebol. Ze beleven nieuwe avonturen, waar de kleuters weer van kunnen genieten. De verhalen sluiten aan bij de seizoenen, waardoor de kinderen meer over de seizoenen leren en die passen bij hun belevingswereld. De illustraties zijn van Dagmar Stam. Ze zijn lief, vrolijk en heerlijk herkenbaar.

Februari 2018

Lotta helpt de paashaas
Diane Put en Rik de Wulf - Clavis

boeken Pasen kleuters

Lotta is bekend in mijn klas. De kleuters kennen haar uit verschillende boeken en van een Kleuteruniversiteit project. Ze vinden haar grappig en af en toe een beetje onwetend. De laatste keer vierden we carnaval met Lotta en daarom lijkt het me heel leuk om ook dit nieuwste boek Lotta helpt de paashaas voor te lezen.

Als het Pasen is, zet Lotta altijd haar wekker. Ze vindt het heerlijk om met de kuikens paaseieren te zoeken. Maar dit jaar zijn er helemaal geen chocolade-eieren te vinden! Wat is er aan de hand? De paasklok legt Lotta uit waarom de paashaas nog slaapt. Lotta en de kuikens willen graag een handje helpen.

Heerlijk, zo'n verhaal over Pasen. Ik heb er nu al zin in! Net als de andere verhalen over Lotta, is ook dit verhaal super vrolijk. Een verhaal waar je blij van wordt, ondersteund met prachtige, duidelijke illustraties in vrolijke kleuren. De kleuters vinden ook de kuikens die in het boek voorkomen altijd erg leuk. Ze kijken wat ze voor kleding dragen, wat ze bij zich hebben, wat ze doen en waar ze op de bladzijden te zien zijn. Daarbij is het erg leuk dat het boek een sociaal thema heeft: Lotta helpt de paashaas.

Eerder verscheen Lotta en de paashaas. Nog zo'n vrolijk verhaal over Pasen. Bij dit boek schreven we een project voor Kleuteruniversiteit.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden
Pimm van Hest en Lisa Brandenburg - Clavis

dood kleuters prentenboek

Een tijdje geleden bekeek ik Op de vlucht van Pimm van Hest. Ik was onder de indruk. Nu is er een nieuw boek van deze auteur, met opnieuw een thema dat niet het allerleukst is, maar wel belangrijk. Kinderen en natuurlijk ook volwassenen hebben er nou eenmaal vragen over. Wat gebeurt er als we doodgaan? Is het eng om dood te gaan? Wat wil je nog doen voordat je doodgaat, waarom gaan we dood en wat is er na de dood?

Wauw, wat heeft Pimm van Hest dit boek mooi geschreven! Het verwoord en verbeeldt precies de vragen die kinderen kunnen hebben over doodgaan. In een dialoog tussen opa en kleinzoon Christiaan worden allerlei persoonlijke vragen besproken. Dit gebeurt op een heel mooie, ontroerende manier. Ademloos heb ik het boek gelezen en de prachtige illustraties bekeken. Ik weet zeker dat de kinderen er ademloos naar zullen luisteren. Daarna kun je er met ze over in gesprek gaan en filosoferen.

Dit boek is een must-have voor in je boekenkast. Het komt altijd een keer van pas.

De mooiste ster
Daniëlle Schothorst - Clavis

De mooiste ster zag ik in de boekhandel liggen. Ik was onder de indruk van de mooie illustratie op de kaft, wat maakte dat ik dit boek graag wilde bekijken.

'Waarom zijn sommige sterren groot en andere klein?' vraagt Vos. 'Ik denk dat sterren groeien,' antwoordt Hond. 'Als je naar een ster kijkt en aan iets fijns denkt, dan groeit hij.'

Wat is dit een prachtig prentenboek! De illustraties in het boek zijn nóg mooier dan die op de kaft. Het is alsof het echt even nacht is, met stralende sterren aan de hemel. En de dieren, ze zijn zó lief getekend. Daniëlle Schothorst heeft dit echt prachtig gedaan! Het verhaal gaat over complimenten geven en de kracht van mooie gedachten. De vergelijking die de auteur maakt met sterren is mooi gevonden. Het maakt het ontastbare van complimenten geven en ontvangen zichtbaar. Je gaat stralen van een compliment en je groeit ervan, net als de sterren in het prentenboek.

Dit verhaal wil ik zeker aan mijn kleuters voorlezen. Het is fijn om aardige dingen tegen elkaar te zeggen, de ander te laten stralen en het mooie in alles te zien.

Dino aan de deur
Caryl Hart en Nick East - Clavis

dino prentenboek

Yes, een nieuw dinoboek. Ik houd van dinoboeken, ik denk omdat de kleuters er zo gek op zijn.

In Dino aan de deur bezorgt een koerier een dino bij een jongetje. Maar het blijft niet bij deze ene dino. Al snel lopen er twee triceratopsen in de hal, drie stegosaurussen op de trap, vier velociraptors beschrijven het behang en dat gaat maar door. Het huis raakt bomvol en het jongetje wil de spelende dino's naar huis sturen. De dino's vertrekken niet, want het jongetje heeft ze zelf besteld, via de speelgoedwinkel op internet: Eén setje dino's, levensecht!

Dit ontzettend grappige verhaal, op rijm geschreven, brengt je naar een fantasiewereld. Het wordt gekker en gekker. Alles kan. De tekst en illustraties bevatten zo veel humor, super leuk! Het boek is spannend, je weet eigenlijk niet weet waar de dino's vandaan komen. Dit wordt op het eind pas duidelijk.
Het verhaal is eigentijds en zal de kinderen aanspreken. De dinofanaten hebben geluk, er worden heel wat moeilijke dinonamen genoemd. Zij kennen ze vast wel!

Veel plezier met Dino's aan de deur!

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!
Harmen van Straaten - Leopold

Retteketet! We gaan nog niet naar bed! is het nieuwste boek van Harmen van Straaten. Eerder schreef hij Hé, wie zit er op de wc? Dit boek stond in 2017 in de PrentenboekTopTien tijdens de Nationale Voorleesdagen. Ik heb het boek toen niet gelezen, maar er zoveel over gehoord dat ik heel benieuwd was naar dit nieuwe boek.

Het is bedtijd, maar de dieren hebben nog geen slaap. Ze spelen liever spelletjes: tikkertje, verstoppertje, ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Tot ze toch wel een beetje moe worden, maar niet naar bed kúnnen. Ze moeten hun tanden nog poetsen, allemaal naar de wc en Papegaai houdt maar niet op met krijsen.

Retteketet! We gaan nog niet naar bed! is een heel vrolijk prentenboek, vol humor. Het leest lekker (voor), omdat het op rijm geschreven is en er veel herhaling in zit. De stukjes tekst zijn kort en volgen erkaar vlot op. De illustraties zijn al net zo vrolijk. Dit is echt een leuk boek voor thuis, om voor te lezen voor het slapengaan. Retteketet, met dit boek ga jij vrolijk naar bed!

December 2017

Verliefd
Stefan Boonen – Van Halewyck – december 2017

Ben jij wel eens verliefd? Wat doe je dan, wat voel je dan?
Ontmoet Lowie in het prentenboek Verliefd. Is hij verliefd of is hij het niet?
Op prachtige wijze komen alle aspecten die bij verliefd zijn horen aan bod: blozen, huppelen, kriebels in je buik, een verrassing voor je vriend(innetje) en je “stoer” gedragen.
Lowie loopt met een cadeautje over een “witte” bladzijde in het boek. Eén voor één komen er vrienden achter hem aan. Ze zien iets aan hem en suggereren dat hij verliefd is. Lowie blijft het ontkennen. Wanneer ze met z’n allen op een bankje in het park plaatsnemen, komt er een meisje aangewandeld. Is Lowie verliefd op haar?

Een geweldig prentenboek om met kinderen het gevoel “verliefdheid” te introduceren en er daarna over te praten. Lowie en zijn vriendjes zijn herkenbaar voor kleuters en kleurrijk getekend. Ze hebben allemaal een bijzondere naam gekregen o.a. Grote Bert, Malle Bas, Ruige Sonja. Leuk is het om met kinderen te ontdekken dat de naam refereert aan het karakter van het vriendje. Zouden ze daarna voor zichzelf ook een naam kunnen bedenken?
Verliefd is een prachtig prentenboek, dat een bijdrage kan leveren aan de sociaal emotionele ontwikkeling.

De draden van Marbellus
Marc de Bel – Van Halewyck – december 2017

Het prentenboek De draden van Marbellus heeft een bijzonder verhaal. Aan het begin van het verhaal maak je kennis met Marbellus, een jongetje dat vaak in dromenland is. Op een dag valt hij uit zijn boomhut en belandt met zijn hoofd op een steen. Alles wordt zwart om hem heen en het verhaal gaat verder … Marbellus wordt ouder en er groeien draden uit zijn hoofd en handen. We zien hem langzaam veranderen in een houten pop. Eén ding loopt als een rode draad door het verhaal: Marbellus blijft verhalen schrijven en vertellen.

Het verhaal leest prettig. Op elke bladzijde staan vier regels op rijm. Deze staan midden in een prachtige illustratie van Karolien Raeymaekers. Zij heeft vooral warme oranje – bruine kleuren gebruikt. Dit geeft je het idee, dat het verhaal zich in de herfst afspeelt, maar als je goed kijkt ontdek je meerdere seizoenen in het verhaal.  Er is van alles te zien o.a. klaprozen, herfstvruchten, elfjes op een tak en een kerstboom in een mok.
De draden van Marbellus is een prachtig boek dat je meerdere keren gaat lezen.

De Oude Grieken!
Arend van Dam & Georgien Overwater - Van Holkema & Warendorf - december 2017

De Oude Grieken

Geen prentenboek of voorleesboek voor kleuters deze keer, maar wel een prachtig boek dat ik heel graag onder de aandacht wil brengen: De Oude Grieken!

Dit is het nieuwste boek van Arend van Dam met verhalen uit het rijk van Alexander de Grote. In het boek vind je tien verhalen over mensen die in Griekenland hun sporen nagelaten hebben. De verhalen zijn spannend, grappig en zitten vol interessante informatie. Knap hoe Arend van Dam de verhalen geschreven heeft. Je zult toch heel wat research moeten doen voordat je aan zo'n boek kunt beginnen en keuzes moeten maken in wat er wel en niet in komt. Arend van Dam heeft het talent om de verhalen de juiste sfeer te geven én op het niveau van kinderen te schrijven. Je waant je echt even in het oude Griekenland. Op zo'n manier wil je toch over de geschiedenis leren?! Ik zou deze verhalen heel graag in een midden- of bovenbouwgroep voorlezen en ook de andere boeken van Arend van Dam mogen dan niet ontbreken.

Een tip voor onder de kerstboom?

De grote gevaarlijke Grompel
Claire Freedman & Kate Hindley - Querido – december 2017

de grote gevaarlijke grompel

Houd je van avontuur en spanning? Ben je niet bang? Ga je mee op zoek naar de Grompel? Dan is dit boek echt iets voor jou.
Muis, Poes en Hond gaan op zoek naar de Grompel. Deze heeft Muis in zijn boek zien staan. Het is nacht als ze op pad gaan. Ze horen voetstappen en een uil. Ze lopen over een griezelig pad tot ze bij het huis aankomen. Het hek piept, de voordeur kraakt en stap voor stap lopen ze de spannende trap op tot ze voor zijn slaapkamerdeur staan en zachtjes naar binnen sluipen. Daar ligt de Grompel.

Wat een geweldig prentenboek! Vanaf het begin word je meegenomen op de zoektocht van Muis, Poes en Hond. Geleidelijk wordt de spanning opgebouwd en de climax is verrassend. Het is alsof je de voetstappen hoort en de takken hoort kraken.
De illustraties bij het verhaal zijn mooi. Bekijk de gezichten van de dieren en zie hun emotie. Alles is ingekleurd in kleuren die passen bij spanning en avontuur.
Ik ga mijn kleuters uitnodigen om mee op zoek te gaan naar de Grompel. Ga jij ook mee?

 facebook juf Anke