juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.Boeken bekeken

Als ik door de stad loop, ga ik altijd even een kinderboekenwinkel in. Ik ben gek op prentenboeken en lees elke dag verhalen voor aan mijn groep. De boeken komen uit mijn grote boekenkast, zo'n Engelse met een trapje ervoor. Een kast waar ik altijd van droomde en waar nu m'n mooiste boeken in staan.

Elke dag verschijnen er nieuwe boeken. Prentenboeken, voorleesboeken, boeken om zelf te lezen ...
De kinderboeken die mij aanspreken, bekijk ik voor jullie en bespreek ik hier. Er zit vast een tip tussen voor in jouw boekenkast!

De mooiste nieuwe kinderboeken

Oktober 2021

De alles wat je worden wil machine
Kees de Boer - Ploegsma

de-alles-wat-je-worden-wil-machine, prentenboeken, kleuters, voorlezen

Kees de Boer ken je vast wel van de illustraties in Agent en Boef, Maar eerst ving ik een monster, Tim op de tegels of de nieuwste uitgaven van Tommie en Lotje. De alles wat je worden wil machine is het eerste boek dat hij niet alleen illustreerde, maar waar hij ook zelf de tekst voor schreef.

Tom en Emma hebben een heel bijzondere machine gebouwd: een alles-wat-je-worden-wil-machine. Wat een uitvinding! Tom gaat erin, Emma toetst een beroep in en hop! de machine spuugt Tom uit als bakker. Maar waarom zou je eigenlijk niet twee beroepen tegelijk kunnen hebben? Geen probleem voor de machine! Met één druk op de knop verandert Tom in een bak-kapper en Emma in een circus-brandweervrouw. Zo proberen ze de gekste beroepen uit, totdat...

Wat zit dit verhaal goed in elkaar! Dit debuut van Kees de Boer is niet zomaar een verhaal, maar hier is écht over nagedacht. Dat maakt dat dit boek zich onderscheid van veel andere boeken over beroepen die voor de Kinderboekenweek zijn geschreven én dat dit een boek is dat ik om die reden graag aanbeveel. In het verhaal zit een mooie tweede laag, een verrassing die het verhaal net die diepgang geeft. Wat dat is? Dat mag je zelf ontdekken in dit fantasierijke verhaal waarin niets te gek is!

Het verhaal is vlot geschreven en de tekeningen daarbij zijn flitsend, grappig, vrolijk en net zo vlot. Kees de Boer verwerkt graag grapjes in zijn illustraties en zo ook in dit boek. Je raakt niet uitgekeken! Toen ik het boek in de klas neerzette, trok de knalgele kaft meteen de aandacht van de kleuters. En al lag het boek nog niet in de boekhandel, de kleuters riepen al enthousiast: dat boek heb ik óóóók! Nou, dat zouden ze willen ;). Een mooi cadeautje voor de Kinderboekenweek!

Oma drinkt thee in de hemel
Fang Su-zhen & Sonja Danowski - Clavis

oma-drinkt-thee-in-de-hemel, recensie, juf-Anke, voorlezen, prentenboeken, kleuters

De oma van Xiao Le woont ver weg in het Parfumdorp. Een bezoekje aan haar is altijd bijzonder, maar deze keer is ze erg zwak. Het blijkt de laatste keer te zijn dat Xiao Le haar ziet. 'Oma is nu in het Parfumdorp in de hemel,' zegt mama. Mama mist haar moeder erg en het is Xiao Le die haar troost en het verlies een beetje draaglijker maakt.

Oma drinkt thee in de hemel is een waar kunstwerk. Het verhaal speelt zich af in China en de Chinese cultuur komt door de prachtige illustraties van Sonja Danowski in dit boek tot leven. Ze heeft op elke bladzijde een paginagrote illustratie gemaakt: een realistisch schilderijtje vol emotie en sfeer.
Het verhaal dat Fang Su-zhen schreef, is geïnspireerd op haar eigen verhaal en gaat over verlies, rouw en herinneringen. Het boek laat je zien dat het heel verdrietig is om een naaste te verliezen en dat je daar lang verdriet van kunt en mag hebben. Met de tijd komen mooie herinneringen naar boven en die geven een beetje troost. Ik hoop dat dit boek ook wat troost biedt, aan kinderen die dat nodig hebben.

Wat als de wind komt?
Pamela Butchart en Kate Hindley

wat-als-de-wind-komt, recensie, juf-Anke, voorlezen, prentenboeken, kleuters

Olivier is een piekeraar. Hij is voor alles bang. Zijn grootste zorg is de WIND.
Madelief is helemaal nergens bang voor. Want wat is nu het ergste dat er kan gebeuren?

Wat als de wind komt? is een heel geschikt prentenboek voor kinderen die piekeren en zich snel zorgen maken. In het verhaal leert Madelief, het vriendinnetje van Olivier, hem het leven wat zorgelozer te zien. Haar motto is 'wat is nou het ergste dat er kan gebeuren?' en ze probeert van alles uit. Olivier heeft daar toch nog wat zorgen over en besluit dat hij degene is die Madelief moet beschermen. Als ze op een dag naar buiten loopt, een storm in, móet Olivier wel achter haar aan. Hij komt terecht in dat wat hij het meest vreesde, de wind. En dan beleeft hij een spannend avontuur ...

Ook ik leerde ooit te relativeren door iemand die míj vroeg: Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? en ging uitdagingen aan waarvan ik dacht ze nooit te durven. De wind kwam en ik ging alleen op vrijwilligersreis naar het buitenland, stapte voor het eerst alleen in het vliegtuig, had een spelletjesmiddag met wildvreemde mensen, gaf in m'n eentje een lezing en wandelde alleen door het bos, 's morgens vroeg om 5 uur. Ik ben de wind dankbaar en hoop dat dit boek veel kinderen een duwtje (een windvlaag) in de rug geeft, waardoor ze iets zorgelozer kunnen zijn en plezier beleven!

Van snoepjesproever tot matrassentester
Marianne Busser en Ron Schröder - Uitgeverij Moon

kinderboekenweek, beroepen, boekentip

Een prentenboek vol grappige versjes over gewone, gekke en grappige beroepen. Ook Marianne Busser en Ron Schröder hebben weer een boek geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek. Een leuke aanvulling op wat al verschenen is.

In Van Snoepjesproever tot matrassentester maak je kennis met een aantal kinderen die je in versjes vertellen wat zij later willen worden. Natuurlijk zijn dat, onbevangen als kinderen zijn, originele, grappige, gekke en fantasierijke beroepen. Zo wil Faya bottengraver worden en Paul apenoppasser. Yara wordt bruid en Annelies billenwasser van koeien.
In elk versje zit een grapje of een leuke twist, van elk versje word je vrolijk! De prachtige, kleurrijke illustraties van Mark Janssen versterken dat gevoel. Dit is zo'n boek dat je in één keer door wil bladeren. Wat zou het volgende beroep zijn? Welk grapje wordt er uitgehaald? Wat heeft de illustrator er nu voor fantastisch kunstwerk bij gemaakt?

Dit leuke boek is voor maar 7,99 verkrijgbaar. Een mooie aanvulling op mijn Kinderboekenweekcollectie!

Kolletje & Dirk - Werk aan de winkel
Pieter Feller & Natascha Stenvert - LS Amsterdam

kinderboekenweek, beroepen, boekentip, klleuters, voorlezen

Elk jaar verschijnt er rond de Kinderboekenweek een nieuw avontuur van Kolletje & Dirk. Dit jaar gaat dat natuurlijk over beroepen!

De verhalen over de vriendjes Kolletje & Dirk zijn fijn om voor te lezen. Ze passen perfect binnen de belevingswereld van de kleuters en hebben altijd een verrassingseffect: wanneer gaat Kolletje haar toversokken gebruiken en wat tovert ze deze keer? De personages komen in ieder boek weer terug, zodat je ze goed leert kennen. Wat zou Patrick Poeptoeter, de grapjas van elk boek, later willen worden? De verhaaltjes zijn precies lang genoeg om voor te lezen tijdens het fruit- of lunchmoment.

In Kolletje & Dirk. Werk aan de winkel komt Natascha Stenvert, de illustrator van het boek, in de klas van Kolletje op bezoek. Dit geeft aanleiding tot een kringgesprek over beroepen. De kinderen vertellen wat ze later willen worden en meester Lucas pakt zijn gitaar en maakt een beroepenrap. Na schooltijd gaan Kolletje en Dirk naar de kinderboerderij. Daar ontmoeten ze de dierenverzorgers en zien ze dat er geld nodig is voor de modderpoel. Kolletje en Dirk willen graag geld inzamelen door spullen te verkopen. Werk aan de winkel! In de verhaaltjes die volgen komen verschillende beroepen voorbij die in het boek in een andere kleur zijn gedrukt. Zo zie je snel welke beroepen dit zijn en dat het er een heleboel zijn! Ook de dierenarts en een bioloog komen voorbij. Dat zijn de beroepen die mijn kleuters hebben gekozen voor de spelhoeken. Leuk! Dit boek ga ik voorlezen, werk aan de winkel!

--> Meer nieuwe boeken over beroepen vind je op de pagina 'Kinderboekenweek', onder het tabblad 'boeken'.

September 2021

Ssst! Stil!
Nicola Kinnear - Veltman Uitgevers

ssst-stil, prentenboeken, voorlezen, introvert, kinderen, juf-Anke

Er was eens een kleine vos die heel erg stil was. Ze vond het fijn om stil te zijn, want daardoor zag ze alle kleine dingen in het bos, en kon ze er mooie verhalen over schrijven.

Ik lees de eerste zinnen van dit mooie prentenboek en zie mezelf, lopend door het bos, helemaal alleen. Stil. Lettend op de bloeiende heide, de paddenstoelen, de vogels, de insecten. Het is fijn om stil te zijn. In de stilte zie je zoveel meer. Maar dan kom je weer onder de mensen en is het DRUK! Iedereen heeft iets te vertellen, iedereen praat door elkaar. Hoe zorg je er dan voor dat je gehoord wordt?

Kleine Vos wordt in dit spannende verhaal gedwongen over haar grenzen te gaan en leert dat je om gehoord te worden, jezelf móet laten zien. Je zult harder moeten roepen dan je ooit hebt gedaan, maar het zit in je!

Dit prentenboek is zó lief en aandoenlijk! De tekeningen zijn prachtig, kleurrijk, vrolijk en spreken tot de verbeelding. Je voelt mee met de emoties van Kleine Vos en alles wat ze ziet en ontdekt. Je voelt de spanning als er een beer verschijnt in het bos, die Kleine Vos natuurlijk opmerkt, maar haar drukke vriendjes niet. Komt dit wel goed?

Een fijn prentenboek dat rustige kinderen het gevoel geeft dat ook zij er mogen zijn en hun sterke kanten laat zien. Het leert ze dat het in onze drukke maatschappij nodig is om jezelf te laten horen en dat je daarvoor wel eens uit je comfortzone moet gaan.

Welkom op de wereld
Smriti Prasadam-Halls en Jaime Kim - Veltman Uitgevers

prentenboeken, voorlezen, recensie, Welkom-op-de-wereld

Welkom, kleine baby,
slaperig en moe.
Welkom, kleine baby.
De wereld lacht je toe.

Als ik dit prentenboek in handen krijg, wil ik meteen het thema 'baby' inplannen! Wat is dit een schattig, vertederend boek!

In Welkom op de wereld vertelt een moeder haar kleine baby over de wereld, waar hij zojuist op is gezet. Ze vertelt over de zon, de bloemen, de vlinders, de zee, de bergen, de regen, de sneeuw, de vruchten, de sterren. Ze vertelt over al het moois dat de aarde ons geeft. Wat mogen we daar blij mee zijn! In korte zinnen, op rijm, wordt het verhaal verteld, ondersteund met de allermooiste illustraties. De schoonheid van de wereld spat er vanaf. Op elke bladzijde zijn dieren te zien, ook met hun kleintje. Welkom op de wereld!

Dit prentenboek laat maar weer eens zien hoe mooi onze aarde is. We zijn maar een klein onderdeel van de prachtige, immense natuur en daar moeten we zuinig op zijn!

Gewoon Ted
Lisa Sheehan - Veltman Uitgevers

Gewoon-Ted, prentenboeken, voorlezen, tip, juf-Anke, recensie

Ted de draak is op zoek naar vriendjes, maar iedereen is bang voor zijn scherpe klauwen en de rookwolken die uit zijn neus komen. Daarom verkleedt hij zich als beer voor het grote picknickfeest in het bos. Zou zijn vermomming helpen? Of ontdekt hij dat hij vriendjes kan maken door gewoon Ted te zijn?

Gewoon Ted is ook weer een boek met een mooie boodschap: wees jezelf! Draak Ted ontdekt in dit verhaal dat hij leuk is zoals hij is en ook als zichzelf vriendjes kan maken. Dan moeten de andere dieren daar natuurlijk wel voor open staan. Ook zij leren: geef de ander een kans, pas dan weet je echt hoe iemand is.

Het verhaal is sfeervol geïllustreerd. Ondanks dat het voor Ted niet leuk is dat niemand met hem wil spelen, blijf je bij dit boek een vrolijk gevoel houden, door de mooie, felle kleuren, de vaart en de humor in de illustraties.

Weer een mooi prentenboek om toe te voegen aan het rijtje 'sociaal-emotionele ontwikkeling'. Dit boek gaat samen met Sst! Stil! bij de start van het schooljaar meteen mee naar school!

Een thuis voor Muis
Yvonne van Haaren

een-thuis-voor-muis, pleegzorg, adoptie, prentenboek, voorlezen, kleuters

Muis woont gezellig samen met Papa in een caravan in het bos.
Maar als de zomer voorbij is, moet Papa op zoek naar een ander huis.
Tot die tijd mag Muis logeren bij Saar. Hij moet wennen aan zijn nieuwe familie.
Muis voelt zich anders. Als er gevaar dreigt, leert Muis dat samenwerken de band versterkt.
Is het wel zo erg om anders te zijn?

Over je plek vinden binnen een nieuw gezin.

Een thuis voor Muis gaat over een onderwerp waar nog niet zo veel prentenboeken over zijn te vinden: de pleegzorg. Yvonne van Haaren, zelf pleegouder, bedacht hier een boek over te maken, zodat kinderen herkenning vinden in het verhaal van Muis en weten: je mag er zijn!

Een thuis voor Muis is op rijm geschreven en leest vlot door de korte zinnen. Het verhaal is vertederend, lief, maar ook spannend en eventjes hard, zoals het leven soms kan zijn.

Muis heeft het fijn bij zijn Papa, maar moet ergens anders gaan wonen. Dat is even wennen. Als 'pleegbroer' Pluis hem ook nog plaagt, voelt Muis zich in zijn nieuwe huis niet thuis. Dan dreigt er een groot gevaar voor Pluis en is het Muis die hem redt. Pluis is opgelucht, maar Muis voelt die opluchting niet. Hij hoort er niet bij. Gelukkig heeft Moeder Muis het in de gaten en vertelt hem dat hij niet uit haar buik komt, maar wel in haar hart zit. Iedereen is anders, er zijn veel verschillen, maar Moeder Muis zou niet anders willen. Dat geeft Muis het gevoel dat hij er weer bij hoort. Hij voelt zich thuis! Een warme en ontroerede afloop van dit mooie verhaal.

De illustraties bij het verhaal zijn door Yvonne zelf gemaakt. De zachte tekeningen geven de sfeer van het verhaal goed weer. Je sluit Muis in je hart!

Heb jij pleegkinderen (of adoptiekinderen) in je gezin of in de klas? Lees dan zeker dit mooie, verhelderende prentenboek eens voor. Ook wanneer je de boodschap 'je mag er zijn' mee wilt geven, is dit prentenboek een aanrader.

Een thuis voor Muis kun je rechtstreeks bij Yvonne bestellen via: thuisvoormuis@gmail.com
--> Meer informatie

Een versje op de taart
Mieke van Hooft - Clavis

Een-versje-op-de-taart, prentenboeken, juf-Anke, kleuters

Ik heb een bril,
een toverbril.
Ik zie alles
wat ik wil.
Ik zie een boom
met lollyblaadjes.
En een bad
vol chocolaatjes.
Slagroom in de prullenbak.
Olifanten op het dak.
Zeven baby's met een baard.
En een versje op de taart.

Op zoek naar een fijne versjesbundel voor in de klas? Met Een versje op de taart heb je hem gevonden! Deze bundel is heerlijk dik en bevat voor alle momenten van het jaar meerdere versjes. Zo heeft Mieke van Hooft versjes bedacht over school, de seizoenen, de feestdagen, Vaderdag en Moederdag, 1 april en meer. Ook bevat de bundel versjes over algemene thema's, dingen die het hele jaar door aan bod kunnen komen, zoals muziek, opa en oma, verhuizen, ziek zijn, boeken, beroepen en meer. Je hoeft de bundel maar open te slaan en je vindt in de inhoudsopgave vast en zeker een versje dat bij het moment past.

De versjes zijn kort en nodigen uit tot mee rijmen, wat de kleuters leuk vinden om te doen. Ze zijn herkenbaar, grappig, lief of juist stout. De illustraties van Marijn van der Wateren zijn zacht van kleur en geven het boek een lieve en grappige uitstraling.

Deze bundel staat dit schooljaar in mijn lokaal! Als we even een moment hebben, pak ik hem uit de boekenkast. Rijmen maar, het hele jaar door!

De verhaaltjesboom
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

de-verhaaltjesboom

Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
er hangen er wel honderd aan de takken
als iemand op een avond graag iets grappigs lezen wil
dan kan hij altijd een verhaaltje pakken

Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
we zouden je heel graag zo'n boompje geven
maar omdat dat niet kan, hebben Marianne en Ron speciaal voor jou
een paar van die verhaaltjes opgeschreven!

Nog een mooi boek op rijm is De verhaaltjesboom van Marianne Busser en Ron Schröder. Dit boek bevat een aantal dierenverhaaltjes, in korte zinnen op rijm geschreven. Eigenlijk net lange versjes dus ;). Het boek is uitgegeven in prentenboekformaat en prachtig geïllustreerd door Eefje Kuijl. Zij maakt zulke warme, vrolijke illustraties en bij deze leuke verhaaltjes spat de humor ervan af. De illustraties zijn vaak paginagroot en voor de kinderen een feest om naar te kijken, terwijl het bijbehorende verhaaltje wordt voorgelezen.

Zoals we van Marianne Busser en Ron Schröder gewend zijn, zit ook dit boek vol verhaaltjes waar je hardop om kunt lachen, ontroerd door raakt of een warm gevoel van krijgt. Daar word je blij van!

Tijd voor wat vrolijkheid of zin om de dierentuin in huis te halen? Bekijk De verhaaltjesboom dan zeker eens.

Augustus 2021

Tien overheerlijke juffen en meesters
Ross Montgomery en Sarah Warburton, vertaald door Thérèse en Jacques Vriens - Uitgeverij Volt

start-schooljaar, prentenboek, juf, meester, kleuters, voorlezen, tien-overheerlijke-juffen-en-meesters

TIEN overheerlijke juffen en meesters, opgelucht en blij,
huppelen door het bos in een vrolijke rij.
Juf Anneke loopt achteraan
en ziet een heel lief bloempje staan.

Oh juf Anneke, doe niet zo dom,
kijk toch even achterom.
Daar zie ik iets bewegen ...
Nu zijn het er nog maar NEGEN!

Tien juffen en meesters sjokken na een lange schooldag naar de bushalte, maar missen de laatste bus. Gelukkig is er een andere manier om thuis te komen: door het donkere woud. In dit woud dreigt een groot gevaar: er zitten tien harige monsters klaar!

Dit kleurrijke, nieuwe prentenboek is een feest om voor te lezen! Aftelversjes en -liedjes zijn alom bij kinderen bekend en mijn kleuters houden ervan. Dit boek is één groot aftelverhaal. Dat het om juffen en meesters gaat die worden opgegeten is helemaal spannend! In het verhaal zit veel humor. Wat doen de juffen en meesters een domme dingen! De kinderen hebben natuurlijk allang gezien dat er monsters op de loer liggen en dat de volwassenen met open ogen in hun vallen trappen.
Op elke nieuwe bladzijde is het afwachten wat er nu weer gebeurt en welke juf of meester het team verlaat. Wie zal dit avontuur overleven?

Het verhaal eindigt grappig en verrassend, vooral voor kleuterjuffen. Ben je kleuterjuf, dan moet je dit boek aan het begin van het schooljaar zeker voorlezen! En maar hopen dat jij op een dag niet door het donkere woud naar huis hoeft te gaan.

Toen rups een vlinder werd
Bette Westera & Naomi Tieman - Gottmer

toen-rups-een-vlinder-werd, boek, boekrecensie, kleuters, juf-Anke, insecten

In mijn boekenkast staan inmiddels volop boeken over insecten. Prentenboeken en informatieve boeken. Een voorleesboek als dit is daar een mooie aanvulling op. De donkere kaft en prachtige tekeningen van Djenné Fila spraken maakten me nieuwsgierig.

In dit boek volg je vlinder in een aantal verhalen afgewisseld met versjes over insecten en prachtige, paginagrote illustraties tussendoor.
Vlinder fladdert door de tuin en komt daar allerlei kleine beestjes tegen. Elk beestje beleeft zijn eigen avontuur. In de verhalen leer je over de insecten. Je leest wat de beestjes uniek maakt, waar ze goed in zijn, waar ze nuttig voor zijn. De verhalen zijn mooi van lengte: leuk om voor te lezen tijdens bijvoorbeeld het fruit eten. Elk verhaal is sterk geschreven en grappig, spannend, ontroerend of herkenbaar. Je waant je even onder de beestjes en kunt over de verhalen nadenken en napraten.

Echt een fijn boek voor in de klas!

Juli 2021

Het feest Andersom
Paul Biegel & Aron Dijkstra - Gottmer

het-feest-andersom, recensie, juf-Anke, kleuters

Het thema van de aankomende Kinderboekenweek is beroepen. Het feest Andersom is een fantastisch prentenboek waarin kinderen één dag aan het werk gaan en de grote mensen naar school. Andersomdag: wat een feest!

Het verhaal in dit mooie prentenboek, geschreven door Paul Biegel, zouden kinderen maar wat graag werkelijkheid laten worden! Hoe grappig zou het zijn als alle papa's en mama's in de kring, de huishoek en de bouwhoek zitten en de kinderen, aangekleed in een net pak of gewapend met handschoenen en bouwhelm, aan de slag gaan in het beroep van hun ouders. Ik had het als kind graag uitgeprobeerd, dan was ik m'n loopbaan als juf heel wat jaren eerder gestart ;). Het verhaal in Het feest Andersom is grappig, herkenbaar en ook een beetje spannend: zou het wel lukken met al die papa's en mama's in de klas en de kinderen op straat, als stratenmaker, agent of minister? De verhaallijnen in het boek komen op het eind mooi samen, wat het mooie en prachtig geïllustreerde verhaal ook nog sterk maakt.

Jammer dat Andersomdag niet meer bestaat.

Het dikke dinoboek
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

het-dikke-dinoboek

Wil jij alles weten over dino's? Dan is Het dikke dinoboek echt wat voor jou! Grappige versjes en bijzondere weetjes leren je alles over dino's.

Dit boek viel precies op tijd op de deurmat! We waren net gestart met het thema dino's toen we met de groep in quarantaine moesten. Via Teams vertelde ik de kinderen weetjes uit Het dikke dinoboek en vertelden zij mij alles wat ze al wisten over dinosaurussen.
Het boek viel in de smaak! De kinderen wilden nog een versje over een dino horen en nog één en nog één! Hoewel de versjes en weetjes ook zeker voor oudere kinderen nog heel geschikt zijn, vonden ook de in-dino's-geïnteresseerde kleuters ze erg interessant! Regelmatig klonk er een wow! of een 'ja, dat wist ik!'.
Met dit boek hebben Marianne Busser en Ron Schröder opnieuw een prachtig en compleet informatief versjesboek geschreven. Zoals we van hen gewend zijn mét de nodige humor. De illustraties daarbij zijn sprekend en nemen je even mee terug naar het tijdperk van de dino's.

Gevonden
Oliver Jeffers - Uitgeverij De Fontein

gevonden, oliver-jeffers, recensie

De illustraties van Oliver Jeffers spreken me aan. Prachtig in hun eenvoud en zo sprekend. Ik was dan ook benieuwd naar het nieuwste prentenboek Gevonden.

Wat moet een jongen doen als er plots een pinguïn voor zijn deur staat? Uitvinden waar die vandaan komt natuurlijk, en hem dan terugbrengen. De reis naar de Zuidpool is lang en moeilijk, maar ze komen gelukkig goed aan. Op de terugreis realiseert de jongen zich echter pas goed wat hij heeft achtergelaten …

Gevonden is een lief en warm verhaal over vriendschap. De pinguïn die bij de jongen voor de deur staat blijkt niet verloren te zijn, maar eenzaam. Na een lange reis komt de jongen daar gelukkig achter en zo komt alles goed.
Als je de illustraties in dit opnieuw prachtige prentenboek bekijkt, voel je zó met de jongen en de pinguïn mee! De emoties spatten van de pagina's. Knap hoe Oliver Jeffers zo sprekend tekent, in alle eenvoud.

Een toren van koe
Pieter van den Heuvel - Gottmer

Ben je ooit langs een weiland gereden waarin je een toren van koeien zag staan? Nee? Het kan, lees dit prentenboek maar!

Na De verhuisdieren is Een toren van koe opnieuw een grappig prentenboek van Pieter van den Heuvel waarin iets absurds gebeurt. De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee. Het hilarische verhaal dat volgt is op rijm, in korte zinnen, geschreven en geïllustreerd met al even zulke hilarische illustraties vol details. Echt een boek waar je meerdere keren door kunt bladeren en telkens zul je nieuwe dingen ontdekken! Wat zullen de kleuters de onverwachte dingen die in dit verhaal gebeuren grappig vinden! En vaak zien zij alle leuke details en verborgen grapjes nog eerder dan wij.

Tijd om te ontsnappen uit de realiteit, tijd voor Een toren van koe!

Friet Flamingo en andere rare snuiters
Sam Loman - Moon

friet-flamingo, kleuters, recensie, juf-Anke

Als je het boek Friet Flamingo van Sam Loman ziet, krijg je meteen zin in de zomer! Wat een vrolijkheid straalt dit versjesboek uit!

Friet Flamingo staat vol met grappige versjes over dieren die alleen in je fantasie bestaan. Wat dacht je van de Lanterpanter die de hele dag lummelt of de Snoepsnuiter die alles wat lekker is in één keer opslurpt? De versjes zullen de kleuters aanspreken, want wie wil er nou geen Snoepsnuiter of Lanterpanter zijn? Gewoon, voor één dag? Daarbij kunnen de kinderen bij de versjes volop mee rijmen en over de tekst nadenken om het grapje te snappen. Zullen ze ook ontdekken hoe het met Friet Flamingo zit?
Een heerlijk boek voor tijdens het fruit eten of om een versje uit voor te lezen net voor het naar huis gaan.

Hond vs. Kat
Barbara Jurgens, met illustraties van Barabara de Wolf - Moon

Hond-vs-kat, recensie, kleuters

Op zoek naar een voorleesboek met korte voorleesverhalen voor volgend schooljaar? Het nieuwe boek Hond vs. Kat is een leuk, luchtig boek met grappige en herkenbare verhalen geschreven vanuit het oogpunt van twee leuke, ondeugende huisdieren.

Hond heeft een heerlijk luizenleventje en lieve Baasjes. Maar dan komen de Baasjes op een dag aanzetten met een raar, klein pluizenbolletje. Wat is dat? Het is Kat en ze komt ook bij de Baasjes wonen. Als dat maar goed gaat!

Voor iedereen met huisdieren, met name een hond en/of kat is Hond vs. Kat herkenbaar en extra grappig! Je ziet de situaties met je eigen huisdieren zo voor je! Een pan met lekker eten die nog op het aanrecht staat waar de dieren verlekkerd naar kijken, een dolle kat tijdens het gekke uurtje, een hond en kat die niet met elkaar door één deur kunnen en spelen met je hond in het park, allerlei situaties komen voorbij. Dit gaf bij mij in de groep aanleiding tot gesprekken over de huisdieren van de kinderen en mijn eigen dieren. Omdat je als lezer vaak al weet wat je kunt verwachten, zijn de verhalen over Hond en Kat extra spannend en grappig. Je weet wat de baasjes gaan zien als ze thuiskomen. Je weet wat hond en kat van plan zijn, waardoor je wilt weten hoe dit afloopt!

Een grappig voorleesboek voor de kleuters en groep 3/4, net even anders dan veel andere boeken.

Pauw is een beetje verlegen
Jin Xiaoyu & Leying Li - Clavis

pauw-is-een-beetje-verlegen, recensie, juf-Anke, kleuters

Pauw wil zijn staart niet laten zien. Hij is veel te verlegen! Tot hij op een dag naar het bos gaat en ontdekt welke kracht er in zijn veren schuilt. Het avontuur haalt het beste in hem naar boven.

Pauw is een beetje verlegen is een inspirerend verhaal geïllustreerd met prachtige tekeningen in waterverf, wat mij zo nieuwsgierig maakte naar dit mooie prentenboek. De zachte illustraties, vol emotie, geven het verhaal de juiste sfeer. En wat is pauw mooi als hij aan het eind van het verhaal zijn prachtige staart durft te laten zien!

Een fijn prentenboek voor verlegen kinderen. Over jezelf durven zijn, jezelf laten zien en trots zijn op jezelf! Zo trots als een pauw.

Mei 2021

De walvis wilde meer
Rachel Bright en Jim Field - Gottmer

De-walvis-wilde-meer, prentenboek, kleuters, recensie

Twee vechtende eekhoorntjes, De leeuw in de muis, Laat maar los, Koala en Wolfje wil naar huis. Het zijn mijn favoriete prentenboeken. Elk met een sterk verhaal op rijm én een best-wel-belangrijke boodschap. De walvis wilde meer is het nieuwste prentenboek van Rachel Bright en Jim Field. Welke boodschap zou dit boek ons meegeven?

Wilbert de walvis is altijd op zoek naar meer spullen, want diep in zijn binnenste voelt hij een gat. Maar al die spulletjes maken hem niet gelukkig. Wilbert moet iets vinden waar hij wél blij van wordt. Maar wat?

De walvis wilde meer is een sprankelend verhaal over in de knoop zitten, geven in plaats van nemen en vriendschap. Het verhaal leert je dat je van heel veel spullen niet gelukkig wordt. Het is veel fijner om iets te kunnen doen voor een ander. Vrienden zijn belangrijker dan spullen. Naast deze les zitten er nog meer kleine boodschappen in dit prachtige prentenboek. Het boek is begrijpelijk geschreven en de zinnen op rijm zullen kleuters aanspreken. Het verhaal geeft aanleiding tot een gesprek. Hoe kan Wilbert de leegte die hij voelt vullen?
De illustraties zijn prachtig! Ze zijn kleurrijk, sprekend en geven het gevoel van Wilbert en de andere zeedieren geweldig weer. Hierdoor voel je met ze mee en word je door dit hartverwarmende verhaal geraakt. Evenals door de eerdere boeken van dit talentvolle duo.

Kop op, Herman!
Yvonne Jagtenberg - Gottmer

Kop-op-Herman, prentenboek, kleuters

Nog een prachtig prentenboek over gevoelens is Kop op, Herman! Dit is het tweede boek over Herman het hangbuikzwijn van Yvonne Jagtenberg. In dit verhaal sjokt Herman met zijn ziel onder zijn poot de dag door. Misschien heeft Herman last van de lockdown tijdens de coronapandemie ;). Zijn gevoel zal in ieder geval herkenbaar zijn.

Herman het hangbuikzwijn voelt zich niet zo fijn vandaag. Hoe dat komt weet hij niet. Hij is niet ziek en hij heeft genoeg te eten. De andere dieren proberen hem op te vrolijken. 'Kop op, Herman,' zeggen ze. Maar hoe hard hij ook probeert zijn kop omhoog te houden, het wil niet lukken.

Herman is vandaag gewoon niet zo blij. Iedereen heeft wel een keer zijn dag niet en meestal gaat de zon de volgende dag weer schijnen. Bij Herman zitten zijn tranen in de weg en wanneer hij ze laat gaan, verdwijnt het rare gevoel in zijn buik. Herman voelt zich opgelucht en heeft weer zin om iets te doen.
Het verhaal laat je zien dat het oké is om een keer je dag niet te hebben. Dat gevoel mag er zijn. Huilen kan enorm opluchten om het nare gevoel kwijt te raken. Yvonne Jagtenberg heeft deze boodschap op een geweldige manier in een prachtig prentenboek gegoten. De illustraties zijn rustig en geven een eigen stijl weer. De teksten kort, waardoor het verhaal goed te volgen is en een fijne, rustige uitstraling heeft.

Misschien ...
Chris Haughton - Gottmer

Misschien, prentenboek, recensie, kleuters

Nog een prentenboekenmaker met een duidelijke eigen stijl is Chris Haughton. Als je het boek Misschien... ziet, denk je vast al aan de andere boeken van deze maker: Mama kwijt, Stoute hond! en Ssst!

Misschien... is een ontzettend grappig en spannend boek over drie kleine aapjes die heel graag een mango uit de mangoboom willen pakken. Mama heeft hen, toen ze even wegging, gewaarschuwd dat ze dat niet mogen doen. Er lopen tijgers rond! De kleine aapjes gaan natuurlijk toch op ontdekkingstocht. Geen tijger te zien! Steeds dichter komen ze bij de mangoboom totdat ...

De oplettende kijker heeft de tijgers allang gespot, waardoor de spanning oploopt. Gaan de aapjes de tijger in de gaten krijgen?

Misschien... is een heerlijk prentenboek met sprekende teksten die je direct mee het bos in nemen en illustraties in een unieke, eigen stijl. Duidelijk, rustig, eenvoudig en even sprekend als de tekst. Natuurlijk sluit dit leuke prentenboek af met een nieuw grapje ...

Het schermdiefje
Helen Docherty & Thomas Docherty - Clavis

Het-schermdiefje, prentenboek, recensie, kleuters

Dit prentenboek wilde ik zien! Hoe actueel is het onderwerp van dit verhaal: schermpjes. En hoe vaak loop ik er zelf tegenaan: dat mensen op hun scherm turen tijdens een gesprek of bijna tegen je aan botsen op straat.
Van de makers van Het Schermdiefje heb ik ook Het Boekenliefje. Een mooi, vertederend verhaal dat voorlezen promoot. Zou dit boek ook iets willen promoten ;)?

Het Schermdiefje maakt je er bewust van hoeveel schermen er zijn. Overal om ons heen. Op een dag komt een klein meisje in de stad aan. Ze wil nieuwe vrienden maken en samen spelen, maar overal waar ze kijkt, ziet ze mensen op een scherm turen. Niemand heeft oog voor haar. Ze begrijpt niet waar die schermpjes voor zijn en besluit er haar tanden in te zetten. Hmm, best lekker! Zo begint de schermpjesverslaving van het meisje: het schermdiefje. Ze kijkt er niet op, maar ze schrokt ze allemaal naar binnen.
Zo komt het dat er op een dag nauwelijks nog schermen in de stad zijn en dat de dieren haar wél zien staan. En dan wordt er gespeeld, en plezier gemaakt!

Het Schermdiefje is een mooi prentenboek, met vrolijke illustraties dat helemaal past in deze tijd. De boodschap is misschien nog wel meer voor ouders dan voor jonge kinderen. Wellicht herkennen zij zich in het gevoel dat het Schermdiefje aan het begin van het verhaal heeft.

Willemijn Wiebelkont
Howard Pearlstein & Renate Vermeulen-Potter - Clavis

Een prentenboek over niet stil kunnen zitten en gewoon móéten bewegen komt altijd van pas. Willemijn Wiebelkont is zo'n boek over dit onderwerp. Handig voor op school én thuis.

Willemijn Wiebelkont móét gewoon bewegen. Ze kan er niets aan doen. Als haar gewiebel een grote puinhoop veroorzaakt, wordt Willemijn uit de klas gestuurd. Gelukkig weet de directeur precies wat Willemijn kan doen om rustig te worden.

Willemijn heeft last van 'Wiebels' en wat is het lastig om die in bedwang te houden. Ze brengen haar regelmatig in de problemen. Gelukkig heeft de school waarop Willemijn zit een fijne directeur die naar haar glimlacht als ze uit de klas wordt gestuurd en haar een trucje leert om de Wiebels in bedwang te houden. Wat is het fijn om de Wiebels die in je hoofd tekeer gaan te herkennen en trucjes te hebben om ze rustig te krijgen. Dit boek is zeker helpend voor kinderen die zich in het verhaal van Willemijn herkennen. Het leert hen dat de Wiebels er mogen zijn, ze horen bij hen, en het leert hen hoe ze de Wiebels onder controle kunnen krijgen op momenten dat het nodig is. Helpend is ook de directeur van Willemijn. Zo'n fijne directeur of leerkracht gun ik elk kind!

Maart 2021

Boer Boris start de motor!
Ted van Lieshout & Philip Hopman - Gottmer

Boer-boris-start-de-motor, kleuters, prentenboek, review, recensie

Boer Boris start de motor! is het nieuwste boek in de Boer Boris serie. Dit boek is een kartonboek met uitklappagina's. Juist daarom ben ik er benieuwd naar. De prentenboeken in mijn leeshoek hebben het zwaar te verduren en worden langzaam vervangen door sterkere kartonboeken. Zou Boer Boris start de motor! ook iets voor mijn groep zijn?

In Boer Boris start de motor! komen grote machines van de boerderij voorbij. Wat zullen de kleuters dit interessant vinden! Er hoeft maar een machine voorbij de school te rijden en ze staan al bij het raam.
Zoals je gewend bent van de Boer Boris boeken, heeft ook dit boek een pakkend, grappig verhaal op rijm dat aansluit bij de belevingswereld van kleuters. Op elke dubbele bladzijde staat een machine centraal, die getekend is op een uitklappagina. De hoge machines hebben een uitklappagina die naar boven openklapt, de lange machines een uitklappagina naar opzij en de machines die ín de grond werken een uitklappagina die omlaag klapt. Naast woordenschatuitbreiding maken de kinderen zo spelenderwijs kennis met de begrippen groot en klein, hoog en laag en boven en beneden. Het boek is nu actueel: lente, jonge dieren, boerderij! Ook in het najaar is het goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek over beroepen.
Op dit moment doen we activiteiten bij Boer Boris en de eieren. Ik denk dat ook Boer Boris start de motor! heel welkom is in mijn groep.

Vijf minuten
Liz Garton Scanlon & Audrey Vernick - Clavis

Vijf-minuten, prentenboek, rekenen, tijd, kleuters, recensie, review

Nog vijf minuten spelen tijdens de werkles is niet zo lang, vijf minuten wachten tot iedereen zijn jas heeft gepakt duurt wel even. Hoe vaak zeg ik als juf niet 'nog vijf minuten!' Wat fijn dat er een nieuw prentenboek over tijd is verschenen. Ik zie meteen mogelijkheden: tijd --> rekenen!

Soms gaat de tijd snel en soms gaat de tijd traag. In dit prentenboek ervaren kinderen hoe dat komt. Ze zien een jongetje dat in verschillende situaties ervaart hoe lang vijf minuten duren. De ene keer moet hij erg haasten om iets in vijf minuten voor elkaar te krijgen (als hij in vijf minuten klaar moet staan om te gaan), terwijl diezelfde minuten een andere keer een eeuwigheid duren (als hij moet wachten in de rij). Vijf minuten kunnen vijf fijne minuten zijn (als je naar schattige hondjes mag kijken) of vijf vervelende minuten (als je in de stoel van de tandarts ligt).
Dit boek is een ideaal aanknopingspunt voor een gesprek over tijd en over de ervaring van de kinderen. Herkennen zij wat de jongen meemaakt? Hoe voelt het voor hen? Kunnen ze nog meer voorbeelden noemen?
Aan de hand van de sprekende, humoristische illustraties en de tekst kan worden verteld. Een mooi prentenboek dat aanleiding geeft tot een (reken)gesprek en activiteiten rondom tijd.

Koala kan niet slapen
Jin Xiaoyu & Xu Yang - Clavis

Koala-kan-niet-slapen, prentenboek, recensie, revieuw, kleuters

Kun je niet slapen? Ben je 's nachts wakker? Je bent niet de enige! Koala kan niet slapen en dat maakt hem niks uit!

Dit ontzettend lieve, vertederende en in zachte tinten geïllustreerde prentenboek is ideaal voor thuis. Het is een fijn boek om voor het slapen gaan voor te lezen. Je kind dut bij dit vrolijke, lieve verhaal zo weg. En als hij niet kan slapen, net als Koala, laat hem dan weten dat dat niet erg is. In je gedachten kun je mooie avonturen beleven en uiteindelijk ... uiteindelijk ben je zo slaperig dat je toch een keertje in slaap valt. Als Koala het kan, kan jij het ook!

Ik ben genoeg
Jessy Humann & Federico van Lunter - Clavis

Ik-ben-genoeg, prentenboek, review, recensie

Iedereen mag zijn wie hij diep vanbinnen is. Dat is genoeg.

Ik ben genoeg is een poëtisch verhaal met een boodschap: wat de dag ook brengt, je bent goed zoals je bent.
Op elke pagina van het boek zie je een dag uit het leven van één van de twee hoofdfiguren. Je ziet wat ze op die dag doen en wat ze aan de dag waarderen. Als je buiten bent, kun je genieten van de mooie wolken. Als het regent, kun je dankbaar zijn dat het gras water krijgt. Als je alleen bent, kun je genieten van duizend sterren. En als je samen bent met iemand van wie je houdt, is je hart vol warmte.
Je kunt genieten van de kleine dingen: een kopje thee, een gebaar van een ander en bloeiende bloemen. En soms, soms heb je je dag even niet en ben je verdrietig. Dat is ook oké. Ook op moeilijke dagen mag je zijn wie je bent.
Wat een prachtige boodschap!
Ik moest het boek een paar keer doorbladeren en begon er steeds meer in te zien. Waarschijnlijk kijkt een kleuter er weer heel anders naar.
Ik ben genoeg is een fijn prentenboek om samen met je kleuter door te bladeren, te ervaren en erover te praten, gezellig, knus bij elkaar.

Hallo allemaal
Diverse auteurs

Zo gaaf! Ik mocht meeschrijven aan een voorleesboek voor en door juffen en meesters! Terwijl ik vorig jaar in Noorwegen door de sneeuw ploeterde, bedacht ik de eerste verhalen voor deze bundel. Terug in Nederland klom ik in de pen en schreef vier voorleesverhalen. Over de gemene trollen Trulli en Trolli, over Eddie Eland en Huskey Hond die op zoek gaan naar het toverlicht. Over de boze wolf die geen slechterik wilde zijn en Lea en het Letteretertje. Samen met de andere verhalen in deze bundel is Hallo allemaal een feestje om voor te lezen!

Persbericht
Hallo allemaal
- Het leukste voorleesboek door juffen en meesters

Wie weten beter wat leeft onder kinderen en waarover zij graag willen lezen dan de juffen en meesters die dagelijks met hen werken?
Met verhalen van bekende juffen en meesters onder wie juf Daisy, juf Sanne, juf Maike, meester Sander, juf Merel, meester Ismail, juf Anke, meester Bart en vele anderen. Met illustraties van juf Annemarie.

Vlog

 

Februari 2021

Vinnie & Flos - Op bezoek
Marte Jongbloed en Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

Ben je op zoek naar het leukste voorleesboek voor je kleutergroep? Stop maar met zoeken, want je hebt 'm gevonden! Vinnie & Flos is echt mijn favoriet en ik keek dan ook uit naar dit nieuwe deel.

Vinnie is een jongen die op zijn kamer een groot geheim verbergt: Flos! Flos is een grappig, eigenwijs wezentje dat eigenlijk in het bos thuishoort, maar ooit verdwaalde, zijn familie kwijtraakte en zo in het huis terecht kwam waar Vinnie nu woont. Vinnie en Flos zijn echte tegenpolen. Vinnie kijkt de kat uit de boom. Hij vindt nieuwe dingen spannend en vindt het fijn om van tevoren te weten wat hij kan verwachten. Flos daarentegen stapt overal op af en is zelfs een tikkeltje brutaal. Wanneer Vinnie ergens tegenop ziet, helpt Flos hem door de situatie thuis alvast te oefenen. Dat helpt Vinnie, net als de lijfspreuk van Flos: Snotteflos, als je het nou gewoon eens probeert!
Flos houdt van nieuwe avonturen en duikt overal op waar Vinnie ook is. Zonder dat Vinnie het weet, kruipt Flos in zijn jaszak of in de tas van zijn moeder. Zo komt hij tevoorschijn bij de tandarts en eet daar uit de tubes met fluoridepasta. Ook gaat hij stiekem mee naar Vinnie's zieke oma en zorgt voor opschudding wanneer oma ineens een bloem ziet 'lopen'.

De kleuters vinden Vinnie en Flos gelukkig net zo leuk als ik! De verhalen zijn zo heerlijk voorspelbaar. Wij weten elke keer als Vinnie het huis uit gaat al dat Flos stiekem mee is gegaan, maar Vinnie en zijn ouders weten dat nog niet. Waar zou Flos opduiken? Welke stoute streken zou hij uithalen? Zouden Vinnie's papa en mama hem zien?
In elk verhaal gebeurt iets wat Vinnie heel spannend vindt. Flos zegt zijn lijfspreuk dan en de kinderen doen vrolijk mee. Hopelijk helpt dit de kinderen die wat meer afwachtend zijn en vaak iets spannend vinden: Als je het nou gewoon eens probeert? Uiteindelijk komt het wel goed!

Kom mee Kees
Loes Riphagen - Gottmer

Een peuter slentert over het trottoir. Hij kijkt naar de heg en ziet een beestje. Geboeid blijft hij staan. Oma staat een stuk verderop te roepen: 'Kom nou, loop eens door!'. Maar hoe kun je nou doorlopen als er zóveel moois te ontdekken valt?

Kom mee Kees is het nieuwste boek van Loes Riphagen. Zij schreef ook Coco kan het, Prentenboek van het Jaar 2021.
Kom mee Kees gaat over kikker Kees en zijn papa. Ze zijn onderweg naar het kwaakconcert en moeten opschieten, anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog, een kevertje dat ondersteboven kan lopen en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft geen tijd om te kijken, hij zegt alleen maar dat Kees op moet schieten. Tot papa de schrik van zijn leven krijgt en beseft dat de scherpe aandacht van Kees eigenlijk heel waardevol is.

Kom mee Kees is een helder geschreven verhaal met herhaling, een boodschap én een spannend stuk. Het verhaal past helemaal binnen de belevingswereld van jonge kinderen, die net als Kees echte onderzoekers zijn en zoveel zien. Misschien is die boodschap dan ook meer voor de volwassene bedoeld ;).
De illustraties zijn sfeervol, sprekend en heerlijk groot en het boek heeft een wat luxe, stevige uitstraling.

Dit verhaal vind ik mooi passen bij deze tijd, waarin ik meer dan ooit in de natuur te vinden ben en er écht de tijd voor heb. Wat kun je dan veel ontdekken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Als je aandacht hebt voor de dingen om je heen kun je van de kleinste dingen genieten. Dat is precies wat Kees doet. De natuur is zo mooi en blijft verwonderen. Dit wil ik mijn kleuters graag meegeven: Kom mee, kinderen. Laten we op pad gaan, goed kijken en genieten!

Wie heeft de honing?
Louise Greig en Laura Huges - Ploegsma

Twee beren, een pot honing en een boek vol rampen. Niet zo leuk zou je denken, maar Wie heeft de honing? is grappig en luchtig!

In Wie heeft de honing? wil Beer een perentaart bakken. Het meel, de eieren en de peren staan al klaar, maar waar is de honing nou toch gebleven...? Die is van het aanrecht gepikt door een andere beer, maar dat weet alleen de lezer. Hij snoept de honingpot leeg, terwijl Beer op zoek gaat naar de dief en dat leidt tot hilariteit en veel gedoe.

Dit boek moest ik een paar keer opnieuw lezen. Wat gebeurt er veel en wat is er veel te zien! In het verhaal gebeurt van alles, maar ook in de teksten, het lettertype en de illustraties. En hoewel het verhaal een opeenstapeling van rampen is, word je er best vrolijk van! Het verhaal is grappig en snel met vrolijke, vlotte illustraties vol humor. De tekst is op rijm geschreven, wat fijn leest en voor de kleuters een uitdaging is: kunnen ze mee rijmen?

Een leuk, zonnig boek voor de zomer of voor gewoon even tussendoor.

Rijmelsteeltje
Eva Vleeskruyer en Hiky Helmantel - Clavis

Versjes voorlezen, ik doe het te weinig in mijn groep. Kan Rijmelsteeltje daar verandering in brengen?

Ik denk het wel! Rijmelsteeltje is een boek met verschillende speelse gedichtjes voor kleuters. Het begint met Rijmelsteeltje, een klein nachtkaboutertje dat een meisje mooie verhaaltje influistert net voor ze gaat slapen. Vrolijke dingen, verdrietige dingen en dingen om over na te denken. Het meisje deelt de verhaaltjes graag met jou, de lezer en zo wordt je meegenomen in deze bundel vol gedichtjes met vrolijke, grappige illustraties.

Rijmelsteeltje krijgt een plekje in mijn lokaal, zodat ik in plaats van een voorleesverhaal ook eens een versje voor kan lezen tijdens het fruit eten bijvoorbeeld. Ik heb er nu al zin in!

December 2020

Het knotsgekke kabaalkoor
David Walliams & Tony Ross - Clavis Uitgeverij

Het-knotsgekke-kabaalkoor, recensie, juf-Anke

Het je zin in iets grappigs? Even samen lachen, even gek doen? Lees dan verder over het aller gekste koor dat je ooit hebt horen zingen: het knotsgekke kabaalkoor!

Het knotsgekke kabaalkoor is het nieuwste boek van David Walliams. Hij schreef al meer knotsgekke prentenboeken waaronder Geronimo, de pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen en Het eerste nijlpaard op de maan. Om deze boeken heb ik met de kleuters flink gelachen, dus ik ben blij dat er een nieuw boek verschenen is en wat het extra leuk maakt: dit boek gaat over muziek! :)

Het verhaal speelt zich af op de Noordpool. Hier woont Kweeltje de walrus. Kwaaltje zingt dolgraag en wil graag deelnemen aan de dierentalentenjacht. Er is alleen één piepklein probleem: haar stem klinkt echt afgrijselijk! Zo afgrijselijk dat de andere dieren haar op een nacht verlaten. Kweeltje blijft alleen achter.

Het knotsgekke kabaalkoor is een verhaal met vaart, een verhaal waarin veel gebeurt en dat wordt ondersteund door de verschillende lettergroottes, de speelse teksten die op allerlei manieren op de pagina's zijn gezet en de humoristische illustraties van Tony Ross (bekend van De kleine prinses).
In het verhaal wordt volop gezongen en dat dat vals is, maakt niks uit. Als je van zingen blij wordt, dan moet je zingen. Of het nou mooi is of lelijk, het gaat erom dat je gelukkig bent! Een mooie boodschap die we de kinderen (in onze muzieklessen) mee kunnen geven.

Stop
Annemie Vandaele & Emmanuel Volant - Clavis Uitgeverij

stop, annemie-vandaele, prentenboek, kleuters, juf-Anke, recensie

'Stop, hou op!' Ik hoor het de kinderen bijna dagelijks zeggen. We leren ze dat ze het moeten zeggen als ze iets niet fijn vinden. Praten is beter dan knijpen of slaan. Maar wat als je 'stop' zegt en de ander luistert niet?

Het boek Stop sluit perfect op dit thema aan. Egel loopt met zijn mooie bal, van oma Egel die er niet meer is, door het bos. Dan komt hij Haas, Das en Eekhoorn tegen. Haas pakt de bal af en gooit over naar Das en Eekhoorn. Eerst vindt Egel het leuk, maar dan niet meer. 'Stop!' roept hij. Maar Haas gaat door en trapt zijn dierbare bal in de boom. Teleurgesteld vertelt Egel dat hij 'stop' had geroepen, maar dat er niet werd geluisterd.

Het boek Stop is duidelijk geschreven. De boodschap wordt in heldere taal overgebracht en de tekst en illustraties geven het gevoel van Egel goed weer. Je gaat met hem meeleven en begrijpt heel goed dat het niet fijn is als iemand niet naar je luistert. De kleuren in het boek zijn zacht en lieflijk en de karakters worden vol emotie neergezet.
Een fijn boek om te gebruiken tijdens sociaal-emotionele activiteiten in de kring en gesprekjes na incidenten tijdens het spelen.

Toto en het nieuwe elfje
Esther Miskotte - Clavis Uitgeverij

toto-en-het-nieuwe-elfje, prentenboek, kleuters, recensie

Wat als er een nieuw kind in de groep komt? Een kind dat anders praat, anders reageert, er anders uitziet en anders beweegt. Accepteert de groep de nieuwkomer of wordt hij vreemd aangekeken?

In het boek Toto en het nieuwe elfje komt er een nieuw elfje in de klas. Het is een vreemd elfje. Hij praat gek, hij ziet er gek uit en hij speelt wild op de trommel. Zijn klasgenoten moeten niets van hem hebben. De nieuwe elf doet zijn best om vrienden te maken. Vrolijk vliegt hij achter de anderen aan en vraagt keer op keer of hij mee mag doen, maar elke keer als ze hem zien, gaan ze snel weg en spelen iets anders. Wat is het lastig om bij de groep te horen als je nieuw bent!

Esther Miskotte heeft een prachtig nieuw prentenboek gemaakt over een thema dat in de meeste klassen wel zal spelen. Het is leuk dat de kinderen in het boek elfjes zijn. Het geeft het verhaal iets magisch en het lijkt voor de kinderen niet over hen te gaan, terwijl ze de boodschap wel meekrijgen.
Buitengesloten worden en samen leren spelen staan centraal. Ideaal om voor te lezen als dit in je groep speelt of elke keer wanneer de groep zich opnieuw vormt: wanneer er een nieuw kind bij komt en na een lange vakantie.

Jules
Erik Wouters & Anne Schneider - Clavis Uitgeverij

jules, voorleesboek, juf-Anke, recensie

Jules is een voorleesboek met korte verhalen over een lieve, gevoelige jongen die regelmatig bang is. Hij vindt nieuwe dingen spannend, denkt veel over na en stelt veel vragen. Zijn grote vriend Knuffeldraak helpt hem overal bij en als Knuffeldraak of grote zus bang zijn, zorgt Jules goed voor ze.

In het boek lees je allerlei verhaaltjes en versjes uit het dagelijks leven van Jules en zijn familie. De verhalen gaan over herkenbare situaties voor jonge kinderen. Ze zijn ideaal om tussendoor voor te lezen. In de verhaaltjes is Jules regelmatig bang, maar de verhalen zelf zijn luchtig en met humor geschreven. Kinderen zullen aanvoelen dat Jules niet bang hoeft te zijn.
Dit mooie voorleesboek is ideaal om voor te lezen aan kinderen die de kat uit de boom kijken en veel dingen spannend vinden. Ze kunnen ervaren dat ze niet de enigen zijn en dat het goed komt.

Het verhaal bevat redelijk wat Vlaamse woorden. Die zul je in het Nederlands even aan moeten passen.

Dikke vriendjes durven alles
Ingrid & Dieter Schubert - Clavis Uitgeverij

dikke-vriendjes-durven-alles, recensie, juf-Anke, prentenboek, kleuters

Dikke vriendjes durven alles is het nieuwste boek van het bekende duo Ingrid en Dieter Schubert. Als je de illustratie op de kaft ziet, weet je al dat dit een boek van hen is. Zo herkenbaar!

Twee dikke vriendjes gaan samen op avontuur. Ze durven alles! Over de hoogste berg klimmen, over het diepste ravijn springen, in de meest woeste zee pootje baden. Wat zijn deze dikke vriendjes stoer! Maar als je beter kijkt, zie je dat het nét even anders gaat dan ze hadden bedacht.
Op het eind van het verhaal gluren twee ogen vanuit het struikgewas naar de vriendjes. Een schaduw komt dichterbij ... Durven ze nu nóg alles?

Wat een spannend en avontuurlijk prentenboek is Dikke vriendjes durven alles. Het is voor mij als leerkracht heel herkenbaar! In hun fantasiespel kunnen kleuters heel stoer zijn en durven ze alles. In het echt is dat toch even anders. Het verhaal is sterk geschreven, in korte zinnen, zonder overbodige tekst. Er zit herhaling in de gebeurtenissen, wat kinderen leuke vinden en de illustraties bij het verhaal zijn afwisselend spannend en vrolijk. Ze geven de sfeer van het verhaal helemaal weer.
Durf jij mee op avontuur?

Oktober 2020

Tom en Samira
Tosca Agterberg, Ann De Bode - Kluitman

tom-en-samira

Bij uitgeverij Kluitman kwam ik dit voorleesboek tegen. Wat leuk, ik kende het nog niet, maar de voorkant ziet er al meteen aantrekkelijk uit.

Het boek gaat over de twee vriendjes en buren Tom en Samira. Ze spelen graag samen, hebben veel plezier en maken wel eens ruzie. In hele korte verhalen wordt verteld wat Tom en Samira meemaken. De verhalen zijn super herkenbaar en passen helemaal binnen de belevingswereld van kleuters. De twee vriendjes rijmen erop los (doei ouwe koei), zitten op school in de kring en leren Engels, eten pannenkoeken bij Samira thuis, terwijl haar ouders niet mee mogen eten vanwege de Ramadan, ze vieren samen het Suikerfeest en beleven nog veel meer.

Het is fijn dat de verhalen zo kort zijn, prima om voor te lezen net voor het naar huis gaan of tijdens het fruit eten. Na elk verhaal volgt een vrolijk of grappig versje, waarbij de kinderen lekker mee kunnen rijmen.
Leuk dat het boek zo multicultureel is, het verhaal is een goede weergave van de maatschappij en de kinderen in de klas. In dit boek komt dit mooi naar voren, zonder dat er de nadruk op ligt. Zo zouden meer verhalen moeten zijn.

Omdat het boek over van alles gaat wat je gedurende een dag, week of jaar mee kunt maken, kun je het op elk moment in het jaar en bij elk thema voorlezen. Tom en Samira hebben me positief verrast en gaan mee naar school!

De Pareldief
Axel Scheffler & Rosa Scheffler - Uitgeverij Ploegsma

de-pareldief

Van Axel Scheffler ken ik veel boeken die hij samen met Julia Donaldson maakte. De Gruffalo bijvoorbeeld en Stap maar op mijn bezemsteel. Deze boeken vind ik ontzettend mooi geïllustreerd en sterk geschreven, dus ik was dan ook benieuwd naar De Pareldief, een boek dat hij samen met zijn zus Rosa maakte.

De Pareldief is een spannend voorleesverhaal dat je in meerdere keren voor kunt lezen. Het gaat over een kleine grijze Hoen die ontzettend van blinkende dingen houdt, zo ook de parels die Pauw in zijn winkel verkoopt. Elke dag staart Hoen door de etalage naar al dat moois, maar helaas heeft hij geen geld om iets te kopen. Als er op een dag een hulpje gevraagd wordt voor de winkel, is het Hoen die er aan de slag mag gaan. Eenmaal binnen wordt het nóg moeilijker al dat moois te weerstaan. Als dat maar goed gaat!

Het verhaal is grappig, maar ook aandoenlijk. Je ziet hoe graag Hoen de mooie spullen wil en je voelt zijn schuldgevoel wanneer het misgaat. Het boek helpt kinderen inzien dat je het beste eerlijk kunt zijn en dat iets stelen niet mag, ook al wil je het nog zo graag hebben. Het verhaal laat ook de verschillen tussen arm en rijk zien en de gevoelens die daarbij kunnen horen. Een leerzaam verhaal met een wijze levensles.

Het Sneeuwvlokje
Benji Davies - Luitingh Sijthoff

het-sneeuwvlokje

Benji Davies heeft al veel mooie prentenboeken gemaakt. Misschien ken je één van zijn boeken wel: De kleine walvis, Oma Vogeltje, Het eiland van opa, Donderkopje ...
Ik vind de prentenboeken van Benji Davies altijd bijzonder. Ze zetten een bepaalde sfeer neer en gaan de diepte in. Blij verrast was ik dan ook toen zijn nieuwste boek Het Sneeuwvlokje werd aangekondigd.

Het Sneeuwvlokje is een warm verhaal over een vallend sneeuwvlokje dat een veilige plek zoekt om te landen. Ondertussen versiert een meisje thuis een prachtige kerstboom, maar er ontbreekt nog iets: een fonkelende ster. Het sneeuwvlokje landt op de boom en vindt zo de allerbeste plek: hij wordt de stralende ster!

De illustraties bij het verhaal zijn vertederend mooi. Rustig en zacht, in winterse tinten, passend bij de gedachte van Kerst. Ook de voorkant heeft deze sfeer: gouden letters, gouden randen bij de bomen en een lief meisje dat naar een sneeuwvlokje reikt.

Waar de wind ons ook heen blaast,
we vinden allemaal een plek om te landen ...

De herfst van Kleine Gans
Elli Woollard & Briony May Smith - Lemniscaat

de-herfst-van-kleine-gans

Afgelopen voorjaar verscheen De lente van Kleine Beer. Een prachtig, aandoenlijk en leerzaam verhaal over de lente, met super sfeervolle illustraties. Het boek werd meteen één van mijn favorieten.
In De lente van Kleine Beer werd een vogel geboren. Het werd de nieuwe vriend van Kleine Beer. Die vogel blijkt Gans te zijn. In dit deel is Gans al wat gegroeid en breekt de herfst aan in het bos. Kleine Gans voelt dat er iets staat te gebeuren, maar wat zou het zijn?

In De herfst van Kleine Gans lees en zie je wat de dieren in de herfst doen. Ze maken een lekker warm hol voor de winterslaap, leggen een wintervoorraad aan of bouwen een nestje van bladeren. Kleine Gans kijkt naar de dieren en vraagt zich af wat ze moet doen. Ze probeert de dieren na te doen, maar een boom omzagen met haar snavel lukt niet en ook een gat in de grond graven om nootjes in te verstoppen is best lastig. Dan ziet Kleine Gans opeens een schaduw boven zich. Is het een monster? Nee, het zijn grote ganzen die naar het zuiden vliegen. Ineens weet Kleine Gans wat ze moet doen!

Wat prachtig is ook dit verhaal geschreven! Het is spannend, grappig en zo lief. Verschillende aspecten van de herfst komen aan bod, wat het naast leuk leerzaam maakt. In de tekst zitten herhalingen en dat spreekt jonge kinderen aan.

Ik vind het knap hoe de auteur het herfstseizoen in zo'n mooi verhaal verweeft, mét herhalingen en op rijm geschreven. De illustraties daarbij brengen het verhaal tot leven. Briony May Smith geeft de natuur weer zoals deze is: adembenemend mooi. De prenten kunnen zo aan de muur. Toevoegen aan je herfstboekencollectie dus ;).

Dierendorpje helpt de bijen
Gitte Spee & Kim-Lian van der Meij - Kluitman

dierendorpje-helpt-de-bijen

In het dierendorpje groeien geen bloemen meer en daar zijn de bijen niet blij mee. Om honing te maken, hebben ze bloemen nodig. De bijen besluiten te vertrekken. Dat willen de dieren uit Dierendorpje voorkomen en snel bedenken ze een plan: zaadjes zaaien.

In dit vrolijke verhaal op rijm, leren de kinderen dat bloemen nodig zijn voor de insecten, de vlinders en de bijen bijvoorbeeld. Zonder bloemen kunnen zij niet leven en ... is er ook geen honing! Ook leren de kinderen hoe je bloemzaadjes zaait en wat er nodig is om bloemen te laten groeien. Een verhaal over de natuur dus, een onderwerp dat helemaal past in deze tijd, waarin we bewust met de natuur bezig zijn.

Het verhaal vind ik erg leuk om in de lente voor te lezen, waarna je zelf kunt gaan zaaien. De vrolijke, kleurrijke illustraties van Gitte Spee passen helemaal bij dit seizoen en het bijpassende liedje van Kim-Lian kun je gezellig samen zingen.
Ik krijg al zin om mijn tuin in het voorjaar zo bloemrijk mogelijk te maken. Fijn voor de insecten en fleurig om zelf naar te kijken! Nog even geduld ...

Dat wil ik later ook!
Vivian den Hollander en Dagmar Stam - Van Holkema & Warendorf

dat-wil-ik-later-ook

Ieder jaar schrijft Vivian den Hollander een nieuw avontuur over Lisa en Jimmy rond het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema 'geschiedenis' en dus duiken Lisa en Jimmy bij opa en oma in huis de geschiedenis in. Ze helpen met het opruimen van de rommelkamer, want opa en oma gaan verhuizen. Er komt van alles tevoorschijn: oud speelgoed, foto's van vroeger én de oude politiepet van opa. Jimmy vindt die pet hartstikke leuk en bedenkt dat hij later agent wordt. Lisa wordt liever dierendokter en vindt in de kringloopwinkel een mooie doktersjas.

Dat wil ik later ook! is een fijn voorleesboek over vroeger, nu en de toekomst. In het eerste verhaal ga je terug in de tijd, in het tweede verhaal ga je met Lisa en Jimmy naar de kringloopwinkel en in de verhalen die daarop volgen spelen Lisa en Jimmy een rollenspel: ze spelen wat ze later willen worden.

De verhalen over Lisa en Jimmy passen goed binnen de belevingswereld van kleuters. Ze zijn herkenbaar geschreven, vrolijk en grappig. Het wordt niet spannend of eng, wat de voorleesverhalen juist zo fijn maakt voor jonge kinderen.

De illustraties van Dagmar Stam passen goed bij de vrolijke kleutervriendjes en maken de boeken over Lisa en Jimmy herkenbaar.
Het boek is voor een klein prijsje verkrijgbaar en dus leuk om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek.

September 2020

Kolletje & Dirk - Het grote ridderfeest
Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

kolletje-en-dirk-het-grote-ridderfeest

Naar dit boek keek ik uit! De laatste jaren verschijnt er elk jaar een verhaal over Kolletje en Dirk bij het thema van de Kinderboekenweek. Omdat de kleuters Kolletje en Dirk zo leuk vinden, en ik zelf natuurlijk ook, is dit nieuwe verhaal meer dan welkom. Gisteren las ik 'Kolletje gaat naar school' uit. De kleuters hebben ontzettend gelachen om Patrick poeptoeter en meneer De Jong die elke keer zegt: 'dag kleine vriendjes. Ook in dit verhaal komen Patrick en meneer De Jong voorbij.

De stad is jarig en daarom wordt er een groot middeleeuws feest gehouden. Kolletje en Dirk vragen zich af hoe oud de stad is. Opa Snor legt het uit. Hij gaat de geschiedenis in en vertelt over het ontstaan van de stad en de functie van een kasteel. Op school komt meester Lucas als troubadour de klas in en zingt een ridderliedje. De kinderen praten over het feest en denken na hoe ze verkleed willen gaan. Kolletje weet het al, zij gaat als ridderes.
In vier korte verhalen wordt naar het ridderfeest (het vijfde verhaal) toegewerkt en in elk verhaal spreekt Kolletje de bekende spreuk: Katharina, Orselia, Laetitia uit. De verhaaltjes zijn ideaal om voor te lezen tijdens het pauzemoment in de klas of thuis voor het slapen gaan. Ze zijn zo vrolijk, grappig en luchtig, waardoor je na het verhaal weer opgewekt verder gaat of 's avonds lekker in slaap valt. De illustraties van Natascha Stenvert zijn ook altijd erg leuk. Klein, kleurrijk, grappig en met oog voor detail. Met Kolletje en Dirk wordt de Kinderboekenweek zeker een feestje!

Het wilde dierenorkest
Dan Brown - Luitingh-Sijthoff

het-wilde-dierenorkest

Wat leuk! Een prentenboek van Dan Brown! Toen het verscheen kreeg ik van verschillende mensen berichtjes: 'heb je het al gezien?' En ook de krant besteedde er een groot artikel aan. Dit prachtige prentenboek is dan ook een meesterwerk. Een verhaal op rijm, met diepgang, levenslessen én klassieke muziek, allemaal in één boek. Dan Brown bedenkt het.

In het boek stelt Maestro Muis zich voor. Hij is de dirigent van het orkest van wilde dieren. Samen smeden zij een plan. Aan de lezer de opdracht om dit te ontdekken. Vervolgens komen alle wilde dieren uit het orkest voorbij en wordt iets kenmerkends over hen verteld. Hierbij hoort een passende levensles, gevat in een spreuk, die Maestro Muis je laat zien. Zo toont hij onder andere: 'Je mag bewonderen wat anderen hebben, maar vergeet niet dat jij je eigen talenten hebt.' en 'Soms raak je zo in de war van het leven dat je vergeet te genieten van de kleine dingen.' Bij elk dier hoort een instrumentaal muziekstuk, door Dan Brown zelf gecomponeerd en gespeeld door het Zagreb Festival Orchestra. De muziekstukken zijn te luisteren via de speciale app die bij dit boek is gemaakt. Wanneer je je smartphone bij de bladzijde houdt, speelt het muziekstuk.
Dan Brown zou Dan Brown niet zijn als er ook in dit boek codes moeten worden gekraakt en verborgen boodschappen zitten. Zo blijft het boek je fascineren en kun je een hele tijd naar elke pagina kijken. Ik ben diep onder de indruk van dit prachtige boek. En dat bij zo'n mooi thema: muziek.

Dan Brown liet het verhaal illustreren door Susan Batori. Hij koos haar werk uit honderd voorbeelden van topillustratoren en koos voor een onbekend talent. De illustraties zijn zo vertederend. In veelal rustige kleuren worden de dieren lieflijk neergezet. Daar vrolijk je van op.

Het Wilde Dierenorkest moet je gewoon hebben. Op je verlanglijstje?

De voorleesreis
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

de-voorleesreis

Ken je De voorleestrein, De voorleesboot en De voorleesfiets? Dit nieuwe boek van Marianne Busser en Ron Schröder is een bundeling van de drie voorgaande boeken. In het boek vind je grappige versjes, verteld door iemand met een bepaald beroep. Zo vertelt de herder een versje over een schaapje dat niet kan slapen en van de dokter schaapjes moet tellen. De bakker vertelt een versje over de koekjesbeer en de schilder over Oliebol, de circusclown. De versjes worden verteld terwijl de personen die ze vertellen met het vervoermiddel dat centraal staat reizen.
De versjes zijn, zoals we van Marianne en Ron gewend zijn, heel grappig en echt op het niveau van kleuters. Ze kunnen lekker mee rijmen én genieten van de prachtige, sprekende illustraties van Eefje Kuijl.
Dit boek ga ik zeker voorlezen op school. Een goede afwisseling van genre, na de voorleesverhalen waar ik het schooljaar mee begon.

Ziza wil geen ninja zijn
Marjet Huiberts - Moon

ziza-wil-geen-ninja-zijn

Dit boek sprak me aan omdat de jongens uit mijn klas elke dag ninja spelen. De gouden ninja, de zwarte ninja, de gele ... ze komen allemaal voorbij. In Ziza wil geen ninja zijn, wil de hoofdpersoon juist géén ninja zijn. Hij heeft andere talenten en wil zo ontzettend graag bewegen op muziek. Vechten is niets voor hem.

Op de kaft van het boek zie je Ziza, hij lijkt vrolijk, rustig en kijkt tegelijkertijd bedenkelijk. Geen vechtersbaas zo te zien. Zijn familie is dat duidelijk wel, zo zie je als je het boek openslaat. Ze sluipen door het bos, oefenen met stokvechten en verslaan het monster. Ziza voelt zich leeg en alleen.
In het verhaal ervaar je dat het fijn is om je eigen talenten te ontwikkelen. Doen waar je goed in bent en waar je van geniet. Iedereen is anders.

De illustraties van Coen Hamelink geven het verhaal een mooie, Oosterse sfeer. Ik ben benieuwd wat de ninja-kleuters ervan vinden!

Tin doet zijn zin
Bianca Antonissen & Lisa Brandenburg - Clavis

tin-doet-zijn-zin

Wat een lieve cover, in prachtige, zachte tinten, heeft het boek Tin doet zijn zin. Ik krijg meteen zin om het boek te lezen. In Tin doet zijn zin wordt een vogel geboren. De andere vogels kijken hem aan. Zijn mama is nergens te zien. De andere vogels ontfermen zich over Tin én bemoeien zich met hem. Hij moet leren vliegen. Allemaal weten ze wel hoe dat moet, maar Tin let niet op. Hij hoort het niet en hij ziet het niet. Hij doet zijn eigen zin. De vogels maken vleugels voor Tin, maar Tin wil helemaal niet vliegen!

De lezer heeft ondertussen al wel in de gaten waarom Tin niet wil vliegen. Zouden de kinderen het ook zien? Juist dat gegeven maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Hoe zou het verder gaan? Wat gebeurt er? Komen de ander vogels erachter?
Het einde heeft een verrassende wending wanneer Tin met zijn vader mee gaat en vader zegt: 'Ga je mee, Tin? Pap wacht op ons!' Pap? Tin was toch al bij zijn vader, of ...?

Tin doet zijn zin is een mooi verhaal over talenten, jezelf zijn en ... vogels!

Een dag vol apenstreken
Loredana Baldinucci & Fabio Sardo - Clavis

een-dag-vol-apenstreken

Stel je voor ... je wordt op een ochtend wakker en je bent opeens een aapje. Dan kun je echt niet zomaar doen alsof er niets aan de hand is. Want je hebt een lange en zware dag voor de boeg.

Een dag vol apenstreken is een ontzettend grappig en herkenbaar boek! Alles wat jonge kinderen, en zeker de wat drukkere kinderen, wel eens doen komt erin naar voren. Niet het kind heeft hierbij de hoofdrol, nee , een aapje. Het aapje heeft moeite met aankleden, houdt niet van rustig ontbijten, rent graag naar school, kleurt niet graag binnen de lijntjes, vindt het moeilijk om lang stil te zitten en is 's avonds moe. Het verhaal wordt op een vlotte, leuke en duidelijke wijze verteld, ondersteund met humoristische illustraties. Zouden de kinderen zich in het aapje herkennen?

kleuters, juf-Anke

herfst, voorlezen, kleuters, herfstboek, juf-Anke, thema-herfst

kleuters, lesidee, juf-Anke, prentenboeken