juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht van een kleutergroep in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. In 2017 verscheen mijn eerste eigen boek bij Lemniscaat: Spelen met prentenboeken!
Boeken bekeken

Als ik door de stad loop, ga ik altijd even een kinderboekenwinkel in. Ik ben gek op prentenboeken en lees elke dag verhalen voor aan mijn groep. De boeken komen uit mijn grote boekenkast, zo'n Engelse met een trapje ervoor. Een kast waar ik altijd van droomde en waar nu m'n mooiste boeken in staan. Zolang de kast nog niet vol is, spaar ik lekker door.

Elke dag verschijnen er nieuwe boeken. Prentenboeken, voorleesboeken, boeken om zelf te lezen ... Het zijn er écht veel. De boeken die mij het mooist lijken, bekijk ik voor jullie en bespreek ik hier. Er zit vast een tip tussen voor in jouw boekenkast!

De mooiste nieuwe prentenboeken

Oktober 2020

Tom en Samira
Tosca Agterberg, Ann De Bode - Kluitman

tom-en-samira

Bij uitgeverij Kluitman kwam ik dit voorleesboek tegen. Wat leuk, ik kende het nog niet, maar de voorkant ziet er al meteen aantrekkelijk uit.

Het boek gaat over de twee vriendjes en buren Tom en Samira. Ze spelen graag samen, hebben veel plezier en maken wel eens ruzie. In hele korte verhalen wordt verteld wat Tom en Samira meemaken. De verhalen zijn super herkenbaar en passen helemaal binnen de belevingswereld van kleuters. De twee vriendjes rijmen erop los (doei ouwe koei), zitten op school in de kring en leren Engels, eten pannenkoeken bij Samira thuis, terwijl haar ouders niet mee mogen eten vanwege de Ramadan, ze vieren samen het Suikerfeest en beleven nog veel meer.

Het is fijn dat de verhalen zo kort zijn, prima om voor te lezen net voor het naar huis gaan of tijdens het fruit eten. Na elk verhaal volgt een vrolijk of grappig versje, waarbij de kinderen lekker mee kunnen rijmen.
Leuk dat het boek zo multicultureel is, het verhaal is een goede weergave van de maatschappij en de kinderen in de klas. In dit boek komt dit mooi naar voren, zonder dat er de nadruk op ligt. Zo zouden meer verhalen moeten zijn.

Omdat het boek over van alles gaat wat je gedurende een dag, week of jaar mee kunt maken, kun je het op elk moment in het jaar en bij elk thema voorlezen. Tom en Samira hebben me positief verrast en gaan mee naar school!

De Pareldief
Axel Scheffler & Rosa Scheffler - Uitgeverij Ploegsma

de-pareldief

Van Axel Scheffler ken ik veel boeken die hij samen met Julia Donaldson maakte. De Gruffalo bijvoorbeeld en Stap maar op mijn bezemsteel. Deze boeken vind ik ontzettend mooi geïllustreerd en sterk geschreven, dus ik was dan ook benieuwd naar De Pareldief, een boek dat hij samen met zijn zus Rosa maakte.

De Pareldief is een spannend voorleesverhaal dat je in meerdere keren voor kunt lezen. Het gaat over een kleine grijze Hoen die ontzettend van blinkende dingen houdt, zo ook de parels die Pauw in zijn winkel verkoopt. Elke dag staart Hoen door de etalage naar al dat moois, maar helaas heeft hij geen geld om iets te kopen. Als er op een dag een hulpje gevraagd wordt voor de winkel, is het Hoen die er aan de slag mag gaan. Eenmaal binnen wordt het nóg moeilijker al dat moois te weerstaan. Als dat maar goed gaat!

Het verhaal is grappig, maar ook aandoenlijk. Je ziet hoe graag Hoen de mooie spullen wil en je voelt zijn schuldgevoel wanneer het misgaat. Het boek helpt kinderen inzien dat je het beste eerlijk kunt zijn en dat iets stelen niet mag, ook al wil je het nog zo graag hebben. Het verhaal laat ook de verschillen tussen arm en rijk zien en de gevoelens die daarbij kunnen horen. Een leerzaam verhaal met een wijze levensles.

Het Sneeuwvlokje
Benji Davies - Luitingh Sijthoff

het-sneeuwvlokje

Benji Davies heeft al veel mooie prentenboeken gemaakt. Misschien ken je één van zijn boeken wel: De kleine walvis, Oma Vogeltje, Het eiland van opa, Donderkopje ...
Ik vind de prentenboeken van Benji Davies altijd bijzonder. Ze zetten een bepaalde sfeer neer en gaan de diepte in. Blij verrast was ik dan ook toen zijn nieuwste boek Het Sneeuwvlokje werd aangekondigd.

Het Sneeuwvlokje is een warm verhaal over een vallend sneeuwvlokje dat een veilige plek zoekt om te landen. Ondertussen versiert een meisje thuis een prachtige kerstboom, maar er ontbreekt nog iets: een fonkelende ster. Het sneeuwvlokje landt op de boom en vindt zo de allerbeste plek: hij wordt de stralende ster!

De illustraties bij het verhaal zijn vertederend mooi. Rustig en zacht, in winterse tinten, passend bij de gedachte van Kerst. Ook de voorkant heeft deze sfeer: gouden letters, gouden randen bij de bomen en een lief meisje dat naar een sneeuwvlokje reikt.

Waar de wind ons ook heen blaast,
we vinden allemaal een plek om te landen ...

De herfst van Kleine Gans
Elli Woollard & Briony May Smith - Lemniscaat

de-herfst-van-kleine-gans

Afgelopen voorjaar verscheen De lente van Kleine Beer. Een prachtig, aandoenlijk en leerzaam verhaal over de lente, met super sfeervolle illustraties. Het boek werd meteen één van mijn favorieten.
In De lente van Kleine Beer werd een vogel geboren. Het werd de nieuwe vriend van Kleine Beer. Die vogel blijkt Gans te zijn. In dit deel is Gans al wat gegroeid en breekt de herfst aan in het bos. Kleine Gans voelt dat er iets staat te gebeuren, maar wat zou het zijn?

In De herfst van Kleine Gans lees en zie je wat de dieren in de herfst doen. Ze maken een lekker warm hol voor de winterslaap, leggen een wintervoorraad aan of bouwen een nestje van bladeren. Kleine Gans kijkt naar de dieren en vraagt zich af wat ze moet doen. Ze probeert de dieren na te doen, maar een boom omzagen met haar snavel lukt niet en ook een gat in de grond graven om nootjes in te verstoppen is best lastig. Dan ziet Kleine Gans opeens een schaduw boven zich. Is het een monster? Nee, het zijn grote ganzen die naar het zuiden vliegen. Ineens weet Kleine Gans wat ze moet doen!

Wat prachtig is ook dit verhaal geschreven! Het is spannend, grappig en zo lief. Verschillende aspecten van de herfst komen aan bod, wat het naast leuk leerzaam maakt. In de tekst zitten herhalingen en dat spreekt jonge kinderen aan.

Ik vind het knap hoe de auteur het herfstseizoen in zo'n mooi verhaal verweeft, mét herhalingen en op rijm geschreven. De illustraties daarbij brengen het verhaal tot leven. Briony May Smith geeft de natuur weer zoals deze is: adembenemend mooi. De prenten kunnen zo aan de muur. Toevoegen aan je herfstboekencollectie dus ;).

Dierendorpje helpt de bijen
Gitte Spee & Kim-Lian van der Meij - Kluitman

dierendorpje-helpt-de-bijen

In het dierendorpje groeien geen bloemen meer en daar zijn de bijen niet blij mee. Om honing te maken, hebben ze bloemen nodig. De bijen besluiten te vertrekken. Dat willen de dieren uit Dierendorpje voorkomen en snel bedenken ze een plan: zaadjes zaaien.

In dit vrolijke verhaal op rijm, leren de kinderen dat bloemen nodig zijn voor de insecten, de vlinders en de bijen bijvoorbeeld. Zonder bloemen kunnen zij niet leven en ... is er ook geen honing! Ook leren de kinderen hoe je bloemzaadjes zaait en wat er nodig is om bloemen te laten groeien. Een verhaal over de natuur dus, een onderwerp dat helemaal past in deze tijd, waarin we bewust met de natuur bezig zijn.

Het verhaal vind ik erg leuk om in de lente voor te lezen, waarna je zelf kunt gaan zaaien. De vrolijke, kleurrijke illustraties van Gitte Spee passen helemaal bij dit seizoen en het bijpassende liedje van Kim-Lian kun je gezellig samen zingen.
Ik krijg al zin om mijn tuin in het voorjaar zo bloemrijk mogelijk te maken. Fijn voor de insecten en fleurig om zelf naar te kijken! Nog even geduld ...

Dat wil ik later ook!
Vivian den Hollander en Dagmar Stam - Van Holkema & Warendorf

dat-wil-ik-later-ook

Ieder jaar schrijft Vivian den Hollander een nieuw avontuur over Lisa en Jimmy rond het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema 'geschiedenis' en dus duiken Lisa en Jimmy bij opa en oma in huis de geschiedenis in. Ze helpen met het opruimen van de rommelkamer, want opa en oma gaan verhuizen. Er komt van alles tevoorschijn: oud speelgoed, foto's van vroeger én de oude politiepet van opa. Jimmy vindt die pet hartstikke leuk en bedenkt dat hij later agent wordt. Lisa wordt liever dierendokter en vindt in de kringloopwinkel een mooie doktersjas.

Dat wil ik later ook! is een fijn voorleesboek over vroeger, nu en de toekomst. In het eerste verhaal ga je terug in de tijd, in het tweede verhaal ga je met Lisa en Jimmy naar de kringloopwinkel en in de verhalen die daarop volgen spelen Lisa en Jimmy een rollenspel: ze spelen wat ze later willen worden.

De verhalen over Lisa en Jimmy passen goed binnen de belevingswereld van kleuters. Ze zijn herkenbaar geschreven, vrolijk en grappig. Het wordt niet spannend of eng, wat de voorleesverhalen juist zo fijn maakt voor jonge kinderen.

De illustraties van Dagmar Stam passen goed bij de vrolijke kleutervriendjes en maken de boeken over Lisa en Jimmy herkenbaar.
Het boek is voor een klein prijsje verkrijgbaar en dus leuk om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek.

September 2020

Kolletje & Dirk - Het grote ridderfeest
Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

kolletje-en-dirk-het-grote-ridderfeest

Naar dit boek keek ik uit! De laatste jaren verschijnt er elk jaar een verhaal over Kolletje en Dirk bij het thema van de Kinderboekenweek. Omdat de kleuters Kolletje en Dirk zo leuk vinden, en ik zelf natuurlijk ook, is dit nieuwe verhaal meer dan welkom. Gisteren las ik 'Kolletje gaat naar school' uit. De kleuters hebben ontzettend gelachen om Patrick poeptoeter en meneer De Jong die elke keer zegt: 'dag kleine vriendjes. Ook in dit verhaal komen Patrick en meneer De Jong voorbij.

De stad is jarig en daarom wordt er een groot middeleeuws feest gehouden. Kolletje en Dirk vragen zich af hoe oud de stad is. Opa Snor legt het uit. Hij gaat de geschiedenis in en vertelt over het ontstaan van de stad en de functie van een kasteel. Op school komt meester Lucas als troubadour de klas in en zingt een ridderliedje. De kinderen praten over het feest en denken na hoe ze verkleed willen gaan. Kolletje weet het al, zij gaat als ridderes.
In vier korte verhalen wordt naar het ridderfeest (het vijfde verhaal) toegewerkt en in elk verhaal spreekt Kolletje de bekende spreuk: Katharina, Orselia, Laetitia uit. De verhaaltjes zijn ideaal om voor te lezen tijdens het pauzemoment in de klas of thuis voor het slapen gaan. Ze zijn zo vrolijk, grappig en luchtig, waardoor je na het verhaal weer opgewekt verder gaat of 's avonds lekker in slaap valt. De illustraties van Natascha Stenvert zijn ook altijd erg leuk. Klein, kleurrijk, grappig en met oog voor detail. Met Kolletje en Dirk wordt de Kinderboekenweek zeker een feestje!

Het wilde dierenorkest
Dan Brown - Luitingh-Sijthoff

het-wilde-dierenorkest

Wat leuk! Een prentenboek van Dan Brown! Toen het verscheen kreeg ik van verschillende mensen berichtjes: 'heb je het al gezien?' En ook de krant besteedde er een groot artikel aan. Dit prachtige prentenboek is dan ook een meesterwerk. Een verhaal op rijm, met diepgang, levenslessen én klassieke muziek, allemaal in één boek. Dan Brown bedenkt het.

In het boek stelt Maestro Muis zich voor. Hij is de dirigent van het orkest van wilde dieren. Samen smeden zij een plan. Aan de lezer de opdracht om dit te ontdekken. Vervolgens komen alle wilde dieren uit het orkest voorbij en wordt iets kenmerkends over hen verteld. Hierbij hoort een passende levensles, gevat in een spreuk, die Maestro Muis je laat zien. Zo toont hij onder andere: 'Je mag bewonderen wat anderen hebben, maar vergeet niet dat jij je eigen talenten hebt.' en 'Soms raak je zo in de war van het leven dat je vergeet te genieten van de kleine dingen.' Bij elk dier hoort een instrumentaal muziekstuk, door Dan Brown zelf gecomponeerd en gespeeld door het Zagreb Festival Orchestra. De muziekstukken zijn te luisteren via de speciale app die bij dit boek is gemaakt. Wanneer je je smartphone bij de bladzijde houdt, speelt het muziekstuk.
Dan Brown zou Dan Brown niet zijn als er ook in dit boek codes moeten worden gekraakt en verborgen boodschappen zitten. Zo blijft het boek je fascineren en kun je een hele tijd naar elke pagina kijken. Ik ben diep onder de indruk van dit prachtige boek. En dat bij zo'n mooi thema: muziek.

Dan Brown liet het verhaal illustreren door Susan Batori. Hij koos haar werk uit honderd voorbeelden van topillustratoren en koos voor een onbekend talent. De illustraties zijn zo vertederend. In veelal rustige kleuren worden de dieren lieflijk neergezet. Daar vrolijk je van op.

Het Wilde Dierenorkest moet je gewoon hebben. Op je verlanglijstje?

De voorleesreis
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

de-voorleesreis

Ken je De voorleestrein, De voorleesboot en De voorleesfiets? Dit nieuwe boek van Marianne Busser en Ron Schröder is een bundeling van de drie voorgaande boeken. In het boek vind je grappige versjes, verteld door iemand met een bepaald beroep. Zo vertelt de herder een versje over een schaapje dat niet kan slapen en van de dokter schaapjes moet tellen. De bakker vertelt een versje over de koekjesbeer en de schilder over Oliebol, de circusclown. De versjes worden verteld terwijl de personen die ze vertellen met het vervoermiddel dat centraal staat reizen.
De versjes zijn, zoals we van Marianne en Ron gewend zijn, heel grappig en echt op het niveau van kleuters. Ze kunnen lekker mee rijmen én genieten van de prachtige, sprekende illustraties van Eefje Kuijl.
Dit boek ga ik zeker voorlezen op school. Een goede afwisseling van genre, na de voorleesverhalen waar ik het schooljaar mee begon.

Ziza wil geen ninja zijn
Marjet Huiberts - Moon

ziza-wil-geen-ninja-zijn

Dit boek sprak me aan omdat de jongens uit mijn klas elke dag ninja spelen. De gouden ninja, de zwarte ninja, de gele ... ze komen allemaal voorbij. In Ziza wil geen ninja zijn, wil de hoofdpersoon juist géén ninja zijn. Hij heeft andere talenten en wil zo ontzettend graag bewegen op muziek. Vechten is niets voor hem.

Op de kaft van het boek zie je Ziza, hij lijkt vrolijk, rustig en kijkt tegelijkertijd bedenkelijk. Geen vechtersbaas zo te zien. Zijn familie is dat duidelijk wel, zo zie je als je het boek openslaat. Ze sluipen door het bos, oefenen met stokvechten en verslaan het monster. Ziza voelt zich leeg en alleen.
In het verhaal ervaar je dat het fijn is om je eigen talenten te ontwikkelen. Doen waar je goed in bent en waar je van geniet. Iedereen is anders.

De illustraties van Coen Hamelink geven het verhaal een mooie, Oosterse sfeer. Ik ben benieuwd wat de ninja-kleuters ervan vinden!

Tin doet zijn zin
Bianca Antonissen & Lisa Brandenburg - Clavis

tin-doet-zijn-zin

Wat een lieve cover, in prachtige, zachte tinten, heeft het boek Tin doet zijn zin. Ik krijg meteen zin om het boek te lezen. In Tin doet zijn zin wordt een vogel geboren. De andere vogels kijken hem aan. Zijn mama is nergens te zien. De andere vogels ontfermen zich over Tin én bemoeien zich met hem. Hij moet leren vliegen. Allemaal weten ze wel hoe dat moet, maar Tin let niet op. Hij hoort het niet en hij ziet het niet. Hij doet zijn eigen zin. De vogels maken vleugels voor Tin, maar Tin wil helemaal niet vliegen!

De lezer heeft ondertussen al wel in de gaten waarom Tin niet wil vliegen. Zouden de kinderen het ook zien? Juist dat gegeven maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Hoe zou het verder gaan? Wat gebeurt er? Komen de ander vogels erachter?
Het einde heeft een verrassende wending wanneer Tin met zijn vader mee gaat en vader zegt: 'Ga je mee, Tin? Pap wacht op ons!' Pap? Tin was toch al bij zijn vader, of ...?

Tin doet zijn zin is een mooi verhaal over talenten, jezelf zijn en ... vogels!

Een dag vol apenstreken
Loredana Baldinucci & Fabio Sardo - Clavis

een-dag-vol-apenstreken

Stel je voor ... je wordt op een ochtend wakker en je bent opeens een aapje. Dan kun je echt niet zomaar doen alsof er niets aan de hand is. Want je hebt een lange en zware dag voor de boeg.

Een dag vol apenstreken is een ontzettend grappig en herkenbaar boek! Alles wat jonge kinderen, en zeker de wat drukkere kinderen, wel eens doen komt erin naar voren. Niet het kind heeft hierbij de hoofdrol, nee , een aapje. Het aapje heeft moeite met aankleden, houdt niet van rustig ontbijten, rent graag naar school, kleurt niet graag binnen de lijntjes, vindt het moeilijk om lang stil te zitten en is 's avonds moe. Het verhaal wordt op een vlotte, leuke en duidelijke wijze verteld, ondersteund met humoristische illustraties. Zouden de kinderen zich in het aapje herkennen?

Juli 2020

Duizend-en-één paarse djellaba's
Lisa Boersen, Hasna Elbaamrani en Annelies Vandenbosch - Gottmer

duizend-en-een-paarse-djellabas

Net nu het zomervakantie is en veel mensen in Nederland blijven, verschijnt het boek Duizend-en-één paarse djellaba's. Een verhaal over een gezin dat in de vakantie naar Marokko reist om daar de zomer met familie door te brengen. Het wordt op dit moment afgeraden naar Marokko te reizen en veel gezinnen in Nederland zullen hun familie in Marokko moeten missen. Met dit boek droom je weg naar dit mooie land en kun je alleen maar hopen dat de tijd dat je zelf weer mag gaan snel komt.

Jaren geleden werkte ik op een multiculturele school. Ik had veel kinderen uit onder andere Marokko en Turkije in de klas. Elk jaar brachten zij de zomer bij familie door. Toen ik dit boek zag, werd ik nieuwsgierig. Voor veel van deze kinderen zal het verhaal herkenbaar zijn.

In Duizend-en-één paarse djellaba's vliegt Esmaa met haar ouders, broertjes en zus naar opa en oma in Marokko. Samen met haar tante en moeder gaat ze naar de markt. Op de markt is het druk. Veel vrouwen dragen een djellaba en lijken daardoor op elkaar. Esmaa raakt haar tante en moeder kwijt. Op het plein (het Djeema El Fna plein in Marrakesh) willen verschillende mensen haar helpen en dan komt het uiteindelijk goed.

Het boek geeft je een mooi inkijkje in het leven in Marokkko. Zelf was ik er eens voor vrijwilligerswerk en het verhaal is daardoor heel herkenbaar. De drukte in de stad, de geuren, de kleuren, de talloze kraampjes, de acrobaten op het plein, de grote families, met z'n allen op een brommertje... De sfeervolle, kleurrijke illustraties van Annelies Vandenbosch brengen dit allemaal tot leven.

Wat had ik dit prachtige prentenboek jaren geleden, in m'n multiculturele klas, graag voorgelezen, om zo ook de andere kinderen een kijkje in de wereld van hun klasgenootjes te geven. Een aanrader!

De allerleukste vakantie ooit
Seb Braun - De Fontein

de-allerleukste-vakantie-ooit

In m'n lokaal stonden verschillende boeken over de zomervakantie en de kleuters kozen dit boek het eerst uit. Dit verhaal wilden ze horen! Natuurlijk zullen de tijgers op de voorkant aangesproken hebben. Tijgers zijn spannend. En ook het woord vakantie klinkt best fijn. Zeker als het de allerleukste vakantie ooit wordt!

In het verhaal gaan Jip en papa kamperen. Ze blijven deze keer dicht bij huis en kleine Jip weet hoe het moet, kamperen. Hij heeft er veel boeken over gelezen. Als ze eenmaal op de camping aankomen, gaat alles mis. Ze krijgen de tent niet goed opgezet, krijgen het vuur niet aan, lopen veel te ver om tijdens een wandeling en verliezen een peddel tijdens het kanovaren. De familie Beer die naast hen staat op de camping, biedt aan om te helpen, maar papa zegt keer op keer 'Nee, dank je', tot hij zich realiseert dat hij echt hulp nodig heeft en het verhaal én de vakantie een positieve wending krijgen.

De allerleukste vakantie ooit is een grappig avontuur, dat de kinderen zeker zullen herkennen. Door de herhaling in het verhaal, keer op keer gaat er iets mis, blijft het boeien en moet je van tevoren al lachen om wat komen gaat. Nu veel mensen deze zomer niet op vakantie gaan of dicht bij huis blijven, biedt dit boek volop inspiratie. Zet je tent op in de tuin of op de camping vlakbij en beleef de allerleukste vakantie ooit!

Een bereleuk feestje
Madelon Koelinga - Clavis

een-bereleuk-feestje

M'n stapel feestboeken groeit en groeit. Wat zijn er veel boeken over verjaardagsfeestjes geschreven! Elke keer wanneer er een kleuter jarig is, mag hij of zij een verjaardagsboek kiezen wat ik tijdens het fruit eten voorlees. Zo'n stapel is dus niet erg, we hebben er het hele schooljaar plezier van.

De feeststemming spat van de voorkant van Een bereleuk feestje af. De dieren zitten gezelig op een kleed met taart, muziek en een cadeau. Vrolijke slingers fleuren de voorkant op. Tijd voor een feestje!

In het boek ontdek je dat Beer helemaal niet zo van feestjes houdt. Tenminste, niet van grote feestjes. Als Wasbeer hem de dag voor zijn verjaardag enthousiast vertelt hoe een verjaardagsfeestje moet zijn, krijgt Beer het steeds benauwder tot hij er stil van wordt. Beer houdt niet van al die drukte. Hij zou zo graag een klein feestje hebben. Gelukkig heeft Wasbeer nagedacht en weet hij wat bij zijn allerbeste vriend past. En zo wordt het een bereleuk, klein verjaardagsfeestje.

Wat een vrolijk, sfeervol prentenboek is dit, en zó herkenbaar! Dit zou m'n eigen verjaardagsfeestje kunnen zijn. Gezellig buiten op een kleedje. Geen slingers, geen disco of vuurwerk, geen kamer vol bezoek, maar alleen samen zijn met je allerbeste vriend.

Een mooi, feestelijk boek over vriendschap en elkaars verschillen accepteren.

Muizenmuziek
Suzan Overmeer & Myriam Berenschot - Clavis

muizenmuziek

Yes, een boek over muziek! Veel prentenboeken met 'muziek' als thema zijn er niet, dus ik ben blij met het nieuwe boek Muizenmuziek.

Isabel Muis speelt viool en droomt daar graag bij weg. Elke dag wandelt ze het bos in, op zoek naar klanken die ze nog niet kent. Isabel vindt alle nieuwe muziek bijzonder, maar daar zijn haar zus en haar broertjes het niet mee eens. En dan ontmoet Isabel onbekende muizen uit de stad...

Muizenmuziek laat kinderen zien dat er veel verschillende soorten muziek zijn, dat iedereen een eigen smaakt heeft en dat je overal geluiden en muziek kunt horen, als je er voor open staat.
Het verhaal is geïllustreerd met aandoenlijke tekeningen en af en toe humoristisch geschreven. De zus van Isabel heet Lavinia en haar broers Wibi en André. Die ken je toch zeker wel? ;)

Achterin het boek vind je muzieksuggesties en samen met het verhaal leren ze je meer over geluiden en muziek. Met deze informatie kun je enkele muzikale activiteiten aan het verhaal koppelen. Leuk voor de komende muzieklessen!

Luuk en Lotje - Naar school
Ruth Wielockx - Clavis

luuk-en-lotje-naar-school

Daar zijn ze weer! De tweeling Luuk en Lotje. In dit verhaal gaan ze naar school. Wat is het gezellig in de klas van Luuk en Lotje. Ze hebben een lieve meester die voorleest en gitaar speelt. Samen met hun klasgenootjes hebben ze veel plezier. Luuk speelt in de huishoek en maakt een appel van klei en Lotje speelt in de bouwhoek en schildert haar huis. Voor ze het weten is de schooldag weer voorbij.

Dit prentenboek is heel geschikt om voor te lezen aan kinderen die voor het eerst naar de basisschool gaan. Zo'n stap is spannend en dit boek bereid de kinderen er een beetje op voor. Door de ontzettend gezellige, sfeervolle, lieve illustraties krijgen de kinderen zeker zin om naar school te gaan. Wat moet het daar fijn zijn!

Er zijn meer boeken over Luuk en Lotje verschenen, over de seizoenen en de feesten carnaval, Pasen, Halloween, Kerst en Sinterklaas.

Grote beer en kleine beer
Yang Hang & Lia

grote-beer-en-kleine-beer

Twee wasberen zijn samen op pad om te picknicken. Onderweg vinden ze een slakje dat een berg probeert te beklimmen. Grote beer helpt haar, maar kleine beer weet wel dat die kleine slak het zelf ook kon. En dat zorgt voor onenigheid tussen de twee beren.

Grote beer en kleine beer is een verhaal over dingen zelf willen doen. Je ziet het vaak gebeuren, dat kleine kinderen sneller worden opgetild door oudere kinderen, dat papa of mama even snel hun kleren aandoen, omdat ze haast hebben. Kinderen willen dingen juist zélf doen en zelf ontdekken. Het geeft ze zelfvertrouwen als ze iets zelf kunnen. In het verhaal zie je dit ook. De kleine slak moet zélf naar de steen lopen en als kleine beer dit heeft gezien, wil hij niet meer op de rug van grote beer. Voortaan wandelt hij zelf.

De illustraties bij het verhaal zijn zó mooi en zo zacht. De prenten zijn veelal in groentinten geschilderd, de achtergronden redelijk eenvoudig maar mooi en daardoor straalt het boek rust uit. Je sluit de twee beren en de slak meteen in je hart.

Juni 2020

Boer Boris heeft het heet
Ted van Lieshout & Philip Hopman - Gottmer

Boer-Boris-heeft-het-heet

Wat leuk, een nieuwe Boer Boris! Het dertiende deel alweer. De kleuters zijn dol op deze stoere boer, die elke keer weer een leuk, verrassend avontuur beleeft. Want dat zijn de verhalen over Boer Boris, verrassend. Elk boek heeft een wending die je van tevoren zelf niet had bedacht. Wat zal het deze keer, in Boer Boris heeft het heet, zijn?

Op de voorkant van het boek zie je Boer Boris puffend op zijn tractor zitten. De zon schijnt volop, de gewassen zijn flink gegroeid en de bloemen bloeien. Het is hoogzomer. In het boek lees je dat ook de dieren het heet hebben. Het paard staat op stal, want anders zou hij smelten en de koeien, kippen en varkens liggen in de schaduw van de boom. De schapen staan te puffen met hun warme jassen aan. Daar gaat Boer Boris iets aan doen. Op rijm wordt in korte zinnen en met veel humor verteld wat er op de boerderij gebeurt. De schapen worden geschoren en de wol gaat naar de fabriek. Daar worden er mutsen, wanten, dassen, jassen, truien en nog veel meer van gemaakt. En die blijken meteen goed van pas te komen, op een snikhete dag in de zomer nog wel. Hoe dat kan lees je in deze nieuwste Boer Boris.

Hazelnootalarm
Géraldine Collet & Sébastien Chebret - Clavis

hazelnootalarm

Eekhoorn heeft het goed voor elkaar. Hij woont hoog en droog in de boom, zijn voorraad hazelnootjes is goed verstopt ... Maar dan komt er een wolf het bos in gerend. Hij peuzelt alles wat hij tegenkomt op. Eekhoorn zegt niets, zolang de wolf hém maar niet te grazen neemt en van zijn nootjes afblijft, vindt hij alles best. Maar als alles en iedereen is opgegeten is Eekhoorn aan de beurt. En wie is er dan om hem te helpen?

Dit grappige en spannende boek Hazelnootalarm is een boek met een duidelijke boodschap: neem het voor de ander op als hij je nodig heeft, dan is de ander er ook voor jou. Het verhaal heeft veel herhaling, waardoor het voorspelbaar wordt. Dat vinden jonge kinderen fijn. Maar wat gebeurt er als ook Eekhoorn te pakken wordt genomen? Wordt hij ook opgegeten, zoals de anderen? De illustraties bij het verhaal zijn grappig en geven de spannende sfeer goed weer. De wolf wordt donker weergegeven en regelmatig zie je zijn schaduw. De kinderen zullen hem al in de gaten hebben voordat de personages uit het boek hem zien. Ook Roodkapje is van de partij, wat het boek een grappige twist geeft. Een leuk verhaal voor het thema 'het bos', 'de herfst' of een sociaal emotioneel thema.

Mei 2020

Monsta
Mateo Dineen en Dita Zipfel - De Vier Windstreken

Monsta

Naar het boek Monsta was ik heel benieuwd. Veel kinderen vinden boeken over monsters leuk (en vooral spannend). Monsters spreken tot de verbeelding. Hoe zien ze eruit? Bestaan ze wel of niet? Liggen ze misschien onder je bed? Op de voorkant van Monsta kijkt een blauw monster met een gestippelde, langharige vacht je uitdagend aan. Wat is hij van plan?

Wat een verrassing als ik dit boek opensla! Het monster schrijft zelf een brief aan een kind: Hallo kint, mijn naam is Monsta. Op bruinig briefpapier, met grote, zelfgeschreven letters, wordt het verhaal op kinderlijke wijze verteld. Het monster beweert héél eng te zijn en súpergroot (in werkelijk past hij zelfs in een theekopje) en gebruikt voortdurend angstaanjagende woorden en zinnen, die in contrast staan met zijn kinderlijke schrijfstijl. Dat maakt het boek juist zo grappig: schrijffouten, woorden die zijn doorgekrast, gedachten die meteen op papier worden gezet, herkenbare situaties zoals kinderen ze ook zouden vertellen, spreektaal die schrijftaal wordt ... ik moet er hardop om lachen.

Het verhaal zelf is ook geweldig. Alles is precies anders dan in andere verhalen, alles wordt omgedraaid. Het monster maakt het kind op allerlei manieren bang, maar het kind heeft totaal niets in de gaten. Dus schuift het monster de schuld op het kind: het kan niet griezelen. Hij doet hem de ha(r)telijke groeten en vertrekt.

Het verhaal wordt ondersteund met kinderlijke tekeningen die ook hilarisch zijn. Als Gerrit, ofwel Monsta, vertelt dat het kind het in zijn broek zou doen van angst, tekent hij er een kind met een poepbroek bij, compleet met pijlen en namen: ik, jij, poepbroek! Naast deze kindertekeningen heeft het boek ook prachtige, kleurrijke illustraties die tot de verbeelding spreken. Knap werk!

Hoe angstaanjagend Monsta ook probeert te zijn, ik hou van hem!

Zo trots als een pauw
Joke Eikenaar - De Vier Windstreken

Zo-trots-als-een-pauw

In Zo trots als een pauw, zie je Pol de pauw. Hij heeft niet in de gaten hoe prachtig zijn eigen staart is. De andere dieren wijzen hem daarop. Pol de pauw ziet juist mooie dingen bij de andere dieren en maakt ze blij door zijn prachtige veren één voor één uit te delen.

Dit prentenboek gaat over aardig zijn voor elkaar, vriendschap, delen en over dat iedereen iets moois heeft. Aan een mooie buitenkant heb je niets als je niet mooi van binnen bent. Een boek met een sociaal-emotioneel thema, dat je hier dan ook goed voor kunt inzetten op school.

De illustraties bij het verhaal zijn paginagroot, heel lieflijk en zacht. Alleen daaraan zie je al wat een lieve pauw Pol is. Zijn veren zijn echt prachtig, zoals pauwenveren zijn. De kinderen willen er vast ook eentje hebben!

Zo trots als een pauw is een boek met een mooie boodschap, en daar houd ik van! Als je lief bent voor anderen, dan zijn anderen op jou zo trots als een pauw.

Lichtjes uit de ruimte
David Litchfield - De Vier Windstreken

Lichtjes-uit-de-ruimte

Lichtjes uit de ruimte is een nieuw boek van de auteur van De beer en de piano. Een boek waar ik een project bij schreef voor Kleuteruniversiteit en wat ik nog steeds prachtig vind (een must-have voor het thema muziek). Dat maakte me dan ook nieuwsgierig naar het nieuwe boek van David Litchfield.

In Lichtjes uit de ruimte zit Emma in het bos op haar sterrenrots. Vanaf deze plek kijkt ze elke nacht naar de sterren. Ze knippert met haar zaklamp: uit-aan-uit-aan en dan opeens ... verschijnt er een ruimteschip. Emma sluit vriendschap met een buitenaards wezen en gaat met hem mee. Tot ze merkt dat haar ouders haar missen. Snel gaat ze terug naar huis. Vanaf dat moment wacht Emma haar verdere leven op de sterrenrots. Ze verlangt naar haar ruimtevriend en doet er alles aan om de aandacht van boven te trekken. Als Emma inmiddels een oude oma is, lukt het. Het ruimteschip komt terug. Ze stapt in en dan begrijpt ze pas dat waar ze al die tijd naar zocht, altijd vlakbij haar is geweest: de mensen om wie ze geeft.

Adembenemend! Dat is Lichtjes uit de ruimte in één woord. David Litchfield maakt zulke magische tekeningen! Hij speelt op een prachtige manier met het licht en de ruimte komt tot leven. Even neemt hij je daardoor mee in een fantastische, magische wereld. Even weg van hier.

Een prachtig prentenboek over de ruimte én over de mensen waarvan je houdt.

Heidi
Johanna Spyri - Gottmer

Eerder bekeek ik het boek Het fluwelen konijn en ik vond het prachtig, zo mooi dat ik heel benieuwd was naar Heidi. Ook een verhaal van vroeger, op dezelfde luxe manier uitgegeven met leeslint, een glimmende, zacht rug en glimmende letters en details op de voorkant.

'Als Heidi bij haar norse opa in de Zwitserse alpen gaan wonen, moeten ze allebei erg wennen. Gelukkig verovert Heidi met haar zonnige karakter al snel opa's hart.'

Voor Heidi mag je even gaan zitten, want het is een lang verhaal. Het is dan ook geschikt als voorleesverhaal waarvan je elke keer een stukje leest, tijdens het fruit eten bijvoorbeeld of thuis voor het slapengaan. Het verhaal is meer geschikt voor kinderen uit de midden- en bovenbouw dan voor kleuters, maar het is echt prachtig! Ik ben er even buiten mee in de tuin gaan zitten en heb het boek in één ruk uitgelezen. Ik houd enorm van de bergen en droom dan ook weg bij het lezen van dit aandoenlijke verhaal. Wat zou ik graag in de bergen leven, zoals Heidi! Het is dan ook verdrietig wanneer ze wordt gedwongen naar de stad te gaan en daar heel ongelukkig wordt. Gelukkig komt het allemaal goed en krijgt het verhaal een mooie wending. Een lief, ontroerend verhaal over vriendschap, familie en vertrouwen. Een klassieker in een moderne uitvoering.

De verhuisdieren
Pieter van den Heuvel - Gottmer

de-verhuisdieren

Wat leuk, een boek met als thema 'verhuizen'. Daarvan zijn er niet zoveel, dus een fijne aanvulling voor de boekenkast.

De verhuisdieren is een ontzettend gaaf boek van Pieter van den Heuvel! Gaaf van tekst, van tekeningen, maar zeker ook qua vormgeving. Het verhaal is namelijk geschreven op een enorme uitklappagina van maar liefst vier meter lang! Het fijne is dat je het bladzijde voor bladzijde kunt lezen, zoals een gewoon boek én dat je er voor kunt kiezen om het verhaal uit te klappen, of dat achteraf, bij de laatste pagina te doen. Heel origineel!

Het verhaal bestaat uit heel korte zinnen, op rijm, waarin veel grapjes zitten verwerkt. Sommige zinnen zijn serieus en andere weer heel gek of grappig en die afwisseling maakt het leuk. De pentekeningen hierbij bevatten ook veel humor, er is genoeg te zien!

En het eind van het verhaal, dat maakt het helemaal af, of juist niet, bekijk het zelf maar eens in dit fantastische boek.

Poppy's plekje
Guido van Genechten - Clavis

poppys-plekje

Poppy's plekje is een prachtig nieuw prentenboek van Guido van Genechten over onze fantastische natuur. De afgelopen tijd heb ik er elke dag van genoten, nu ik door corona thuis was en lange wandelingen maakte. Ook de eerste klaprozen kwamen tevoorschijn en zag ik gisteren langs de waterkant staan. Ik vind ze zó mooi! Poppy's plekje is daarom een heel toepasselijk boek voor dit moment van het jaar. Ook Poppy, een klaproos, laat zijn mooie kleur zien, door Guido wonderschoon getekend, en leert de kinderen dat de natuur belangrijk is:
'We zijn allemaal vriendjes. Samen zorgen we voor elkaar. De zon, de maan, de sterren. De aarde waarin onze wortels staan. De regen, de wind, de wolken. De aardwormen, de kevers, de spinnen. De bijen en de vlinders. Wij kunnen niet zonder elkaar.'

Dit boek gaat morgen al mee naar school!

Maart 2020

De grond onder je voeten
Charlotte Guillain en Yuval Zommer - Fontaine uitgevers

de-grond-onder-je-voeten, recensie

Op straat lopen doen we allemaal. Maar denk je weleens na over de grond ónder de straat? Wat gebeurt er allemaal diep in de grond onder je voeten?
Ga mee op reis door de lagen van de aarde, helemaal naar het middelste van de planeet en nog verder, tot je er aan de andere kant weer uit komt ...

De grond onder je voeten is niet zomaar een boek. Het is een bijzonder boek, namelijk een uitklappagina van meer dan 2 meter lang! Op deze uitklappagina zie je, aan twee kanten, alle lagen van de aarde, van de bovenste laag naar de aller diepste laag. Je kunt het boek als een enorme poster gebruiken en ophangen, maar je kunt het ook gewoon in boekvorm lezen, handig en multifunctioneel.

Ik was ontzettend nieuwgierig naar dit boek, omdat ik denk dat kinderen het fantastisch zullen vinden. Hoe vaak hoor ik in de zandbak wel niet: 'we graven tot het water! We graven naar de andere kant van de aarde!' Met dit boek wordt voor de kinderen visueel gemaakt wat zij dan tegen kunnen komen.
Het boek bevat speelse teksten met interessante informatie, ondersteund met prachtige illustraties die over de hele poster doorlopen. De aarde wordt heel duidelijk in beeld gebracht.
De uitklappagina's hebben twee kanten waarop je verschillende dingen over de aarde leert. Op de ene kant zie je vooral natuur: dieren en fossielen en op de andere kant zie je de pijpleidingen, de metro en alle diepere lagen van de aarde.

De grond onder je voeten is super gaaf voor in de klas of thuis: een interessante, leerzame poster over alle lagen van de aarde, zeker ook voor de hogere groepen. Een must-have!

De hemel boven je hoofd
Charlotte Guillain en Yuval Zommer - Fontaine uitgevers

de-hemel-boven-je-hoord, recensie

Heb je je ooit afgevraagd wat er zich allemaal boven je hoofd afspeelt? De hemel boven je hoofd neemt je mee op reis door de atmosfeer naar de ruimte en terug. Onderweg ontdek je allerlei bijzonder dingen en suizende stukjes verleden die samen de ruimte vormen.

De hemel boven je hoofd is op dezelfde manier gemaakt als het hierboven beschreven boek De grond onder je voeten. Ook een fantastisch uitklapbaar boek dus, dat je om kunt toveren tot poster.

In dit boek leer je over de verschillende luchtlagen, over raketten, ruimtestations en satellieten, over astronauten, planeten en de zon. Op de andere kant van de enorme poster leer je over de natuur, over vogels in de lucht, sporten die je in de lucht kunt doen, het noorderlicht en meteoroïden. De illustraties zijn duidelijk, kleurrijk en gewoon ontzettend mooi. Nog zo'n mooie poster voor op school of thuis.

Fido en de bloem
Eva Schirdewahn - Clavis

fido-en-de-bloem, recensie

O, wat mooi! De kleine Fido vindt de gele bloemen boven hem prachtig als de sterren. Maar opeens ligt er eentje zomaar op de grond. Kan Fido de bloem helpen en hem weer laten stralen in de lucht?

In Fido en de bloem vindt Fido een paardenbloem. Deze straalt zo mooi als de zon. De paardenbloem is helaas afgebroken en ligt op de grond. Fido wil hem helpen en gaat met de bloem op stap. Maar de bloem wordt alleen maar minder fel en uiteindelijk is er niets van over. Terwijl Fido in een plas belandt, begint de bloem weer te stralen. Niet geel, maar groot, helderwit en donzig. De lichtpuntjes laten los en vliegen als sterren door de lucht.

Fido en de bloem is een heel lief, aandoenlijk verhaal over doorzetten en vertrouwen hebben. Fido weet zeker dan hij de bloem kan helpen en uiteindelijk blijkt dit ook zo te zijn. Daarbij leren de kinderen dat een paardenbloem niet dood is na de bloei. Hij komt juist weer tot leven en zaait zaadjes overal.
Dit boek won de Key Colours Competition van uitgeverij Clavis en is dan ook prachtig geïllustreerd. Net zo lief als het verhaal, in zachte tinten, vol vrolijkheid en af en toe wat verdriet. Een mooi boek voor de aankomende lente!

Goedenacht en slaap zacht
Esther van den Berg - Clavis

goedenacht-en-slaap-zacht, recensie

Naar dit boek was ik vooral benieuwd omdat ik graag boeken heb voor het thema insecten op school. Kleuters houden van insecten! Met insectenpotjes gaan ze naar kriebelbeestjes op zoek en ook nu we door de coronacrisis thuis zitten, krijg ik foto's van kleuters in de natuur op zoek naar beestjes. Beestjes zijn interessant!

In Goedenacht en slaap zacht bezoekt lieveheersbeestje Dot de dieren in het insectenhotel. Dot is een undercover slaapinspecteur die wil weten of de beestjes juiste bedtijdrituelen hebben. Met de mestkever mag hij mee in bad, met de wandelende tak kiest hij een pyjama uit, samen met vlieg poetst hij zijn tanden, met pissebed gaat hij naar het toilet en met boekenwurm leest hij een boek. Check! Alle bedtijdrituelen zijn voorbij gekomen. Nu kan Dot zelf naar bed. En dan ineens staan alle insecten aan zijn bed. Dot is één ding vergeten ... een nachtzoen! Welterusten, Dot. Goedenacht en ... slaap zacht!

Wat een lief boek is dit! De illustraties zijn zó mooi! Zo sprekend, lekker groot en grappig! Als je nog niet van insecten hield, dan ga je er nu wel van houden! De teksten zijn soms op rijm geschreven en het is leuk dat Dot langs verschillende dieren gaat. Iedere keer ben je benieuwd bij wie hij nu op de deur klopt.

Een leuk boek voor het thema insecten op school en als verhaal voor het slapengaan thuis!

De paashaas op cadeautjestocht
Mieke Goethals - Clavis

de-paashaas-op-cadeautjestocht, recensie

De paashaas op cadeautjestocht is een kijk- en zoekboek. Ideaal om de kinderen in de leeshoek rustig in te laten kijken of voor thuis.
Op iedere bladzijde zie je een dierenhuisje waar de dieren slapen en de paashaas iets lekkers gaat verstoppen. De bladzijde daarna zijn de dieren wakker en mag de lezer naar deze lekkere dingen op zoek gaan. In het boek staat hoeveel en wat er gezocht moet worden.
Ook kunnen de kinderen op zoek gaan naar de verschillen tussen het dierenhuisje 's nachts afgebeeld en op de volgende pagina overdag.
Dan is er nog de kip. Zij heeft haar eigen verhaaltje. Ze is verdrietig, want ze is al haar kuikentjes kwijt. Kunnen de kinderen haar helpen met zoeken? Op elke bladzijde is een kuikentje te vinden.

De paashaas op cadeautjestocht is een leuk zoekboek voor de komende tijd! Zeker nu we thuis zitten. Zoeken maar!

Papa, ik word later rijk
Annemarie van Haeringen - Leopold

papa-ik-word-later-rijk, recensie

In Papa, ik word later rijk, wandelen grote en kleine olifant door het park. Ondertussen hebben ze een gesprekje. Kleine olifant vertelt dat hij later heel veel geld wil hebben, terwijl papa olifant hem vertelt dat 'rijk zijn' ook in andere dingen kan zitten: vrij zijn, een mooi boek lezen, naar een mooi schilderij kijken, iets delen met een ander. Tot slot vraagt kleine olifant aan zijn papa of hij rijk is. 'JA!' zegt papa, 'want ik heb jou!'

Zou kleine olifant nu hebben begrepen wat rijkdom is? Dit boek laat je zien dat je kunt genieten van kleine dingen en dat je gelukkig kunt zijn zonder een berg geld te hebben. Het verhaal is op een voor kinderen begrijpelijke manier geschreven. Kort en duidelijk en de illustraties daarbij zijn prachtig in hun eenvoud.

Vraag de kinderen maar eens waar zij gelukkig van worden. Wie en wat zouden ze meenemen als ze naar een onbewoond eiland gaan en ze mogen maar drie dingen meenemen? Kiezen ze voor geld of voor vriendjes en vriendinnetjes?

Vogel Vliegop
Julia Donaldson en Catherine Rayner - Gottmer

vogel-vliegop, recensie

Julia Donaldson ken je vast wel van de geweldige boeken die ze schrijft, zoals de klassieker De Gruffalo. Vogel Vliegop is een nieuw verhaal van haar hand.

Vogel Vliegop is een knorrige vogel. De een na de andere vriendelijke vogel die een praatje komt maken, jaagt ze boos weg. Maar wanneer er een roofvogel achter haar aan zit, beseft ze dat niemand zonder vrienden kan.

De vogel die in dit boek centraal staat is de toerako die in Afrika leeft. Hier wordt deze vogel de 'go-away bird' genoemd, omdat zijn roep (goewaa) klinkt alsof hij iedereen weg wil jagen: go away, go away! Julia hoorde de roep van deze bijzondere vogel tijdens een reis naar Zuid-Afrika.

Vogel Vliegop is een super mooi verhaal, op rijm geschreven met als boodschap dat je maar beter aardig kunt zijn voor de mensen om je heen, want vrienden heb je nodig! Er zit veel herhaling in het boek, wat kleuters altijd leuk vinden. De illustraties van Catherine Rayner zijn zacht en lief. Ze laten de vogels spreken en wanneer de roofvogel verschijnt, wordt er een spannende sfeer neergezet. Ook de kaft van het boek is prachtig. De veren van Vogel Vliegop schitteren als je het boek beweegt.

Een pareltje!

Een giraf met een probleem
Jory John & Lane Smith - Gottmer

een-giraf-met-een-probleem, recensie

Edward de giraf is ab-so-luut niet blij met zijn nek. Hij is veel te lang. Te dun. Te suf. Het enige wat je ziet, is die nek. Edward snapt best dat iedereen er de hele tijd naar staart. Dat zou-ie zelf ook doen.
Christo de schildpad zou juist dólgraag zo'n giraffennek willen hebben, want zijn eigen nek stelt niets voor. Hij kan niet eens zelf een banaantje uit de boom happen. Misschien kan Edward dit probleem voor hem oplossen, met die machtige nek van hem?

Een giraf met een probleem is een grappig boek waarin het probleem van Edward de giraf van een andere kant wordt bekeken. En als je een probleem van een andere kant bekijkt, hoeft het helemaal geen probleem meer te zijn. Zo wordt de lange nek waar Edward zo'n hekel aan heeft ineens een heel handig hulpje waarmee hij zijn nieuwe vriend Christo de schildpad blij kan maken.

Het verhaal is vol humor geschreven en de illustraties passen daar perfect bij. Edward verstopt zijn lange nek achter struiken, in een greppel, achter bomen, in de rivier en knoopt hem vol met sjaals. Als lezer denk je dan al snel 'doe niet zo mal, zo'n lange nek is handig', terwijl Edward zich in de moeilijkste bochten wringt. Gelukkig komt uiteindelijk alles goed en heb je als lezer weer van een geweldig leuk boek genoten!

Februari 2020

Tien regels als je jarig bent
Beth Ferry en Tom Lichtenheld - De Fontein

In mijn lokaal ligt een flinke stapel verjaardagsboeken. Allemaal prentenboeken met het thema 'jarig zijn'. Als er een kleuter jarig is, wordt er een boek uit de stapel getrokken en voorgelezen. Elke keer is het weer spannend welk boek het zal worden. Het boek lees ik later op de dag voor en dat vergeten is onmogelijk. Tijdens het fruit eten beginnen de kleuters ongeduldig te worden: 'Juf, het feestboek!'

Vandaag vier ik een klein feestje, omdat er een nieuw feestboek is uitgekomen. Een nieuw boek voor de feestboekencollectie in de klas, yes!

Tien regels als je jarig bent is een vrolijk, feestelijk en grappig prentenboek. Er worden regels in besproken die belangrijk zijn bij het vieren van een verjaardag. Regels als: je moet jarig zijn, je moet een feest geven, er moet gezongen worden, je moet minstens één kaarsje kunnen uitblazen. Regels waar je je écht aan moet houden. Ze horen bij een feest. Maar ... er zit een maar aan de meeste regels. Zo mag je geen als je een kameel bent niet naar de kaarsjes blazen, je zou er misschien op spugen. Als je een kikker bent kun je beter vuurvliegjes op de taart zetten in plaats van kaarsjes. Dat is véél lekkerder. En als je een insect bent, vier je verjaardag dan vaker dan één keer per jaar. Voor je het weet ben je er niet meer. Deze 'maars' maken het boek verrassend. Je bent elke keer benieuwd wat voor grappigs of geks er nu weer is bedacht.
Het verhaal is vrolijk geïllustreerd en in de illustraties zitten leuke grapjes verwerkt. Van dit boek word je blij. Als dat geen goed verjaardagsgevoel is!

Een echt egeltjesfeest
Sam Loman - Clavis

Nog een nieuw verjaardagsboek: Een echt egeltjesfeest. Dit verhaal gaat over het egeltje Bluebel dat bijna jarig is. Ze treft de voorbereidingen voor haar feest: ze koopt taart, kiest mooie schoenen uit, haalt leuke spelletjes op, bedenkt wat haar gasten te drinken krijgen en maakt uitnodigingen. Maar na al deze activiteiten heeft Bluebel een vervelende kriebel in haar buik. Ze vond het zo lastig om te kiezen en heeft allemaal dingen gekozen die anderen leuk vinden. Maar wat wil ze zelf?

Dit prentenboek heeft naast het thema 'feest' een ander duidelijk thema: zélf durven kiezen. Het laat zien dat je het gelukkigst wordt van dingen waar je zelf achter staat.
De illustraties van Sam Loman zijn ontzettend schattig. Het boek is in zachte tinten geïllustreerd, heel lieflijk. Een fijn boek voor kinderen die niet van spannende verhalen houden en natuurlijk ook voor kinderen die moeilijk kunnen kiezen.

Ik heb gelijk
Annemie Vandaele en Ina Hallemans - Clavis

Ik heb gelijk is een mooi, nieuw prentenboek met vriendschap als thema. Het boek laat kinderen zien dat je vrienden kan zijn met iemand die heel anders is dan jij.

In het verhaal krijgen Schildpad en Konijn ruzie. Dat hebben ze wel vaker. Deze keer heeft Konijn de bal keihard tegen Schildpad's kop geschopt. Konijn moppert, want Schildpad is ook zo traag. Als hij sneller was geweest, had de bal hem niet geraakt. Boos lopen ze bij elkaar vandaan.
Konijn mist zijn beste vriend en vraagt de andere bosdieren om raad. Hij komt tot het besef dat het helemaal niet zo erg is dat Schildpad wat trager is. Hij houdt gewoon van hem, traag of niet!
Het verhaal is geïllustreerd met paginagrote illustraties die je in het bos doen wanen. Erg mooi! De uitdrukkingen op de gezichten van de dieren worden duidelijk weergegeven en nemen de kinderen mee in het verhaal. Een fijn prentenboek om een sociaal-emotioneel thema te behandelen.

December 2019

Het grote boek van kleine beestjes
Eric Carle - Gottmer

het-grote-boek-van-kleine-beestjes

Deze bundel is een verzameling van de Eric Carle-klassiekers De spin die het te druk had, De knappe kniptor, De krekel die niet tsjirpen kon en Het eenzame vuurvliegje. Natuurlijk ken je Eric Carle van Rupsje Nooitgenoeg, een klassieker die je misschien wel in je boekenkast hebt staan. Na Rupsje Nooitgenoeg bedacht Eric meer verhalen over kleine insecten. Verhalen met een boodschap. Zo gaat Rupsje Nooitgenoeg over hoop en lees je in deze bundel verhalen over werken, liefde, doorzetten en ergens bij horen.

De verhalen van Eric Carle beginnen met de zon. De zon komt op of gaat onder. De dag begint en de dieren ontwaken of de avond valt en de nachtdieren worden wakker. Hierna volgen stukjes tekst die op elke bladzijde terugkomen. Het maakt de verhalen voorspelbaar en ze maken je nieuwsgierig naar de afloop. Jonge kinderen houden van herhaling en juist daarom spreken deze verhalen hen zo aan. De woordenschat wordt met dit boek flink uitgebreid. Allerlei dieren komen voorbij. Insecten, maar ook dieren van de boerderij en dieren van het land.
De illustraties zijn heel duidelijk en eenvoudig getekend. Helemaal in de zo bekende Eric Carle-stijl. Een prachtboek!

Een ster van ver
Sam Hay en Sarah Massini - Ploegsma

een-ster-van-ver

Een kleine schatzoeker vindt op een dag iets heel bijzonders: een ster! In een glazen pot neemt hij zijn speciale schat overal mee naartoe. Maar de ster is verdrietig en mist zijn thuis ... Hoe krijg je een kleine ster weer hoog de hemel in?

Wat een vertederend, warm en grappig prentenboek is Een ster van ver. Bij zulke verhalen droom ik altijd even weg en beleef ik het avontuur zelf. Het verhaal is grappig als het meisje vertelt over de schatten die haar broertje vindt en als ze samen op zoek gaan naar de eigenaar van zijn nieuwste schat. Het verhaal is ontroerend, wanneer de jongen afscheid moet nemen van zijn allermooiste schat en eindigt heel gelukkig wanneer de jongen een nieuwe vriend heeft. Een vriend voor altijd, die hem elke nacht in slaap twinkelt.

De illustraties bij het verhaal zijn super mooi, zo sprekend! Er is van alles op te zien.

Dit boek is heel geschikt voor thuis. Het is een fijn verhaal voor kinderen die bang zijn in het donker én een fijn verhaal om voor te lezen voor het slapengaan. Ook op school kun je dit boek goed gebruiken. Zeker nu, in de kersttijd. Een ster staat namelijk centraal!

Graag gedaan
Francesca Pirrone - Clavis

graag-gedaan

Je hebt niet veel nodig om aardig te zijn. Vriendelijk glimlachen, dank je wel zeggen, een handje helpen, een beetje delen... als jij lief bent voor anderen, zijn zij dat ook voor jou!

In dit kleine, schattige prentenboek leer je wat aardig zijn betekent. Een varkentje laat dit aan je zien.
Aardig zijn is oor hebben voor anderen. Het varken staat bij een dichte container. Op de volgende bladzijde zie je dat hij hier een klein poesje uit haalt. Hij heeft het horen miauwen.
Aardig zijn is een snufje vrijgevigheid. Je ziet varken genieten van een heerlijke donut. Een kleine muis kijkt toe. Op de volgende bladzijde deelt hij de donut.
Aardig zijn is een helpende hand. Een schilpad staat voor het verkeerslicht. Wanneer het groen wordt, tilt het varken hem op en zet hem de weg over. Zo vind je op elke bladzijde een zin over aardig zijn en zie je op de volgende twee pagina's wat dat dan betekend. Het verhaal eindigt met: 'En als anderen zeggen: Bedankt! zeg jij gewoon graag gedaan!' '

Graag gedaan is een lief cadeauboekje en een fijn boek voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kunt het gebruiken ter inleiding op een kringgesprek over 'aardig zijn'.

November 2019

SuperSint
Maranke Rinck & Martijn van der Linden - Leopold

SuperSint

Heb jij je wel eens verdiept in de geschiedenis van Sinterklaas ofwel de heilige Nicolaas van Myra? Hij stierf op 6 december 342 en dat werd zijn naamdag. Hij was de schutspatroon van de zeevaarders en in veel legendes de beschermheilige van kinderen en arme vrouwen. Hij gaf deze vrouwen een bruidsschat zodat ze konden trouwen en niet in de prostitutie belandden. Zo werd Nicolaas de 'huwelijksmakelaar'. Een jongen gaf een meisje waarmee hij verkering wilde een speculaaspop en als zij deze aannam, was dat een goed teken. Ook werden in de sinterklaastijd veel liefdeskaarten gestuurd.

Maranke Rinck en Martijn van der Linden hebben eeuwenoude verhalen over de heilige Nicolaas verwerkt in een prachtig, eigentijds prentenboek over Sinterklaas. Een heilige wordt niet voor niets een heilige. Deze persoon heeft goede dingen gedaan. In SuperSint komt de goedheid van Sinterklaas naar voren, helemaal passend in de belevingswereld van kinderen: Sinterklaas is een superheld!

Marie wil graag een superheld zien, in het echt.
'Het is bijna vijf december,' zegt een meneer in het park.
'Misschien kom je Sinterklaas wel tegen?'
Is Sinterklaas een superheld?
Marie geloof het niet.
Maar dan begint de man te vertellen ...

SuperSint is een ontzettend origineel, stoer prentenboek over Sinterklaas. Jonge kinderen weten niet dat het verhaal over Sint Nicolaas eeuwenoud is en lang geleden gebeurd. In dit boek krijg je daar een stukje van mee. Een leerzaam prentenboek mét historie en diepgang. Er zit meer achter het sinterklaasfeest dan de cadeautjes en het snoepgoed. Creatief bedacht en geschreven, net als de verrassende boeken Tangramkat en Memorykonijn, ook van dit duo.
De illustraties laten mij terug gaan naar een tijd lang geleden. De afbeelding op de voorkant van het boek zou zo als schilderij in een museum kunnen hangen. Heel sfeervol! --> Lees meer

Daar is Sinterklaas!
Vivian den Hollander & Saskia Halfmouw - Ploegsma

daar-is-sinterklaas!

Tijs is drie. Samen met papa en zijn zus Hanna gaat hij naar de intocht van Sinterklaas. Hij vindt het reuze spannend! Gelukkig kan Hanna hem uitleggen hoe het allemaal werkt, met Sinterklaas en de Pieten. Zij is al vijf, dus ze weet precies hoe je je schoen moet zetten en een verlanglijstje maakt. Het enige wat Hanna niet weet, is hoe lang het nog duurt tot Pakjesavond. Maar daar maakt mama een handige afstreepkalender voor!

De verhaaltjes van Vivian den Hollander ken je vast wel. Elk jaar verschijnt er rond de Kinderboekenweek een boek van haar. De verhalen zijn eigentijds, rustig (er gebeuren geen gekke of enge dingen) en op de werkelijkheid gebaseerd. Zo ook dit boek Daar is Sinterklaas! Sinterklaas komt aan in de haven, de schoen wordt gezet, in de klas wordt druk geknutseld, er is pietengym en de Sint komt op school. Heel herkenbaar en leuk om op school voor te lezen. De illustraties daarbij zijn vriendelijk, lief en in vrolijke kleuren getekend. Ik gun elk kind een sinterklaasfeest zoals in dit boek!
Een ideaal boek voor de fruitkring of om elke dag een stukje uit voor te lezen voor het naar huis gaan. --> Lees meer

Winter!
De leukste liedjes en verhaaltjes voor een mooie winter
Verschillende auteurs en illustratoren - Leopold

winter

Het nieuwe boek Winter! is een prachtige, dikke verzamelbundel vol mooie verhaaltjes die zich in de winter afspelen.
Verhalen over de sneeuw, het ijs, wat lekkers bakken, warme kleding, vogels, kou, Sinterklaas, Kerstmis en oudjaar.
Verhalen over Dikkie Dik, Kikker, Ties en Trijntje, Woezel en Pip, Sam en Julia uit het Muizenhuis, Nijntje en nog veel meer bekende en onbekendere personages.

De verhalen zijn door verschillende auteurs geschreven en geïllustreerd door de bijbehorende illustratoren. Sommigen zullen je zeker bekend voorkomen.

Een pluspunt aan deze bundel is de afwisseling van versjes, liedjes, prachtige platen en verhalen. Ik merk zelf dat ik ontzettend graag verhalen voorlees, maar de versjes nog wel eens vergeet. Als je dit boek openslaat, kom je ze vanzelf tegen. Dit gaat een geweldige winter worden vol lees- en liedjesplezier lekker warm bij de haard. Laat de sneeuw maar komen! --> lees meer

De nietsmachine
Stefan Wolters & Barbara de Wolf - Ploegsma

Professor Pruts leeft in een wereld waarin iedereen het vandaag-de-dag, gisteren-de-dag en morgen- en overmorgen-de-dag druk heeft. Heel erg druk. Niemand doet niets. Professor Pruts zelf heeft ook altijd wel wat te doen. Hij is erg creatief en werkt al zijn leven lang aan uitvindingen. Hij prutst, priegelt, knutselt en knoeit, maar nog nooit heeft hij iets uitgevonden. Hij moet bij het Bureau Voor Bijzonder Belangrijke en Zeer Nuttige Uitvindingen komen en wordt ontslagen. Hij is een professor van niets. Professor Pruts geeft het niet op. Hij gebruikt zijn talent en dan heeft hij het! Zijn eerste uitvinding ooit: de nietsmachine! Een machine die helemaal NIETS doet. Iedereen moet eraan geloven en krijgt het ding in huis. Behalve de koning. Die zit al lekker in zijn luie stoel ;).

De nietsmachine is een humoristisch prentenboekboek over een hot item van vandaag de dag: we hebben het druk! Doe jij nog wel eens niets? Verveel je je wel eens? Niets doen is goed voor je en in dit boek wordt daarvoor gepleit. Tegelijkertijd leren de kinderen dat iedereen een talent heeft, iedereen is ergens goed in, zelfs al is dat in 'niets'.

Dus leg nu al je werk opzij en doe even helemaal NIETS. --> lees meer

Reis rond de wereld
Mack - Clavis

Wow! Weer een gaaf nieuw boek in de serie Wow! van Mack. Tip voor de schoolbibliotheek! Deze keer worden de mooiste plekken van onze aardbol ontdekt. Iets wat ik ook graag doe, dus echt een boek voor mij ;).
In dit boek maak je een ontdekkingsreis langs alle werelddelen. Je gaat op zoek naar de indrukwekkendste gebouwen, de kleurrijkste feesten en de mooiste stukjes natuur. Onderweg kom je ook in oog te staan met geheimzinnige beelden, zeldzame dieren en resten van eeuwenoude tempels, verborgen in de jungle.

De hoofdstukken zijn ingedeeld op werelddeel. Per werelddeel lees je over de prachtigste plekjes, voorzien van de allermooiste foto's en grappige illustraties. Deze afwisseling maakt het boek, samen met de leuke lettertypes, speels en toegankelijk. Het is absoluut geen saaie encyclopedie, maar een boek dat je wilt lezen. Ontzettend handig voor de kinderen in de bovenbouw.
Ik ben even weg, op een reis rond de wereld!

Mijn eigen ster
Rosalind Beardshaw en Corrinne Averriss - De Vier Windstreken

mijn-eigen-ster

Een klein meisje vindt een ster, die hoog uit het heelal is komen vallen. Ze neemt hem mee naar huis en verzorgt hem totdat hij weer beter is.

Wat is dit een ontzettend lief verhaal! Het zal je maar gebeuren, je vindt een echte ster! Het overkomt het meisje uit dit boek. Ze verzorgt de ster liefdevol, maakt hem schoon en speelt ermee. Tot het moment komt waarop de ster weer beter is en terug moet naar waar hij hoort, hoog aan de hemel. Het afscheid nemen gaat het meisje goed af, ze is blij voor de ster dat hij weer beter is en blij dat ze nu elke avond naar hem kan zwaaien.

Het verhaal is prachtig op rijm geschreven, in korte zinnen met paginagrote sprekende illustraties. Omdat het verhaal in de verleden tijd staat en verteld wordt door het meisje zelf, kun je het lezen als een verhaaltje van haar. Een droom, iets waarover ze fantaseert en wat ze graag zou willen.

Een aandoenlijk verhaal over vriendschap en loslaten. Een echte aanrader!

Nu ben ik de baas, Sinterklaas!
Sanne Miltenburg - Clavis

nu-ben-ik-de-baas-sinterklaas

Lotte is boos. Papa had beloofd om met haar naar de sinterklaasintocht te gaan, maar hij is nog niet thuis van zijn werk. Was papa maar net zo lief als Sinterklaas, denkt Lotte, die komt altijd op tijd! Misschien wil de Sint haar papa wel worden? Lotte bedenkt een plan en tovert de logeerkamer om tot kamer voor de Sint. Hier wil Sinterklaas vast wonen! Of niet?

Dit nieuwe boek van Sanne Miltenburg snijdt twee thema's aan: Sinterklaas en de band tussen vader en kind. De verhaallijnen van Lotte die boos is omdat haar vader er nooit is en een papa die hard moet werken, komen mooi samen als de bestelwagen van Sinterklaas met pech staat. Lotte's vader schiet te hulp en ondertussen heeft Sinterklaas Lotte in laten zien dat haar vader heel veel van haar houdt. Als Lotte met Sinterklaas mee mag om nog wat pakjes te bezorgen, wijst ze dat aanbod vriendelijk af. Ze wil bij haar papa zijn! Zo eindigt het verhaal warm, een gevoel dat helemaal bij de sinterklaastijd past.
De illustraties zijn paginagroot en sprekend. De gezichtsuitdrukkingen van de personages zijn sterk, versterken de gevoelens en vertellen je het verhaal. Nu ben ik de baas, Sinterklaas! is een verrassend boek dat anders is dan alle andere sinterklaasboeken. Leuk voor de tijd die komen gaat!

Het fluwelen konijn
Margery Williams en Sarah Massini - Gottmer

het-fluwelen-konijn

Het fluwelen konijn woont in de speelgoedkast van een jongen en droomt ervan om Echt te zijn. Het oude speelgoedpaard weet hoe het zit: 'Als een kind heel, heel lang van je houdt, Echt van je houdt, dan wordt je Echt.' Komt de droom van het kleine konijn uit?

Dit boek met glimmende details op de kaft, een leeslint en crèmekleurige pagina's heeft de uitstraling van een klassieker, en dat is het dan ook. Het fluwelen konijn of The Velveteen Rabbit is een klassiek kinderverhaal van Margery Williams dat voor het eerst in 1922 verscheen.

Ik kende het verhaal niet, maar nu ik het gelezen heb, moet ik zeggen dat ik het prachtig vind! Het is een fijn verhaal om voor het slapengaan voor te lezen met natuurlijk de favoriete knuffel van je kind erbij. Het verhaal heeft iets magisch, iets weg van een sprookje. Je bent even in een andere wereld als je het leest. Wat zul je hierna lekker wegdromen!

Het verhaal is in prentenboekvorm uitgegeven, met prachtige, lieflijke illustraties. Anders dan je misschien zou verwachten als je het boek ziet, is het verhaal lang. Je leest het dus niet even voor. Het is echt een voorleesverhaal dat je meerdere avonden voor kunt lezen. Een mooi cadeautje voor Sinterklaas of onder de boom?

Monstermaaltijd
Emma Yarlett - Veltman Uitgevers

monstermaaltijd

Een tijd geleden besprak ik Drakenpost. Een ontzettend leuk, levendig prentenboek van Emma Yarlett. Nu is er een nieuw boek van haar in Nederland verschenen: Monstermaaltijd. Aan de illustratie op de voorkant te zien, zal het, net als Drakenpost, een spannend boek zijn. Het monster dat smakelijk naar het jongetje dat hij vasthoudt kijkt, belooft niet veel goeds.

Op een heel hongerige dag ving monster Eten. Monster was heel blij. Eten zag er lekker uit ...

'Eten' is een klein jongetje dat door het monster gevangen is. Maar 'Eten' laat zich niet kennen! Hij zit vol goede ideeën. Net als het monster hem klaar wil maken, komt hij met een fantastisch plan. Hij zorgt ervoor dat het monster hem chocoladetaart geeft zodat hij vetter wordt, dat het monster met hem in de zee gaat zwemmen, zodat hij wat zouter wordt, dat ze samen gaan spelen in het moeras, zodat hij wat slijmeriger wordt ... Het monster heeft ontzettend veel plezier met 'Eten' en begint te twijfelen of hij 'Eten' wel echt op wil eten.

Wat een geweldig prentenboek is Monstermaaltijd! Een zeer levendig boek met speelse lettertypes, verschillende lettergroottes, echte briefjes en prachtige, vrolijke, kleurrijke illustraties. Het verhaal krijgt meteen al een wending, als blijkt dat 'Eten' zich niet zomaar laat verorberen. Het maakt het boek spannend en verrassend, echt iets voor kleuters!

Piraten gaan niet naar school
Alan MacDonald en Magda Brol - Veltman Uitgevers

piraten-gaan-niet-naar-school

Stel je eens voor. Een echt piratenkind stapt je klaslokaal in. Hij wil naar school! Per ongeluk laat hij zijn papegaai los. Het beest vliegt luid schreeuwend het klaslokaal rond en ontsnapt naar de gymzaal. Het piratenkind klimt als een aap in de touwen en hangt in no-time bovenin. De pagegaai krijgt hij niet te pakken. Zou hij nu straf krijgen? Nee, de juf vind het wel gezellig! In de klas maken ze muziek, verven, kliederen en kladderen en luisteren naar een verhaal. Het piratenkind vindt het geweldig op school! Zo geweldig dat hij de volgende dag weer komt. Mét heel zijn familie!

Houd je van gekke verhalen en van een stoer avontuur? Lees dan Piraten gaan niet naar school. Door dit verhaal wil je meteen naar school, ik weet het zeker!

Super Snavel
Tracey Corderoy en Tony Neal - Veltman Uitgevers

super-snavel

Houd jij van reclames op tv? Vast niet. Maar wat als Super Snavel in beeld verschijnt en je verleidt tot het kopen van allerlei geweldige producten? Het allerbubbeligste bad, het allerstevigste matras, het allerknapperigste ontbijt en dat ook nog eens voor de allerbeste deal! Dan word je toch wel nieuwsgierig!

Super Snavel is een grappig prentenboek waarin een drukke vogel je verleidt tot het doen van allerlei aankopen. Beer trapt erin en bestelt het ene na het andere product bij Super Snavel. Na elke aankoop gaat het geweldig mis. Het nieuwe bed is véél te groot, het nieuwe bad bubbelt zo erg dat het hele huis onder water staat en het Krok-de-Luxe Ontbijt-apparaat werkt zó goed dat de noten en rozijnen door de keuken vliegen. Als Beer het helemaal zat is, zucht hij dat hij misschien maar op vakantie moet gaan. Meteen is Super Snavel daar en verleidt hem met een reisje. Voor Beer het weet zit hij in een ruimteraket en wordt zo de lucht in geschoten. Daar heeft hij in alle stilte tijd om na te denken en realiseert hij zich dat het dom was om al die nieuwe dingen te kopen. Ze hebben hem helemaal niet gelukkig gemaakt.

Een prentenboek met een mooie boodschap: Wees blij met wat je hebt.

De verloren handschoen
Veltman Uitgevers

de-verloren-handschoen

De verloren handschoen is een klassiek winterverhaal over een houthakker die zijn wollen handschoen kwijtraakt in het bos. De dieren hebben de handschoen binnen de kortste keren gevonden. Een voor een kruipen ze erin om samen te schuilen voor de kou. Maak dan komt de houthakker terug om zijn handschoen op te halen. Zijn hondje jaagt de dieren zomaar uit hun mooie warme nestje. Gelukkig voor de dieren gebeurt er vervolgens iets wat waardoor het verhaal weer opnieuw kan beginnen!

Dit mooie verhaaltje las ik eerder al in het informatieve boek Wilde dieren in de sneeuw. Ik vond het toen al erg mooi, warm en liefdevol. Een winters verhaal over echte vriendschap.
De tekeningen in dit boek zijn gemaakt door Sharon Harmer. Ze zijn net zo lief en sfeervol als het verhaal. Het bos is in winterse sferen en op de handschoen ligt een dun laagje sneeuw. Wat zullen de dieren het er lekker warm in hebben!
Het verhaal is door Uitgeverij Veltman uitgegeven in een kartoneditie. Zo is het boek geschikt voor de allerkleinsten. Ook voor peuters en kleuters is het verhaal mooi. Het is kort, er zit veel herhaling in en het is makkelijk te begrijpen. Omdat het een kartonboek is, is het een welkome aanvulling voor je lees- of huishoek. Het boek kan tegen een stootje.

Kleertjes aan
Pauline Oud - Clavis

kleertjes-aan

Nog een boek voor de allerkleinsten. Een nieuw kartonboekje van Pauline Oud over kleding. De vier seizoenen komen voorbij en de lezer wordt gevraagd: wat trek jij aan? Wat doen je aan als het lente is? En wat in de zomer? In de herfst en in de winter? Draag je in de winter een korte broek en in de lente een wollen muts? Het kind kan de kledingstukken aanwijzen die passen bij het seizoen en daarna achter een flapje kijken wat het meisje of de jongen uit het boek daadwerkelijk draagt.
Op de laatste pagina is het feest. Wat draag je bij een feest? Kiezen maar!

Het boek is vrolijk, interactief, lekker kort en heel leerzaam. De kinderen leren de seizoenen en de woordenschat wordt uitgebreid. Ook praten leerkracht / ouder en kind samen over de seizoenen en de kledingstukken.
Vanaf 18 maanden.

Oktober 2019

Beestjes in de badkuip
Bettina IJzendoorn & Esther Miskotte - Clavis

beestjes-in-de-badkuip

Beestjes in de badkuip is een vrolijk lees- en voorleesboek met dertig verhaaltjes over vriendschap, vertrouwen, afscheid nemen en nog veel meer uit het dagelijkse leven.

Omdat ik elke dag voorlees aan mijn kleuters, kan ik nooit genoeg voorleesboeken hebben. Ik was dan ook heel benieuwd naar dit nieuwe boek. In Beestjes in de badkuip neem je een kijkje in het leven van de broers Sil en Senna. Zij maken alledaagse dingen mee die voor de kleuters herkenbaar zijn en helemaal in hun belevingswereld passen. Sil en Senna spelen 'rommelmarktje' met de spullen van papa en mama, ze vangen diertjes in de sloot en bewaren ze thuis in de badkuip, ze maken een hut en vinden een lief hondje, ze nemen afscheid van Tommie de cavia, sparen voetbalplaatjes en krijgen een eigen hond.

De verhaaltjes zijn lief geschreven (niet spannend of eng) en soms voorspelbaar, wat het zo leuk maakt. Als Sil en Senna de spullen van papa en mama aan de straat verkopen, weten de kinderen natuurlijk al lang dat papa en mama dat niet leuk gaan vinden! En als de beestjes uit de sloot in de badkuip terecht komen, kun je ook wel bedenken wat er gaat gebeuren! Kleuters houden van deze voorspelbaarheid. Voor hen maakt dat een verhaal spannend. Hoe zou er gereageerd worden? Wat gaat er gebeuren?
De illustraties van Esther Miskotte zijn net zo lief als de mooie verhalen. Ze passen er perfect bij.

Een handig voorleesboek om erbij te hebben. De verhaaltjes zijn niet te lang, precies goed om even voor te lezen tijdens het fruit eten. Ik vroeg de kleuters wat ze ervan vonden en één voor één zeiden ze: GOED!

Goedgekeurd dus ;).

De zeven kersttruitjes
Jan Fearnley - De Vier Windstreken

de-zeven-kersttruitjes

Kerstprentenboeken zijn altijd zo lief en warm. Ik word er heel blij van. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar dit nieuwste prentenboek van De Vier Windstreken. De kaft geeft me al een fijn gevoel. Een lief vogeltje danst op het ijs, met een besneeuwd landschap op de achtergrond en glimmende, zilveren sneeuwvlokken.

Vogeltje heeft al zijn warme truitjes aan zijn vrienden gegeven. Wat lief! Maar dan is het kerstavond. Vogeltje is alleen en heeft het koud ...

De zeven kersttruitjes is een prachtig verhaal met volop herhaling en voorspelbaarheid, wat het voor de kleuters zo mooi maakt. Elke dag opnieuw geeft Vogeltje een truitje af en als lezer weet je dat hij zo niets voor zichzelf overhoudt. Natuurlijk loopt het verhaal goed af, zoals dat gaat met een goed kerstverhaal.

Dit verhaal geeft de kerstgedachte mooi weer: oog hebben voor de ander en elkaar helpen. Vogeltje heeft het goed begrepen.
De illustraties daarbij zijn kleurrijk en warm. De emoties worden goed neergezet.

Wat verder leuk is aan dit verhaal: elke dag geeft Vogeltje een andere kleur truitje weg en de dagen van de week worden geteld. Ik zie de kringactiviteiten met rekendoelen al komen!

Pieter de papegaaiduiker
Petr Horáček - De Vier Windstreken

pieter-de-papegaaiduiker

Papegaaiduikers, ik vind ze zó gaaf! Toen ik in IJsland was, wilde ik ze dolgraag zien, die leuke, kleine vogels met hun prachtig gekleurde snavels. En ... dat is gelukt! Ik denk dat het boek Pieter de papegaaiduiker me daarom altijd al fascineerde, om die leuke, lieve beestjes.

Pieter en Pim zijn beste vriendjes. Maar op een dag steekt er een storm op en drijft Pieter ver de zee op. Hij raakt de andere papegaaiduikers kwijt. Een vriendelijke walvis vangt hem op en gaat met hem op zoek naar z'n vriendje Pim. Pim is grappig en lawaaierig. De walvis gaat op zoek naar grappige en lawaaierige vogels. Ze komen bij papegaaien, pinguïns en toekans, maar Pim is daar niet bij. Als Pieter de hoop verloren is, komen ze bij een rotseiland. En wie is daar? Pim! Met alle andere papegaaiduikers. Had Pieter dat maar meteen aan de walvis verteld, dat Pim ook een papegaaiduiker is!

Dit lieve verhaal gaat over vriendschap en elkaar helpen. Heel even is het spannend, als Pieter wegdrijft op de zee, maar als snel is daar de vriendelijke walvis en komt het allemaal weer goed.
De illustraties zijn prachtig. Zo kleurrijk en sprekend. Je smelt als je de mooie vogels in dit boek ziet. Een fijn verhaal om voor te lezen!

De boekenberg
Rocio Bonilla - De Vier Windstreken

de-boekenberg

Dit boek komt precies op het juiste moment: tijdens de Kinderboekenweek! Het gaat dan immers over boeken en wat ik doe is dan ook voorlezen, voorlezen, voorlezen. Dit jaar stonden er allemaal boeken over boeken in m'n lokaal en die werden voorgelezen. Dit boek, over boeken, kwam daarbij.

In De boekenberg wil Lucas vliegen. Hij is geboren om te vliegen en doet er alles aan om zijn wens in vervulling te laten gaan. Zijn moeder legt hem uit dat er ook andere manieren zijn om een droom waar te maken. Ze geeft hem een boek en vanaf dat moment begint Lucas te vliegen, zonder dat hij het doorheeft.

De boekenberg is een mooi verhaal over fantasie. Met je fantasie kun je alles! Als je in een mooi verhaal duikt, zit je vaak ook in een fantasiewereld. Hoe meer je leest, hoe meer je leert en hoe meer je fantaseert. Het boek laat zien dat het fijn is om te lezen. Lucas leest zó veel, zijn stapel boeken wordt hoger en hoger en zelfs ik krijg zin om weer héél veel te gaan lezen. Wat is lezen leuk. Echt een mooi prentenboek, dat ook voor de kinderen uit de groepen 3 en 4 geschikt is.

September 2019

Eén voor jou, twee voor mij
Jörg Mühle - Gottmer

een-voor-jou-twee-voor-mij

De illustratie op de kaft van dit leuke, nieuwe prentenboek ziet er zo mooi uit! Ik ben heel nieuwgierig naar dit boek, met de interessante titel Eén voor jou, twee voor mij.

Wat doe je als je drie lekkere dingen hebt die je met tweeën moet delen? Heel simpel, je verdeelt zoals je dat hebt geleerd: eerst één voor mij, dan één voor jou en dan weer één voor mij. Op. Eerlijk verdeeld! Of toch niet?
In dit grappige prentenboek leren de kinderen eerlijk delen, tellen, rekenen én komt ook een heel groot sociaal-emotioneel aspect aan bod. Want wat als je iets niet eerlijk kunt delen en er ruzie over krijgt? Hoe los je dat op? Wat als een ander altijd eerst aan zichzelf denkt en dan aan jou? Wat als een ander heel overtuigd is van zichzelf? Hoe overtuig jij hem?
Wanneer de twee vrienden Beer en Wezel in een hevige discussie verwikkeld zijn, komt de sluwe Vos eraan. En ... waar twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen! Opgelost!

Eén voor jou, twee voor mij is grappig, spannend (want, hoe loopt het af?) en leerzaam. Omdat het verhaal zich in het bos afspeelt en er paddenstoelen verdeeld worden, is het boek erg leuk om nu, tijdens de herfst voor te lezen. Naar de boekhandel of bibliotheek dus!

Ik ben ik en jij bent jij
Karl Newson en Kate Hindley - Gottmer

ik-ben-ik-en-jij-bent-jij

Ik ben ik en jij bent jij.
Net iets anders, allebei.

Vaak lijken we helemaal niet op elkaar. En soms zijn we juist precies hetzelfde.

Dit prentenboek gaat precies over dat waar het tijdens de Gouden Weken (de eerste weken van het schooljaar) om draait: ervaren dat we allemaal anders zijn, maar ook veel gemeen hebben. Het versterkt het groepsgevoel als je weet, ik ben niet de enige!

Het prentenboek, dat op rijm geschreven is, laat veel verschillen zien waarbij tegengestelde begrippen aan bod komen: ik ben groot en jij bent klein, ik ben jong en jij bent oud, ik heb het warm en jij bent koud. De tekst is telkens heel kort en leest makkelijk voor. De illustraties daarbij zijn paginagroot en kleuren het boek. Ze zijn prachtig! Ik houd van deze stijl, rustig en toch met volop kleur en er is van alles te zien.

Een fijn boek voor de start van het schooljaar en voor je sociaal-emotionele activiteiten. Dit boek geeft genoeg aanleiding tot een gesprek en tot leuke (groepsvormende) spellen met de kinderen.

Op een verre planeet
Julia Donaldson en Axel Scheffler - Gottmer

Op-een-verre-planeet

Van Julia Donaldson en Axel Scheffler verschenen al zoveel fantastische prentenboeken. Je kent ze vast wel: De Gruffalo, Stap maar op mijn bezemsteel, Superworm en nog véél meer. Al hun prentenboeken stralen zoveel vrolijkheid uit door prachtige illustraties in felle kleuren en zijn zo geweldig op rijm en met humor geschreven!

Dit nieuwste boek gaat over 'De Rooien' en 'De Blauwen'. Ze leven ver hier vandaan op een planeet. De Rooien en Blauwen mogen niet met elkaar omgaan. Ze vinden elkaar maar raar. Maar dan, op een dag, komen een Rooie en een Blauwe elkaar tegen. Ze vinden elkaar hartstikke leuk, maar de familie is boos. Rooien en Blauwen mogen niet met elkaar omgaan! Hoe moet dit verder?

Dit prentenboek geeft je op een originele manier een boodschap mee. Het laat de culturele diversiteit zien en de angst voor het onbekende die dat met zich mee kan brengen. In dit verhaal maakt het niet uit welke kleur je hebt, het gaat erom hoe je bent. Liefde is zoveel belangrijker dan kleur!

En als Rood en Blauw dan toch stiekem bij elkaar komen en er een klein baby'tje komt, welke kleur zal het dan hebben? Juist ja, paars!

Klein Konijn - Niet verdwaald
John Bond - Luitingh - Sijthoff

Klein-Konijn-niet-verdwaald

Klein Konijn en mama Konijn bakken taart. Maar, de bessen zijn op. Klein Konijn schiet het huis uit, op zoek naar bessen. Hij rent het bos door en kijkt niet goed om zich heen. Hij roept alleen maar 'taart, taart, taart'. Klein Konijn lijkt wel een kleine stuiterbal! Zo stuitert hij door, van het bos naar het water, naar de sneeuw, naar een grot. Hij is ervan overtuigd dat hij de bessen vindt, want in bessen vinden is hij goed! Toch ziet de lezer dat hij overal veel te snel aan voorbij gaat en veel te ver van huis gaat. Als dat maar goedkomt!

Wat is Klein Konijn een grappig figuur! Een kleine druktemaker die heel overtuigd is van zichzelf. Tot hij wel heel ver van huis is en toch een traantje laat. Maar dat duurt niet lang. Al snel krabbelt Klein Konijn overeind en vindt de weg naar huis terug.
Het leuke aan dit verhaal is dat de kinderen al lang in de gaten hebben dat het de verkeerde kant op gaat. Klein Konijn loopt verder en verder weg. Dit kán niet goed gaan! Kleuters vinden dat altijd geweldig. Zij weten wat er gaat gebeuren, maar de hoofdpersoon in het boek nog niet. Het verhaal wordt daardoor spannend en het boeit.
De stijl van de illustraties is eenvoudig, maar prachtig en sfeervol. Het kleine konijn is een zwart contour dat toch volop uitdrukking heeft.
In de illustraties zitten 'monstertjes' verstopt, die de kinderen zullen zien. Maar het Kleine Konijn, dat loopt zo snel, hij heeft niets in de gaten.

Donderkopje
Benji Davies - Luitingh - Sijthoff

Donderkopje

Donderkopje is het nieuwe boek van Benji Davies die je misschien wel kent van De kleine walvis en Het eiland van opa. Ik word blij van zijn boeken. Ze stralen rust uit en geven je een mooie boodschap mee. Heel benieuwd ben ik dan ook naar dit boek.

Zo mooi! Dat is het eerste wat ik denk als ik dit boek uit heb. En 'was het maar weer lente!' Donderkopje is echt een prachtig verhaal. Het gaat over een kikkervisje dat samen met de andere kikkervisjes in de vijver zwemt. Langzaam worden de andere kikkervisjes groter en verdwijnen. Uiteindelijk blijft Donderkopje alleen achter en tot overmaat van ramp verschijnt daar Dikke Blub, de grote, gevaarlijke vis. Donderkopje zwemt zo snel hij kan, komt op een steen buiten de vijver terecht en is geen kikkervisje meer. Hij is een kikker! Daar, buiten de vijver ziet hij ook de andere donderkopjes weer. Allemaal zijn ze kikkers geworden. En dan vallen ze samen in slaap, allemaal gezellig dicht tegen elkaar aan in een bloemblad. Wat lief!

Het verhaal over Donderkopje is spannend, warm en ook voorspelbaar, iets waar jonge kinderen van houden. Natuurlijk weten wij dat Donderkopje pootjes zal krijgen en net op tijd aan Dikke Blub kan ontkomen, tenminste, dat hópen we. Als het dan ook gebeurt, is de blijdschap extra groot. De illustraties geven de sfeer van het verhaal perfect weer. Donker als het spannend wordt en licht en kleurrijk als het verhaal vol blijdschap en warmte zit. Dit boek móet in de lente mee naar school!

Geronimo, de pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen
David Walliams en Tony Ross - Clavis

Geronimo

De boeken van David Walliams zijn altijd even doldwaas, gek, druk en hilarisch. Mijn kleutergroep vol jongens vorig schooljaar was er dol op! Zij hielden wel van wat gekkigheid. Hoe gekker, hoe beter!

Deze keer stelt David Walliams ons voor ...Geronimo!
Geronimo is een jonge pinguïn die heel zelfverzekerd uit zijn ei stapt. Hij gaat vliegen! Zijn vader zegt dat het niet kan, maar Geronimo weet zeker van wel. Hij heeft toch vleugels? Met enige creativiteit lukt het Geronimo dan ook om te vliegen. Tenminste ... hij zweeft door de lucht en stort neer. Dat weerhoudt Geronimo er niet van om door te zetten. Hij springt van een heuvel, gebruikt de buik van een zeeolifant als trampoline, laat zich boven het spuitgat van een walvis omhoog schieten en springt op de rug van een albatros. Eke keer zweeft hij even en stort neer. Geronimo wil zijn droom niet opgeven, maar als papa vertelt dat pinguïns écht niet kunnen vliegen, biggelt er een traan over zijn wang. Dan bedenkt papa samen met de andere pinguïns een geweldig plan. Als je een droom hebt, moet je ervoor gaan. Als pinguïns willen vliegen, dan kunnen ze dat! En zo eindigt het verhaal als een droom die uitkomt.

Geweldig! Wat een mooi, kleurrijk, hilarisch prentenboek! Het verhaal is door de fantastische tekeningen van Tony Ross erg sfeervol. Even leek het of ik zelf droomde en op de Zuidpool tussen de pinguïns stond.
Regelmatig moest ik hardop lachen om de grappige teksten en maffe tekeningen. Ik weet zeker dat de kleuters dit heel leuk gaan vinden! Het onderwerp spreekt ze aan. Welk kind wil er nou niet vliegen? Ook ikzelf heb het vroeger wel eens geprobeerd. Ik sprong van de trap en crashte tegen de muur waar de trap de hoek om gaat. Mislukt!

Augustus 2019

Wat doe je met een doos?
Jane Yolen & Chris Sheban - Clavis

Wat-doe-je-met-een-doos

Dozen zijn interessant voor kleuters! Ze houden ervan om ze te slopen of om te bouwen tot een huis of coole auto. De jongens in mijn klas hebben als grootste hobby de allergrootste dozen van huis mee te slepen en deze op school te verbouwen. Met scharen wordt er druk in 'gehakt' en dat houden ze gerust een uur vol. Daarom lijkt me Wat doe je met een doos? hét boek voor mijn groep.

In mijn brievenbus valt een doos! Een prachtige doos met tekst. Het verhaal staat in en op de doos geschreven. Super leuk en origineel! Ik vouw de doos snel in elkaar en lees het verhaal. Een inspirerend verhaal op rijm.
Bij de doos zit een boek met daarin hetzelfde verhaal, geschreven op prachtige, paginagrote illustraties. Nou ja, illustraties, het lijkt echt of het verhaal op de doos zelf geschreven staat. Je hebt geen boek in je hand, maar een kartonnen doos. Zo kunstig!
Een jongen ziet een doos en ontdekt daarin een meisje. Samen hebben ze volop ideeën over wat je met de doos kunt doen. Ze vliegen erin, varen, kijken naar de sterren, maken kunst, gebruiken hem als bibliotheek en paleis. Met een doos kun je zoveel! Het verhaal inspireert de kinderen tot het bedenken van meer ideeën. Ontzettend leuk wanneer je aan de slag gaat met het thema 'dozen'. Want echt, daar kun je harstikke veel mee doen en hartstikke veel van leren.

Ik verveel me zo
Rocio Bonilla - Clavis

Ik-verveel-me-zo

Het boek begint met O, die eindeloos lange zondagmiddagen waarop zo veel verhalen ontstaan ... en meteen denk ik: waren die er nog maar! Veel kinderen hebben het zó druk. Doordeweeks moeten ze van alles: naar school, naar de BSO, naar de zwemles en de hockey, afspreken met vriendjes en naar kinderfeestjes. En dan is het weekend. Tijd om uit te rusten. Maar nee, de Efteling staat op het programma, oma komt logeren, even een weekend naar Parijs, een bbq bij vrienden ... tijd om zichzelf te vervelen is er niet meer. Terwijl dat juist zo goed is: even niks, uit het raam staren, verveling!

Op school hoor ik het wel regelmatig: 'juf, ik weet niet wat ik moet doen'. Als de kleuters even niet vermaakt worden, weten ze het niet meer. Daarom ben ik heel blij met dit boek. Het laat de kinderen zien dat het helemaal niet erg is om even niet te weten wat je moet doen. Doe niks. De ideeën komen vanzelf. Je wordt er juist creatiever van.
Ik verveel me zo is leuk geschreven en past helemaal bij de belevingswereld van het jonge kind. Het verhaal is prachtig geïllustreerd met de herkenbare tekeningen van Rocio Bonilla. Een up-to-date boek, echt een aanrader!

De verjaardag van Meneer Das
Anne Schneider

De-verjaardag-van-meneer-Das

Op school heb ik een stapel verjaardagsboeken liggen. Elke keer als er een kleuter jarig is, lees ik een boek over 'feest' voor. De verjaardag van Meneer Das is een welkome aanvulling.

Meneer Das heeft kriebels in zijn buik. Morgen is hij jarig! Als iedereen de taart maar lekker vindt, als zijn vrienden maar komen, als de uitnodigingen maar mooi genoeg zijn, als zijn vrienden maar niet vergeten in hun brievenbus te kijken, als ze zijn huis maar kunnen vinden ... Meneer Das vindt het allemaal best spannend. Wat als er iets niet goed gaat?
Na als het werk gaat Meneer Das doodmoe, maar goed voorbereid naar bed. En als hij wakker wordt is het Meneer Das die het meest verrast wordt!

De verjaardag van Meneer Das is een vrolijk, herkenbaar prentenboek over jarig zijn. De illustraties zijn ontzettend lief. Ze geven de sfeer van het verhaal heel goed weer. De spanning, de stress, de vreugde en de vriendschap... Meneer Das zelf is ontzettend mooi getekend. Daar ga je meteen van houden!

Ja! Een mooie toevoeging aan mijn verjaardagsboekencollectie!

Boze juffen, blije juffen
Siska Goeminne & Frank Daenen - De Eenhoorn

boze-juffen-blije-juffen

Het schooljaar is weer begonnen! Wat voor juf krijg je dit jaar? Soms heb je geluk en soms heb je pech. Er zijn veel blije juffen, maar af en toe zit er een boze tussen.

Boze juffen, blije juffen is een héél herkenbaar prentenboek! Herkenbaar voor mij en vast ook voor jou en herkenbaar voor de kinderen. Vanuit de kinderen gezien wordt verteld hoe zij hun juf ervaren. Er zijn juffen die niet goed kijken, niet goed luisteren, streng zijn, niet lachen en zich niet inleven. Als je zo'n juf hebt, heb je het zwaar. Je moet goed stilzitten, netjes werken, altijd opletten en stil zijn. Als je geluk hebt, moet je dat een jaar volhouden. Daarna krijg je een blije juf! Met een blije juf maak je plezier, ze luistert naar je en voelt aan wat je nodig hebt. Bij een blije juf voel je je gelukkig. Opeens kan je van alles. Ja, zo is het inderdaad!

De illustraties van Frank Daenen zijn erg mooi en grappig. De gezichtsuitdrukking van de dieren in de klas zijn heel duidelijk. Ze vertellen je het verhaal. Het onprettige gevoel bij een boze juf en fijne gevoel bij een blije juf worden duidelijk neergezet.

Echt een leuk prentenboek om aan het begin van het schooljaar voor te lezen. En als je dat doet, ben je vast zo'n blije juf, want blije juffen houden van voorlezen!

Harrie heeft haast
Timothy Knapman en Gemma Merino - Lemniscaat

Harrie-heeft-haast

De prentenboeken die Gemma Merino illustreert vind ik erg leuk. Ik houd van haar vrolijke, rustige kleurgebruik en haar kunstzinnige stijl. Boeken van haar hand ken je misschien wel: De krokodil die niet van water hield, De koe die in een boom klom en Het schaap dat een ei uitbroedde. Ontzettend leuke boeken.

Harrie heeft haast is geweldig! Ik werd meteen vrolijk van dit nieuwe prentenboek! Harrie is een haas die altijd haast heeft. Hij eet snel, praat snel, rijdt snel op zijn step en ziet niks onderweg ... Harrie is zo snel, dat hij op een dag een steentje over het hoofd ziet en in de vijver belandt. Daar zit Tom de schildpad net rustig te vissen. Hij vist Harrie op en biedt aan zijn step te maken. Tom heeft nooit haast. Hij doet alles wat Harrie snel doet juist heeeeel rustig aan. En doordat Harrie op zijn step moet wachten en overal pijn heeft, moet ook hij nu rustig aan doen. Wat is dat moeilijk ... maar ook ontzettend mooi!

Ik heb van het begin tot het eind van dit verhaal genoten. Zo leuk! Eerst kom je in de haastige modus en schiet alles aan je voorbij. Het landschap is vaag, Harrie vliegt van hier naar daar. Dan komt Tom de schildpad in beeld en wordt alles rustig. Je voelt je meteen relaxt! Wat is het fijn om eens om je heen te kijken en alles rustig te beleven. Op school probeer ik dat ook altijd, rustig te blijven. Er is zóveel te doen, het werk is nooit af en het liefst schiet ik van hier naar daar en ren door de gangen en m'n lokaal. De kunst is juist om niet Harrie, maar Tom te zijn: rustig aan! Geniet!

Een aanrader!

Reis naar de maan
Mack - Clavis

Reis-naar-de-maan

Ben je op zoek naar informatieve boeken? Kijk dan naar de boeken van Mack. Ze zijn stuk voor stuk prachtig! Zijn nieuwste boek in de 'Wow!' serie gaat over de reis naar de maan (handig voor de Kinderboekenweek met als thema Reis mee!).

Op de voorkant zie je een prachtige foto van de maan in de donkere ruimte. In het boek vind je verschillende hoofdstukken. Je leert over de aarde en de maan, wat manen zijn, de kracht van de maan, de stadia van de maan, astronauten en raketten, maanreizen en nog veel meer. De verhalen zijn duidelijk geschreven en ingedeeld in korte hoofdstukken. Ze zijn rijkelijk geïllustreerd met grote foto's en grappige illustraties. Die afwisseling vind ik erg leuk aan de boeken van Mack.
Reis naar de maan is een ontzettend leuk, informatief boek voor kinderen uit de midden- en bovenbouw van de basisschool. Kinderen uit de onderbouw die geïnteresseerd zijn in de ruimte zal dit boek ook zeker aanspreken.

Juli 2019

Naar de wolven
Anna Woltz, Ingrid & Dieter Schubert

Naar-de-wolven, Anna Woltz

Naar de wolven is een prentenboek van Anna Woltz én Ingrid en Dieter Schubert. Anna Woltz schrijft het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar en Ingrid en Dieter Schubert ken je natuurlijk wel, van al hun prachtige boeken, waaronder Monkie, Platvoetje en Er ligt een krokodil onder mijn bed.

Dat belooft wat!

In Naar de wolven zie je de hond Fabeltje. Hij is de liefste. Dat weet iedereen. Maar dan krijgen zijn bazen een nieuw 'speeltje' en dat vindt Fabeltje maar niks. Het speeltje mag alles en krijgt veel aandacht. Opeens lijkt Fabeltje minder belangrijk. Hij bedenkt een list en gaat met het speeltje naar de wolven.

Dit speeltje zie je vanuit de ogen van de hond. Het blijkt een baby te zijn, een baby die Fabeltje aan de wolven wil voeren. Tot hij gelukkig iets ontdekt.

Wat een prachtig en verrassend prentenboek is Naar de wolven. Het verhaal is erg origineel. Leuk bedacht! In de illustraties zitten mooie, verrassende details. Zo zie je foto's aan de muur in huis waarop de 'twee bazen' van Fabeltje te zien zijn, met de pasgeboren baby en hangt in de babykamer een schilderij van Roodkapje en de wolf. Fabeltje, die op een wolf lijkt, komt met een rood mutsje de babykamer in om baby Benjamin mee te nemen.

Een heel herkenbaar verhaal voor kinderen die een broertje of zusje krijgen, maar eens op een totaal andere manier verteld. Het lijkt wel een sprookje!

Juli 2019

Kijk eens wat ik kan!
Diverse auteurs - Ploegsma

Kijk-eens-wat-ik-kan

'Voor het eerst met de trein, naar de dierentuin en naar zwemles. Voor het eerst een cake bakken, op het potje gaan en bij opa en oma logeren. Alles is nog spannend als je het voor het eerst doet!'

Het nieuwe voorleesboek Kijk eens wat ik kan was me in eerste instantie ontgaan. Later zag ik het nog eens en las ik dat er verhalen van verschillende auteurs in zijn gebundeld . Toen ik hun namen zag: Carry Slee, Astrid Lindgren, Guido van Genechten, Yvon Jaspers, Sjoerd Kuyper, Arend van Dam, Jacques Vriens en meer, werd ik enthousiast. Dit boek wilde ik toch wel eens zien!

Kijk eens wat ik kan bestaat uit een verzameling van bekende en minder bekende verhalen en versjes, geschreven en geïllustreerd door auteurs en illustratoren die je vast wel kent. Veel van deze verhalen herken je aan de personages: Kolletje, Rikki, Iris en Michiel, Ties en Trijntje ... Je hebt vast wel eens van ze gehoord! Een aantal verhalen staat in voorleesbundels die ik in de boekenkast heb staan, andere verhalen komen me minder bekend voor en maken me nieuwsgierig naar meer. Daarnaast staan er enkele nieuwe verhalen in de bundel. Dat vind ik het leuke aan dit boek. Je maakt kennis met verschillende auteurs en hun voorleesverhalen. Vind je ze leuk, dan ga je op zoek naar de bundel en heb je urenlang voorleesplezier. Een ander pluspunt is dat er zoveel verhalen in het boek staan, dat je bij veel thema's wel iets kunt vinden: zwemles, leren fietsen, naar de kapper, naar zee, op de markt, in de trein, kamperen, sleetje rijden ... voor elk moment van het jaar is er een bijpassend verhaal te vinden, dat voor de kinderen heel herkenbaar zal zijn. Handig voor op school en leuk voor thuis!

--> Lees hier meer over Kijk eens wat ik kan!

Komt goed, Kleine Krab
Chris Haughton - Gottmer

Komt goed, Kleine Krab is het nieuwste boek van de maker van Mama kwijt. Dit boek was enkele jaren geleden 'Prentenboek van het jaar' tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Kleine Krab en Grote Krab wonen in een poeltje tussen de rotsen. Vandaag gaan ze naar de zee. Kleine Krab heeft er zin in. Dat wordt geweldig! Maar als de golven eraan komen, krabbelt Kleine Krab terug. 'Misschien kunnen we maar beter niet de zee in gaan,' zegt hij. Grote Krab zet door en neemt Kleine Krab mee. Ze laat hem niet los. Een gigantische golf trekt hen de zee in en daar gaan ze! Kleine Krab ontdekt hoe mooi de wereld onder water is en wil er nooit meer weg.

Komt goed, Kleine Krab is een herkenbaar verhaal over moedig zijn, vertrouwen hebben en iets nieuws ontdekken. Soms is iets spannend, maar als je het eenmaal gedaan hebt, valt het vaak mee. Dat geldt ook voor Kleine Krab. De teksten in het boek zijn kort en de illustraties bijzonder. Ze lijken heel eenvoudig. Ze zijn strak, kunstzinnig en er worden weinig verschillende kleuren gebruikt. Tot Kleine Krab in de zee is, daar gaat een kleurrijke wereld voor hem open.

Een leuk prentenboek om nu, in de zomer, voor te lezen!

Juni 2019

Het kleurenmonster gaat naar school
Anna Llenas - De Vier Windstreken

Het kleurenmonster gaat naar school

Een paar jaar geleden maakten we kennis met het Kleurenmonster tijdens de Kinderboekenweek over griezelen. Dit monster is niet zo griezelig, maar wel heel interessant! Hij verandert namelijk van kleur. Hij is groen als hij kalm is, geel als hij blij is, blauw als hij verdrietig is, rood als hij boos is, zwart als hij bang is en roze als hij verliefd is! Samen met het Kleurenmonster ontdekten de kleuters hun gevoelens. Het monster heeft ze het hele schooljaar geholpen.

Daarom ben ik blij (kleur ik al geel?) dat er nu een boek over 'naar school' met het Kleurenmonster in de hoofdrol is. Zo kunnen de verschillende gevoelens en hun bijbehorende kleuren al aan het begin van het schooljaar geïntroduceerd worden, tegelijk met het thema 'naar school'.

In Het Kleurenmonster gaat naar school wordt het Kleurenmonster verteld dat hij naar school gaat. School? Wat is dat? Een gevaarlijke plek? Een toverwolk? Een oerwoud vol gevaar? Terwijl het eerst zo kalme monster aan 'school' denkt, verandert hij meteen van kleur. Bij de gedachte aan een gevaarlijke plek wordt hij zwart en bij de gedachte aan een toverwolk kleurt hij geel. Als de eerste schooldag eenmaal aangebroken is, heeft het Kleurenmonster alle kleuren door elkaar, ofwel, allerlei gevoelens. Moet hij bang zijn? Is het eng of zou het juist leuk zijn op school? Met enige terughoudendheid kijkt hij naar zijn nieuwe klasgenootjes. Wat zijn zij vrolijk! De dag begint en al snel kleurt het monster geel. Hij vindt het fijn op school.

Het is fijn om boeken te hebben waarin de basisgevoelens duidelijk aan kinderen uitgelegd worden, met visuele ondersteuning. Kinderen die het spannend vinden om op de eerste schooldag (weer) naar school te gaan, hebben steun aan dit boek. Ze ervaren dat zij niet de enigen zijn en dat hun gevoelens er mogen zijn. Het boek leert ze deze gevoelens te benoemen en een plek te geven.
De illustraties zijn wederom bijzonder. Uitgeknipt uit boeken, tijdschriften, papier en karton en getekend en gekleurd met wasco. Ware kunstwerkjes.
Het Kleurenmonster gaat naar school kan toegevoegd worden aan mijn 'start van het schooljaar' voorleesboeken!

De verjaardag van de luiaard
Aron Dijkstra en Caren Peeters - De Vier Windstreken

De verjaardag van de luiaard

Als er een kleuter jarig is, komt in mijn groep de verjaardagstrein tevoorschijn. Dit is een trein met wagons in verschillende kleuren. Elke kleur staat voor een bepaalde activiteit: een verrassing, spelletje, liedje of versje. Eén van de kleuren is geel en deze kleur staat voor een prentenboek over feest. Ik heb verschillende prentenboeken met dit thema op school liggen. Elke jarige kiest een gele wagon en het boek dat hierop afgebeeld staat, wordt voorgelezen.

Met dit nieuwe boek De verjaardag van de luiaard van uitgeverij De Vier Windstreken wordt er een nieuw verjaardagsboek aan mijn collectie toegevoegd. Daar zullen de jarigen blij mee zijn!

Wat een lief boek is dit! Zo aan het eind van het schooljaar zou ik mijn verjaardag ook wel zoals de luiaard willen vieren. Geen taartjes eten, geen liedjes, niet je mooiste veren opzetten of de polonaise. Ook niet feest, feest, feest, feest, feest, feest of kaas en worst smikkelen. Of muizen vangen of herrie maken en cadeautjes uitpakken. Of bubbels drinken of dansen. Gewoon zzzzzlapen. Gewoon niks!
De dieren in het bos willen van alles met de luiaard doen. De één vindt dat dit bij een verjaardag hoort en de ander dat. Maar wil de luiaard dat wel? Wat vindt hij het allerleukst? De luiaard wil gewoon slapen en zo gaat zijn verjaardag voorbij. Eekhoorn zorgt ervoor dat het de mooiste verjaardag wordt, de verjaardag met de allermooiste droom. Hij fluistert de luiaard zachtjes in het oor wat een verjaardag allemaal niet hoeft te zijn en wat een verjaardag wel is: 'Jarig, dat ben je als alle dieren blij zijn dat jij geboren bent. Gefeliciteerd, lieve luiaard.'
En zo is het!

De illustraties bij dit prachtige, lieve, rustgevende prentenboek zijn grappig, vertederend en feestelijk. Ze geven het boek de juiste sfeer.

De Koning en de Kok
Julia Donaldson en David Roberts - Gottmer

De Koning en de Kok

De koning en de Kok is een ontzettend leuk en grappig nieuw boek van Julia Donaldson. Haar ken je vast wel van De Gruffalo, Stap maar op mijn bezemsteel, Superworm en nog véél meer boeken.

In De Koning en de Kok gaat de koning op zoek naar een nieuwe kok. Een hele rij koks komt naar het paleis. Ze doen ontzettend hun best voor de koning, maar nee, niemand is geschikt. Tot er één kok overblijft, Markoen, een watje volgens hemzelf. De koning heeft weinig ervaring met watjes en geeft hem een kans. Dat leidt tot een erg leuk, vermakelijk verhaal, waarbij de koning zonder dat hij het in de gaten heeft de rol van de kok overneemt en het lekkerste eten ooit bereidt. Markoen is geschikt en mag blijven.

Het verhaal is op rijm geschreven, wat Julia Donaldson weer geniaal gedaan heeft. De zinnen lopen vlot en zitten vol herhalingen en grapjes. Dit boek lees je in no-time uit. Het thema is ook nog eens ontzettend leuk voor kleuters. Wat vinden zij nou gaver dan een koning in een kasteel? Voorlezen dus, dit boek!

Wij eten hier geen klasgenootjes
Ryan T. Higgins - Gottmer

Wij eten hier geen klasgenootjes

Dinosaurusje Tirza Rex gaat voor het eerst naar school. Ze is benieuwd wie haar klasgenootjes zijn en ze wil heel graag vriendjes maken. Ze schrikt als al haar klasgenootjes kinderen blijken te zijn. Kinderen zijn zo lekker!

Wij eten hier geen klasgenootjes stond wekenlang op nummer 1 in de New York Times-bestsellerlijst. Nu is het boek vertaald naar het Nederlands.
Wat een ontzettend grappig prentenboek is dit! Grappig én met een boodschap. Tirza slokt de eerste schooldag al haar klasgenootjes op. De juf vertelt haar dat dit niet de bedoeling is en Tirza moet de klasgenootjes weer uitspugen. Vanaf dat moment wil niemand met haar spelen. Tirza komt verdrietig thuis van haar eerste schooldag. Ze heeft geen vriendjes gemaakt. Enkele dagen later ontdekt ze de goudvis Walter in het lokaal. Misschien wil hij haar vriendje worden? Walter leert haar een heel wijze les waardoor alles anders wordt.

Wij eten hier geen klasgenootjes is een super geschikt boek voor de eerste schoolweek. Om dit verhaal kun je samen lachen en het maakt de eerste week wat minder spannend voor de kinderen. Ze ontdekken dat iedereen graag vriendjes wil maken en dat dat alleen lukt als je aardig voor je klasgenootjes bent. De illustraties daarbij zijn geweldig. Heel duidelijk en met veel humor getekend. Een aanrader!

Vakantieprut en appelmummies
Naomi Tieman & Annelies Vandenbosch - Gottmer

Vakantieprut en appelmummies

Vakantieprut en appelmummies is een nieuw voorleesboek van uitgeverij Gottmer. Dit boek sprak me meteen aan, want voorleesboeken heb ik nooit genoeg.

In Vakantieprut en appelmummies past Opa op Ben. Elk verhaal is weer een nieuwe oppasdag en met Opa is geen dag hetzelfde. Opa en Ben beleven allerlei avonturen, doen stiekem dingen die eigenlijk niet mogen en hebben veel lol samen. Ze ontvoeren de broer van Opa uit het verzorgingshuis om wat te kunnen gaan eten bij de snackbar. Ze gaan op vakantie op een doordeweekse dag, na schooltijd, en maken een zogenaamd gezonde traktatie voor Ben's verjaardag op school: appels gevuld met snoep! De verhalen, geschreven door Naomi Tieman zijn heel eigentijds en herkenbaar: de verzorgster in het verzorgingshuis heeft het te druk, op school moet gezond getrakteerd worden, de bezorger komt een pakket brengen tussen 11 en 8, waardoor Opa en Ben de hele dag thuis moeten blijven. Daarnaast zijn de verhalen vlot geschreven en grappig! Elke keer ben je weer benieuwd wat Opa van plan is.
De illustraties van Annelies Vandenbosch zijn erg mooi! Ze zijn met humor getekend en de gezelligheid spat er vanaf.

Vakantieprut en appelmummies is een mooi voorleesboek, dat door de leuke woordspelingen die erin zitten geschikt is voor kinderen uit zowel de onder- als middenbouw.

Een olifant in de bus
Marjet Huiberts & Barbara de Wolf - Gottmer

Een olifant in de bus

Marjet Huiberts is de auteur van onder andere We hebben er een geitje bij. Dat boek was 'Prentenboek van het jaar' 2016 en ken je vast wel. Nu schrijft ze een nieuwe boek dat past bij het thema van de komende Kinderboekenweek: vervoer.

Jip zit in de bus als er een olifant instapt. Of nou ja, 'instapt' ... Hij blijft steken tussen de deuren, en niemand krijgt hem ertussenuit. Terwijl de buschauffeur hem nog zó gewaarschuwd had! De bus kan natuurlijk niet verder. Hoe moet Jip nu naar school?

Een olifant in de bus is een prentenboek dat op rijm geschreven is. De zinnen lopen lekker en dat leest vlot voor. De kinderen kunnen mee rijmen, wat ze altijd leuk vinden! Het verhaal is heel eigentijds, met de olifant die zijn OV-chipkaart laat zien en de mensen die foto's met hun telefoon maken als Jip op de olifant voorbij komt. En hoewel de buschauffeur de olifant niet in zijn bus wil, vindt de juf het geen enkel probleem, een olifant in haar klas. 'Kom binnen, Olifant, en zoek maar gauw een plek.'
De illustraties van Barbara de Wolf zijn heel bijzonder. Van gekleurd papier, afbeeldingen uit tijdschriften, papier met reliëf, kleurpotloden en ander materiaal heeft zij de illustraties gemaakt en opgeplakt. Dat geeft het boek een unieke en stoere uitstraling. De illustraties zijn erg grappig en kleurrijk. Ze vertellen het verhaal heel duidelijk. Zonder de tekst zou je het nog kunnen volgen. Een super leuk, hip en stoer prentenboek voor de Kinderboekenweek 2019!

kerst, lesmateriaal, juf-Anke, vastenactie

kerst, kleuters, stille-nacht, lessuggesties, juf-Anke

sinterklaas, kleuters, prentenboek, sinterklaasliedjes, mark-janssen


facebook juf Anke