juf-Anke, lesidee, kleuters, kleutergroep, onderwijs, basisschool-Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Boeken bekeken

Als ik door de stad loop, ga ik altijd even een kinderboekenwinkel in. Ik ben gek op prentenboeken en lees elke dag verhalen voor aan mijn groep. De boeken komen uit mijn grote boekenkast, zo'n Engelse met een trapje ervoor. Een kast waar ik altijd van droomde en waar nu m'n mooiste boeken in staan. Zolang de kast nog niet vol is, spaar ik lekker door.

Elke dag verschijnen er nieuwe boeken. Prentenboeken, voorleesboeken, boeken om zelf te lezen ... Het zijn er écht veel. De boeken die mij het mooist lijken, bekijk ik voor jullie en bespreek ik hier. Er zit vast een tip tussen voor in jouw boekenkast!

De mooiste nieuwe kinderboeken

Juli 2021

Het feest Andersom
Paul Biegel & Aron Dijkstra - Gottmer

het-feest-andersom, recensie, juf-Anke, kleuters

Het thema van de aankomende Kinderboekenweek is beroepen. Het feest Andersom is een fantastisch prentenboek waarin kinderen één dag aan het werk gaan en de grote mensen naar school. Andersomdag: wat een feest!

Het verhaal in dit mooie prentenboek, geschreven door Paul Biegel, zouden kinderen maar wat graag werkelijkheid laten worden! Hoe grappig zou het zijn als alle papa's en mama's in de kring, de huishoek en de bouwhoek zitten en de kinderen, aangekleed in een net pak of gewapend met handschoenen en bouwhelm, aan de slag gaan in het beroep van hun ouders. Ik had het als kind graag uitgeprobeerd, dan was ik m'n loopbaan als juf heel wat jaren eerder gestart ;). Het verhaal in Het feest Andersom is grappig, herkenbaar en ook een beetje spannend: zou het wel lukken met al die papa's en mama's in de klas en de kinderen op straat, als stratenmaker, agent of minister? De verhaallijnen in het boek komen op het eind mooi samen, wat het mooie en prachtig geïllustreerde verhaal ook nog sterk maakt.

Jammer dat Andersomdag niet meer bestaat.

Het dikke dinoboek
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

het-dikke-dinoboek

Wil jij alles weten over dino's? Dan is Het dikke dinoboek echt wat voor jou! Grappige versjes en bijzondere weetjes leren je alles over dino's.

Dit boek viel precies op tijd op de deurmat! We waren net gestart met het thema dino's toen we met de groep in quarantaine moesten. Via Teams vertelde ik de kinderen weetjes uit Het dikke dinoboek en vertelden zij mij alles wat ze al wisten over dinosaurussen.
Het boek viel in de smaak! De kinderen wilden nog een versje over een dino horen en nog één en nog één! Hoewel de versjes en weetjes ook zeker voor oudere kinderen nog heel geschikt zijn, vonden ook de in-dino's-geïnteresseerde kleuters ze erg interessant! Regelmatig klonk er een wow! of een 'ja, dat wist ik!'.
Met dit boek hebben Marianne Busser en Ron Schröder opnieuw een prachtig en compleet informatief versjesboek geschreven. Zoals we van hen gewend zijn mét de nodige humor. De illustraties daarbij zijn sprekend en nemen je even mee terug naar het tijdperk van de dino's.

Gevonden
Oliver Jeffers - Uitgeverij De Fontein

gevonden, oliver-jeffers, recensie

De illustraties van Oliver Jeffers spreken me aan. Prachtig in hun eenvoud en zo sprekend. Ik was dan ook benieuwd naar het nieuwste prentenboek Gevonden.

Wat moet een jongen doen als er plots een pinguïn voor zijn deur staat? Uitvinden waar die vandaan komt natuurlijk, en hem dan terugbrengen. De reis naar de Zuidpool is lang en moeilijk, maar ze komen gelukkig goed aan. Op de terugreis realiseert de jongen zich echter pas goed wat hij heeft achtergelaten …

Gevonden is een lief en warm verhaal over vriendschap. De pinguïn die bij de jongen voor de deur staat blijkt niet verloren te zijn, maar eenzaam. Na een lange reis komt de jongen daar gelukkig achter en zo komt alles goed.
Als je de illustraties in dit opnieuw prachtige prentenboek bekijkt, voel je zó met de jongen en de pinguïn mee! De emoties spatten van de pagina's. Knap hoe Oliver Jeffers zo sprekend tekent, in alle eenvoud.

Een toren van koe
Pieter van den Heuvel - Gottmer

Ben je ooit langs een weiland gereden waarin je een toren van koeien zag staan? Nee? Het kan, lees dit prentenboek maar!

Na De verhuisdieren is Een toren van koe opnieuw een grappig prentenboek van Pieter van den Heuvel waarin iets absurds gebeurt. De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee. Het hilarische verhaal dat volgt is op rijm, in korte zinnen, geschreven en geïllustreerd met al even zulke hilarische illustraties vol details. Echt een boek waar je meerdere keren door kunt bladeren en telkens zul je nieuwe dingen ontdekken! Wat zullen de kleuters de onverwachte dingen die in dit verhaal gebeuren grappig vinden! En vaak zien zij alle leuke details en verborgen grapjes nog eerder dan wij.

Tijd om te ontsnappen uit de realiteit, tijd voor Een toren van koe!

Friet Flamingo en andere rare snuiters
Sam Loman - Moon

friet-flamingo, kleuters, recensie, juf-Anke

Als je het boek Friet Flamingo van Sam Loman ziet, krijg je meteen zin in de zomer! Wat een vrolijkheid straalt dit versjesboek uit!

Friet Flamingo staat vol met grappige versjes over dieren die alleen in je fantasie bestaan. Wat dacht je van de Lanterpanter die de hele dag lummelt of de Snoepsnuiter die alles wat lekker is in één keer opslurpt? De versjes zullen de kleuters aanspreken, want wie wil er nou geen Snoepsnuiter of Lanterpanter zijn? Gewoon, voor één dag? Daarbij kunnen de kinderen bij de versjes volop mee rijmen en over de tekst nadenken om het grapje te snappen. Zullen ze ook ontdekken hoe het met Friet Flamingo zit?
Een heerlijk boek voor tijdens het fruit eten of om een versje uit voor te lezen net voor het naar huis gaan.

Hond vs. Kat
Barbara Jurgens, met illustraties van Barabara de Wolf - Moon

Hond-vs-kat, recensie, kleuters

Op zoek naar een voorleesboek met korte voorleesverhalen voor volgend schooljaar? Het nieuwe boek Hond vs. Kat is een leuk, luchtig boek met grappige en herkenbare verhalen geschreven vanuit het oogpunt van twee leuke, ondeugende huisdieren.

Hond heeft een heerlijk luizenleventje en lieve Baasjes. Maar dan komen de Baasjes op een dag aanzetten met een raar, klein pluizenbolletje. Wat is dat? Het is Kat en ze komt ook bij de Baasjes wonen. Als dat maar goed gaat!

Voor iedereen met huisdieren, met name een hond en/of kat is Hond vs. Kat herkenbaar en extra grappig! Je ziet de situaties met je eigen huisdieren zo voor je! Een pan met lekker eten die nog op het aanrecht staat waar de dieren verlekkerd naar kijken, een dolle kat tijdens het gekke uurtje, een hond en kat die niet met elkaar door één deur kunnen en spelen met je hond in het park, allerlei situaties komen voorbij. Dit gaf bij mij in de groep aanleiding tot gesprekken over de huisdieren van de kinderen en mijn eigen dieren. Omdat je als lezer vaak al weet wat je kunt verwachten, zijn de verhalen over Hond en Kat extra spannend en grappig. Je weet wat de baasjes gaan zien als ze thuiskomen. Je weet wat hond en kat van plan zijn, waardoor je wilt weten hoe dit afloopt!

Een grappig voorleesboek voor de kleuters en groep 3/4, net even anders dan veel andere boeken.

Pauw is een beetje verlegen
Jin Xiaoyu & Leying Li - Clavis

pauw-is-een-beetje-verlegen, recensie, juf-Anke, kleuters

Pauw wil zijn staart niet laten zien. Hij is veel te verlegen! Tot hij op een dag naar het bos gaat en ontdekt welke kracht er in zijn veren schuilt. Het avontuur haalt het beste in hem naar boven.

Pauw is een beetje verlegen is een inspirerend verhaal geïllustreerd met prachtige tekeningen in waterverf, wat mij zo nieuwsgierig maakte naar dit mooie prentenboek. De zachte illustraties, vol emotie, geven het verhaal de juiste sfeer. En wat is pauw mooi als hij aan het eind van het verhaal zijn prachtige staart durft te laten zien!

Een fijn prentenboek voor verlegen kinderen. Over jezelf durven zijn, jezelf laten zien en trots zijn op jezelf! Zo trots als een pauw.

Mei 2021

De walvis wilde meer
Rachel Bright en Jim Field - Gottmer

De-walvis-wilde-meer, prentenboek, kleuters, recensie

Twee vechtende eekhoorntjes, De leeuw in de muis, Laat maar los, Koala en Wolfje wil naar huis. Het zijn mijn favoriete prentenboeken. Elk met een sterk verhaal op rijm én een best-wel-belangrijke boodschap. De walvis wilde meer is het nieuwste prentenboek van Rachel Bright en Jim Field. Welke boodschap zou dit boek ons meegeven?

Wilbert de walvis is altijd op zoek naar meer spullen, want diep in zijn binnenste voelt hij een gat. Maar al die spulletjes maken hem niet gelukkig. Wilbert moet iets vinden waar hij wél blij van wordt. Maar wat?

De walvis wilde meer is een sprankelend verhaal over in de knoop zitten, geven in plaats van nemen en vriendschap. Het verhaal leert je dat je van heel veel spullen niet gelukkig wordt. Het is veel fijner om iets te kunnen doen voor een ander. Vrienden zijn belangrijker dan spullen. Naast deze les zitten er nog meer kleine boodschappen in dit prachtige prentenboek. Het boek is begrijpelijk geschreven en de zinnen op rijm zullen kleuters aanspreken. Het verhaal geeft aanleiding tot een gesprek. Hoe kan Wilbert de leegte die hij voelt vullen?
De illustraties zijn prachtig! Ze zijn kleurrijk, sprekend en geven het gevoel van Wilbert en de andere zeedieren geweldig weer. Hierdoor voel je met ze mee en word je door dit hartverwarmende verhaal geraakt. Evenals door de eerdere boeken van dit talentvolle duo.

Kop op, Herman!
Yvonne Jagtenberg - Gottmer

Kop-op-Herman, prentenboek, kleuters

Nog een prachtig prentenboek over gevoelens is Kop op, Herman! Dit is het tweede boek over Herman het hangbuikzwijn van Yvonne Jagtenberg. In dit verhaal sjokt Herman met zijn ziel onder zijn poot de dag door. Misschien heeft Herman last van de lockdown tijdens de coronapandemie ;). Zijn gevoel zal in ieder geval herkenbaar zijn.

Herman het hangbuikzwijn voelt zich niet zo fijn vandaag. Hoe dat komt weet hij niet. Hij is niet ziek en hij heeft genoeg te eten. De andere dieren proberen hem op te vrolijken. 'Kop op, Herman,' zeggen ze. Maar hoe hard hij ook probeert zijn kop omhoog te houden, het wil niet lukken.

Herman is vandaag gewoon niet zo blij. Iedereen heeft wel een keer zijn dag niet en meestal gaat de zon de volgende dag weer schijnen. Bij Herman zitten zijn tranen in de weg en wanneer hij ze laat gaan, verdwijnt het rare gevoel in zijn buik. Herman voelt zich opgelucht en heeft weer zin om iets te doen.
Het verhaal laat je zien dat het oké is om een keer je dag niet te hebben. Dat gevoel mag er zijn. Huilen kan enorm opluchten om het nare gevoel kwijt te raken. Yvonne Jagtenberg heeft deze boodschap op een geweldige manier in een prachtig prentenboek gegoten. De illustraties zijn rustig en geven een eigen stijl weer. De teksten kort, waardoor het verhaal goed te volgen is en een fijne, rustige uitstraling heeft.

Misschien ...
Chris Haughton - Gottmer

Misschien, prentenboek, recensie, kleuters

Nog een prentenboekenmaker met een duidelijke eigen stijl is Chris Haughton. Als je het boek Misschien... ziet, denk je vast al aan de andere boeken van deze maker: Mama kwijt, Stoute hond! en Ssst!

Misschien... is een ontzettend grappig en spannend boek over drie kleine aapjes die heel graag een mango uit de mangoboom willen pakken. Mama heeft hen, toen ze even wegging, gewaarschuwd dat ze dat niet mogen doen. Er lopen tijgers rond! De kleine aapjes gaan natuurlijk toch op ontdekkingstocht. Geen tijger te zien! Steeds dichter komen ze bij de mangoboom totdat ...

De oplettende kijker heeft de tijgers allang gespot, waardoor de spanning oploopt. Gaan de aapjes de tijger in de gaten krijgen?

Misschien... is een heerlijk prentenboek met sprekende teksten die je direct mee het bos in nemen en illustraties in een unieke, eigen stijl. Duidelijk, rustig, eenvoudig en even sprekend als de tekst. Natuurlijk sluit dit leuke prentenboek af met een nieuw grapje ...

Het schermdiefje
Helen Docherty & Thomas Docherty - Clavis

Het-schermdiefje, prentenboek, recensie, kleuters

Dit prentenboek wilde ik zien! Hoe actueel is het onderwerp van dit verhaal: schermpjes. En hoe vaak loop ik er zelf tegenaan: dat mensen op hun scherm turen tijdens een gesprek of bijna tegen je aan botsen op straat.
Van de makers van Het Schermdiefje heb ik ook Het Boekenliefje. Een mooi, vertederend verhaal dat voorlezen promoot. Zou dit boek ook iets willen promoten ;)?

Het Schermdiefje maakt je er bewust van hoeveel schermen er zijn. Overal om ons heen. Op een dag komt een klein meisje in de stad aan. Ze wil nieuwe vrienden maken en samen spelen, maar overal waar ze kijkt, ziet ze mensen op een scherm turen. Niemand heeft oog voor haar. Ze begrijpt niet waar die schermpjes voor zijn en besluit er haar tanden in te zetten. Hmm, best lekker! Zo begint de schermpjesverslaving van het meisje: het schermdiefje. Ze kijkt er niet op, maar ze schrokt ze allemaal naar binnen.
Zo komt het dat er op een dag nauwelijks nog schermen in de stad zijn en dat de dieren haar wél zien staan. En dan wordt er gespeeld, en plezier gemaakt!

Het Schermdiefje is een mooi prentenboek, met vrolijke illustraties dat helemaal past in deze tijd. De boodschap is misschien nog wel meer voor ouders dan voor jonge kinderen. Wellicht herkennen zij zich in het gevoel dat het Schermdiefje aan het begin van het verhaal heeft.

Willemijn Wiebelkont
Howard Pearlstein & Renate Vermeulen-Potter - Clavis

Een prentenboek over niet stil kunnen zitten en gewoon móéten bewegen komt altijd van pas. Willemijn Wiebelkont is zo'n boek over dit onderwerp. Handig voor op school én thuis.

Willemijn Wiebelkont móét gewoon bewegen. Ze kan er niets aan doen. Als haar gewiebel een grote puinhoop veroorzaakt, wordt Willemijn uit de klas gestuurd. Gelukkig weet de directeur precies wat Willemijn kan doen om rustig te worden.

Willemijn heeft last van 'Wiebels' en wat is het lastig om die in bedwang te houden. Ze brengen haar regelmatig in de problemen. Gelukkig heeft de school waarop Willemijn zit een fijne directeur die naar haar glimlacht als ze uit de klas wordt gestuurd en haar een trucje leert om de Wiebels in bedwang te houden. Wat is het fijn om de Wiebels die in je hoofd tekeer gaan te herkennen en trucjes te hebben om ze rustig te krijgen. Dit boek is zeker helpend voor kinderen die zich in het verhaal van Willemijn herkennen. Het leert hen dat de Wiebels er mogen zijn, ze horen bij hen, en het leert hen hoe ze de Wiebels onder controle kunnen krijgen op momenten dat het nodig is. Helpend is ook de directeur van Willemijn. Zo'n fijne directeur of leerkracht gun ik elk kind!

Maart 2021

Boer Boris start de motor!
Ted van Lieshout & Philip Hopman - Gottmer

Boer-boris-start-de-motor, kleuters, prentenboek, review, recensie

Boer Boris start de motor! is het nieuwste boek in de Boer Boris serie. Dit boek is een kartonboek met uitklappagina's. Juist daarom ben ik er benieuwd naar. De prentenboeken in mijn leeshoek hebben het zwaar te verduren en worden langzaam vervangen door sterkere kartonboeken. Zou Boer Boris start de motor! ook iets voor mijn groep zijn?

In Boer Boris start de motor! komen grote machines van de boerderij voorbij. Wat zullen de kleuters dit interessant vinden! Er hoeft maar een machine voorbij de school te rijden en ze staan al bij het raam.
Zoals je gewend bent van de Boer Boris boeken, heeft ook dit boek een pakkend, grappig verhaal op rijm dat aansluit bij de belevingswereld van kleuters. Op elke dubbele bladzijde staat een machine centraal, die getekend is op een uitklappagina. De hoge machines hebben een uitklappagina die naar boven openklapt, de lange machines een uitklappagina naar opzij en de machines die ín de grond werken een uitklappagina die omlaag klapt. Naast woordenschatuitbreiding maken de kinderen zo spelenderwijs kennis met de begrippen groot en klein, hoog en laag en boven en beneden. Het boek is nu actueel: lente, jonge dieren, boerderij! Ook in het najaar is het goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek over beroepen.
Op dit moment doen we activiteiten bij Boer Boris en de eieren. Ik denk dat ook Boer Boris start de motor! heel welkom is in mijn groep.

Vijf minuten
Liz Garton Scanlon & Audrey Vernick - Clavis

Vijf-minuten, prentenboek, rekenen, tijd, kleuters, recensie, review

Nog vijf minuten spelen tijdens de werkles is niet zo lang, vijf minuten wachten tot iedereen zijn jas heeft gepakt duurt wel even. Hoe vaak zeg ik als juf niet 'nog vijf minuten!' Wat fijn dat er een nieuw prentenboek over tijd is verschenen. Ik zie meteen mogelijkheden: tijd --> rekenen!

Soms gaat de tijd snel en soms gaat de tijd traag. In dit prentenboek ervaren kinderen hoe dat komt. Ze zien een jongetje dat in verschillende situaties ervaart hoe lang vijf minuten duren. De ene keer moet hij erg haasten om iets in vijf minuten voor elkaar te krijgen (als hij in vijf minuten klaar moet staan om te gaan), terwijl diezelfde minuten een andere keer een eeuwigheid duren (als hij moet wachten in de rij). Vijf minuten kunnen vijf fijne minuten zijn (als je naar schattige hondjes mag kijken) of vijf vervelende minuten (als je in de stoel van de tandarts ligt).
Dit boek is een ideaal aanknopingspunt voor een gesprek over tijd en over de ervaring van de kinderen. Herkennen zij wat de jongen meemaakt? Hoe voelt het voor hen? Kunnen ze nog meer voorbeelden noemen?
Aan de hand van de sprekende, humoristische illustraties en de tekst kan worden verteld. Een mooi prentenboek dat aanleiding geeft tot een (reken)gesprek en activiteiten rondom tijd.

Koala kan niet slapen
Jin Xiaoyu & Xu Yang - Clavis

Koala-kan-niet-slapen, prentenboek, recensie, revieuw, kleuters

Kun je niet slapen? Ben je 's nachts wakker? Je bent niet de enige! Koala kan niet slapen en dat maakt hem niks uit!

Dit ontzettend lieve, vertederende en in zachte tinten geïllustreerde prentenboek is ideaal voor thuis. Het is een fijn boek om voor het slapen gaan voor te lezen. Je kind dut bij dit vrolijke, lieve verhaal zo weg. En als hij niet kan slapen, net als Koala, laat hem dan weten dat dat niet erg is. In je gedachten kun je mooie avonturen beleven en uiteindelijk ... uiteindelijk ben je zo slaperig dat je toch een keertje in slaap valt. Als Koala het kan, kan jij het ook!

Ik ben genoeg
Jessy Humann & Federico van Lunter - Clavis

Ik-ben-genoeg, prentenboek, review, recensie

Iedereen mag zijn wie hij diep vanbinnen is. Dat is genoeg.

Ik ben genoeg is een poëtisch verhaal met een boodschap: wat de dag ook brengt, je bent goed zoals je bent.
Op elke pagina van het boek zie je een dag uit het leven van één van de twee hoofdfiguren. Je ziet wat ze op die dag doen en wat ze aan de dag waarderen. Als je buiten bent, kun je genieten van de mooie wolken. Als het regent, kun je dankbaar zijn dat het gras water krijgt. Als je alleen bent, kun je genieten van duizend sterren. En als je samen bent met iemand van wie je houdt, is je hart vol warmte.
Je kunt genieten van de kleine dingen: een kopje thee, een gebaar van een ander en bloeiende bloemen. En soms, soms heb je je dag even niet en ben je verdrietig. Dat is ook oké. Ook op moeilijke dagen mag je zijn wie je bent.
Wat een prachtige boodschap!
Ik moest het boek een paar keer doorbladeren en begon er steeds meer in te zien. Waarschijnlijk kijkt een kleuter er weer heel anders naar.
Ik ben genoeg is een fijn prentenboek om samen met je kleuter door te bladeren, te ervaren en erover te praten, gezellig, knus bij elkaar.

Hallo allemaal
Diverse auteurs

Zo gaaf! Ik mocht meeschrijven aan een voorleesboek voor en door juffen en meesters! Terwijl ik vorig jaar in Noorwegen door de sneeuw ploeterde, bedacht ik de eerste verhalen voor deze bundel. Terug in Nederland klom ik in de pen en schreef vier voorleesverhalen. Over de gemene trollen Trulli en Trolli, over Eddie Eland en Huskey Hond die op zoek gaan naar het toverlicht. Over de boze wolf die geen slechterik wilde zijn en Lea en het Letteretertje. Samen met de andere verhalen in deze bundel is Hallo allemaal een feestje om voor te lezen!

Persbericht
Hallo allemaal
- Het leukste voorleesboek door juffen en meesters

Wie weten beter wat leeft onder kinderen en waarover zij graag willen lezen dan de juffen en meesters die dagelijks met hen werken?
Met verhalen van bekende juffen en meesters onder wie juf Daisy, juf Sanne, juf Maike, meester Sander, juf Merel, meester Ismail, juf Anke, meester Bart en vele anderen. Met illustraties van juf Annemarie.

Vlog

 

Februari 2021

Vinnie & Flos - Op bezoek
Marte Jongbloed en Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

Ben je op zoek naar het leukste voorleesboek voor je kleutergroep? Stop maar met zoeken, want je hebt 'm gevonden! Vinnie & Flos is echt mijn favoriet en ik keek dan ook uit naar dit nieuwe deel.

Vinnie is een jongen die op zijn kamer een groot geheim verbergt: Flos! Flos is een grappig, eigenwijs wezentje dat eigenlijk in het bos thuishoort, maar ooit verdwaalde, zijn familie kwijtraakte en zo in het huis terecht kwam waar Vinnie nu woont. Vinnie en Flos zijn echte tegenpolen. Vinnie kijkt de kat uit de boom. Hij vindt nieuwe dingen spannend en vindt het fijn om van tevoren te weten wat hij kan verwachten. Flos daarentegen stapt overal op af en is zelfs een tikkeltje brutaal. Wanneer Vinnie ergens tegenop ziet, helpt Flos hem door de situatie thuis alvast te oefenen. Dat helpt Vinnie, net als de lijfspreuk van Flos: Snotteflos, als je het nou gewoon eens probeert!
Flos houdt van nieuwe avonturen en duikt overal op waar Vinnie ook is. Zonder dat Vinnie het weet, kruipt Flos in zijn jaszak of in de tas van zijn moeder. Zo komt hij tevoorschijn bij de tandarts en eet daar uit de tubes met fluoridepasta. Ook gaat hij stiekem mee naar Vinnie's zieke oma en zorgt voor opschudding wanneer oma ineens een bloem ziet 'lopen'.

De kleuters vinden Vinnie en Flos gelukkig net zo leuk als ik! De verhalen zijn zo heerlijk voorspelbaar. Wij weten elke keer als Vinnie het huis uit gaat al dat Flos stiekem mee is gegaan, maar Vinnie en zijn ouders weten dat nog niet. Waar zou Flos opduiken? Welke stoute streken zou hij uithalen? Zouden Vinnie's papa en mama hem zien?
In elk verhaal gebeurt iets wat Vinnie heel spannend vindt. Flos zegt zijn lijfspreuk dan en de kinderen doen vrolijk mee. Hopelijk helpt dit de kinderen die wat meer afwachtend zijn en vaak iets spannend vinden: Als je het nou gewoon eens probeert? Uiteindelijk komt het wel goed!

Kom mee Kees
Loes Riphagen - Gottmer

Een peuter slentert over het trottoir. Hij kijkt naar de heg en ziet een beestje. Geboeid blijft hij staan. Oma staat een stuk verderop te roepen: 'Kom nou, loop eens door!'. Maar hoe kun je nou doorlopen als er zóveel moois te ontdekken valt?

Kom mee Kees is het nieuwste boek van Loes Riphagen. Zij schreef ook Coco kan het, Prentenboek van het Jaar 2021.
Kom mee Kees gaat over kikker Kees en zijn papa. Ze zijn onderweg naar het kwaakconcert en moeten opschieten, anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog, een kevertje dat ondersteboven kan lopen en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft geen tijd om te kijken, hij zegt alleen maar dat Kees op moet schieten. Tot papa de schrik van zijn leven krijgt en beseft dat de scherpe aandacht van Kees eigenlijk heel waardevol is.

Kom mee Kees is een helder geschreven verhaal met herhaling, een boodschap én een spannend stuk. Het verhaal past helemaal binnen de belevingswereld van jonge kinderen, die net als Kees echte onderzoekers zijn en zoveel zien. Misschien is die boodschap dan ook meer voor de volwassene bedoeld ;).
De illustraties zijn sfeervol, sprekend en heerlijk groot en het boek heeft een wat luxe, stevige uitstraling.

Dit verhaal vind ik mooi passen bij deze tijd, waarin ik meer dan ooit in de natuur te vinden ben en er écht de tijd voor heb. Wat kun je dan veel ontdekken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Als je aandacht hebt voor de dingen om je heen kun je van de kleinste dingen genieten. Dat is precies wat Kees doet. De natuur is zo mooi en blijft verwonderen. Dit wil ik mijn kleuters graag meegeven: Kom mee, kinderen. Laten we op pad gaan, goed kijken en genieten!

Wie heeft de honing?
Louise Greig en Laura Huges - Ploegsma

Twee beren, een pot honing en een boek vol rampen. Niet zo leuk zou je denken, maar Wie heeft de honing? is grappig en luchtig!

In Wie heeft de honing? wil Beer een perentaart bakken. Het meel, de eieren en de peren staan al klaar, maar waar is de honing nou toch gebleven...? Die is van het aanrecht gepikt door een andere beer, maar dat weet alleen de lezer. Hij snoept de honingpot leeg, terwijl Beer op zoek gaat naar de dief en dat leidt tot hilariteit en veel gedoe.

Dit boek moest ik een paar keer opnieuw lezen. Wat gebeurt er veel en wat is er veel te zien! In het verhaal gebeurt van alles, maar ook in de teksten, het lettertype en de illustraties. En hoewel het verhaal een opeenstapeling van rampen is, word je er best vrolijk van! Het verhaal is grappig en snel met vrolijke, vlotte illustraties vol humor. De tekst is op rijm geschreven, wat fijn leest en voor de kleuters een uitdaging is: kunnen ze mee rijmen?

Een leuk, zonnig boek voor de zomer of voor gewoon even tussendoor.

Rijmelsteeltje
Eva Vleeskruyer en Hiky Helmantel - Clavis

Versjes voorlezen, ik doe het te weinig in mijn groep. Kan Rijmelsteeltje daar verandering in brengen?

Ik denk het wel! Rijmelsteeltje is een boek met verschillende speelse gedichtjes voor kleuters. Het begint met Rijmelsteeltje, een klein nachtkaboutertje dat een meisje mooie verhaaltje influistert net voor ze gaat slapen. Vrolijke dingen, verdrietige dingen en dingen om over na te denken. Het meisje deelt de verhaaltjes graag met jou, de lezer en zo wordt je meegenomen in deze bundel vol gedichtjes met vrolijke, grappige illustraties.

Rijmelsteeltje krijgt een plekje in mijn lokaal, zodat ik in plaats van een voorleesverhaal ook eens een versje voor kan lezen tijdens het fruit eten bijvoorbeeld. Ik heb er nu al zin in!

December 2020

Het knotsgekke kabaalkoor
David Walliams & Tony Ross - Clavis Uitgeverij

Het-knotsgekke-kabaalkoor, recensie, juf-Anke

Het je zin in iets grappigs? Even samen lachen, even gek doen? Lees dan verder over het aller gekste koor dat je ooit hebt horen zingen: het knotsgekke kabaalkoor!

Het knotsgekke kabaalkoor is het nieuwste boek van David Walliams. Hij schreef al meer knotsgekke prentenboeken waaronder Geronimo, de pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen en Het eerste nijlpaard op de maan. Om deze boeken heb ik met de kleuters flink gelachen, dus ik ben blij dat er een nieuw boek verschenen is en wat het extra leuk maakt: dit boek gaat over muziek! :)

Het verhaal speelt zich af op de Noordpool. Hier woont Kweeltje de walrus. Kwaaltje zingt dolgraag en wil graag deelnemen aan de dierentalentenjacht. Er is alleen één piepklein probleem: haar stem klinkt echt afgrijselijk! Zo afgrijselijk dat de andere dieren haar op een nacht verlaten. Kweeltje blijft alleen achter.

Het knotsgekke kabaalkoor is een verhaal met vaart, een verhaal waarin veel gebeurt en dat wordt ondersteund door de verschillende lettergroottes, de speelse teksten die op allerlei manieren op de pagina's zijn gezet en de humoristische illustraties van Tony Ross (bekend van De kleine prinses).
In het verhaal wordt volop gezongen en dat dat vals is, maakt niks uit. Als je van zingen blij wordt, dan moet je zingen. Of het nou mooi is of lelijk, het gaat erom dat je gelukkig bent! Een mooie boodschap die we de kinderen (in onze muzieklessen) mee kunnen geven.

Stop
Annemie Vandaele & Emmanuel Volant - Clavis Uitgeverij

stop, annemie-vandaele, prentenboek, kleuters, juf-Anke, recensie

'Stop, hou op!' Ik hoor het de kinderen bijna dagelijks zeggen. We leren ze dat ze het moeten zeggen als ze iets niet fijn vinden. Praten is beter dan knijpen of slaan. Maar wat als je 'stop' zegt en de ander luistert niet?

Het boek Stop sluit perfect op dit thema aan. Egel loopt met zijn mooie bal, van oma Egel die er niet meer is, door het bos. Dan komt hij Haas, Das en Eekhoorn tegen. Haas pakt de bal af en gooit over naar Das en Eekhoorn. Eerst vindt Egel het leuk, maar dan niet meer. 'Stop!' roept hij. Maar Haas gaat door en trapt zijn dierbare bal in de boom. Teleurgesteld vertelt Egel dat hij 'stop' had geroepen, maar dat er niet werd geluisterd.

Het boek Stop is duidelijk geschreven. De boodschap wordt in heldere taal overgebracht en de tekst en illustraties geven het gevoel van Egel goed weer. Je gaat met hem meeleven en begrijpt heel goed dat het niet fijn is als iemand niet naar je luistert. De kleuren in het boek zijn zacht en lieflijk en de karakters worden vol emotie neergezet.
Een fijn boek om te gebruiken tijdens sociaal-emotionele activiteiten in de kring en gesprekjes na incidenten tijdens het spelen.

Toto en het nieuwe elfje
Esther Miskotte - Clavis Uitgeverij

toto-en-het-nieuwe-elfje, prentenboek, kleuters, recensie

Wat als er een nieuw kind in de groep komt? Een kind dat anders praat, anders reageert, er anders uitziet en anders beweegt. Accepteert de groep de nieuwkomer of wordt hij vreemd aangekeken?

In het boek Toto en het nieuwe elfje komt er een nieuw elfje in de klas. Het is een vreemd elfje. Hij praat gek, hij ziet er gek uit en hij speelt wild op de trommel. Zijn klasgenoten moeten niets van hem hebben. De nieuwe elf doet zijn best om vrienden te maken. Vrolijk vliegt hij achter de anderen aan en vraagt keer op keer of hij mee mag doen, maar elke keer als ze hem zien, gaan ze snel weg en spelen iets anders. Wat is het lastig om bij de groep te horen als je nieuw bent!

Esther Miskotte heeft een prachtig nieuw prentenboek gemaakt over een thema dat in de meeste klassen wel zal spelen. Het is leuk dat de kinderen in het boek elfjes zijn. Het geeft het verhaal iets magisch en het lijkt voor de kinderen niet over hen te gaan, terwijl ze de boodschap wel meekrijgen.
Buitengesloten worden en samen leren spelen staan centraal. Ideaal om voor te lezen als dit in je groep speelt of elke keer wanneer de groep zich opnieuw vormt: wanneer er een nieuw kind bij komt en na een lange vakantie.

Jules
Erik Wouters & Anne Schneider - Clavis Uitgeverij

jules, voorleesboek, juf-Anke, recensie

Jules is een voorleesboek met korte verhalen over een lieve, gevoelige jongen die regelmatig bang is. Hij vindt nieuwe dingen spannend, denkt veel over na en stelt veel vragen. Zijn grote vriend Knuffeldraak helpt hem overal bij en als Knuffeldraak of grote zus bang zijn, zorgt Jules goed voor ze.

In het boek lees je allerlei verhaaltjes en versjes uit het dagelijks leven van Jules en zijn familie. De verhalen gaan over herkenbare situaties voor jonge kinderen. Ze zijn ideaal om tussendoor voor te lezen. In de verhaaltjes is Jules regelmatig bang, maar de verhalen zelf zijn luchtig en met humor geschreven. Kinderen zullen aanvoelen dat Jules niet bang hoeft te zijn.
Dit mooie voorleesboek is ideaal om voor te lezen aan kinderen die de kat uit de boom kijken en veel dingen spannend vinden. Ze kunnen ervaren dat ze niet de enigen zijn en dat het goed komt.

Het verhaal bevat redelijk wat Vlaamse woorden. Die zul je in het Nederlands even aan moeten passen.

Dikke vriendjes durven alles
Ingrid & Dieter Schubert - Clavis Uitgeverij

dikke-vriendjes-durven-alles, recensie, juf-Anke, prentenboek, kleuters

Dikke vriendjes durven alles is het nieuwste boek van het bekende duo Ingrid en Dieter Schubert. Als je de illustratie op de kaft ziet, weet je al dat dit een boek van hen is. Zo herkenbaar!

Twee dikke vriendjes gaan samen op avontuur. Ze durven alles! Over de hoogste berg klimmen, over het diepste ravijn springen, in de meest woeste zee pootje baden. Wat zijn deze dikke vriendjes stoer! Maar als je beter kijkt, zie je dat het nét even anders gaat dan ze hadden bedacht.
Op het eind van het verhaal gluren twee ogen vanuit het struikgewas naar de vriendjes. Een schaduw komt dichterbij ... Durven ze nu nóg alles?

Wat een spannend en avontuurlijk prentenboek is Dikke vriendjes durven alles. Het is voor mij als leerkracht heel herkenbaar! In hun fantasiespel kunnen kleuters heel stoer zijn en durven ze alles. In het echt is dat toch even anders. Het verhaal is sterk geschreven, in korte zinnen, zonder overbodige tekst. Er zit herhaling in de gebeurtenissen, wat kinderen leuke vinden en de illustraties bij het verhaal zijn afwisselend spannend en vrolijk. Ze geven de sfeer van het verhaal helemaal weer.
Durf jij mee op avontuur?

Oktober 2020

Tom en Samira
Tosca Agterberg, Ann De Bode - Kluitman

tom-en-samira

Bij uitgeverij Kluitman kwam ik dit voorleesboek tegen. Wat leuk, ik kende het nog niet, maar de voorkant ziet er al meteen aantrekkelijk uit.

Het boek gaat over de twee vriendjes en buren Tom en Samira. Ze spelen graag samen, hebben veel plezier en maken wel eens ruzie. In hele korte verhalen wordt verteld wat Tom en Samira meemaken. De verhalen zijn super herkenbaar en passen helemaal binnen de belevingswereld van kleuters. De twee vriendjes rijmen erop los (doei ouwe koei), zitten op school in de kring en leren Engels, eten pannenkoeken bij Samira thuis, terwijl haar ouders niet mee mogen eten vanwege de Ramadan, ze vieren samen het Suikerfeest en beleven nog veel meer.

Het is fijn dat de verhalen zo kort zijn, prima om voor te lezen net voor het naar huis gaan of tijdens het fruit eten. Na elk verhaal volgt een vrolijk of grappig versje, waarbij de kinderen lekker mee kunnen rijmen.
Leuk dat het boek zo multicultureel is, het verhaal is een goede weergave van de maatschappij en de kinderen in de klas. In dit boek komt dit mooi naar voren, zonder dat er de nadruk op ligt. Zo zouden meer verhalen moeten zijn.

Omdat het boek over van alles gaat wat je gedurende een dag, week of jaar mee kunt maken, kun je het op elk moment in het jaar en bij elk thema voorlezen. Tom en Samira hebben me positief verrast en gaan mee naar school!

De Pareldief
Axel Scheffler & Rosa Scheffler - Uitgeverij Ploegsma

de-pareldief

Van Axel Scheffler ken ik veel boeken die hij samen met Julia Donaldson maakte. De Gruffalo bijvoorbeeld en Stap maar op mijn bezemsteel. Deze boeken vind ik ontzettend mooi geïllustreerd en sterk geschreven, dus ik was dan ook benieuwd naar De Pareldief, een boek dat hij samen met zijn zus Rosa maakte.

De Pareldief is een spannend voorleesverhaal dat je in meerdere keren voor kunt lezen. Het gaat over een kleine grijze Hoen die ontzettend van blinkende dingen houdt, zo ook de parels die Pauw in zijn winkel verkoopt. Elke dag staart Hoen door de etalage naar al dat moois, maar helaas heeft hij geen geld om iets te kopen. Als er op een dag een hulpje gevraagd wordt voor de winkel, is het Hoen die er aan de slag mag gaan. Eenmaal binnen wordt het nóg moeilijker al dat moois te weerstaan. Als dat maar goed gaat!

Het verhaal is grappig, maar ook aandoenlijk. Je ziet hoe graag Hoen de mooie spullen wil en je voelt zijn schuldgevoel wanneer het misgaat. Het boek helpt kinderen inzien dat je het beste eerlijk kunt zijn en dat iets stelen niet mag, ook al wil je het nog zo graag hebben. Het verhaal laat ook de verschillen tussen arm en rijk zien en de gevoelens die daarbij kunnen horen. Een leerzaam verhaal met een wijze levensles.

Het Sneeuwvlokje
Benji Davies - Luitingh Sijthoff

het-sneeuwvlokje

Benji Davies heeft al veel mooie prentenboeken gemaakt. Misschien ken je één van zijn boeken wel: De kleine walvis, Oma Vogeltje, Het eiland van opa, Donderkopje ...
Ik vind de prentenboeken van Benji Davies altijd bijzonder. Ze zetten een bepaalde sfeer neer en gaan de diepte in. Blij verrast was ik dan ook toen zijn nieuwste boek Het Sneeuwvlokje werd aangekondigd.

Het Sneeuwvlokje is een warm verhaal over een vallend sneeuwvlokje dat een veilige plek zoekt om te landen. Ondertussen versiert een meisje thuis een prachtige kerstboom, maar er ontbreekt nog iets: een fonkelende ster. Het sneeuwvlokje landt op de boom en vindt zo de allerbeste plek: hij wordt de stralende ster!

De illustraties bij het verhaal zijn vertederend mooi. Rustig en zacht, in winterse tinten, passend bij de gedachte van Kerst. Ook de voorkant heeft deze sfeer: gouden letters, gouden randen bij de bomen en een lief meisje dat naar een sneeuwvlokje reikt.

Waar de wind ons ook heen blaast,
we vinden allemaal een plek om te landen ...

De herfst van Kleine Gans
Elli Woollard & Briony May Smith - Lemniscaat

de-herfst-van-kleine-gans

Afgelopen voorjaar verscheen De lente van Kleine Beer. Een prachtig, aandoenlijk en leerzaam verhaal over de lente, met super sfeervolle illustraties. Het boek werd meteen één van mijn favorieten.
In De lente van Kleine Beer werd een vogel geboren. Het werd de nieuwe vriend van Kleine Beer. Die vogel blijkt Gans te zijn. In dit deel is Gans al wat gegroeid en breekt de herfst aan in het bos. Kleine Gans voelt dat er iets staat te gebeuren, maar wat zou het zijn?

In De herfst van Kleine Gans lees en zie je wat de dieren in de herfst doen. Ze maken een lekker warm hol voor de winterslaap, leggen een wintervoorraad aan of bouwen een nestje van bladeren. Kleine Gans kijkt naar de dieren en vraagt zich af wat ze moet doen. Ze probeert de dieren na te doen, maar een boom omzagen met haar snavel lukt niet en ook een gat in de grond graven om nootjes in te verstoppen is best lastig. Dan ziet Kleine Gans opeens een schaduw boven zich. Is het een monster? Nee, het zijn grote ganzen die naar het zuiden vliegen. Ineens weet Kleine Gans wat ze moet doen!

Wat prachtig is ook dit verhaal geschreven! Het is spannend, grappig en zo lief. Verschillende aspecten van de herfst komen aan bod, wat het naast leuk leerzaam maakt. In de tekst zitten herhalingen en dat spreekt jonge kinderen aan.

Ik vind het knap hoe de auteur het herfstseizoen in zo'n mooi verhaal verweeft, mét herhalingen en op rijm geschreven. De illustraties daarbij brengen het verhaal tot leven. Briony May Smith geeft de natuur weer zoals deze is: adembenemend mooi. De prenten kunnen zo aan de muur. Toevoegen aan je herfstboekencollectie dus ;).

Dierendorpje helpt de bijen
Gitte Spee & Kim-Lian van der Meij - Kluitman

dierendorpje-helpt-de-bijen

In het dierendorpje groeien geen bloemen meer en daar zijn de bijen niet blij mee. Om honing te maken, hebben ze bloemen nodig. De bijen besluiten te vertrekken. Dat willen de dieren uit Dierendorpje voorkomen en snel bedenken ze een plan: zaadjes zaaien.

In dit vrolijke verhaal op rijm, leren de kinderen dat bloemen nodig zijn voor de insecten, de vlinders en de bijen bijvoorbeeld. Zonder bloemen kunnen zij niet leven en ... is er ook geen honing! Ook leren de kinderen hoe je bloemzaadjes zaait en wat er nodig is om bloemen te laten groeien. Een verhaal over de natuur dus, een onderwerp dat helemaal past in deze tijd, waarin we bewust met de natuur bezig zijn.

Het verhaal vind ik erg leuk om in de lente voor te lezen, waarna je zelf kunt gaan zaaien. De vrolijke, kleurrijke illustraties van Gitte Spee passen helemaal bij dit seizoen en het bijpassende liedje van Kim-Lian kun je gezellig samen zingen.
Ik krijg al zin om mijn tuin in het voorjaar zo bloemrijk mogelijk te maken. Fijn voor de insecten en fleurig om zelf naar te kijken! Nog even geduld ...

Dat wil ik later ook!
Vivian den Hollander en Dagmar Stam - Van Holkema & Warendorf

dat-wil-ik-later-ook

Ieder jaar schrijft Vivian den Hollander een nieuw avontuur over Lisa en Jimmy rond het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema 'geschiedenis' en dus duiken Lisa en Jimmy bij opa en oma in huis de geschiedenis in. Ze helpen met het opruimen van de rommelkamer, want opa en oma gaan verhuizen. Er komt van alles tevoorschijn: oud speelgoed, foto's van vroeger én de oude politiepet van opa. Jimmy vindt die pet hartstikke leuk en bedenkt dat hij later agent wordt. Lisa wordt liever dierendokter en vindt in de kringloopwinkel een mooie doktersjas.

Dat wil ik later ook! is een fijn voorleesboek over vroeger, nu en de toekomst. In het eerste verhaal ga je terug in de tijd, in het tweede verhaal ga je met Lisa en Jimmy naar de kringloopwinkel en in de verhalen die daarop volgen spelen Lisa en Jimmy een rollenspel: ze spelen wat ze later willen worden.

De verhalen over Lisa en Jimmy passen goed binnen de belevingswereld van kleuters. Ze zijn herkenbaar geschreven, vrolijk en grappig. Het wordt niet spannend of eng, wat de voorleesverhalen juist zo fijn maakt voor jonge kinderen.

De illustraties van Dagmar Stam passen goed bij de vrolijke kleutervriendjes en maken de boeken over Lisa en Jimmy herkenbaar.
Het boek is voor een klein prijsje verkrijgbaar en dus leuk om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek.

September 2020

Kolletje & Dirk - Het grote ridderfeest
Pieter Feller & Natascha Stenvert - Luitingh-Sijthoff

kolletje-en-dirk-het-grote-ridderfeest

Naar dit boek keek ik uit! De laatste jaren verschijnt er elk jaar een verhaal over Kolletje en Dirk bij het thema van de Kinderboekenweek. Omdat de kleuters Kolletje en Dirk zo leuk vinden, en ik zelf natuurlijk ook, is dit nieuwe verhaal meer dan welkom. Gisteren las ik 'Kolletje gaat naar school' uit. De kleuters hebben ontzettend gelachen om Patrick poeptoeter en meneer De Jong die elke keer zegt: 'dag kleine vriendjes. Ook in dit verhaal komen Patrick en meneer De Jong voorbij.

De stad is jarig en daarom wordt er een groot middeleeuws feest gehouden. Kolletje en Dirk vragen zich af hoe oud de stad is. Opa Snor legt het uit. Hij gaat de geschiedenis in en vertelt over het ontstaan van de stad en de functie van een kasteel. Op school komt meester Lucas als troubadour de klas in en zingt een ridderliedje. De kinderen praten over het feest en denken na hoe ze verkleed willen gaan. Kolletje weet het al, zij gaat als ridderes.
In vier korte verhalen wordt naar het ridderfeest (het vijfde verhaal) toegewerkt en in elk verhaal spreekt Kolletje de bekende spreuk: Katharina, Orselia, Laetitia uit. De verhaaltjes zijn ideaal om voor te lezen tijdens het pauzemoment in de klas of thuis voor het slapen gaan. Ze zijn zo vrolijk, grappig en luchtig, waardoor je na het verhaal weer opgewekt verder gaat of 's avonds lekker in slaap valt. De illustraties van Natascha Stenvert zijn ook altijd erg leuk. Klein, kleurrijk, grappig en met oog voor detail. Met Kolletje en Dirk wordt de Kinderboekenweek zeker een feestje!

Het wilde dierenorkest
Dan Brown - Luitingh-Sijthoff

het-wilde-dierenorkest

Wat leuk! Een prentenboek van Dan Brown! Toen het verscheen kreeg ik van verschillende mensen berichtjes: 'heb je het al gezien?' En ook de krant besteedde er een groot artikel aan. Dit prachtige prentenboek is dan ook een meesterwerk. Een verhaal op rijm, met diepgang, levenslessen én klassieke muziek, allemaal in één boek. Dan Brown bedenkt het.

In het boek stelt Maestro Muis zich voor. Hij is de dirigent van het orkest van wilde dieren. Samen smeden zij een plan. Aan de lezer de opdracht om dit te ontdekken. Vervolgens komen alle wilde dieren uit het orkest voorbij en wordt iets kenmerkends over hen verteld. Hierbij hoort een passende levensles, gevat in een spreuk, die Maestro Muis je laat zien. Zo toont hij onder andere: 'Je mag bewonderen wat anderen hebben, maar vergeet niet dat jij je eigen talenten hebt.' en 'Soms raak je zo in de war van het leven dat je vergeet te genieten van de kleine dingen.' Bij elk dier hoort een instrumentaal muziekstuk, door Dan Brown zelf gecomponeerd en gespeeld door het Zagreb Festival Orchestra. De muziekstukken zijn te luisteren via de speciale app die bij dit boek is gemaakt. Wanneer je je smartphone bij de bladzijde houdt, speelt het muziekstuk.
Dan Brown zou Dan Brown niet zijn als er ook in dit boek codes moeten worden gekraakt en verborgen boodschappen zitten. Zo blijft het boek je fascineren en kun je een hele tijd naar elke pagina kijken. Ik ben diep onder de indruk van dit prachtige boek. En dat bij zo'n mooi thema: muziek.

Dan Brown liet het verhaal illustreren door Susan Batori. Hij koos haar werk uit honderd voorbeelden van topillustratoren en koos voor een onbekend talent. De illustraties zijn zo vertederend. In veelal rustige kleuren worden de dieren lieflijk neergezet. Daar vrolijk je van op.

Het Wilde Dierenorkest moet je gewoon hebben. Op je verlanglijstje?

De voorleesreis
Marianne Busser en Ron Schröder - Moon

de-voorleesreis

Ken je De voorleestrein, De voorleesboot en De voorleesfiets? Dit nieuwe boek van Marianne Busser en Ron Schröder is een bundeling van de drie voorgaande boeken. In het boek vind je grappige versjes, verteld door iemand met een bepaald beroep. Zo vertelt de herder een versje over een schaapje dat niet kan slapen en van de dokter schaapjes moet tellen. De bakker vertelt een versje over de koekjesbeer en de schilder over Oliebol, de circusclown. De versjes worden verteld terwijl de personen die ze vertellen met het vervoermiddel dat centraal staat reizen.
De versjes zijn, zoals we van Marianne en Ron gewend zijn, heel grappig en echt op het niveau van kleuters. Ze kunnen lekker mee rijmen én genieten van de prachtige, sprekende illustraties van Eefje Kuijl.
Dit boek ga ik zeker voorlezen op school. Een goede afwisseling van genre, na de voorleesverhalen waar ik het schooljaar mee begon.

Ziza wil geen ninja zijn
Marjet Huiberts - Moon

ziza-wil-geen-ninja-zijn

Dit boek sprak me aan omdat de jongens uit mijn klas elke dag ninja spelen. De gouden ninja, de zwarte ninja, de gele ... ze komen allemaal voorbij. In Ziza wil geen ninja zijn, wil de hoofdpersoon juist géén ninja zijn. Hij heeft andere talenten en wil zo ontzettend graag bewegen op muziek. Vechten is niets voor hem.

Op de kaft van het boek zie je Ziza, hij lijkt vrolijk, rustig en kijkt tegelijkertijd bedenkelijk. Geen vechtersbaas zo te zien. Zijn familie is dat duidelijk wel, zo zie je als je het boek openslaat. Ze sluipen door het bos, oefenen met stokvechten en verslaan het monster. Ziza voelt zich leeg en alleen.
In het verhaal ervaar je dat het fijn is om je eigen talenten te ontwikkelen. Doen waar je goed in bent en waar je van geniet. Iedereen is anders.

De illustraties van Coen Hamelink geven het verhaal een mooie, Oosterse sfeer. Ik ben benieuwd wat de ninja-kleuters ervan vinden!

Tin doet zijn zin
Bianca Antonissen & Lisa Brandenburg - Clavis

tin-doet-zijn-zin

Wat een lieve cover, in prachtige, zachte tinten, heeft het boek Tin doet zijn zin. Ik krijg meteen zin om het boek te lezen. In Tin doet zijn zin wordt een vogel geboren. De andere vogels kijken hem aan. Zijn mama is nergens te zien. De andere vogels ontfermen zich over Tin én bemoeien zich met hem. Hij moet leren vliegen. Allemaal weten ze wel hoe dat moet, maar Tin let niet op. Hij hoort het niet en hij ziet het niet. Hij doet zijn eigen zin. De vogels maken vleugels voor Tin, maar Tin wil helemaal niet vliegen!

De lezer heeft ondertussen al wel in de gaten waarom Tin niet wil vliegen. Zouden de kinderen het ook zien? Juist dat gegeven maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Hoe zou het verder gaan? Wat gebeurt er? Komen de ander vogels erachter?
Het einde heeft een verrassende wending wanneer Tin met zijn vader mee gaat en vader zegt: 'Ga je mee, Tin? Pap wacht op ons!' Pap? Tin was toch al bij zijn vader, of ...?

Tin doet zijn zin is een mooi verhaal over talenten, jezelf zijn en ... vogels!

Een dag vol apenstreken
Loredana Baldinucci & Fabio Sardo - Clavis

een-dag-vol-apenstreken

Stel je voor ... je wordt op een ochtend wakker en je bent opeens een aapje. Dan kun je echt niet zomaar doen alsof er niets aan de hand is. Want je hebt een lange en zware dag voor de boeg.

Een dag vol apenstreken is een ontzettend grappig en herkenbaar boek! Alles wat jonge kinderen, en zeker de wat drukkere kinderen, wel eens doen komt erin naar voren. Niet het kind heeft hierbij de hoofdrol, nee , een aapje. Het aapje heeft moeite met aankleden, houdt niet van rustig ontbijten, rent graag naar school, kleurt niet graag binnen de lijntjes, vindt het moeilijk om lang stil te zitten en is 's avonds moe. Het verhaal wordt op een vlotte, leuke en duidelijke wijze verteld, ondersteund met humoristische illustraties. Zouden de kinderen zich in het aapje herkennen?

Juli 2020

Duizend-en-één paarse djellaba's
Lisa Boersen, Hasna Elbaamrani en Annelies Vandenbosch - Gottmer

duizend-en-een-paarse-djellabas

Net nu het zomervakantie is en veel mensen in Nederland blijven, verschijnt het boek Duizend-en-één paarse djellaba's. Een verhaal over een gezin dat in de vakantie naar Marokko reist om daar de zomer met familie door te brengen. Het wordt op dit moment afgeraden naar Marokko te reizen en veel gezinnen in Nederland zullen hun familie in Marokko moeten missen. Met dit boek droom je weg naar dit mooie land en kun je alleen maar hopen dat de tijd dat je zelf weer mag gaan snel komt.

Jaren geleden werkte ik op een multiculturele school. Ik had veel kinderen uit onder andere Marokko en Turkije in de klas. Elk jaar brachten zij de zomer bij familie door. Toen ik dit boek zag, werd ik nieuwsgierig. Voor veel van deze kinderen zal het verhaal herkenbaar zijn.

In Duizend-en-één paarse djellaba's vliegt Esmaa met haar ouders, broertjes en zus naar opa en oma in Marokko. Samen met haar tante en moeder gaat ze naar de markt. Op de markt is het druk. Veel vrouwen dragen een djellaba en lijken daardoor op elkaar. Esmaa raakt haar tante en moeder kwijt. Op het plein (het Djeema El Fna plein in Marrakesh) willen verschillende mensen haar helpen en dan komt het uiteindelijk goed.

Het boek geeft je een mooi inkijkje in het leven in Marokkko. Zelf was ik er eens voor vrijwilligerswerk en het verhaal is daardoor heel herkenbaar. De drukte in de stad, de geuren, de kleuren, de talloze kraampjes, de acrobaten op het plein, de grote families, met z'n allen op een brommertje... De sfeervolle, kleurrijke illustraties van Annelies Vandenbosch brengen dit allemaal tot leven.

Wat had ik dit prachtige prentenboek jaren geleden, in m'n multiculturele klas, graag voorgelezen, om zo ook de andere kinderen een kijkje in de wereld van hun klasgenootjes te geven. Een aanrader!

De allerleukste vakantie ooit
Seb Braun - De Fontein

de-allerleukste-vakantie-ooit

In m'n lokaal stonden verschillende boeken over de zomervakantie en de kleuters kozen dit boek het eerst uit. Dit verhaal wilden ze horen! Natuurlijk zullen de tijgers op de voorkant aangesproken hebben. Tijgers zijn spannend. En ook het woord vakantie klinkt best fijn. Zeker als het de allerleukste vakantie ooit wordt!

In het verhaal gaan Jip en papa kamperen. Ze blijven deze keer dicht bij huis en kleine Jip weet hoe het moet, kamperen. Hij heeft er veel boeken over gelezen. Als ze eenmaal op de camping aankomen, gaat alles mis. Ze krijgen de tent niet goed opgezet, krijgen het vuur niet aan, lopen veel te ver om tijdens een wandeling en verliezen een peddel tijdens het kanovaren. De familie Beer die naast hen staat op de camping, biedt aan om te helpen, maar papa zegt keer op keer 'Nee, dank je', tot hij zich realiseert dat hij echt hulp nodig heeft en het verhaal én de vakantie een positieve wending krijgen.

De allerleukste vakantie ooit is een grappig avontuur, dat de kinderen zeker zullen herkennen. Door de herhaling in het verhaal, keer op keer gaat er iets mis, blijft het boeien en moet je van tevoren al lachen om wat komen gaat. Nu veel mensen deze zomer niet op vakantie gaan of dicht bij huis blijven, biedt dit boek volop inspiratie. Zet je tent op in de tuin of op de camping vlakbij en beleef de allerleukste vakantie ooit!

Een bereleuk feestje
Madelon Koelinga - Clavis

een-bereleuk-feestje

M'n stapel feestboeken groeit en groeit. Wat zijn er veel boeken over verjaardagsfeestjes geschreven! Elke keer wanneer er een kleuter jarig is, mag hij of zij een verjaardagsboek kiezen wat ik tijdens het fruit eten voorlees. Zo'n stapel is dus niet erg, we hebben er het hele schooljaar plezier van.

De feeststemming spat van de voorkant van Een bereleuk feestje af. De dieren zitten gezelig op een kleed met taart, muziek en een cadeau. Vrolijke slingers fleuren de voorkant op. Tijd voor een feestje!

In het boek ontdek je dat Beer helemaal niet zo van feestjes houdt. Tenminste, niet van grote feestjes. Als Wasbeer hem de dag voor zijn verjaardag enthousiast vertelt hoe een verjaardagsfeestje moet zijn, krijgt Beer het steeds benauwder tot hij er stil van wordt. Beer houdt niet van al die drukte. Hij zou zo graag een klein feestje hebben. Gelukkig heeft Wasbeer nagedacht en weet hij wat bij zijn allerbeste vriend past. En zo wordt het een bereleuk, klein verjaardagsfeestje.

Wat een vrolijk, sfeervol prentenboek is dit, en zó herkenbaar! Dit zou m'n eigen verjaardagsfeestje kunnen zijn. Gezellig buiten op een kleedje. Geen slingers, geen disco of vuurwerk, geen kamer vol bezoek, maar alleen samen zijn met je allerbeste vriend.

Een mooi, feestelijk boek over vriendschap en elkaars verschillen accepteren.

Muizenmuziek
Suzan Overmeer & Myriam Berenschot - Clavis

muizenmuziek

Yes, een boek over muziek! Veel prentenboeken met 'muziek' als thema zijn er niet, dus ik ben blij met het nieuwe boek Muizenmuziek.

Isabel Muis speelt viool en droomt daar graag bij weg. Elke dag wandelt ze het bos in, op zoek naar klanken die ze nog niet kent. Isabel vindt alle nieuwe muziek bijzonder, maar daar zijn haar zus en haar broertjes het niet mee eens. En dan ontmoet Isabel onbekende muizen uit de stad...

Muizenmuziek laat kinderen zien dat er veel verschillende soorten muziek zijn, dat iedereen een eigen smaakt heeft en dat je overal geluiden en muziek kunt horen, als je er voor open staat.
Het verhaal is geïllustreerd met aandoenlijke tekeningen en af en toe humoristisch geschreven. De zus van Isabel heet Lavinia en haar broers Wibi en André. Die ken je toch zeker wel? ;)

Achterin het boek vind je muzieksuggesties en samen met het verhaal leren ze je meer over geluiden en muziek. Met deze informatie kun je enkele muzikale activiteiten aan het verhaal koppelen. Leuk voor de komende muzieklessen!

Luuk en Lotje - Naar school
Ruth Wielockx - Clavis

luuk-en-lotje-naar-school

Daar zijn ze weer! De tweeling Luuk en Lotje. In dit verhaal gaan ze naar school. Wat is het gezellig in de klas van Luuk en Lotje. Ze hebben een lieve meester die voorleest en gitaar speelt. Samen met hun klasgenootjes hebben ze veel plezier. Luuk speelt in de huishoek en maakt een appel van klei en Lotje speelt in de bouwhoek en schildert haar huis. Voor ze het weten is de schooldag weer voorbij.

Dit prentenboek is heel geschikt om voor te lezen aan kinderen die voor het eerst naar de basisschool gaan. Zo'n stap is spannend en dit boek bereid de kinderen er een beetje op voor. Door de ontzettend gezellige, sfeervolle, lieve illustraties krijgen de kinderen zeker zin om naar school te gaan. Wat moet het daar fijn zijn!

Er zijn meer boeken over Luuk en Lotje verschenen, over de seizoenen en de feesten carnaval, Pasen, Halloween, Kerst en Sinterklaas.

Grote beer en kleine beer
Yang Hang & Lia

grote-beer-en-kleine-beer

Twee wasberen zijn samen op pad om te picknicken. Onderweg vinden ze een slakje dat een berg probeert te beklimmen. Grote beer helpt haar, maar kleine beer weet wel dat die kleine slak het zelf ook kon. En dat zorgt voor onenigheid tussen de twee beren.

Grote beer en kleine beer is een verhaal over dingen zelf willen doen. Je ziet het vaak gebeuren, dat kleine kinderen sneller worden opgetild door oudere kinderen, dat papa of mama even snel hun kleren aandoen, omdat ze haast hebben. Kinderen willen dingen juist zélf doen en zelf ontdekken. Het geeft ze zelfvertrouwen als ze iets zelf kunnen. In het verhaal zie je dit ook. De kleine slak moet zélf naar de steen lopen en als kleine beer dit heeft gezien, wil hij niet meer op de rug van grote beer. Voortaan wandelt hij zelf.

De illustraties bij het verhaal zijn zó mooi en zo zacht. De prenten zijn veelal in groentinten geschilderd, de achtergronden redelijk eenvoudig maar mooi en daardoor straalt het boek rust uit. Je sluit de twee beren en de slak meteen in je hart.

Juni 2020

Boer Boris heeft het heet
Ted van Lieshout & Philip Hopman - Gottmer

Boer-Boris-heeft-het-heet

Wat leuk, een nieuwe Boer Boris! Het dertiende deel alweer. De kleuters zijn dol op deze stoere boer, die elke keer weer een leuk, verrassend avontuur beleeft. Want dat zijn de verhalen over Boer Boris, verrassend. Elk boek heeft een wending die je van tevoren zelf niet had bedacht. Wat zal het deze keer, in Boer Boris heeft het heet, zijn?

Op de voorkant van het boek zie je Boer Boris puffend op zijn tractor zitten. De zon schijnt volop, de gewassen zijn flink gegroeid en de bloemen bloeien. Het is hoogzomer. In het boek lees je dat ook de dieren het heet hebben. Het paard staat op stal, want anders zou hij smelten en de koeien, kippen en varkens liggen in de schaduw van de boom. De schapen staan te puffen met hun warme jassen aan. Daar gaat Boer Boris iets aan doen. Op rijm wordt in korte zinnen en met veel humor verteld wat er op de boerderij gebeurt. De schapen worden geschoren en de wol gaat naar de fabriek. Daar worden er mutsen, wanten, dassen, jassen, truien en nog veel meer van gemaakt. En die blijken meteen goed van pas te komen, op een snikhete dag in de zomer nog wel. Hoe dat kan lees je in deze nieuwste Boer Boris.

Hazelnootalarm
Géraldine Collet & Sébastien Chebret - Clavis

hazelnootalarm

Eekhoorn heeft het goed voor elkaar. Hij woont hoog en droog in de boom, zijn voorraad hazelnootjes is goed verstopt ... Maar dan komt er een wolf het bos in gerend. Hij peuzelt alles wat hij tegenkomt op. Eekhoorn zegt niets, zolang de wolf hém maar niet te grazen neemt en van zijn nootjes afblijft, vindt hij alles best. Maar als alles en iedereen is opgegeten is Eekhoorn aan de beurt. En wie is er dan om hem te helpen?

Dit grappige en spannende boek Hazelnootalarm is een boek met een duidelijke boodschap: neem het voor de ander op als hij je nodig heeft, dan is de ander er ook voor jou. Het verhaal heeft veel herhaling, waardoor het voorspelbaar wordt. Dat vinden jonge kinderen fijn. Maar wat gebeurt er als ook Eekhoorn te pakken wordt genomen? Wordt hij ook opgegeten, zoals de anderen? De illustraties bij het verhaal zijn grappig en geven de spannende sfeer goed weer. De wolf wordt donker weergegeven en regelmatig zie je zijn schaduw. De kinderen zullen hem al in de gaten hebben voordat de personages uit het boek hem zien. Ook Roodkapje is van de partij, wat het boek een grappige twist geeft. Een leuk verhaal voor het thema 'het bos', 'de herfst' of een sociaal emotioneel thema.

Mei 2020

Monsta
Mateo Dineen en Dita Zipfel - De Vier Windstreken

Monsta

Naar het boek Monsta was ik heel benieuwd. Veel kinderen vinden boeken over monsters leuk (en vooral spannend). Monsters spreken tot de verbeelding. Hoe zien ze eruit? Bestaan ze wel of niet? Liggen ze misschien onder je bed? Op de voorkant van Monsta kijkt een blauw monster met een gestippelde, langharige vacht je uitdagend aan. Wat is hij van plan?

Wat een verrassing als ik dit boek opensla! Het monster schrijft zelf een brief aan een kind: Hallo kint, mijn naam is Monsta. Op bruinig briefpapier, met grote, zelfgeschreven letters, wordt het verhaal op kinderlijke wijze verteld. Het monster beweert héél eng te zijn en súpergroot (in werkelijk past hij zelfs in een theekopje) en gebruikt voortdurend angstaanjagende woorden en zinnen, die in contrast staan met zijn kinderlijke schrijfstijl. Dat maakt het boek juist zo grappig: schrijffouten, woorden die zijn doorgekrast, gedachten die meteen op papier worden gezet, herkenbare situaties zoals kinderen ze ook zouden vertellen, spreektaal die schrijftaal wordt ... ik moet er hardop om lachen.

Het verhaal zelf is ook geweldig. Alles is precies anders dan in andere verhalen, alles wordt omgedraaid. Het monster maakt het kind op allerlei manieren bang, maar het kind heeft totaal niets in de gaten. Dus schuift het monster de schuld op het kind: het kan niet griezelen. Hij doet hem de ha(r)telijke groeten en vertrekt.

Het verhaal wordt ondersteund met kinderlijke tekeningen die ook hilarisch zijn. Als Gerrit, ofwel Monsta, vertelt dat het kind het in zijn broek zou doen van angst, tekent hij er een kind met een poepbroek bij, compleet met pijlen en namen: ik, jij, poepbroek! Naast deze kindertekeningen heeft het boek ook prachtige, kleurrijke illustraties die tot de verbeelding spreken. Knap werk!

Hoe angstaanjagend Monsta ook probeert te zijn, ik hou van hem!

Zo trots als een pauw
Joke Eikenaar - De Vier Windstreken

Zo-trots-als-een-pauw

In Zo trots als een pauw, zie je Pol de pauw. Hij heeft niet in de gaten hoe prachtig zijn eigen staart is. De andere dieren wijzen hem daarop. Pol de pauw ziet juist mooie dingen bij de andere dieren en maakt ze blij door zijn prachtige veren één voor één uit te delen.

Dit prentenboek gaat over aardig zijn voor elkaar, vriendschap, delen en over dat iedereen iets moois heeft. Aan een mooie buitenkant heb je niets als je niet mooi van binnen bent. Een boek met een sociaal-emotioneel thema, dat je hier dan ook goed voor kunt inzetten op school.

De illustraties bij het verhaal zijn paginagroot, heel lieflijk en zacht. Alleen daaraan zie je al wat een lieve pauw Pol is. Zijn veren zijn echt prachtig, zoals pauwenveren zijn. De kinderen willen er vast ook eentje hebben!

Zo trots als een pauw is een boek met een mooie boodschap, en daar houd ik van! Als je lief bent voor anderen, dan zijn anderen op jou zo trots als een pauw.

Lichtjes uit de ruimte
David Litchfield - De Vier Windstreken

Lichtjes-uit-de-ruimte

Lichtjes uit de ruimte is een nieuw boek van de auteur van De beer en de piano. Een boek waar ik een project bij schreef voor Kleuteruniversiteit en wat ik nog steeds prachtig vind (een must-have voor het thema muziek). Dat maakte me dan ook nieuwsgierig naar het nieuwe boek van David Litchfield.

In Lichtjes uit de ruimte zit Emma in het bos op haar sterrenrots. Vanaf deze plek kijkt ze elke nacht naar de sterren. Ze knippert met haar zaklamp: uit-aan-uit-aan en dan opeens ... verschijnt er een ruimteschip. Emma sluit vriendschap met een buitenaards wezen en gaat met hem mee. Tot ze merkt dat haar ouders haar missen. Snel gaat ze terug naar huis. Vanaf dat moment wacht Emma haar verdere leven op de sterrenrots. Ze verlangt naar haar ruimtevriend en doet er alles aan om de aandacht van boven te trekken. Als Emma inmiddels een oude oma is, lukt het. Het ruimteschip komt terug. Ze stapt in en dan begrijpt ze pas dat waar ze al die tijd naar zocht, altijd vlakbij haar is geweest: de mensen om wie ze geeft.

Adembenemend! Dat is Lichtjes uit de ruimte in één woord. David Litchfield maakt zulke magische tekeningen! Hij speelt op een prachtige manier met het licht en de ruimte komt tot leven. Even neemt hij je daardoor mee in een fantastische, magische wereld. Even weg van hier.

Een prachtig prentenboek over de ruimte én over de mensen waarvan je houdt.

Heidi
Johanna Spyri - Gottmer

Eerder bekeek ik het boek Het fluwelen konijn en ik vond het prachtig, zo mooi dat ik heel benieuwd was naar Heidi. Ook een verhaal van vroeger, op dezelfde luxe manier uitgegeven met leeslint, een glimmende, zacht rug en glimmende letters en details op de voorkant.

'Als Heidi bij haar norse opa in de Zwitserse alpen gaan wonen, moeten ze allebei erg wennen. Gelukkig verovert Heidi met haar zonnige karakter al snel opa's hart.'

Voor Heidi mag je even gaan zitten, want het is een lang verhaal. Het is dan ook geschikt als voorleesverhaal waarvan je elke keer een stukje leest, tijdens het fruit eten bijvoorbeeld of thuis voor het slapengaan. Het verhaal is meer geschikt voor kinderen uit de midden- en bovenbouw dan voor kleuters, maar het is echt prachtig! Ik ben er even buiten mee in de tuin gaan zitten en heb het boek in één ruk uitgelezen. Ik houd enorm van de bergen en droom dan ook weg bij het lezen van dit aandoenlijke verhaal. Wat zou ik graag in de bergen leven, zoals Heidi! Het is dan ook verdrietig wanneer ze wordt gedwongen naar de stad te gaan en daar heel ongelukkig wordt. Gelukkig komt het allemaal goed en krijgt het verhaal een mooie wending. Een lief, ontroerend verhaal over vriendschap, familie en vertrouwen. Een klassieker in een moderne uitvoering.

De verhuisdieren
Pieter van den Heuvel - Gottmer

de-verhuisdieren

Wat leuk, een boek met als thema 'verhuizen'. Daarvan zijn er niet zoveel, dus een fijne aanvulling voor de boekenkast.

De verhuisdieren is een ontzettend gaaf boek van Pieter van den Heuvel! Gaaf van tekst, van tekeningen, maar zeker ook qua vormgeving. Het verhaal is namelijk geschreven op een enorme uitklappagina van maar liefst vier meter lang! Het fijne is dat je het bladzijde voor bladzijde kunt lezen, zoals een gewoon boek én dat je er voor kunt kiezen om het verhaal uit te klappen, of dat achteraf, bij de laatste pagina te doen. Heel origineel!

Het verhaal bestaat uit heel korte zinnen, op rijm, waarin veel grapjes zitten verwerkt. Sommige zinnen zijn serieus en andere weer heel gek of grappig en die afwisseling maakt het leuk. De pentekeningen hierbij bevatten ook veel humor, er is genoeg te zien!

En het eind van het verhaal, dat maakt het helemaal af, of juist niet, bekijk het zelf maar eens in dit fantastische boek.

Poppy's plekje
Guido van Genechten - Clavis

poppys-plekje

Poppy's plekje is een prachtig nieuw prentenboek van Guido van Genechten over onze fantastische natuur. De afgelopen tijd heb ik er elke dag van genoten, nu ik door corona thuis was en lange wandelingen maakte. Ook de eerste klaprozen kwamen tevoorschijn en zag ik gisteren langs de waterkant staan. Ik vind ze zó mooi! Poppy's plekje is daarom een heel toepasselijk boek voor dit moment van het jaar. Ook Poppy, een klaproos, laat zijn mooie kleur zien, door Guido wonderschoon getekend, en leert de kinderen dat de natuur belangrijk is:
'We zijn allemaal vriendjes. Samen zorgen we voor elkaar. De zon, de maan, de sterren. De aarde waarin onze wortels staan. De regen, de wind, de wolken. De aardwormen, de kevers, de spinnen. De bijen en de vlinders. Wij kunnen niet zonder elkaar.'

Dit boek gaat morgen al mee naar school!

Maart 2020

De grond onder je voeten
Charlotte Guillain en Yuval Zommer - Fontaine uitgevers

de-grond-onder-je-voeten, recensie

Op straat lopen doen we allemaal. Maar denk je weleens na over de grond ónder de straat? Wat gebeurt er allemaal diep in de grond onder je voeten?
Ga mee op reis door de lagen van de aarde, helemaal naar het middelste van de planeet en nog verder, tot je er aan de andere kant weer uit komt ...

De grond onder je voeten is niet zomaar een boek. Het is een bijzonder boek, namelijk een uitklappagina van meer dan 2 meter lang! Op deze uitklappagina zie je, aan twee kanten, alle lagen van de aarde, van de bovenste laag naar de aller diepste laag. Je kunt het boek als een enorme poster gebruiken en ophangen, maar je kunt het ook gewoon in boekvorm lezen, handig en multifunctioneel.

Ik was ontzettend nieuwgierig naar dit boek, omdat ik denk dat kinderen het fantastisch zullen vinden. Hoe vaak hoor ik in de zandbak wel niet: 'we graven tot het water! We graven naar de andere kant van de aarde!' Met dit boek wordt voor de kinderen visueel gemaakt wat zij dan tegen kunnen komen.
Het boek bevat speelse teksten met interessante informatie, ondersteund met prachtige illustraties die over de hele poster doorlopen. De aarde wordt heel duidelijk in beeld gebracht.
De uitklappagina's hebben twee kanten waarop je verschillende dingen over de aarde leert. Op de ene kant zie je vooral natuur: dieren en fossielen en op de andere kant zie je de pijpleidingen, de metro en alle diepere lagen van de aarde.

De grond onder je voeten is super gaaf voor in de klas of thuis: een interessante, leerzame poster over alle lagen van de aarde, zeker ook voor de hogere groepen. Een must-have!

De hemel boven je hoofd
Charlotte Guillain en Yuval Zommer - Fontaine uitgevers

de-hemel-boven-je-hoord, recensie

Heb je je ooit afgevraagd wat er zich allemaal boven je hoofd afspeelt? De hemel boven je hoofd neemt je mee op reis door de atmosfeer naar de ruimte en terug. Onderweg ontdek je allerlei bijzonder dingen en suizende stukjes verleden die samen de ruimte vormen.

De hemel boven je hoofd is op dezelfde manier gemaakt als het hierboven beschreven boek De grond onder je voeten. Ook een fantastisch uitklapbaar boek dus, dat je om kunt toveren tot poster.

In dit boek leer je over de verschillende luchtlagen, over raketten, ruimtestations en satellieten, over astronauten, planeten en de zon. Op de andere kant van de enorme poster leer je over de natuur, over vogels in de lucht, sporten die je in de lucht kunt doen, het noorderlicht en meteoroïden. De illustraties zijn duidelijk, kleurrijk en gewoon ontzettend mooi. Nog zo'n mooie poster voor op school of thuis.

Fido en de bloem
Eva Schirdewahn - Clavis

fido-en-de-bloem, recensie

O, wat mooi! De kleine Fido vindt de gele bloemen boven hem prachtig als de sterren. Maar opeens ligt er eentje zomaar op de grond. Kan Fido de bloem helpen en hem weer laten stralen in de lucht?

In Fido en de bloem vindt Fido een paardenbloem. Deze straalt zo mooi als de zon. De paardenbloem is helaas afgebroken en ligt op de grond. Fido wil hem helpen en gaat met de bloem op stap. Maar de bloem wordt alleen maar minder fel en uiteindelijk is er niets van over. Terwijl Fido in een plas belandt, begint de bloem weer te stralen. Niet geel, maar groot, helderwit en donzig. De lichtpuntjes laten los en vliegen als sterren door de lucht.

Fido en de bloem is een heel lief, aandoenlijk verhaal over doorzetten en vertrouwen hebben. Fido weet zeker dan hij de bloem kan helpen en uiteindelijk blijkt dit ook zo te zijn. Daarbij leren de kinderen dat een paardenbloem niet dood is na de bloei. Hij komt juist weer tot leven en zaait zaadjes overal.
Dit boek won de Key Colours Competition van uitgeverij Clavis en is dan ook prachtig geïllustreerd. Net zo lief als het verhaal, in zachte tinten, vol vrolijkheid en af en toe wat verdriet. Een mooi boek voor de aankomende lente!

Goedenacht en slaap zacht
Esther van den Berg - Clavis

goedenacht-en-slaap-zacht, recensie

Naar dit boek was ik vooral benieuwd omdat ik graag boeken heb voor het thema insecten op school. Kleuters houden van insecten! Met insectenpotjes gaan ze naar kriebelbeestjes op zoek en ook nu we door de coronacrisis thuis zitten, krijg ik foto's van kleuters in de natuur op zoek naar beestjes. Beestjes zijn interessant!

In Goedenacht en slaap zacht bezoekt lieveheersbeestje Dot de dieren in het insectenhotel. Dot is een undercover slaapinspecteur die wil weten of de beestjes juiste bedtijdrituelen hebben. Met de mestkever mag hij mee in bad, met de wandelende tak kiest hij een pyjama uit, samen met vlieg poetst hij zijn tanden, met pissebed gaat hij naar het toilet en met boekenwurm leest hij een boek. Check! Alle bedtijdrituelen zijn voorbij gekomen. Nu kan Dot zelf naar bed. En dan ineens staan alle insecten aan zijn bed. Dot is één ding vergeten ... een nachtzoen! Welterusten, Dot. Goedenacht en ... slaap zacht!

Wat een lief boek is dit! De illustraties zijn zó mooi! Zo sprekend, lekker groot en grappig! Als je nog niet van insecten hield, dan ga je er nu wel van houden! De teksten zijn soms op rijm geschreven en het is leuk dat Dot langs verschillende dieren gaat. Iedere keer ben je benieuwd bij wie hij nu op de deur klopt.

Een leuk boek voor het thema insecten op school en als verhaal voor het slapengaan thuis!

De paashaas op cadeautjestocht
Mieke Goethals - Clavis

de-paashaas-op-cadeautjestocht, recensie

De paashaas op cadeautjestocht is een kijk- en zoekboek. Ideaal om de kinderen in de leeshoek rustig in te laten kijken of voor thuis.
Op iedere bladzijde zie je een dierenhuisje waar de dieren slapen en de paashaas iets lekkers gaat verstoppen. De bladzijde daarna zijn de dieren wakker en mag de lezer naar deze lekkere dingen op zoek gaan. In het boek staat hoeveel en wat er gezocht moet worden.
Ook kunnen de kinderen op zoek gaan naar de verschillen tussen het dierenhuisje 's nachts afgebeeld en op de volgende pagina overdag.
Dan is er nog de kip. Zij heeft haar eigen verhaaltje. Ze is verdrietig, want ze is al haar kuikentjes kwijt. Kunnen de kinderen haar helpen met zoeken? Op elke bladzijde is een kuikentje te vinden.

De paashaas op cadeautjestocht is een leuk zoekboek voor de komende tijd! Zeker nu we thuis zitten. Zoeken maar!

Papa, ik word later rijk
Annemarie van Haeringen - Leopold

papa-ik-word-later-rijk, recensie

In Papa, ik word later rijk, wandelen grote en kleine olifant door het park. Ondertussen hebben ze een gesprekje. Kleine olifant vertelt dat hij later heel veel geld wil hebben, terwijl papa olifant hem vertelt dat 'rijk zijn' ook in andere dingen kan zitten: vrij zijn, een mooi boek lezen, naar een mooi schilderij kijken, iets delen met een ander. Tot slot vraagt kleine olifant aan zijn papa of hij rijk is. 'JA!' zegt papa, 'want ik heb jou!'

Zou kleine olifant nu hebben begrepen wat rijkdom is? Dit boek laat je zien dat je kunt genieten van kleine dingen en dat je gelukkig kunt zijn zonder een berg geld te hebben. Het verhaal is op een voor kinderen begrijpelijke manier geschreven. Kort en duidelijk en de illustraties daarbij zijn prachtig in hun eenvoud.

Vraag de kinderen maar eens waar zij gelukkig van worden. Wie en wat zouden ze meenemen als ze naar een onbewoond eiland gaan en ze mogen maar drie dingen meenemen? Kiezen ze voor geld of voor vriendjes en vriendinnetjes?

Vogel Vliegop
Julia Donaldson en Catherine Rayner - Gottmer

vogel-vliegop, recensie

Julia Donaldson ken je vast wel van de geweldige boeken die ze schrijft, zoals de klassieker De Gruffalo. Vogel Vliegop is een nieuw verhaal van haar hand.

Vogel Vliegop is een knorrige vogel. De een na de andere vriendelijke vogel die een praatje komt maken, jaagt ze boos weg. Maar wanneer er een roofvogel achter haar aan zit, beseft ze dat niemand zonder vrienden kan.

De vogel die in dit boek centraal staat is de toerako die in Afrika leeft. Hier wordt deze vogel de 'go-away bird' genoemd, omdat zijn roep (goewaa) klinkt alsof hij iedereen weg wil jagen: go away, go away! Julia hoorde de roep van deze bijzondere vogel tijdens een reis naar Zuid-Afrika.

Vogel Vliegop is een super mooi verhaal, op rijm geschreven met als boodschap dat je maar beter aardig kunt zijn voor de mensen om je heen, want vrienden heb je nodig! Er zit veel herhaling in het boek, wat kleuters altijd leuk vinden. De illustraties van Catherine Rayner zijn zacht en lief. Ze laten de vogels spreken en wanneer de roofvogel verschijnt, wordt er een spannende sfeer neergezet. Ook de kaft van het boek is prachtig. De veren van Vogel Vliegop schitteren als je het boek beweegt.

Een pareltje!

Een giraf met een probleem
Jory John & Lane Smith - Gottmer

een-giraf-met-een-probleem, recensie

Edward de giraf is ab-so-luut niet blij met zijn nek. Hij is veel te lang. Te dun. Te suf. Het enige wat je ziet, is die nek. Edward snapt best dat iedereen er de hele tijd naar staart. Dat zou-ie zelf ook doen.
Christo de schildpad zou juist dólgraag zo'n giraffennek willen hebben, want zijn eigen nek stelt niets voor. Hij kan niet eens zelf een banaantje uit de boom happen. Misschien kan Edward dit probleem voor hem oplossen, met die machtige nek van hem?

Een giraf met een probleem is een grappig boek waarin het probleem van Edward de giraf van een andere kant wordt bekeken. En als je een probleem van een andere kant bekijkt, hoeft het helemaal geen probleem meer te zijn. Zo wordt de lange nek waar Edward zo'n hekel aan heeft ineens een heel handig hulpje waarmee hij zijn nieuwe vriend Christo de schildpad blij kan maken.

Het verhaal is vol humor geschreven en de illustraties passen daar perfect bij. Edward verstopt zijn lange nek achter struiken, in een greppel, achter bomen, in de rivier en knoopt hem vol met sjaals. Als lezer denk je dan al snel 'doe niet zo mal, zo'n lange nek is handig', terwijl Edward zich in de moeilijkste bochten wringt. Gelukkig komt uiteindelijk alles goed en heb je als lezer weer van een geweldig leuk boek genoten!

Februari 2020

Tien regels als je jarig bent
Beth Ferry en Tom Lichtenheld - De Fontein

In mijn lokaal ligt een flinke stapel verjaardagsboeken. Allemaal prentenboeken met het thema 'jarig zijn'. Als er een kleuter jarig is, wordt er een boek uit de stapel getrokken en voorgelezen. Elke keer is het weer spannend welk boek het zal worden. Het boek lees ik later op de dag voor en dat vergeten is onmogelijk. Tijdens het fruit eten beginnen de kleuters ongeduldig te worden: 'Juf, het feestboek!'

Vandaag vier ik een klein feestje, omdat er een nieuw feestboek is uitgekomen. Een nieuw boek voor de feestboekencollectie in de klas, yes!

Tien regels als je jarig bent is een vrolijk, feestelijk en grappig prentenboek. Er worden regels in besproken die belangrijk zijn bij het vieren van een verjaardag. Regels als: je moet jarig zijn, je moet een feest geven, er moet gezongen worden, je moet minstens één kaarsje kunnen uitblazen. Regels waar je je écht aan moet houden. Ze horen bij een feest. Maar ... er zit een maar aan de meeste regels. Zo mag je geen als je een kameel bent niet naar de kaarsjes blazen, je zou er misschien op spugen. Als je een kikker bent kun je beter vuurvliegjes op de taart zetten in plaats van kaarsjes. Dat is véél lekkerder. En als je een insect bent, vier je verjaardag dan vaker dan één keer per jaar. Voor je het weet ben je er niet meer. Deze 'maars' maken het boek verrassend. Je bent elke keer benieuwd wat voor grappigs of geks er nu weer is bedacht.
Het verhaal is vrolijk geïllustreerd en in de illustraties zitten leuke grapjes verwerkt. Van dit boek word je blij. Als dat geen goed verjaardagsgevoel is!

Een echt egeltjesfeest
Sam Loman - Clavis

Nog een nieuw verjaardagsboek: Een echt egeltjesfeest. Dit verhaal gaat over het egeltje Bluebel dat bijna jarig is. Ze treft de voorbereidingen voor haar feest: ze koopt taart, kiest mooie schoenen uit, haalt leuke spelletjes op, bedenkt wat haar gasten te drinken krijgen en maakt uitnodigingen. Maar na al deze activiteiten heeft Bluebel een vervelende kriebel in haar buik. Ze vond het zo lastig om te kiezen en heeft allemaal dingen gekozen die anderen leuk vinden. Maar wat wil ze zelf?

Dit prentenboek heeft naast het thema 'feest' een ander duidelijk thema: zélf durven kiezen. Het laat zien dat je het gelukkigst wordt van dingen waar je zelf achter staat.
De illustraties van Sam Loman zijn ontzettend schattig. Het boek is in zachte tinten geïllustreerd, heel lieflijk. Een fijn boek voor kinderen die niet van spannende verhalen houden en natuurlijk ook voor kinderen die moeilijk kunnen kiezen.

Ik heb gelijk
Annemie Vandaele en Ina Hallemans - Clavis

Ik heb gelijk is een mooi, nieuw prentenboek met vriendschap als thema. Het boek laat kinderen zien dat je vrienden kan zijn met iemand die heel anders is dan jij.

In het verhaal krijgen Schildpad en Konijn ruzie. Dat hebben ze wel vaker. Deze keer heeft Konijn de bal keihard tegen Schildpad's kop geschopt. Konijn moppert, want Schildpad is ook zo traag. Als hij sneller was geweest, had de bal hem niet geraakt. Boos lopen ze bij elkaar vandaan.
Konijn mist zijn beste vriend en vraagt de andere bosdieren om raad. Hij komt tot het besef dat het helemaal niet zo erg is dat Schildpad wat trager is. Hij houdt gewoon van hem, traag of niet!
Het verhaal is geïllustreerd met paginagrote illustraties die je in het bos doen wanen. Erg mooi! De uitdrukkingen op de gezichten van de dieren worden duidelijk weergegeven en nemen de kinderen mee in het verhaal. Een fijn prentenboek om een sociaal-emotioneel thema te behandelen.

kleuters, juf-Anke

lesidee, kleuters, start-schooljaar, kleurenmonster, groepsvorming, juf-Anke

juf-anke, kleuters, gouden-weken, start-schooljaar, lesidee

alfabet, charlotte-dematons, prentenboek, kleuters, juf-Anke

kleuters, lesidee, juf-Anke, prentenboeken

facebook juf Anke