lesidee kleuters juf Anke


Over Juf Anke

Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op mijn site jufanke.nl. Ik wil anderen hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast schrijf ik, samen met Els, voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin, De Vier Windstreken en Lemniscaat. In 2017 is ons eerste eigen boek verschenen: Spelen met prentenboeken!Boeken bekeken

Als ik door de stad loop, ga ik altijd even een kinderboekenwinkel in. Ik ben gek op prentenboeken en lees elke dag verhalen voor aan mijn groep. De boeken komen uit mijn grote boekenkast, zo'n Engelse met een trapje ervoor. Een kast waar ik altijd van droomde en waar nu m'n mooiste boeken in staan. Zolang de kast nog niet vol is, spaar ik lekker door.

Elke dag verschijnen er nieuwe boeken. Prentenboeken, voorleesboeken, boeken om zelf te lezen ... Het zijn er écht veel. De boeken die mij het mooist lijken, bekijk ik voor jullie en bespreek ik hier. Er zit vast een tip tussen voor in jouw boekenkast!

De mooiste nieuwe boeken

Maart 2018

Krabbel & Nies en de grote kattengriezel
Pieter Feller en Marieke Nelissen - Luitingh-Sijthoff

Krabbel en Nies

Krabbel & Nies en de grote kattengriezel is het tweede deel in de reeks over de zwerfkatten Krabbel en Nies. Het is altijd leuk om nieuwe voorleesboeken te hebben, dus ik was dan ook blij toen ik hoorde dat er een tweede deel kwam. Ik heb het boek meteen voorgelezen aan de kleuters. Elke dag tijdens het fruit eten vroegen ze 'juf, ga je lezen?' Ze konden niet wachten. Het verhaal is heel mooi. Het is spannend (want wie is nu die kattengriezel?), grappig en herkenbaar. Zelf heb ik twee zwerfkatten in huis gehaald, wat de kleuters heel interessant vinden en waardoor ze graag verhaaltjes over katten horen. Er ontstond zelfs een rollenspel in de huishoek met een kat, waarna we kattenspullen toegevoegd hebben en een knuffelkat met de naam Krabbel.
Pieter Feller, bekend van de boeken over Kolletje, heeft weer een mooi verhaal geschreven. Het verhaal neemt je mee naar de tuin van Krabbel en Nies, waar je even weg kunt zijn van de werkelijkheid. De illustraties zijn van Marieke Nelissen. Ze spreken de kleuters aan en vrolijken het boek op. De kleuters wilden nog wel meer illustraties zien! Vooral Poelie de Verschrikkelijke vinden ze heel interessant. Dit boek krijgt een mooie plek op mijn plank met voorleesboeken en gaat vast vaak mee naar school!

Bij Anna op school - Vrolijk Pasen!
Kathleen Amant - Clavis

Anna Vrolijk Pasen juf Anke

Voor alle Anna fans: er is een nieuwe serie, bij Anna op school! In deze serie neemt Anna je mee naar school. Samen met haar vriendjes beleeft Anna elke dag weer iets nieuws. Leer, ontdek en spel samen met Anna en haar klasgenootjes!

Wat fijn, een prentenboek over Pasen. Ik vind het altijd leuk om nieuwe prentenboeken over de feestdagen te hebben en ben dan ook heel benieuwd naar Vrolijk Pasen!

Vrolijk Pasen! is een herkenbaar verhaal over het paasfeest op school. Ook de kleuters zullen zich in dit verhaal herkennen. Want, wat is het leuk om eitjes te gaan zoeken en wat is het moeilijk om die lekkere eitjes die je gevonden hebt niet meteen op te eten. Onderweg naar het park, waar Anna en haar klasgenootjes eieren gaan zoeken, zien de kinderen van alles: een schaap met lammetjes, een vogel met een worm in zijn bek, nieuwe blaadjes aan de bomen. Het is volop lente en het is leuk om ook hier met de kinderen over te praten. Verder zijn de illustraties herkenbaar, zoals we ze kennen uit de Anna boeken en is het mooi om te zien dat de klas van Anna multicultureel is.
Bij Anna op school - Vrolijk Pasen! is een mooi en sfeervol prentenboek dat helemaal binnen de belevingswereld van jonge kinderen past.

Extra! Bij dit boek maakten Kathleen Amant en An Coppens een werkmap met leuke, leerzame opdrachten.

--> Download de werkmap

Trol
Tineke Lemmens en Margot Senden - Clavis

trol juf Anke

Wat een prachtige voorkant heeft het prentenboek Trol. In grijs/groene tinten is de hele illustratie geschilderd. De voorkant doet lief en tegelijkertijd mysterieus aan. Waar zou dit verhaal over gaan? Ik ben heel benieuwd!

De wereld van Trol is groot. En grauw. En grof. Totdat hij iets nieuws ziet. Het zweeft. Het dwarrelt. Trol wil het pakken, maar het verdwijnt in de grond. Zal hij het ooit terugzien?

Wauw! Dit nieuwe prentenboek is zó mooi! Het verhaal en zeker ook de illustraties zijn nog mooier dan de voorkant me deed vermoeden. Wat is Trol aandoenlijk, met zijn mooie, grote, helderblauwe ogen. En wat kijkt hij verwonderd naar het nieuwe ding dat rondom hem zweeft. Het maakt Trol nieuwsgierig en blij. Iets kleurt zijn grauwe, grijze wereld, voor even ...
Trol is een geweldig mooi prentenboek over verwondering, de natuur en de lente! Heerlijk, want de lente staat voor de deur, dus dit boek kan al snel voorgelezen worden. De tekst van Tineke Lemmens is kort en bondig, maar alleszeggend. De illustraties van Margot Senden zijn ontzettend mooi. Die moet je gewoon zelf zien! En ben je nieuwsgierig geworden naar dat ding dat rondom Trol zweeft? Ga dan snel op zoek naar dit prentenboek.

Ridder Tim wil vliegen
Judith Koppens en Eline van Lindenhuizen - Clavis

Ridder Tim juf Anke

Misschien ken je 'Ridder Tim' al. Eerder verscheen hij in de boeken Ridder Tim wil een draak en Ridder Tim gaat verven. In het nieuwste boek van Judith Koppens wil ridder Tim vliegen, want ... ridders kunnen alles, dus vliegen lukt vast ook!

Ridder Tim wil vliegen gaat over een jongetje met veel verbeelding. Als hij samen met buurmeisje Saar in het gras ligt en Saar opmerkt dat ze het jammer vindt dat ze geen vleugels heeft, krijgt Tim meteen een plan. Hij rent naar zijn speelgoedkast, vindt een vlieger en veren en gaat aan de slag. Maar of zijn plan lukt?

Ridder Tim wil vliegen is een lief en herkenbaar boek over een jongetje dat denkt dat hij alles kan. De kleuters vinden het verhaal vast mooi, omdat ook zij zouden willen dat ze konden vliegen. Ik zie ze regelmatig van een hoog speelhuisje springen en zelf heb ik als klein meisje ook wel eens geprobeerd te vliegen. Helaas, ik stortte neer.
De illustraties van Eline van Lindenhuizen zijn pagina vullend en in zachte tinten geschilderd. Ze geven het boek een lief en onschuldig karakter. Een fijn boek om bij weg te dromen.

Pauwtje Pio geeft een pluim
Ruth Brillens en Rik de Wulf - Clavis

Pauwtje Pio juf Anke

Pauwtje Pio geeft een pluim is een prentenboek over complimenten ontvangen en geven. In dit verhaal ontdekken de kinderen dat het leuk is om een compliment te krijgen, maar dat het nog leuker kan zijn om anderen blij te maken met een mooi compliment.

Pauwtje Pio woont in het Vogelparadijs. Op een dag ontdekt hij dat hij zijn staart helemaal rechtop kan zetten, als een waaier. Trots laat hij de andere volgens zijn staart zien. Allemaal vinden ze het prachtig. Maar de volgende dag krijgt Pio geen complimentjes meer. Wat nu?

Dit prentenboek is hartstikke handig voor een sociaal-emotionele activiteit. Het geeft aanleiding tot een gesprek over complimenten en je kunt de kinderen zich er bewust van maken hoe zij aardig voor een ander kunnen zijn. Ik vind het altijd fijn om zulke boeken in de kast te hebben staan. Je kunt ze op elk moment voorlezen, maar je hebt ze ook bij de hand wanneer een situatie zich voordoet waarbij dit onderwerp speelt.
De illustraties bij het verhaal zijn heel duidelijk en vrolijk. Ze geven je een 'zonnig' gevoel, net als een complimentje!

Het grote seizoenenboek
Marianne Busser en Ron Schröder - Van Holkema en Warendorf

Het grote seizoenenboek juf Anke

Ken je de seizoensboeken van Marianne en Ron? Het vrolijke herfstvoorleesboek, Het vrolijke winter voorleesboek, Het vrolijke lente voorleesboek en Het vrolijke zomer voorleesboek? Deze boeken zijn nu gebundeld in Het grote seizoenenboek. Super handig, nu heb je alle verhalen in één keer bij elkaar. Het boek staat vol versjes, liedjes en verhalen over de verschillende seizoenen. Ook dat is heel handig, zo heb je een alles-in-één boek voor een heel seizoen (en zelfs voor het hele jaar) en kunnen de kinderen volop rijmen, meezingen en luisteren naar mooie verhalen.
In de verhalen komen bekende personages voorbij zoals het altijd grappige en wat onhandige mannenkoor, de ondeugende ettertjes, de blote koning en olifantje Oliebol. Ze beleven nieuwe avonturen, waar de kleuters weer van kunnen genieten. De verhalen sluiten aan bij de seizoenen, waardoor de kinderen meer over de seizoenen leren en die passen bij hun belevingswereld. De illustraties zijn van Dagmar Stam. Ze zijn lief, vrolijk en heerlijk herkenbaar.

Februari 2018

Lotta helpt de paashaas
Diane Put en Rik de Wulf - Clavis

boeken Pasen kleuters

Lotta is bekend in mijn klas. De kleuters kennen haar uit verschillende boeken en van een Kleuteruniversiteit project. Ze vinden haar grappig en af en toe een beetje onwetend. De laatste keer vierden we carnaval met Lotta en daarom lijkt het me heel leuk om ook dit nieuwste boek Lotta helpt de paashaas voor te lezen.

Als het Pasen is, zet Lotta altijd haar wekker. Ze vindt het heerlijk om met de kuikens paaseieren te zoeken. Maar dit jaar zijn er helemaal geen chocolade-eieren te vinden! Wat is er aan de hand? De paasklok legt Lotta uit waarom de paashaas nog slaapt. Lotta en de kuikens willen graag een handje helpen.

Heerlijk, zo'n verhaal over Pasen. Ik heb er nu al zin in! Net als de andere verhalen over Lotta, is ook dit verhaal super vrolijk. Een verhaal waar je blij van wordt, ondersteund met prachtige, duidelijke illustraties in vrolijke kleuren. De kleuters vinden ook de kuikens die in het boek voorkomen altijd erg leuk. Ze kijken wat ze voor kleding dragen, wat ze bij zich hebben, wat ze doen en waar ze op de bladzijden te zien zijn. Daarbij is het erg leuk dat het boek een sociaal thema heeft: Lotta helpt de paashaas.

Eerder verscheen Lotta en de paashaas. Nog zo'n vrolijk verhaal over Pasen. Bij dit boek schreven we een project voor Kleuteruniversiteit.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden
Pimm van Hest en Lisa Brandenburg - Clavis

dood kleuters prentenboek

Een tijdje geleden bekeek ik Op de vlucht van Pimm van Hest. Ik was onder de indruk. Nu is er een nieuw boek van deze auteur, met opnieuw een thema dat niet het allerleukst is, maar wel belangrijk. Kinderen en natuurlijk ook volwassenen hebben er nou eenmaal vragen over. Wat gebeurt er als we doodgaan? Is het eng om dood te gaan? Wat wil je nog doen voordat je doodgaat, waarom gaan we dood en wat is er na de dood?

Wauw, wat heeft Pimm van Hest dit boek mooi geschreven! Het verwoord en verbeeldt precies de vragen die kinderen kunnen hebben over doodgaan. In een dialoog tussen opa en kleinzoon Christiaan worden allerlei persoonlijke vragen besproken. Dit gebeurt op een heel mooie, ontroerende manier. Ademloos heb ik het boek gelezen en de prachtige illustraties bekeken. Ik weet zeker dat de kinderen er ademloos naar zullen luisteren. Daarna kun je er met ze over in gesprek gaan en filosoferen.

Dit boek is een must-have voor in je boekenkast. Het komt altijd een keer van pas.

De mooiste ster
Daniëlle Schothorst - Clavis

De mooiste ster zag ik in de boekhandel liggen. Ik was onder de indruk van de mooie illustratie op de kaft, wat maakte dat ik dit boek graag wilde bekijken.

'Waarom zijn sommige sterren groot en andere klein?' vraagt Vos. 'Ik denk dat sterren groeien,' antwoordt Hond. 'Als je naar een ster kijkt en aan iets fijns denkt, dan groeit hij.'

Wat is dit een prachtig prentenboek! De illustraties in het boek zijn nóg mooier dan die op de kaft. Het is alsof het echt even nacht is, met stralende sterren aan de hemel. En de dieren, ze zijn zó lief getekend. Daniëlle Schothorst heeft dit echt prachtig gedaan! Het verhaal gaat over complimenten geven en de kracht van mooie gedachten. De vergelijking die de auteur maakt met sterren is mooi gevonden. Het maakt het ontastbare van complimenten geven en ontvangen zichtbaar. Je gaat stralen van een compliment en je groeit ervan, net als de sterren in het prentenboek.

Dit verhaal wil ik zeker aan mijn kleuters voorlezen. Het is fijn om aardige dingen tegen elkaar te zeggen, de ander te laten stralen en het mooie in alles te zien.

Dino aan de deur
Caryl Hart en Nick East - Clavis

dino prentenboek

Yes, een nieuw dinoboek. Ik houd van dinoboeken, ik denk omdat de kleuters er zo gek op zijn.

In Dino aan de deur bezorgt een koerier een dino bij een jongetje. Maar het blijft niet bij deze ene dino. Al snel lopen er twee triceratopsen in de hal, drie stegosaurussen op de trap, vier velociraptors beschrijven het behang en dat gaat maar door. Het huis raakt bomvol en het jongetje wil de spelende dino's naar huis sturen. De dino's vertrekken niet, want het jongetje heeft ze zelf besteld, via de speelgoedwinkel op internet: Eén setje dino's, levensecht!

Dit ontzettend grappige verhaal, op rijm geschreven, brengt je naar een fantasiewereld. Het wordt gekker en gekker. Alles kan. De tekst en illustraties bevatten zo veel humor, super leuk! Het boek is spannend, je weet eigenlijk niet weet waar de dino's vandaan komen. Dit wordt op het eind pas duidelijk.
Het verhaal is eigentijds en zal de kinderen aanspreken. De dinofanaten hebben geluk, er worden heel wat moeilijke dinonamen genoemd. Zij kennen ze vast wel!

Veel plezier met Dino's aan de deur!

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!
Harmen van Straaten - Leopold

Retteketet! We gaan nog niet naar bed! is het nieuwste boek van Harmen van Straaten. Eerder schreef hij Hé, wie zit er op de wc? Dit boek stond in 2017 in de PrentenboekTopTien tijdens de Nationale Voorleesdagen. Ik heb het boek toen niet gelezen, maar er zoveel over gehoord dat ik heel benieuwd was naar dit nieuwe boek.

Het is bedtijd, maar de dieren hebben nog geen slaap. Ze spelen liever spelletjes: tikkertje, verstoppertje, ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Tot ze toch wel een beetje moe worden, maar niet naar bed kúnnen. Ze moeten hun tanden nog poetsen, allemaal naar de wc en Papegaai houdt maar niet op met krijsen.

Retteketet! We gaan nog niet naar bed! is een heel vrolijk prentenboek, vol humor. Het leest lekker (voor), omdat het op rijm geschreven is en er veel herhaling in zit. De stukjes tekst zijn kort en volgen erkaar vlot op. De illustraties zijn al net zo vrolijk. Dit is echt een leuk boek voor thuis, om voor te lezen voor het slapengaan. Retteketet, met dit boek ga jij vrolijk naar bed!

December 2017

Verliefd
Stefan Boonen – Van Halewyck – december 2017

Ben jij wel eens verliefd? Wat doe je dan, wat voel je dan?
Ontmoet Lowie in het prentenboek Verliefd. Is hij verliefd of is hij het niet?
Op prachtige wijze komen alle aspecten die bij verliefd zijn horen aan bod: blozen, huppelen, kriebels in je buik, een verrassing voor je vriend(innetje) en je “stoer” gedragen.
Lowie loopt met een cadeautje over een “witte” bladzijde in het boek. Eén voor één komen er vrienden achter hem aan. Ze zien iets aan hem en suggereren dat hij verliefd is. Lowie blijft het ontkennen. Wanneer ze met z’n allen op een bankje in het park plaatsnemen, komt er een meisje aangewandeld. Is Lowie verliefd op haar?

Een geweldig prentenboek om met kinderen het gevoel “verliefdheid” te introduceren en er daarna over te praten. Lowie en zijn vriendjes zijn herkenbaar voor kleuters en kleurrijk getekend. Ze hebben allemaal een bijzondere naam gekregen o.a. Grote Bert, Malle Bas, Ruige Sonja. Leuk is het om met kinderen te ontdekken dat de naam refereert aan het karakter van het vriendje. Zouden ze daarna voor zichzelf ook een naam kunnen bedenken?
Verliefd is een prachtig prentenboek, dat een bijdrage kan leveren aan de sociaal emotionele ontwikkeling.

De draden van Marbellus
Marc de Bel – Van Halewyck – december 2017

Het prentenboek De draden van Marbellus heeft een bijzonder verhaal. Aan het begin van het verhaal maak je kennis met Marbellus, een jongetje dat vaak in dromenland is. Op een dag valt hij uit zijn boomhut en belandt met zijn hoofd op een steen. Alles wordt zwart om hem heen en het verhaal gaat verder … Marbellus wordt ouder en er groeien draden uit zijn hoofd en handen. We zien hem langzaam veranderen in een houten pop. Eén ding loopt als een rode draad door het verhaal: Marbellus blijft verhalen schrijven en vertellen.

Het verhaal leest prettig. Op elke bladzijde staan vier regels op rijm. Deze staan midden in een prachtige illustratie van Karolien Raeymaekers. Zij heeft vooral warme oranje – bruine kleuren gebruikt. Dit geeft je het idee, dat het verhaal zich in de herfst afspeelt, maar als je goed kijkt ontdek je meerdere seizoenen in het verhaal.  Er is van alles te zien o.a. klaprozen, herfstvruchten, elfjes op een tak en een kerstboom in een mok.
De draden van Marbellus is een prachtig boek dat je meerdere keren gaat lezen.

De Oude Grieken!
Arend van Dam & Georgien Overwater - Van Holkema & Warendorf - december 2017

De Oude Grieken

Geen prentenboek of voorleesboek voor kleuters deze keer, maar wel een prachtig boek dat ik heel graag onder de aandacht wil brengen: De Oude Grieken!

Dit is het nieuwste boek van Arend van Dam met verhalen uit het rijk van Alexander de Grote. In het boek vind je tien verhalen over mensen die in Griekenland hun sporen nagelaten hebben. De verhalen zijn spannend, grappig en zitten vol interessante informatie. Knap hoe Arend van Dam de verhalen geschreven heeft. Je zult toch heel wat research moeten doen voordat je aan zo'n boek kunt beginnen en keuzes moeten maken in wat er wel en niet in komt. Arend van Dam heeft het talent om de verhalen de juiste sfeer te geven én op het niveau van kinderen te schrijven. Je waant je echt even in het oude Griekenland. Op zo'n manier wil je toch over de geschiedenis leren?! Ik zou deze verhalen heel graag in een midden- of bovenbouwgroep voorlezen en ook de andere boeken van Arend van Dam mogen dan niet ontbreken.

Een tip voor onder de kerstboom?

De grote gevaarlijke Grompel
Claire Freedman & Kate Hindley - Querido – december 2017

de grote gevaarlijke grompel

Houd je van avontuur en spanning? Ben je niet bang? Ga je mee op zoek naar de Grompel? Dan is dit boek echt iets voor jou.
Muis, Poes en Hond gaan op zoek naar de Grompel. Deze heeft Muis in zijn boek zien staan. Het is nacht als ze op pad gaan. Ze horen voetstappen en een uil. Ze lopen over een griezelig pad tot ze bij het huis aankomen. Het hek piept, de voordeur kraakt en stap voor stap lopen ze de spannende trap op tot ze voor zijn slaapkamerdeur staan en zachtjes naar binnen sluipen. Daar ligt de Grompel.

Wat een geweldig prentenboek! Vanaf het begin word je meegenomen op de zoektocht van Muis, Poes en Hond. Geleidelijk wordt de spanning opgebouwd en de climax is verrassend. Het is alsof je de voetstappen hoort en de takken hoort kraken.
De illustraties bij het verhaal zijn mooi. Bekijk de gezichten van de dieren en zie hun emotie. Alles is ingekleurd in kleuren die passen bij spanning en avontuur.
Ik ga mijn kleuters uitnodigen om mee op zoek te gaan naar de Grompel. Ga jij ook mee?

 

facebook juf Anke