juf-Anke, lesidee, kleuters, inspiratie, informatie, kleutergroep, groep-1-2, onderwijs, basisonderwijs, basisschool, thema's, projecten

juf-anke, lesidee, kleuters, groep-1-2, kleutergroep, spel, spelen, Roald-Dahl
Over Juf Anke

Leuk dat je mijn site bezoekt! Ik ben Anke van Boxmeer, leerkracht op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Sinds 2005 deel ik lesmateriaal op jufanke.nl. Ik wil hiermee inspireren en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik werkzaam als (educatief) auteur voor Kleuteruniversiteit, verschillende vakbladen en uitgeverijen. Ook schreef ik mee aan twee boeken: Hallo allemaal! en Spelen met prentenboeken.
Foto: Merel van Dooren

juf-Anke, lesidee, kleuteruniversiteit, projecten, kleuters


Onderwijsboeken | Nieuw verschenen

Regelmatig kom ik in vakbladen, bij studies en op internet interessante boeken voor het onderwijs tegen. Veel van deze boeken tip ik op pagina's op m'n site. Hier vind je nieuw verschenen boeken die niet aan een specifieke pagina zijn te linken.

Juf Naomi klapt uit de school
Een (h)eerlijk onderwijsboek

Naomi Smits 'kende' ik van de onderwijscolumns die ze schreef voor Juf & Meester. Misschien ken jij haar van haar columns in Trouw? Haar boek sprak me meteen aan. De titel maakte me nieuwsgierig, haar columns las ik met plezier en als je dan ook nog een boek uitgeeft dat zo mooi is vormgegeven sla ik meteen aan het lezen.

In Juf Naomi klapt uit de school vertelt Naomi openhartig over haar onderwijs carrière. Ze beschrijft grappige anekdotes en opmerkingen die ze in de loop der jaren verzamelde, maar gaat ook serieus in op haar vak. Ze observeert, stelt kritische vragen en maakt zich zorgen om het imago ervan. Ze neemt je mee in haar visie hoe het ook zou kunnen, met aanbevelingen en praktische tips.

Juf Naomi klapt uit de school leest makkelijk. Ik kreeg het boek binnen en had het diezelfde avond uit. Voor mij is wat Naomi beschrijft zó herkenbaar. Dat begint grappig genoeg al bij de beschrijving van haar eigen schooltijd. Ik las namen van leerkrachten die ik ken en wat blijkt, Naomi zat op de basisschool waar ik later stage liep en ging naar de middelbare school hier in het naburige dorp. Daar kan ik me een duidelijk beeld van schetsen, maar ook van wat volgt, zoals haar kritische blik op de PABO (fijn, eindelijk iemand die het net zo ervaren heeft als ik), haar start in het onderwijs, alles wat op ons onderwijsbordje komt, werkdruk, de overgang van fulltime naar parttime werken, het omgaan met ouders en nog van alles meer. Naomi beschrijft dit aan de hand van haar eigen ervaringen, het pad dat ze zelf heeft bewandeld en de keuzes die ze maakte. Ze geeft je op een prettige manier een kijkje in haar eigen (onderwijs)leven en ja, dan wil je weten hoe dat verder gaat en blijf je lezen ;).

Naast de beschrijving van haar loopbaan geeft Naomi je in elk hoofdstuk op grappige wijze tal van tips. Ze deelt uitspraken van kinderen en hilarische situaties die ze zelf meemaakte. Ze blijft daarbij kritisch en komt voor haar eerlijke mening uit. Knap en fijn dat wordt uitgesproken wat zeker door meer leerkrachten wordt gevoeld. Ik kon in ieder geval niets anders zeggen dan ja, JA!

Goed onderwijs en kwaliteit voor de klas, dat is waar het om draait! Echt een (h)eerlijk onderwijsboek!


juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

juf-Anke, lesidee, kleuters, kinderboekenweek, bij-mij-thuis, prentenboek

kleuters, lesidee, kabouterboek, dit-ben-ik, juf-Anke

juf-anke, lesidee, inspiratie, kleutergroep, kleuters, onderwijs, groep-1-2, prentenboeken, voorlezen